Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika PARADIŽNIK – je sadje ali zelenjava?

PARADIŽNIK – je sadje ali zelenjava?

res je.[/quote]

Ni res. Oz, da sem bolj natančna. To z odlokom vrhovnega sodišča je res. Ni pa res, da se rastline botanično delijo na sadje in zelenjavo. Botanika oz. biologija take delitve ne pozna.
Delitev je samo kulinarična, kot je že ena prej omenila.

res ne vem kaj nekaterim ni jasno? paradižnik NI sadje. kot so nekateri že napisali (ne vsebuje sladkorja,idt…), če pa še komu ni kaj jasno pa naj naštudira celo biologijo za uni študij. marsikdo lahko kaj izjavi, pa to ne pomeni da je resnično. o tem kaj je in kaj ni, lahko debatiramo v nedogled, vendar sadje NI.res pa je, da si lahko vsak posameznik misli karkoli.

pa DOBER TEK, kakorkoli bo paradižnik že pripravljen

Avokado prištevajo med sadje- definitivno. Za paradižnik pa ne vem. Nekje sem zasledila,da ga imajo za zelenjavo, drugje za sadje.

sadje po mojen

http://sl.wikipedia.org/wiki/Paradi%C5%BEnik

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

Včasih smo se učili da sadje raste na drevju a ne?
Mislim, da to še vedno velja, se pa popolnoma strinjam, da je to neumnost ustvaril nekdo z napačnim povzemanjem – beri dobesednim prevajanjem angleške besede fruit!

Ne no vsega tako dobesedno jemat.
Paradižnik je seveda zelenjava, vendar ga NUTRICIONISTI štejejo med sadje, to pa zaradi velike vsebnosti sladkorja oziroma visokega glikemičnega indeksa.

še posebej to velja za nove sorte paradižnika, ki so na voljo šele nekaj let – npr. češnjevci ali dateljevi paradižniki, ki imajo še zlasti veliko sladkorja.
to je pa tudi vsa umetnost

Paradižnik je 100 % sadje ! pa rečte kar hočte, v šoli smo se učili da je sadje.

Za kivi sem 100%, za paradižnik bi pa rekla, da je zelenjava !?

Sem se “zatipkala”. V mislih sem imela avokado;). Kivi je sadje-itak.

Sadje je naziv za človeku užitne plodove različnih dreves in grmov. Večji del sadežev lahko uživamo sveže, brez predhodne priprave. Meja med sadjem in zelenjavo je zabrisana. Sadje ima običajno več sadnega sladkorja (fruktoze) in raste na večletnih rastlinah. Botanično nastane sadež iz cveta, zelenjava pa iz drugih delov rastline. Paradižnik, paprika, kumarica in buča nastanejo iz cveta, vendar zaradi male količine sadnega sladkorja sodijo med zelenjavo. Nasprotno velja za rabarbaro; kljub temu da uporabimo pecelj, sodi med sadje.

Da se še malenost “kregamo” 🙂
Tukaj http://intermemory.org/ali-sta-lubenica-in-paradiznik-sadje-ali-zelenjava/[/url] je eden članek v katerem lahko preberete, da je paradižnik dejansko sadje. Trditev je podkrepljena tudi z izjavo uradnega lista RS.

Sedem let star post. Ja, paradižnik je še vedno sadje ;).

Ja, paradižnik naj bi bil sadje. Sodelavka je naredila tudi zelo okusno marmelado iz paradižnika.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close