oprano perilo smrdi
Mami štirih žverc, 07.03.2024 ob 09:46
Teksa, 06.03.2024 ob 21:58
To se je meni zgodilo pred leti, krivo je bilo, da nisem nekaj časa kuhala perila… to je bilo takrat, ko so delali reklamo za praške, da ti pri 60 stopinjah opere kot pri prekuhavanju….daj prazen stroj na kuhanje in dolij čim več vode, dodaj alkoholni kis, sodo ali še bolje varikino potem pa ga dobro posuši – odpri tudi zgornji predal. Ponovi postopek čez nekaj dni, ko bo stroj posušen. Če je v predalu za vodo zgoraj v luknjah črno bo težka…razstavit, očistit tudi cevi…
Če je s strojem sicer vse Ok, to ne more biti razlog.
V 18 letih, kar imam otroke, sem dala prat na 90 le takrat, ko je bila posteljnina pobruhana.
Max. temp. za pranje pri nas je 60, večinoma pa 40, po potrebi predpranje, saj tudi materiali ne dovoljujejo več. Cunje res ne smrdijo.
Če vzdržuješ in čistiš stroj, torej brisanje gume okrog bobna, odprta vratca in predal za prašek, redno čiščenje le-tega, pa cunj ne puščaš recimo prepotenih ležat na kupu na tleh par dni, preden jih opereš, ne vidim razloga, da bi smrdelo.
Mož in polnoleten sin, športnika, vsak dan prepotene športne cunje, vse vzdržujem oprano na 40, v tem primeru je pa soda tista, ki dela čudeže.
Skratka, po mojih izkušnjah ni nižja temperatura tista, zaradi katere bi cunje smrdele. Sem strašno občutljiva na vonj, to bi jaz naredila doktorat, če oprano ne bi dišalo.
Pralni stroj je bil redno čiščen tudi predal in vedno odprt. Po končanjem pranju so oblačila bila občasno max 4 ure v stroju. Prala sem vsaka dva dni tako da so oblačila bila sproti oprana. Poklicala sem servis in prvo vprašanje je bilo: Koliko krat na mesec kuhate perilo? Opravila postopek po njegovem navodilu in je bilo ok. Od takrat naprej kuham belo in vse takoj vzamem iz stroja in nimam problemov. Sem pa danes opazila, da avtorici perilo smrdi po zažganem torej je problem drugje…
po zažganem, 06.03.2024 ob 16:30
Zakaj?
Stroj je star dve leti, čistim predalčke, filter, gumo bobna, čistem redno, sproti, vlivam vanj Dr. Beckmann(čistilo za pralni stroj) … in smrdi.
Zakaaaj?
Se kdo tukaj spoznal na stroje?
TUDI CEV JE POTREBNO OPRATI: VKLOPI STROJ, ODVODNO CEV PA NAPELJI V WC ŠKOLJKO DA STECE VODA, PA SE VENTIL V STENI SPUCAJ
Več vzrokov je.
1. Tekoči praški in pranje na nizkih temperaturah. Tekoči praški, ki jih običajno oziramo preveč kot je sploh treba, zasmrdijo ker se nalagajo v cevi in za boben, in zelo smrdijo. Pranje na majn kot 60 jih ne spere. Vsako 10 pranje je treba stroj zalaufat prazen na vsaj 90 stopinj.
2. Na oblačilih so bakterije ki se s pranjem v stroju ne uničijo.rešitev je razkužilo za perilo ki se kupi v dm ali Millerju, najdeš med mehčalci. Lahko uporabiš brez dišečega mehčalca ali z.
Srečno.
Perilo smrdi, ker se pri nizkih temperaturah ( 30/40 ) prašek ne raztaplja popolnoma in se na notranji strani kadi nalagajo ostanki tega praška, ki začne smrdeti. Pralni stroj MORA VSAJ 2x MESEČNO opraviti program KUHANJE – 90, da se za silo prečisti. Lepo se da pomagati tako, da se 4x letno v pralni stroj nalije ALKOHOLNI KIS – 3 litre in izvede program KUHANJE – 90 ( seveda brez perila ). Razno razna kemija ala CALGON in podobno, je NATEG, metanje denarja stran.
Ni pravil, nima veze na koliko in kolikokrat se pere, pa s kaksno temperaturo. Mi imamo stroj vedno cez 20 let, pa perem ene 5 strojev na teden, 60, 40 ali 30 stopinj, kuhanje 90 enkrat na leto, ce je kaj res zelo umazani in nikoli nic ne smrdi. Stroja tudi ne cistimo ne s kisom ne z gobicami ipd. In dela kot urca.
Meni se bolj zdi, da eni ne znajo vliti zadostne kolicine pralnega praska in mehcalca. In zato cunje smrdijo in sploh niso oprane. Ali pa je vlito v napacne predalcke, tudi to je mozno.
Sama sem imela enake tezave. Za pranje pri 60 in 90 st. Imam prasek, drugace pri nizji temperaturi pa tekoci p.p. pa brez dodanega mehcalca. Ker sta oba praska brez disav, prej bo opazno, ce bo perilo imelo vonj po smradu. V osnovi je perilo oprano, vendar se je v pr. stroju nabralo kar nekaj alg, zaradi tega perilo ne disi. Vecinski krivec za to je tekoci p.p. vendar, ce bomo ikzljucno prali z navadnim p.p. pa se nam lahko zamasijo odtocne cevi, ker se isto ne razgradi. Videno v novejsi stanovanjski hisi, in verjemite, da je je strosek popravila bistveno vecji. Pri men je zacel p.s. smrdet, ko je bil star cca 9 let (gorenje). V mullerju sem kupla tekocino, po navodilih, prala na 90 st. prazen boben. Dozirni predalcek, filter ven potegnes, spucas in posusis, prav tako je treba ocistit notranjost bobna ter vratca. Verjemite, ko enkrat smrdi iz p.s., ne pomagata ne kis, ne soda bikarbona in pod. PREIZKUSENO?
Smo imeli doma podoben problem, preden smo prenovili hiso, pa se je izkazalo, da je voda namesto da bi odtekala, vdirala nazaj v pralni stroj iz zamasenega sifona. Res ugabno.
Pri babici pa je bil problem, da je po pranju zaprla pralni stroj in se je pricela nabirati plesen. Sedaj v celoti pobrise boben, predal za detergent in vrata s krpo, stroj pa se pusti odprt, tako da se ima priloznost v celoti posusit.
Tudi ne skodi, da se kdaj pa kdaj naredi cikel na visoki temperaturi s cistili in brez perila, da se stroj dobesedno ocisti.
Nihče še ni omenil še enega možnega problema: sodobni varčni pralni stroji tako varčujejo z vodo, da se.detergent in umazanija sploh ne moreta dobro sprati z oblačil! Če uporabljaš te varčne programe, oziroma programe, pri katerih stroj sam stehta količino perila in dozira vodo glede na to, vklopi še dodatno izpiranje oz. izberi programe, pri katerih stroj dodaja več vode. Običajno je v navodilih navedeno, kateri programi so to.
Pri nekaterih strojih je v navodilih izrecno navedeno, da za programlredpranja lahko uporabljaš le detergent v prahu. Bodi pozorna na to, ker ti bo pri teh strojih uporaba tekočega detergenta za predpranje (morda tudi za pranje na splošno, tega ne vem zagotovo) zapacala pralni stroj in to grozno smrdi. Jaz na to pri našem pralnem stroju nisem bila pozorna in smo potem drgnili iz dozirne posode in lukenj, ki vodijo iz nje, en kup črne svinjarije…
smrdi kako smrdi. ker uporabljaš pofukam ugabn drag mehčalec in prašek.
kupi kakovostne tablete za v bobn. plus tega moraš bobn pustit odprt. če nimaš denarja za to tableto, ki ti prišpara cevi, pol vsaj nehaj kupovat draga čistilna sredstva. ampak kupi najcenejšo robo od špar znakme. mehčalec nejcenejši moder in najcenejši v vreči polvinil. je čisto ok. tko mi delamo. drugače pa nisi povedala kdaj ti vohaš. mogoče sušiš, kje blizu kakega diminka pa ti pol smrdi. po čem pa smrdi sploh??
Pozdravljeni, sama se (seveda pri popolnoma novem BOSCH stroju, ki ni bil poceni) prvič v življenju soočam s to težavo. Ne smrdijo oblačila, temveč iz bobna smrdi po plesni. Uporabljamo ga normalno, po vsakem pranju ostane vsaj 6-8 ur odprt. Peremo torej isto kot pri prejšnjem starem stroju (letnik 2000), kateri nikoli ni imel težav…ironija. Pravkar sem ga reklamirala, čakam analizo s strani serviserja. Prebrala pa sem, da če ni kriv način uporabe, potem je lahko kriva črpalka (mehanska težava), ki ne izčrpa vse vode ven po pranjih in ta začne smrdeti.
Vsake toliko stroj operi, razkuži. Kupuj kvalitetna oblačila, ki jih lahko pereš na višji temperaturi, takoj daj sušit. Lahko dodaš antibakterijski prašek, določeni imajo dodatek proti madežem že not in to tudi zna pomagati. Drugače je skupina na fb Čiščenje in tam je ta tema vsak drugi dan, odgovorov miljon…
Ni nujno, da bo ze perilo imelo inteziven vonj po zatohlem iz bobna pa je za vohat. Na eni strani imas odisavlje prasek+mehcalec prav tako, potem ne zaznas vonja. Jaz sem kupla v mullerju, tekocino. Nalila v dozirno posodo, zagnala prazen stroj na 90 . Ko je bilo konec sem spucala notranjost, vratca, filter dozirno posodico. In je stvar resena. Tale tekocina pa tud nima nekaksen oster vonj. In par let bo mir.
Forum je zaprt za komentiranje.