Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika PARADIŽNIK – je sadje ali zelenjava?

PARADIŽNIK – je sadje ali zelenjava?

?????????

Zelenjava, normalno. Mislim … a za krompir se tudi sprašuješ ali je sadje ali zelenjava?

menda je sadje

Paradižnik je sadje.

Avokado pa zelenjava, mimogrede.

R

A res al kaj? :)))
A se da kje prebrat kaj več o tem?

Nekoč sem brala nekje, da je sadje. Tudi sama sem malce debelo pogledala. Ker ne jem nobenega sadja. Sedaj poudarim, da ne jem nobenega sadja, razen paradižnika 🙂
Se mi pa zdi, da sem brala v Oni že kar nekaj let nazaj.

Ja,pa solata je tud sadje:)

Ne, solata ni sadje, paradižnik pa je. Ja, res!

sadje

Tudi pri nas v šoli so se otroci učili, da spada paradižnik med sadje.

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

sadje

In kaj je lubenica? Sadje ali zelenjava?

To vprašanje mi je prejšnji teden postavila moja 6 letnica :))))

Po moji logiki je zelenjava, saj lubenica spada med buče ….

No, jaz se s tem, da je paradižnik sadje, ne strinjam.
Botanično itak ne delimo stvari na sadje in zelenjavo, to je bolj ali manj kulinarična delitev.

Ta bedarija je prišla iz angleščine, kjer imajo eno in isto besedo za sadje in plod. Obojemu namreč rečejo fruit.

Paradižnik je seveda plod. Ravno tako pa so plodovi paprika, jajčevci, buče, fižol … pa za te povrtnine ne najdeš modelov, ki bi trdili, da gre za sadje.
V angleščini je botanično fruit (se pravi sadje) vse kar vsebuje semena, pečke oz. koščice. Pri nas pa takim zadevam rečemo plod.

Eden je očitno nekje prebral, da je paradižnik fruit, in ker je še lepo rdeč, se mu je fino zdelo, pa ga je uvrstil med sadje. Ostali so pa povzeli.

Zadnjič na enem predavanju je bilo rečeno, da je sadje. Meni je vseeno, zame osebno pa je zelenjava, ker ga sadim na vrt med vrtnine in negujem enako kot krompir, s katerim sta najbližja sorodnika. Včasih se kakšen koloradski hrošč v sili zadovolji tudi s paradajzom. Sadje običajno pojemo brez dodatkov ali s sladkorjem in smetano, paradižnik pa zabelimo s kisom in oljem kot ostale solate.

V Pravilniku o kakovosti… so podane naslednje definicije:

1. Sadje
– sveži, zdravi sadeži, nepoškodovani, ki vsebujejo vse bistvene sestavine in so primerno zreli za uporabo po čiščenju, odstranitvi poškodovanih delov, muh in pecljev;
– za sadje se v tem pravilniku štejejo tudi paradižnik, užitni deli stebla
rabarbare, korenje, sladek krompir, kumare, buče, melone in lubenice.

Ni res, botanično je tudi avokado sad oz. plod, tako kot paradižnik.
Kulinarično pa spada v zelenjavo, tako kot paradižnik.

Lubenica je botanično sad oz. plod, kulinarično je pa sadje.
Vse buče so botanično plodovi, tako da če pravite, da je paradižnik sadje, potem so tudi vse buče, bučke, melone, kumare … tudi sadje.

Se strinjam z zgoraj napisanim – dejansko se mi zdi da je “krivec” angleščina.

Po moje ne gre za sadje v pravem pomenu besede, bolj gre za sad, plod, fruit po angleško. Ne vem, razmišljam.

Hvala bogu, Silvy, sem že mislila, da me je čas full povozil in da sem zamudila en razred v osnovni šoli ??? :-))) Nisem se namreč mogla sprijazniti s trditvami, da je paradižnik sadje, protiargumenta pa tudi nisem imela. Hvala za tvoje pojasnilo, še naprej bom mirne duše imela pardižnik za zelenjavo, kot doslej !!:-)))

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

Paradižnik v resnici ni zelenjava. Botanično namreč spada med sadje. Leta 1893 pa ga je v ZDA vrhovno sodišče uvrstilo med zelenjavo zato, da so kmetje plačevali manjšo tarifo za transport.

Nekateri tudi za palme trdijo, da so drevesa pa v resnici niso.

ja, ni ga boljšga, kot je paradižnikova marmelada.

Paradižnik pokuhaš, primerno osoliš, dodaš začimbe (bazilika, timijan, origano, pa še kaj po okusu) in še toplo zapreš v kozarčke. Najbolj paše namazano na testo za pico, preden dodaš druge sestavine (šunko, gobice, sir…).

Eni naredijo tudi sladko varianto takšne marmelade, ki pa ji potem rečejo ketchup.

Ja ja, kaj bi mi brez sadja!

Botanično se rastline ne delijo na sadje in zelenjavo. Ta delitev je kulinarična.

včeraj sem oddal svoj prispevek na tole debato in danes ga sploh ni gor, mislim-pa kaj se dogaja na tem forumu?
PARADIŽ-RAJ-RAJČICA je zelenjava definitivno.Če ste v dvomih kaj je kaj lubenica sadje ali zelenjava, paradižnik sadje ali zelenjava ugotovite čisto preprosto.Če vsebuje sladkor je sadje, če ne, je zelenjava.Paradižnik nima direktnega sladkorja (malo škroba) ki se šele v organizmu predla v sladkor, ampak ko ga uživate ga ne čutite.

res je.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close