Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Paradižnik Lušt – ne hvala

Paradižnik Lušt – ne hvala

Odgovor na objavo uporabnika
ah ja no, 31.05.2024 ob 14:15

Anonimno 9912

31.05.2024 ob 11:16 zadnji odgovor 31.05.2024 ob 14:02

haha vse, samo da se pljuva po domačem ?

v trgovinah je paradjajz od marca naprej in to iz nizozemske, španije, poljske … pa ne mi rečt da je ta pa dober? V tem letnem času noben paradajz in Evrope ne more bit dober, ker ni dovolj sonca.

Vsi ki pridelamo domač paradajz nam je jasno, da mora okusen paradajz dozoret na steblu, na soncu. Zemlja ali voda sploh ni pomembno. V zemljo je za rast paradajza tudi treba dat en kup gnojil da zraste in je okusen.

_________

Paradajz je v trgovinah skozi vse leto. Tudi Lušt. In zakaj naj bi bil ravno Lušt potem boljši od ostalih, saj niti čez poletje ne vidi sonca?

Pa a ste vi bili kdaj v teh rastlinjakih? To je stekleno, prozorno. Kako hudiča potem ne bi videli sonca?? In to v Prekmurju, ki ima poleg Primorske največ sončnih dni na leto.

Mislim, kr neki na pamet.

Mene me zanima, če ga izvažajo (paradižnik) v druge države. In v katere.

A nimajo njihovi rastlinjaki zatemnjena stekla kot ruski avtomobili.

.https://youtu.be/GnnBO0EeTno?si=kHfiMEHk4KtLiubF

Polži ne jejo paradižnikovih listov, toliko v vednost.

Ja, 31.05.2024 ob 16:32

Polži ne jejo paradižnikovih listov, toliko v vednost.

Najraje se spravijo na ljubljansko ledenko. Zato pa še pozebej z užitkom gledam, kako jih raca pogolta in počisti z nesnago.

stara forumašica

31.05.2024 ob 14:26 zadnji odgovor 31.05.2024 ob 19:20

za stara forumašica, 31.05.2024 ob 14:18

Ni govora o tem, kar si prilepila. Na FB straneh vrtičkarjev se je te dni ponujalo/preprodajalo neko sredstvo iz Balkana, ki je v EU prepovedano. Objave so očitno že zbrisane, vsaj jaz jih več ne najdem.

—————————

Oboje, kar sem prilepila, je v obliki modrih granul.

—————————

Meni niti na misel ne pride, da bi kje v tujini kupovala kake pri nas prepovedane dodatke. Uporabljam pa dejansko tole, kar sem prilepila, ker drugače na vrtu ne bi imela ničesar.

Saj ne pravim, da ti uporabljaš. Navezala sem se na tvoj odgovor, ki si ga podala Pač eni ne poznate. Ona in jaz govoriva o drugi zadevi, tej ta prepovedani, ki se je na veliko hvalila in ponujala v FB skupinah, in ki jo ljudje na veliko trosijo po vrtovih in njivah, čeprav vedo, da ni registrirana in dovoljena, pravzaprav jih niti kaj dosti ne zanima, za kaj gre.

Fulda

31.05.2024 ob 15:12 zadnji odgovor 31.05.2024 ob 19:55

ah ja no, 31.05.2024 ob 14:15

Anonimno 9912

31.05.2024 ob 11:16 zadnji odgovor 31.05.2024 ob 14:02

haha vse, samo da se pljuva po domačem ?

v trgovinah je paradjajz od marca naprej in to iz nizozemske, španije, poljske … pa ne mi rečt da je ta pa dober? V tem letnem času noben paradajz in Evrope ne more bit dober, ker ni dovolj sonca.

Vsi ki pridelamo domač paradajz nam je jasno, da mora okusen paradajz dozoret na steblu, na soncu. Zemlja ali voda sploh ni pomembno. V zemljo je za rast paradajza tudi treba dat en kup gnojil da zraste in je okusen.

_________

Paradajz je v trgovinah skozi vse leto. Tudi Lušt. In zakaj naj bi bil ravno Lušt potem boljši od ostalih, saj niti čez poletje ne vidi sonca?

Pa a ste vi bili kdaj v teh rastlinjakih? To je stekleno, prozorno. Kako hudiča potem ne bi videli sonca?? In to v Prekmurju, ki ima poleg Primorske največ sončnih dni na leto.

Mislim, kr neki na pamet.

Samo res. Niti slučajno nisem pomislila na to, da imajo drugod zatemnjene rastinjake in da je celo npr. v Španiji manj sonca kot v Prekmurju. Tako da definitivno, prekmurski paradajz iz prekmurskih rastlinjakov je nekaj povsem drugega.

Če greš v njihovo trgovinico, kjer imajo zraven tudi rastlinjake, vidiš kako jih gojijo. Oprašujejo se s pomočjo čmrlov.

Če hočeš domače, okusne paradižnike, jih moraš zasaditi doma.

To je meni poivsem jasno. Zato pa ne kupujem precenjenega paradajza samo zato, ker raste v slovenskem rastlinjaku.

Pač eni ne poznate, 31.05.2024 ob 06:56

Sem veliko na raznih vrtičkarskih forumih in ko bi vedeli kaj vse vrtičkarji kupujejo za ene substance, da se rešijo tega in onega škodljica….potem tud od soseda paradajza ne bi več želeli.

Ta hip so zelo popularne modre granule, neznanega porekla, ki jih veselo oglašujejo prodajalci na črnem trgu. Nihče ne ve kakšen pesticid je tole, ker pri nas ni dovoljen, ni registriran. Ljudje si pa to veselo sujejo okoli svojih sadik proti bramorju.

Enako pantakan oz. DDT. Že dolgo prepovedan. Pač grejo v Bosno ga kupit.

Tako sem 100%, da je nek Lušt dosti bolj kontrolirano pridelan in brez nedovoljenih prsticidov.

Pred leti sem iz Lušta, kupljenega v trgovini, dobila ven seme in si sama vzgojila sadike paradižnika. Plodovi na njem so bili vsi enake velikosti, ja. Seveda logično, ker je to sortna lastnost. Nepoznavalci pa mislite, da morajo vse sorte paradajza imeti različno velike plodove, haha. Že če češnjevega pogledaš, so tudi enake velikosti.

+1

Apologies for the language, Macedonian here that moved to Slovenia recently. I miss Mk tomatoes and thats how i came to this thread:)

In mk we call the ones like Lušt industrial because they are same as i dustrial production and most macedonians buy local tomatoes. Because of the sun and climate, the tomatoes there only need water which is hard to get for large fielda sometimes.

Pesticides are used only by greedy farmers, but you can always tell  if they use the by the look of the tomatoes, if they are all perfect and last long, get away from them.

The best one I have tried is: https://admin.domato.mk/uploads/items/1112/1632157964skopski-crven-jabuchar-od-staro-seme-1-1200×1200.jpeg

It tastes like all the best feelings you got at one single time multiplied by a thousand.

Now the sad part: whatever happened to your farming is slowly happening to the one in mk where farmers are forced to use BETTER seed from holland and we are slowly losing something that was growing there for centuries. We have these good tomatoes from June until November and after this period is all similar to Lušt, but imported from Albania and Turkey as they beat our pricing.

I was hoping to find someone importing some of these breeds or maybe growing in the sunnier parts of the country, but no luck so far. Maybe i should import myself…

naše gospodarstvo vodi mafija. Inšpekcijske službe pa nič. Vsi imajo sindrom noja.

jaz bi rekel takole na oko, da ga z 3 D tiskalnikom tiskajo. ?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close