oprano perilo smrdi
po zažganem, 06.03.2024 ob 16:30
Zakaj?
Stroj je star dve leti, čistim predalčke, filter, gumo bobna, čistem redno, sproti, vlivam vanj Dr. Beckmann(čistilo za pralni stroj) … in smrdi.
Zakaaaj?
Se kdo tukaj spoznal na stroje?
Posledica pranja pri nizkih temperaturah. Vsaj na 10 dni perem belo na 90. Stroj star 6 let nikoli, res nikoli perilo ne smrdi.
Sem imela podoben primer in mi je serviser zamenjal celoten boben, ker se je izkazalo, da se je pod pralnim strojem pojavljal nekašen madež, podoben sajam. Je bilo na začetku bolje potem pa spet isto. Če sem prala na nižjih obratih centrifuge teh madežev ni bilo, na višjih obratih pa so se spet pojavili. Serviser mi tega pojava ni znal razložiti. Sedaj imam nov pralni stroj, sicer zaradi drugih razlogov in teh problemov ni več. Te probleme sem imela na gorenje pralnem stroju.
A pereš s tekočim detergentom?
Peri raje s praškom in na večjih T, 1x na teden daj na 90C.
Imam PS Samsung in mi sam javi kdaj moram dat na očiščevalni program, ki traja 3 ure in očisti vse luknjice. Perilo mi ni še nikoli smrdelo, res pa je da nikoli ne uporabljam mehčalca, ker skiz sušim v sušilcu, tudi poleti, razen seveda srajc, svile itd.
Meni nikoli obleke niso smrdele po pranju. Je pa res da moreš znat prat, ne da je to znanstvena fantastika ampak vidim pri tašči kako pere in ko pridem na obisk, če suši obleke v stanovanju prav vonjam da jih ne zna oprat. Jaz delikatne stvari (moževe srajce) perem na 30°, pisano na 40°, brisače in kuhinjske krpe na 90°, posteljnino na 60°. Uporabljam mehčalec ali pa puella dišave. Takoj ko se obleke sperejo jih obesim, da nimajo vonja po postanem. Prav tako nikoli ne napolnim stroja do konca, nikoli ne tlačim v stroj, vedno je napolnjen malo čez 3/4. Tašča pa natišči not tolk da se komaj zaprejo vrata, detergenta da res malo in da jih prat ob 10ih zvečer (kao poceni tok) in potem stojijo v stroju celo noč.
Ni pa vse v pranju je tudi v pralnem stroju, to pa najbolje da kontaktiraš kakšnega popravljalca.
Ljuba K., 06.03.2024 ob 20:23
Meni nikoli obleke niso smrdele po pranju. Je pa res da moreš znat prat, ne da je to znanstvena fantastika ampak vidim pri tašči kako pere in ko pridem na obisk, če suši obleke v stanovanju prav vonjam da jih ne zna oprat. Jaz delikatne stvari (moževe srajce) perem na 30°, pisano na 40°, brisače in kuhinjske krpe na 90°, posteljnino na 60°. Uporabljam mehčalec ali pa puella dišave. Takoj ko se obleke sperejo jih obesim, da nimajo vonja po postanem. Prav tako nikoli ne napolnim stroja do konca, nikoli ne tlačim v stroj, vedno je napolnjen malo čez 3/4. Tašča pa natišči not tolk da se komaj zaprejo vrata, detergenta da res malo in da jih prat ob 10ih zvečer (kao poceni tok) in potem stojijo v stroju celo noč.
Ni pa vse v pranju je tudi v pralnem stroju, to pa najbolje da kontaktiraš kakšnega popravljalca.
Tudi jaz tako perem, dodala bi samo, da vrat pralnega stroja nikdar ne zapiram, ko ne dela.
To se je meni zgodilo pred leti, krivo je bilo, da nisem nekaj časa kuhala perila… to je bilo takrat, ko so delali reklamo za praške, da ti pri 60 stopinjah opere kot pri prekuhavanju….daj prazen stroj na kuhanje in dolij čim več vode, dodaj alkoholni kis, sodo ali še bolje varikino potem pa ga dobro posuši – odpri tudi zgornji predal. Ponovi postopek čez nekaj dni, ko bo stroj posušen. Če je v predalu za vodo zgoraj v luknjah črno bo težka…razstavit, očistit tudi cevi…
Pranje pri nizkih temperaturah je krivo. Vsake toliko je treba bombažne obleke oprati na 60, tudi če na etiketi piše 40. Jim ni hudega. In brisače, rjuhe, kuhinjske krpe itd. Prati na 90. Poleg tega pa ne smeš šparati s praškom, kot mnogi delajo in sem tudi sama, kao zaradi okolja, pa da je bolje za kožo in tako dalje, ampak ga dajaj toliko, kot navaja proizvajalec. Ko sem začela prati z dovolj praška in tudi pri višjih temperaturah, perilo ni več srdelo, ampak prav nasprotno. Začelo je zelo lepo dišati.
Opažam kot nekateri tu, 06.03.2024 ob 22:17
Pranje pri nizkih temperaturah je krivo. Vsake toliko je treba bombažne obleke oprati na 60, tudi če na etiketi piše 40. Jim ni hudega. In brisače, rjuhe, kuhinjske krpe itd. Prati na 90. Poleg tega pa ne smeš šparati s praškom, kot mnogi delajo in sem tudi sama, kao zaradi okolja, pa da je bolje za kožo in tako dalje, ampak ga dajaj toliko, kot navaja proizvajalec. Ko sem začela prati z dovolj praška in tudi pri višjih temperaturah, perilo ni več srdelo, ampak prav nasprotno. Začelo je zelo lepo dišati.
Na pralnem sredstvu sparam, dodam ga max polovico priporocene kolicine, vecinoma le tretjino ali cetrtino, ni poanta v prasku, pac pa v temperaurah pranja, je treba 1x na teden zagnat stroj na 90.
1.
Pralni stroj mora biti pred.in po vsakem pranju popolnoma prazen in vedno z odprtimi vratci ! Nikol ne pozabi odpreti vratc in nikoli ne puscaj notri nobenih oblek. Tako da res obleke za pranje daš v stroj samo tik pred pranjem.
2.
Uporabi tudi program za pranje stroja na 90 *C in to ni enak program kot za pranje perila, pri čemer uporabiš 2 litra alkoholnega lisa, ki ga vliješ v boben zvečer in vratca zapreš! Če ga ne najdeš v navodilih, pač vlij 2 litra alkoholnega kisa čez noč in zjutraj daj kar prazni pralni stroj prat na najmanj 2 do 3 ure na 90 * C. Vedno daj pralni prah.
3.
Pazi na prave količine pralnega praha. Enkrat peri s tekočim in drugič s trdim prahom. Pralni stroj belo perilo, brisace in posteljnino pa peri velikokrat na 60 ali 90 * !
4.
Zlato pravilo : perilo po pranju vzameš ven takoj, ko je oprano !
5.
Oprano perilo ne smeš pustit v vetru mokrega. Ampak ga moraš obesit na radiatorje ali stojala ali das v sušilec takoj.
Tako delaj 2 tedna in povej, kako je.
Tako delas, da pobijes bacile in glive!
Mogoče je premalo dotoka vode in se potem ne spere dovolj. Perem na 30, če je kaj takega na 40, belo na 90. Vse od a do ž perem s praškom v zrnih, nikdar tekoči prašek, mehčalec le pri belem perilu. Ko sem nekoč prala s tekočim praškom in mehčalcem, vonj ni bil ne po prašku, ne po mehčalcu. Razni geli pacajo stroj. Ravno včeraj sem dala prat bundo, odšla po opravkih, oprano je bilo že več kot uro, ko sem nazaj prišla. Bunda je dišala po prašku. Enkrat mesečno dam stroj na samočistilni program. Če je pa kaj takega, pa recimo prej namočim v prašku, predno gre v stroj. Po pranju sperem dozirnik, obrišem gumo, oboje pustim nekaj časa odprto, nato zaprem, priprem. Vseskozi imamo Gorenje, ko ena sprašuje in je bilo do sedaj vedno ok.
Pri enih strojih imaš posebej dozirnik za zrna in posebej za tekoci prašek. Pod toplejšo, bolj vročo vodo bi se moral sprati tudi dozirnik, vendar je treba ročno pomagati pri čiščenju. Tekoči geli packajo, ne samo stroj. Če me moreš normalno očistiti dozirnik po pranju, ne uporabljaj več tekočih praškov ali zamenjaj stroj. Ali povprašaj na servis, kje je težava. Tolk se ne spoznam v detajle.
Teksa, 06.03.2024 ob 21:58
To se je meni zgodilo pred leti, krivo je bilo, da nisem nekaj časa kuhala perila… to je bilo takrat, ko so delali reklamo za praške, da ti pri 60 stopinjah opere kot pri prekuhavanju….daj prazen stroj na kuhanje in dolij čim več vode, dodaj alkoholni kis, sodo ali še bolje varikino potem pa ga dobro posuši – odpri tudi zgornji predal. Ponovi postopek čez nekaj dni, ko bo stroj posušen. Če je v predalu za vodo zgoraj v luknjah črno bo težka…razstavit, očistit tudi cevi…
Če je s strojem sicer vse Ok, to ne more biti razlog.
V 18 letih, kar imam otroke, sem dala prat na 90 le takrat, ko je bila posteljnina pobruhana.
Max. temp. za pranje pri nas je 60, večinoma pa 40, po potrebi predpranje, saj tudi materiali ne dovoljujejo več. Cunje res ne smrdijo.
Če vzdržuješ in čistiš stroj, torej brisanje gume okrog bobna, odprta vratca in predal za prašek, redno čiščenje le-tega, pa cunj ne puščaš recimo prepotenih ležat na kupu na tleh par dni, preden jih opereš, ne vidim razloga, da bi smrdelo.
Mož in polnoleten sin, športnika, vsak dan prepotene športne cunje, vse vzdržujem oprano na 40, v tem primeru je pa soda tista, ki dela čudeže.
Skratka, po mojih izkušnjah ni nižja temperatura tista, zaradi katere bi cunje smrdele. Sem strašno občutljiva na vonj, to bi jaz naredila doktorat, če oprano ne bi dišalo.
Kar je dobro, 07.03.2024 ob 09:30
Pri enih strojih imaš posebej dozirnik za zrna in posebej za tekoci prašek. Pod toplejšo, bolj vročo vodo bi se moral sprati tudi dozirnik, vendar je treba ročno pomagati pri čiščenju. Tekoči geli packajo, ne samo stroj. Če me moreš normalno očistiti dozirnik po pranju, ne uporabljaj več tekočih praškov ali zamenjaj stroj. Ali povprašaj na servis, kje je težava. Tolk se ne spoznam v detajle.
Ne bom menjala praktično novega stroja, ki je stal krepko več kot 1000 €!
Forum je zaprt za komentiranje.