Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Opažam, da smer in stopnja izobrazbe nista več pomembni

Opažam, da smer in stopnja izobrazbe nista več pomembni

Spremljam oglase, hodim na razgovore, ni važno če si trgovec ali magister, izplačano boš tako dobil minimalca. Pomembno jim je samo, da znaš delat. Zaposlena sem bila v proizvodnji, z menoj je delalo nekaj ljudi s faksi, mož ima šolo za zidarja in vodi skupino štirih ljudi, dva od teh imata faks, dva nimata niti končane oš, plačo vsi štirje isto.
Mož dobi 70eur več od njih, kar ni nič. Zaradi teh 70eur je tudi odgovoren. Sosedova punca je magister biologije in ekologije, dela na crno kot sobarica v Grazu. Pri nam je delala en čas v lokalni živilski trgovini in v prodajalni barv. Čemu je sploh šola danes? Ni bolje da gredo otroci čimprej po končani OŠ delat in če se le da v tujino?

to jaz že 20 let pravim.
izobrazba je le list papirja.
plačan si glede na delovno mesto ne zaradi izobrazbe.
res je da pri določenih poklicih rabiš izobrazbo ampak pri veliko pa ne.
delo je vazno.
delo,delo ne nedelo.

zdravnik ne moreš biti brez MF in nadaljnjega izobraževanja, pravnik tudi ne, pa za delo v naravoslovnih vedah tudi rabiš ustrezno izobrazbo in znanje. Ti najbrž govoriš o izobrazbi, za katere dela ni. Potem pa lahk recimo besno pišeš, da ne boš nosila maske in uporabljala razkušila kot npr. znana antropologinja vsakdanjega življenja. Če imaš denar, lahko študiraš karkoli. Če pa misliš sebe preživljati z delom, je pa vendarle pomembno sprejeti odločitev glede študija, ki ti bo prinesla tudi denar.

Keč je v tem, da s faksom lahko kandidiraš za minimalca, brez faksa pa ne moreš kandidirati za bolje plačano delo.

Prav ugotavljaš. Najboljše je, da se naučijo nemško, gredo pri nas čimprej na denarno, delat pa na sever. Takih nas je že zdaj kar nekaj, za minimalno plačo pri nas se mladim ne splača. 400 dspa ti nudi varnost, kar zaslužiš pa šparaš. Oba šefa pri nas sta začela isto in danes mata hotel. Jaz sem našparal v prvem letu 21 jurjev. Od tega 4800 denarne. Delam kot pomivalec v kuhinji s še enim slovencem.

Najboljše službe dobijo danes tisti, ki so absolvirali Akademijo Jožeta Pučnika.

Drži.
Zraven tega pa še to, da so šole/fakultete pomembne zaradi znanja, ki ga tam LAHKO dobiš (če se potrudiš in z lastno iniciativo), ne pa več zaradi na koncu dobljenega papirja.

Drži.
Zraven tega pa še to, da so šole/fakultete pomembne zaradi znanja, ki ga tam LAHKO dobiš (če se potrudiš in z lastno iniciativo), ne pa več zaradi na koncu dobljenega papirja.
[/quote]

Kaj pa boš z znanjem? Razni filo faksarji recimo? Kaj tem preostane, kupujejo si čas in status študenta, po faksu gredo na zavod in 400e, drugi v proizvodnjo…

Cehi se temu uspešno upirajo.

Ja dobro jutro. To traja že leta. In če to komu poveš, sploh pa če napišeš tu gor, planejo vsi pokonci da to pa ne. In še kar rinejo svoje mulce skozi vrata enih levih faksov in še prej v gimnazijo. Bog ne daj na poklicno, ker tisto ni nič. No, ti si že prišla do tega zaključka. Sedaj moraš samo še spoznati, da tudi v tujini ni dosti drugače. Le minimalec se vam bolj blešči, ker je večji od našega.

Kaj pa boš z znanjem? Razni filo faksarji recimo? Kaj tem preostane, kupujejo si čas in status študenta, po faksu gredo na zavod in 400e, drugi v proizvodnjo…
[/quote]

V proizvodnji majo prednost pravi delavci, ne zabušanti. Tak bo prišel za trak prek vez edino.

Naj ti povem zakaj je tako! Zato ker mladi pridejo ven iz srednje šole, faksa in nimajo pojma. Res nimajo pojma. To ti ve vsak povedati, ki vidi te mlade ko pridejo kam delat.

[/quote]

Sem se strinjal s citiranim – kjer je jasno zapisano, da je pomembno KAKŠNO znanje.

Za primer – 16 letnemu mulcu, ki ima ogromno znanja s področja računalniških mrež, operacijskih sistemov in postavljanja internet serverjev, poleg tega tekoče govori angleško… že ob šoli ponujajo dobro plačana honorarna in počitniška dela.
Znanje je pomembno – in v zgornjem primeru, to ni znanje s faksa ali šole. Se ga pa da v ustrezni šoli/faksu še poglobiti in specializirati.

Morem ti recit, da dobro opazas. Kaj si se mogoce pred kratki priselila v Slovenijo? Mi to ze 30 let vemo.

Sem se strinjal s citiranim – kjer je jasno zapisano, da je pomembno KAKŠNO znanje.

Za primer – 16 letnemu mulcu, ki ima ogromno znanja s področja računalniških mrež, operacijskih sistemov in postavljanja internet serverjev, poleg tega tekoče govori angleško… že ob šoli ponujajo dobro plačana honorarna in počitniška dela.
Znanje je pomembno – in v zgornjem primeru, to ni znanje s faksa ali šole. Se ga pa da v ustrezni šoli/faksu še poglobiti in specializirati.
[/quote]
Ah daj ravno računalništvo omenjaš, kjer je ogromno konkurence in marsikateri zna inštalirati operacijski sistemi, postaviti spletni strežnik že v 9. razredu, če ga seveda to zanima. Plačilo pa tak nič posebnega.

Meni se pa zdi, da je bolj problem to, da eni mislijo, da jim glede na papir avtomatično pripada pozicija, denar in moč. Vse na hitro in takoj.

Znanje je povsod cenjeno in te pripelje daleč. Pametni se prilagodijo, ostali pa jamrajo.

Faks je samo dodaten čas da se izživi mladost. Po faksu se pogosto tolčejo po glavi, ko vidijo da tisti s troletnimi šolami že grejo na svoje, oni pa imajo v rokah papir, da so nekaj, samo to ne briga nobenega. Prihodnost je v zdravstvu, gradbeništvu, mogoče računalništvu. Izveh tega foha so je pa bodoce socialno breme in mama hotel. Žal je to resnica, redki dobijo poklic za kar so se izučil, ker privat gre tako vse prek vez, v javni upravi pa visijo vsi do zadnjega diha pred penzijo. Službe so, peki, monterji, kuharji…samo taki niso navajeni delat, tudi potrebnega znanja ni in jim je izpod časti, da bojo montirali klime v 10.nadstropju, ker zato so hodili na faks. Žalostno.

Dejstvo da mladi nimajo pojma itak vsem znano, ampak glavni problem je da nimajo delovnih navad.
zakaj pa ne, zato ker jih starši do diplome samo ujčkajte in razvajate namesto da bi jih naučili že od malega kako se služi denar z lastnimi žulji.
Otroci z kmetij, ki že od malega pomagajo delat takih problemov v življenju nimajo, ko začnejo delat imajo delovne navade in jim je dosti lažje, kot pa blokovski mulariji.

Nešteto raziskav je pokazalo da denar ne prinese sreče. Verjetno je bistvena razlika, če nekdo za minimalca dela v pisarni ali pa zunaj na gradbišču na petek in svetek.

Prvi bo čil in zdrav do 70ega in dlje, drugi bo težko prifural do penzije pri 60ih. Prvi lahko po koncu 8 urnega šihta doma oddela še popoldanski s.p., sam dela hišo, se ukvarja z otroci ali ženo, drugi pa bo po 12 urnem garaškem šihtu, od česar so 4 nadure neplačane, (ker se revež zaradi neizobrazbe ne upa niti poklicati na sindikat ker ne zna niti dobro Slovensko), doma samo padel v posteljo.

Ampak ja, plačana bosta pa oba za minimalca…. Izobeazba se splača pa če se nekateri faliranci postavite na glavo!

In mamice govorijo, sine uči se, da bo nekoč neki s tebe.

In pol mamice govorijo, sine naredi nekaj s sebe.

In pol gre delat v proizvodnjo, če ima srečo.

In pol mamice govorijo, če misli bit večno doma al se misli kdaj odselit.

In pol mamice ni več in so sincki končno na svojem, s 700 evrcki v žepu. Pri 50ih.

In teli sincki odpirajo teme potem po forumu da ni bab. Pa še hvali da nevem kak fax ma. 😁

Nešteto raziskav je pokazalo da denar ne prinese sreče. Verjetno je bistvena razlika, če nekdo za minimalca dela v pisarni ali pa zunaj na gradbišču na petek in svetek.

Prvi bo čil in zdrav do 70ega in dlje, drugi bo težko prifural do penzije pri 60ih. Prvi lahko po koncu 8 urnega šihta doma oddela še popoldanski s.p., sam dela hišo, se ukvarja z otroci ali ženo, drugi pa bo po 12 urnem garaškem šihtu, od česar so 4 nadure neplačane, (ker se revež zaradi neizobrazbe ne upa niti poklicati na sindikat ker ne zna niti dobro Slovensko), doma samo padel v posteljo.

Ampak ja, plačana bosta pa oba za minimalca…. Izobeazba se splača pa če se nekateri faliranci postavite na glavo!
[/quote]

Pa še to sem pozabil. Prvi bo na faksu, pa magari do 26. leta izživel svojo mladost. Čil in zdrav bo tudi v penziji. Drugi v zidarstvu od 16. leta pa pokrivljen in polomljen po šesdesetem. Zgubil torej cca. 20 let aktivnega življenja.

Pa še to sem pozabil. Prvi bo na faksu, pa magari do 26. leta izživel svojo mladost. Čil in zdrav bo tudi v penziji. Drugi v zidarstvu od 16. leta pa pokrivljen in polomljen po šesdesetem. Zgubil torej cca. 20 let aktivnega življenja.
[/quote]

16 letni zidar si bo pri 25 postavil hišo. Z lastnim znanjem in prišparanim dnarjem. Faksar bo takrat komaj s plenic zlezo in šel gnit nazaj domov. Če bo dobil službo pa tako v LJ in v najem in bo na istem kot da dobi ven minimalca. Za moje pojme bolš delat. Ima pa vsak itak svoje mnenje.

[/quote]

E točno to. Butare pa tega ne vidijo! Zabava je tudi pomembna v življenju in zakaj nebi izkoristil mladost.

Mi se lahko pohvalimo z našim varnostnikom/receptorjem, doktor umetnostne zgodovine, prijazen, zabaven in poln znanja, ki ga drugje žal ne more vnovčiti. Konec leta nas bo zapustil, gre iskat boljše možnosti v tujino:(

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close