Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Paradižnik Lušt – ne hvala

Paradižnik Lušt – ne hvala

Kje, kako in iz cesa zraste paradiznik Lušt?

Ker je slovenski, je kvaliteten?

Dalec od tega. Vsi paradajzi so enaki, brez najmansje napakice, svetijo se kot novoletna jelka, dobis jih v vseh letnih casih, so brez okusa a dragi kot žefran.

Samo zato, ker je slovenski?

Če imaš posestva, latifundije, fevde in province, hlapce in dekle je svež izbran naturalni pridelek vsak dan na mizi. Tudi zaščitene vrste. Pravtako sekundarni proizvodi, korenčkovi sokovi, sveže smrekove dilce, med, prima noctes VSEH polnoletnih tlačanov in tlačank. Seveda po 10% davku VESOLJNI Cerkvici.

Nauk? Pač nimaš, vpraši tato da ti da eno pokrajino? A ni tako povsod?

Po kovidu so cene paradajza ponorele.

Kupim šele takrat, ko je 2 eur/kg in nič več.

Dober paradižnik imajo v Severni Makedoniji in Srbiji. Trikrat cenejši od našega Lušta. In tudi bolj okusen je.

Med prvomajskimi sem bil turistično v Severni Makedoniji. Na tržnicah paradižnik po 1,2 eur/kg.

Ko smo bili pred časom v tem nasadu, ni bilo nobene zemlje, pač pa sadike zavite v črno folijo z gnojili in pospeševalci rasti. Rastline so napeljane navpično do stropa, v prostoru pa grozen smrad. Sadike baje uvažajo z Madžarske. Ne vem, kako paradižnik vzgajajo v Makedoniji, a slabše skoraj ne more biti.

Ker sem delala tam lahko povem, da so zaposleni delovni, marljivi, pogoji za delo so težki – zelo vlažno, konstantno se prši po rastlinjaku, s čim bog ve, delo je dobro plačano tako da …. Ni pa to naravno, itak da je. Tudi mene čudi kako da so vsi enako veliki, skoraj identični drug drugemu.

Ne kupujem. Isti so ku oni grapolo ?

Lust paradajz kupila pred leti 3x:

Prvic, zadnjic in nikoli vec.

Paradajz mora zrasti na soncu, drugace je, vsaj meni, neokusno.

pa saj Lušt je grapolo.  Grapolo je sorta paradižnika, ne “znamka”.

Fora lušta je le v tem, da je slovenski in naj bi bil zato obran ko že dozori.

Odgovor na objavo uporabnika
tomato847, 30.05.2024 ob 14:23

Po kovidu so cene paradajza ponorele.

Kupim šele takrat, ko je 2 eur/kg in nič več.

Dober paradižnik imajo v Severni Makedoniji in Srbiji. Trikrat cenejši od našega Lušta. In tudi bolj okusen je.

Med prvomajskimi sem bil turistično v Severni Makedoniji. Na tržnicah paradižnik po 1,2 eur/kg.

Ti kar jej srbski in makedonski paradižnik, zastrupljen s prepovedanimi pesticidi.

Hrvati imajo recimo letos ogromne probleme, ker so jih lani večkrat dobili, da na poljih doline reke Neretve uporabljajo nedovoljene pesticide.  Sami ne jejo tistih breskev, nektarin, mandarin, itd, ker dobro vejo s čim škropijo.  Zdaj ko so pod kontrolo EU, imajo probleme kaj sploh posaditi v tisti strupeni zemlji.

V Srbiji in Makedoniji se s tem problemom še ne ukvarjajo.  Podobno je tudi s krompirjem iz Bosne in Egipta.  Naša uprava za varno hrano pa tudi vemo, kako (ne)dela…..  Skratka, dober tek.

Raste v rastlinjaku, na vodi … enako kot nizozemski ali iz kjerkoli že. Je pa manj transporta, pa delavci so baje normalno plačani (ni suženjstva kot npr. na italijanskih plantažah). Kar je zame tudi podatek.

Ko pa je enkrat na voljo domač ali od okoliških kmetov, pa seveda – tak ima celo okus 😉

ker je slovenska kakovost je temu primerno tudi dragi. Sem ga enkrat hotel blanširat. Mi je bilo vse jasno. Nekje sem zasledil, da je v AKCIJI – 41 %

Vprasajte se tudi s cim razne super makedonske paradajze gnojijo.

Zadnji dve leti se bolj ukvarjam s tem in dostikrat je na kvazi domacih vrtovih najbolj nezdrava zelenjava

Dokler ni domačega, kupim samo Lušt ali na lokalni tržnici od domače omike, ker hodim na tek mimo njega nasada. Vse ostalo balkansko je samo preveč špricano sranje

jaz bi rekel, da ga tiskajo z 3 D tiskalnikom ???

Zraste v Prekmurju, v ogrevanem okolju med zimo.

Kolikšno pot mora prepotovati iz Makedonije v Slovenijo, da lahko primerjamo cene?

strup, 30.05.2024 ob 15:20

Ti kar jej srbski in makedonski paradižnik, zastrupljen s prepovedanimi pesticidi.

Hrvati imajo recimo letos ogromne probleme, ker so jih lani večkrat dobili, da na poljih doline reke Neretve uporabljajo nedovoljene pesticide.  Sami ne jejo tistih breskev, nektarin, mandarin, itd, ker dobro vejo s čim škropijo.  Zdaj ko so pod kontrolo EU, imajo probleme kaj sploh posaditi v tisti strupeni zemlji.

V Srbiji in Makedoniji se s tem problemom še ne ukvarjajo.  Podobno je tudi s krompirjem iz Bosne in Egipta.  Naša uprava za varno hrano pa tudi vemo, kako (ne)dela…..  Skratka, dober tek.

Vsak makedonski paradižnik zraste iz zemlje in na soncu. Makedonski paradižnik diši po pravem paradižniku in ne po plastiki kot Lušt in podobno uvoženo ita-spa-hol sranje. Severna Makedonija ima bolj kakovostno hrano od Slovenije, razen krompirja. Siri, sadje, zelenjava…

Ko makedonski paradižnik vržeš v steno, se raztrešči, tisti luštov pa se odbije kot plastična žoga.

Paradižnik, ki nima okusa, pač ni paradižnik. In lušt pač ni paradižnik, ampak nek epsilon z veliko vode…

Mmmmm…njama njama. Ravno pospravljam po večerjici z Luštom. Meni je noro dober.

plastik fantastik, 30.05.2024 ob 21:16

Vsak makedonski paradižnik zraste iz zemlje in na soncu. Makedonski paradižnik diši po pravem paradižniku in ne po plastiki kot Lušt in podobno uvoženo ita-spa-hol sranje. Severna Makedonija ima bolj kakovostno hrano od Slovenije, razen krompirja. Siri, sadje, zelenjava…

Ko makedonski paradižnik vržeš v steno, se raztrešči, tisti luštov pa se odbije kot plastična žoga.

Hehe, glede na to, da kot kupci imamo pravico probati sadje in zelenjavo, predlagam, da od jutri naprej kakovost paradižnika kar preverimo v štacunah, da vidimo, ali se odbijejo ali ne…

Tudi meni ni slab. Ga kupujem za paradajzovo solato. Vseeno ima prijeten vonj, ko ga prerežeš, pa okus je vseeno boljši od italijanskega ali nizozemskega. Gotovo je paradajz z domačega vrta boljši, ampak nimamo vsi vrta, niti staršev ali babic z dežele, ki imajo vrtove. Nekateri na žalost paradižnik kupujemo v trgovini in Luštov glede na druge paradajze sploh ni slab. Je pa definitivno predrag.

Mmmmm, 30.05.2024 ob 21:18

Mmmmm…njama njama. Ravno pospravljam po večerjici z Luštom. Meni je noro dober.

Kako je najbolje izkoristiti forum za lastno promocijo plastike.

Razlika med Luštom in Nizozemskim pardižnikom ni. In ne se tolažit o prevozu, čisto zavajanje. Še zmeraj bolje kupiti paradižnik, ki je zrasel na soncu in ne v rastlinjakih. Tam kjer je velika vročina, paradižniki ne napadajo plesni, zaradi katerega se paradižnik največkrat šprica z herbicidi  in te je v rastlinjaku  največ.  V Grčiji ,Španiji in Italiji jim ga  ni potrebno niti enkrat škropiti.

Samo povem, 30.05.2024 ob 21:26

Tudi meni ni slab. Ga kupujem za paradajzovo solato. Vseeno ima prijeten vonj, ko ga prerežeš, pa okus je vseeno boljši od italijanskega ali nizozemskega. Gotovo je paradajz z domačega vrta boljši, ampak nimamo vsi vrta, niti staršev ali babic z dežele, ki imajo vrtove. Nekateri na žalost paradižnik kupujemo v trgovini in Luštov glede na druge paradajze sploh ni slab. Je pa definitivno predrag.

Dve ali tri sadike v lonce in na balkon.

Obstajajo tudi sorte, ki jih sadis v korita in ostanejo nizke, kot cvetje, pa še obiras paradižnik, zrasel v zemlji in dozorel na soncu.

reklama, 30.05.2024 ob 21:28

Kako je najbolje izkoristiti forum za lastno promocijo plastike.

Ne veš kako vseeno mi je kaj si misliš. Slasten jd bil, res pa je, da jaz paradižnik obožujem.

In definitivno je boljši od španskega in nizozemskega, ki ga ta čas najdemo v trgovinah. Morda imajo kje na tržnici boljšega, ne vem, ker nimam dobre tržnice v bližini.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close