Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Otrok me ne mara zaradi božičnega darila

Otrok me ne mara zaradi božičnega darila

Ko so bili moji in sestrini otroci majhni ( 5-9 let) smo imeli družinski dogovor, da je Miklavž doma in pri sestri nosil malenkosti, pri babici je bilo pa kaj konkretnega. Potem je pa božiček doma nosil kaj kokretnega, pri sestri neko malenkost in pri babici pa nič. In je moj sin pri nekih osmih strokovno ugotovil da sta Miklavž in Božiček že tako stara in pozabljiva, pol pa  nosta sam štunfe in gate.

no bistvo problema je v tem, da so trgovci enkrat pogruntali, da je najboljša varianta, da se še več zapravlja kot sicer, navada, da otroci pišejo tem imaginarnim likom svoje želje. Včasih je bilo tako, da se jim ni pisalo, ampak je bila neka splošna navada, da imajo dobrotniki moč, da opazujejo otroke, če so pridni. In če so bili dovolj pridni, se je to tudi pri darilu poznalo. Ker tudi ni bilo tako megalomanske izbire pri darilih, je obdarovalec težko falil. Pa tudi bolj skromno je bilo in otroci so bili tudi oblačil veseli, saj nova niso bila kar nekaj samoumevnega.

Če sedaj otroke fopate s tem, da lahko dobrim možem pišejo svoje želje, potem nimate druge izbire, kot da jim jih izpolnete ali pa otrokom božiček lepo pove, da si daril niso zaslužili.

sploh pa je to pretiravanje z darili na vseh koncih in krajih v glavnem za vse bolj ali manj psihoza.

stumfe in gate niso nobeno darilo!! to si kot mati otroku itak dolzna zagotoviti.

bozicek otroku prinese nekaj, kar sicer ne dobi, oz si zeli za preprosto veselje.

moza bi pa tudi lahko prej kaj brigalo

znas otroku in familiji pokvarit praznike in veselje… butara

Kdor ni z majhnim zadovoljen si,

tudi velikega nezasluži.

Ampak koker kol otrok je še  in nerazume lepo mu obrazložte da je čist dovolj eno drobceno božično darilce.  Da ni pomembno luksuznega darila no saj mu že kupiš kako malo plišasto igračko ali avto na daljinc. Sam igrače za 1000$ se nesplača.

Svetujem da mu lepo obrazložite

Da obstajajo revni otroci in da starši,

nimajo dovolj denarja da bi kupili dragoceno stvar, in so z majhnim zadovoljni s kako čokolado ali zimskih oblačila. Itak bo otrok sčasoma dojel da božiček neobstaja

in da je to izmišljeni pravljični lik

In da so starši tisti božički ko obdarujejo otroke tako z malim in

z velikim darilom…

Hahaha kokoš omejena. Zaradi kapitalizma imajo otroci danes več kot smo imeli mi. In zato jim lahko privoscimo kaj vec od nogavic in gat. Takrat so nas tudi nogavice razveselile, ker nam je peta gledala ven. Danes je standard visji. Svasta

Odgovor na objavo uporabnika
Zartrose izven profila, 25.12.2021 ob 11:06

Jahhh… ne moreš mulčku tlačit gat in štumfov za darilo, če je ona napisal pismo božičku, kaj hoče-verjetno pa ste ga tudi sami s tem božičkom provocirali..

jaz osebno za dedka mraza vedno želim kake tople odštekane nogavice, rokavice, šal , pižamo..

nogavice in rokavice lahko dobiš pri meni

samvprašam, 25.12.2021 ob 12:58

a pri petih, 25.12.2021 ob 12:49

A pri petih letih že zna pisat?

A ni povsem normalno, da otrok pri petih že zna pisati (vsaj velike tiskane črke) in brati? Ampak morda smo pa samo mi čudni …

Ste čudni

Jure918, 30.12.2021 ob 17:45

Ste čudni

Niso čudni. Moja prva dva otroka sta pri petih letih (ne pretiravam) znala gladko brati iz knjigic, male tiskane, velike tiskane. Tretji otrok se je naučil šele v prvem razredu, prej je znal nekaj velikih tiskanih črk. Nobenega nismo silili, prva dva sta dobesedno težila s to abecedo in črkami. Tretjega ni brigalo, potem se je pa v šoli naučil. Tako da ja, prva dva sta tudi pri štirih in petih letih sama pisala dedku mrazu. Za tretjega sta onadva napisala dokler ni šel v šolo. To sploh ni nič čudno, eni otroci hlepijo po znanju. Ni pa seveda to zdaj kar norma.

Aja, štumfe in gate…. hmmm malemu otroku tega ne bi nosila. Odraslim sedaj pod jelko pa damo vse to, od gat, štumfov, rokavic, čevljev, sladkarij…Jaz sem dobila kozarce za vino, mož gate in majico. Mi to damo pod jelko, pa kak šampon, komu miško za računalnik, če rabi itd. Za otroke bi pa seveda kupila kakšno igračo.

Kaj pa vi dajete pod jelko za odrasle?

Kako to mislite, da imajo danes zaradi kapitalizma otroci več? Mi smo dobili v komunizmu računalnike, da smo igrice lahko igrali. Pa dobre filme na videokasetah. Pa odlične čokolade, bombonjere z katerimi se današnje ne morejo primerjati in seveda bolj barvite igrače in družabne igre kot se jih, da danes kupiti. Pa še kakšne estetske knjige z prelepimi ilustracijami. To se je decembra zgodilo večkrat. Od staršev, od sorodnikov, od miklavža, božička, dedka mraza, pa še v službah od staršev. Za konec za novo leto, pa so imeli že starši pripravljeno celo skladišče pirotehnike, da je bila zabava popolna. In to so bile lepe barvite rakete, ne brezbarvne kot današnje eko rakete.

Smilijo se mi otroci danes, ki nikoli ne bodo vedeli kaj je zabavno otroštvo.

Kokoši ???????, 30.12.2021 ob 19:37

Kako to mislite, da imajo danes zaradi kapitalizma otroci več? Mi smo dobili v komunizmu računalnike, da smo igrice lahko igrali. Pa dobre filme na videokasetah. Pa odlične čokolade, bombonjere z katerimi se današnje ne morejo primerjati in seveda bolj barvite igrače in družabne igre kot se jih, da danes kupiti. Pa še kakšne estetske knjige z prelepimi ilustracijami. To se je decembra zgodilo večkrat. Od staršev, od sorodnikov, od miklavža, božička, dedka mraza, pa še v službah od staršev. Za konec za novo leto, pa so imeli že starši pripravljeno celo skladišče pirotehnike, da je bila zabava popolna. In to so bile lepe barvite rakete, ne brezbarvne kot današnje eko rakete.

Smilijo se mi otroci danes, ki nikoli ne bodo vedeli kaj je zabavno otroštvo.

Eeee to… Koncno en pametn komentar

Ampak dejansko se tudi sama spominjam teh novih let. Pri nas je sicer nosil dedek mraz, jelko smo naštimali kak teden pred novim letom, ni to bilo kot sedaj, ko jo krasijo v trgovskih centrih takoj, ko mine 1. november. Imeli smo dedka mraza na firmi od mame, potem še na firmi od očeta, pa to niso bila taka darila, kot so sedaj, sladkarije in pižama oz. morajo starši plačat, če naj “firma” podari kaj otrokom. Jaz sem kot otrok dobila tam konkretna darila, enkrat se spomnim punčke, ki je govorila, jokala, pa ena velika knjiga enciklopedija živali, še zdaj jo imam… Ko sem pozneje starše vprašala, kako to, da so bila tako draga darila za otroke po firmah, sta rekla, da je to vse firma častila.

No, po teh dedkih mrazih po firmah smo pa še doma imeli darila, tudi bogata, vedno sva se z bratom grozno veselila dedka mraza. Govorim tam v 70tih in 80tih letih prejšnjega stoletja. Ne vem, kje vi vidite, kako da imajo danes več in lahko več ponudijo otrokom. Moja starša sta bila navadna delavca, mama medicinska sestra, oče orodjar, pa nikoli ni bilo pomanjkanja. Če si zdaj predstavljam dva taka, ki sta do grla zasuta s krediti in štejeta vsak cent, da odplačujeta tisto dvosobno stanovanjce, si lahko zelo dobro predstavljam, da živijo veliko slabše kot smo mi takrat. Kaj ti nuca, da imaš na izbiro med 30 različnimi mortadelami in putri, če ne moreš kupiti niti najcenejšega. Mi take izbire nismo imeli, smo pa vedno imeli čisto vsa živila razen v nekem obdobju čokolad. Nismo jih hodili v tujino kupovat, ker je mama sama delala domačo čokolado. Tudi ko smo spet lahko kupovali Milko in Gorenjko, ju nikoli nismo, saj je bila mamina 100x boljša. Danes bi jo lahko prodajala za 3 kratnik ene milke.:)) Hočem reči, manjkalo nam ni nič, imeli smo vse, darila so bila bogata. Dva navadna delavca danes pa po moje šparata kar nekaj časa za eno malo boljše darilo za otroke.

hilda T, 31.12.2021 ob 08:57

Ampak dejansko se tudi sama spominjam teh novih let. Pri nas je sicer nosil dedek mraz, jelko smo naštimali kak teden pred novim letom, ni to bilo kot sedaj, ko jo krasijo v trgovskih centrih takoj, ko mine 1. november. Imeli smo dedka mraza na firmi od mame, potem še na firmi od očeta, pa to niso bila taka darila, kot so sedaj, sladkarije in pižama oz. morajo starši plačat, če naj “firma” podari kaj otrokom. Jaz sem kot otrok dobila tam konkretna darila, enkrat se spomnim punčke, ki je govorila, jokala, pa ena velika knjiga enciklopedija živali, še zdaj jo imam… Ko sem pozneje starše vprašala, kako to, da so bila tako draga darila za otroke po firmah, sta rekla, da je to vse firma častila.

No, po teh dedkih mrazih po firmah smo pa še doma imeli darila, tudi bogata, vedno sva se z bratom grozno veselila dedka mraza. Govorim tam v 70tih in 80tih letih prejšnjega stoletja. Ne vem, kje vi vidite, kako da imajo danes več in lahko več ponudijo otrokom. Moja starša sta bila navadna delavca, mama medicinska sestra, oče orodjar, pa nikoli ni bilo pomanjkanja. Če si zdaj predstavljam dva taka, ki sta do grla zasuta s krediti in štejeta vsak cent, da odplačujeta tisto dvosobno stanovanjce, si lahko zelo dobro predstavljam, da živijo veliko slabše kot smo mi takrat. Kaj ti nuca, da imaš na izbiro med 30 različnimi mortadelami in putri, če ne moreš kupiti niti najcenejšega. Mi take izbire nismo imeli, smo pa vedno imeli čisto vsa živila razen v nekem obdobju čokolad. Nismo jih hodili v tujino kupovat, ker je mama sama delala domačo čokolado. Tudi ko smo spet lahko kupovali Milko in Gorenjko, ju nikoli nismo, saj je bila mamina 100x boljša. Danes bi jo lahko prodajala za 3 kratnik ene milke.:)) Hočem reči, manjkalo nam ni nič, imeli smo vse, darila so bila bogata. Dva navadna delavca danes pa po moje šparata kar nekaj časa za eno malo boljše darilo za otroke.

eh ne kvasaj neumnosti, tvoja starša sta bila za tisti čas izobražena tako kot bi bila danes inženir in dipl. med. sestra. Kakšne plače imajo danes medicinske sestre pa menda veš in ne mi flancat, da ne morejo kupit daril.

Pa če bi recimo šli kvantitativno preštet darila v tistih cajtih in današnjih cajtih in jih delili s številom otrok takrat in danes (takrat so bile generacije od 30. – 40.000 otrok), danes so pod 20.000. Kaj misliš, da bi bil rezultat?

Pri nas nismo nekaj hudo potrošniško mahnjeni in mulcema ne kupiva vsega kar se sprdneta. Zato pa obstaja g. Božiček, ki izpolni tudi kakšno željo, ki jo oči in mami nočeta … zato mulca pišeta božičku in navedeta ponavadi vsak po 3 želje, da nekaj od tega si pa res želita, in če se le da, g. Božiček vsaj eno izpolni, če sta bila pa pridna in želje niso enormne pa celo tudi 2.

Tako da se mi mali ne zdi razvajen in mož obupen, ker pri 5ih letih bi bil verjetno do stropa vesel tudi kakega avtka ali malega kompleta legic za 5-10€. Pa pismo s svojimi željami je napisal (ali narisal) pa se ni upoštevalo … za 5-letnika to ni kar tak oz. se ne more pričakovat, da bo po “odraslo” z nasmeškom na obrazu se lepo zahvalil za darilo, če je z vseh strani bombardiran kako božiček izpolnjuje želje … samo njegove ni.

Najbrž ste ga sami spodbudili, da piše Božičku svoje želje…in potem se čudite otrokovi reakciji…

Praznike si si uničila sama.

Torej lahko za naslednji rojstni dan sama pričakuješ npr. pralni prašek? Da ne bo uničen zaradi kapitalizma….

Otrok je le otrok. Vsaj eno malo igračko si tudi zasluži a ne?

Predvidevam, da si ti pod smrekco dobila intimno milo in zobno nitko.

Eni ste res neverjetni.

Lahko bi si zmislila nekapitalistično darilo. Otroku ustvarila igračo ali dala izkušnjo za darilo.

Falila si.

Ne krivit kapitalizma. Ni to krivo.

Sinthy, 25.12.2021 ob 10:56

Letošnji božič je že zaznamoval prepir, ki ga je sprožil petletni sin. Ker sem mnenja, da imajo otroci danes več kot mi je pod smrekico dobil nogavice in spodnje perilo. Zima je, to potrebuje. Razložila sem mu, da je božič v nas samih in ne v darilih, čeprav je Božičku pisal že pred časom in bi lahko kupila kaj od tistega. Smo na srečo preskrbljeni. Sinova reakcija je nato še sprožila prepir z možem, ki za darilo ni vedel in zdaj to pogreva še on in mrzlično išče odprte trgovine, da bi kao kupil boljše darilo. Pa imamo še ene uničene praznike zaradi kapitalizma … lp

Mislim, da pri otroku ni problem v darilu, ki ga je dobil. Je povsem solidno, tudi za petletnika. Težava je v tem, da ga najprej sprašuješ, kaj si želi, njegovih želja potem ne upoštevaš, čeprav bi lahko. Otrok je zaznal manipulacijo, namerno spregledanost in to ga boli.

Težko boš razložila bistvo Božiča z besedami, če tvoja dejanja govorijo drugo. Še posebej, ker božiček nima nič z izvorom božiča in si ga verjetno vzpodbudila, da je pisal božičku. Čutiš svojo dvojnost? Ne moreš na eni strani slikat božička, ki nosi darila in na drugi govoriti, da je božič v nas samih. Najprej v sebi razčisti, kaj je zate smisel božiča in potem otroku to predajaj naprej.

Pri meni enako zmešana mama. Že 50 let nazaj je v svoji skrtosti krivila potrošništvo. Le da ni ničesar od sebe dala. Pa je stiskala denar. Ima na računu samo v gotovini krepko preko 5o k, a meni za zadnji božič in za rojstni dan ni kupila ničesar, ker ji grejo darila tako na živce, z velikim zadovoljstvom in samoumevno je pa odnesla vrečo, ki jo je zanjo Božiček prinesel pri meni… Ko sem bila otrok so bila leta, ko je pozabila na moj rojstni dan. Se z besedo ga ni omenila. Kdaj se je celo spomnila zvečer, darila darila ni bilo. Se bone, ki jih je dobila za dedka mraza, je porabila le za nujna oblačila, večina je bila rabljenih. Pa sta oba starša ok zaslužila. Oče totalna copata.  Pa sem bila vedno pridna puncka, vse naredila, najboljša učenka,  a nikoli ni bilo nič dovolj. In tako je tudi danes. Enak odnos oz  vzorec ponavljam v drugih razmerjih, v službi…

Nimam družine, nimam otrok, pregorevam od dela, sem izčrpana.

To je resno in žalostno. Zaradi tega že vse življenje trpim, čeprav ne pokažem. Si danes lahko vse kupim, dovolj zaslužim, sem skromna, a ta odnos in hladnost ne je bolela pri petih letih in me boli danes. Strahotno kruto in zlobno je tako početje do otroka. Huda čustvena zloraba.

Jao no, a je otrok pisal, da bi on en avion tam z Brnika? ☺ Al mogoče kakšnega njegovega junaka, ki ga obožuje?

Po drugi strani pa, Miklavž je včasih nosil suho sadje, orehe, čokolatine, sedaj pa gsm in ostalo tehnologijo. Namen obdarovanja se je dodobra izkrivil. Če nekateri starši že učite koga skromnosti. Potem bi tudi samoumevnost s štunfi odpadla.

Ampak kot je ena napisala, če je bila želja otroka realna, potem štunfe za zimo kupi oktobra, npr. njegovega domišljijskega junaka pa za Božička ali Dedka mraza. Ali pa se ne pejte teh praznikov.

Sicer pa žalostno, da tvoj dec za to darilo  sploh ni vedel. Ponavadi oba starša vesta, kaj otrok piše možem. Oziroma, vedo, o čem blebeta, kaj bi imel.

Ni prepira sprožil sin ampak vi. Ne moreš za tako čarobni dan otroku Kupit nogavice in spodnjice in mislit, da Bo vesel, sploh če je željo napisal.  Kako morete otroku pokvarit Božični čas.

Ne ni normalno in navadno, to so otroci, ki se morajo igrat in potrebujejo igrače, tudi pod jelko

Kokoši, 25.12.2021 ob 12:50

Če je to res kar si napisala, pol res ne morem vrjet ker kreten od ženske si ti. Bogi otrok.

Upam, da ti mož naslednjič za darilo kupi pisker in kuhalnico in ju naj zavije v darilni papir. Ali pa pralni papir in vložke. Ali pa metlo in smetišnico. Pa upam, da boste meli večerjo s sorodniki in prijatelji, ko boš to odprla.

Mogoče boš potem razumela.

Točno tako.

Otrok se štumfov in gat zagotovo ne bo razveselil, ne mu vlivat upanja z “napiši Božičku, kaj si želiš in prinesel ti bo”, potem pa mu prinest nekaj čist xy.

Otrok ni razvajen, otrok je. Čar božiča je v družini, vendar ne, dokler verjameš v dobre može. Otroške oči na ta praznik gledajo popolnoma drugače. Njim je čaroben mož, ki v eni noči obdari vse otroke sveta, se prilrade v vsako stanovanje, pozna želje vsakega, ima leteče jelenčke in je izmuzljiv.

Avtorica teme, petletniku si odvzela to, in sram te je lahko!

Aja, pa še tole

Praviš, da ima otrok vsega polno rit, in da zato za božič dobi skromno darilo? S tem ga ne učiš skromnosti, samo zamere mu delaš.

Uči ga, da ne more imeti vsega ostalih 364 dni v letu, za božič pa mu omogoči čar božiča.

Ne bo jih veliko tako carobnih, morda mu bo že čez nekaj mesecev sošolec v prvem razredu povedal kruto resnico.

Z otroci uživaj vsak božič, preden postanejo res samo večeri, ko ješ tatarca.

Kot staršu bi ti čar božiča moralo biti tudi veselje v očeh otroka, ki odvija darila.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close