Oddajanje prek bookinga
Problem je, da se je v zadnjih letih turizem močno razpasel in se grejo turista in kar je še slabše, ponudnika turizma skoraj vsi. Digitalna doba to omogoča zelo enostavno, nekaj klikov, fotk in je. Veliko pa jih ne pozna sistema, niti pravilno ne vnaša svojih nastanitev, ne napiše opisa, ki bi ustrezal itd. Booking pa rabi en cajt, da to vse preveri – če sploh preveri..
Nekoč je bilo tako, da če rezerviraš prek Bookinga je več al manj ziher, zadnje čase pa opažam kar nekaj skenslanih rezervacij – dejansko so mi odpovedali sobo v hotelu, ker so kao dali prenizko ceno in mi lahko naredijo novo rezervacijo po višji ceni! .. In Booking to pač dovoli… Nazadnje so mi v ZDA tudi zlorabili kartico – glede na to, da sem jo samo za rezervacijo tega hotela uporabila (za vse ostalo sem imela drugo) ni dvoma, od kod so dobili podatke.. Tako da zadnje čase rezerviram raje prek Airbnb kot Bookinga. Vsaj vem, kaj dobim. Razen če govorimo o nekih hotelih višje kategorije… kjer takih fars načeloma ni.
Je pa tako, da če potrebuješ za eno noč ali si nekje na poti in rezerivraš sproti, je Aribnb težko dobiti.. in smo spet pri Bookingu.
Čisto za štos objavljam svoj (neporezan) review (kaj je iz njega nastalo, raje ne grem več gledat…)
“A very nice, bright, cosy apartment. If you come to visit the host for an afternoon tea and a nice chat – but nothing more. For actual living, this flat is utterly useless, unless you come there only for a day or two and you are prepared to live out of the suitcase, which ourselves, in the end, have been forced to do.
The first (and maybe the most important) in the long array of displeasantries was this: there was no place to put our stuff in. All the chestboards, closets, drawers were literally overflowing with the landlady’s stuff. We came there with a set of technicalia (three cameras, two tablets and a laptop), with matching chargers, extra batteries and cables; beside that, we had clothes for one week, as we had planned to run a washload or two in the middle of our stay. Which was, of course, another of unsubstantiated hopes.
The Wimdu ad shows a washing/drying machine in the flat. The landlady, accidentally, in her tidy house rules forgets to mention that she won’t allow you to use it – she expects you to call her, let her wash YOUR laundry herself, after which she would bill you 4€. The fact that people who want to hire the flat with the washer usually do that for a reason, escapes her – in our case we are simply too OCD to let any stranger to handle with our undies and socks, thank you very much.
The same goes for Wi-Fi. At the apartment and not a second before, the landlady calmly informs you that you have to pay for it extra, 5€/day, which is quite a price – but deciding about buying one of the local prepaid packages is a complicated process, and without an existing internet connection, you shall travel from one phone company to another, collect the information in the Vogon language and lose at least half of a day even before making the decision. If we knew that before, we could check the situation from home – or, more likely, hire another apartment (in which case, as of now maybe I have some better introspection in the Dutch way of traditional business thinking, possibly wade in the same puddle of shit).
Not only all the furniture was completely full of landlady’s stuff and hence useless, but so was the fridge; we didn’t know what to do with the stuff that previous user of the flat had left – to throw it away, call the host to remove it , or eat it ourselves (and in each case maybe pay 4€/item, who knows – the landlady seemed to be too eager to extort any additional amount of money with every chance, believable or not).
There was no trashbin in the flat. None whatsoever. Neither in the bathroom, neither in the kitchen, neither on the balcony. I somehow refuse to believe that Dutch ethnical speciality is eating their own trash – or carrying it each piece at the time downstairs (in that case three – incredibly steep for non-Dutch person – stairways) to the nearest ecological island.
There were numerous other, big and small inconveniences, severity of which lies in the eye of the beholder, but deserve to be mentioned: a pack of hungry fleas, who very probably fell from the landlady’s dog, fed on us every night; we shared a kitchen with a resident mouse behind the fridge (I’m not kidding!); a set of almost, but not entirely wet towels, which we got upon the arrival; every Monday as the landlady’s reserved cleaning day, which effectively deprives the guest from the use of the appartment for the better half of a day (apart from the 90 degrees rotated tablecloth on the table and moved chairs around it, we didn’t exactly see much point of the above mentioned cleaning – that particular day neither the floor has seen the mop, neither the couch, seriously affected by the dog’s hair, hasn’t seen the vacuum cleaner; you better believe me, because at that time we were already quite pissed, not royally yet, but enough to set a trap or two). To say nothing about her complaining over the replaced medieval light-producing lightbulb (“What happened to the lamp in the living room?”), closed windows, and the temperature on the thermostat set on 19’C – mind you, those were two weeks in the middle of a rainy, cold October, when the outside temperatures in the midday never raised above 17’C.
To put things together, the host actually rents you a bed, a (cold) bathroom, a cooking plate, a funny-behaved microwave, a kitchen sink and a miserably short selection of – mostly not very clean and the rest of it seriously dirty – kitchenware. The rest is like a museum – you can look, but you cannot touch, to say nothing of the ability to use. I suppose hostel beds usually come cheaper than that, and – which is much more important – when you book them, you know what to expect.
On the scale of 1-10, we would rate this experience somewhere between 2 and 3; at least we had the roof over the bed, running water and an almost satisfactorily working toilet; besides, there are some very lovely ethnic and grocery stores close to the apartment. Would we rent here again? No effing way, at least not under the present management. For the optimistic future reference, changes wouldn’t really take that much; the landlady should at one point of her struggle with life finally realize that she may view the flat as her private living/hoarding facility, or as an opportunity to rent, but not both at the same time; second, on the Wimdu website she should openly declare her intentions to make some extra money, so the potential guests would have the opportunity to decide in cold and present mind, not after 14 hours of a hard journey.
Or maybe, just maybe, the landlady would take a simple word of advice: charging the apartment 5€/day more and NOT charging the WiFi would do the same for her – except the guest wouldn’t feel like a milking cow on the rope. Same goes for the furniture – putting in a chest of drawers and a wardrobe from IKEA (and, of course, keeping them empty between guests) wouldn’t cost her more than 3 days’ rent, but the improvement from the view of the guest would be enormous. There come also privacy aspects; most of the people who hire apartments and NOT hotel rooms do that because they do not want to be disturbed by a cleaning lady who comes once a day or once a week; and they want to use of the fridge to take out a cold beer when they come back to the flat after a long day.
Komplicirate še in še.
Znanec je začel oddajati hišo na Krku, kadar ni sam dol.
V njegovi hiši je pač kot v kateremkoli privatnem stanovanju v Sloveniji.
V kuhinji sončično, olivno, bučno olje, makaroni, špageti, kakšna konzerva tune.
V hladilniku kakšnih 5 piv, kakšen liter vina.
Eno omaro v 1. nadstropju ima zaklenjeno (to tudi prej pove) in ima v njej zelo verjetno svoje privatne stvari. Kam pa jih naj v času odsotnosti nese?
Letos je imel 3 nove goste za po 14 dni. Vsi zelo zadovoljni, eden mu je celo napisal na mejl, da se je počutil, ko je stopil v hišo tako, kot da je prišel v stanovanje znanca, ki je pol ure prej odšel ven…
Gre torej za popolno zaupanje. Nič mu niso ukradli (vse omare razen ene so bile namreč odprte). Rekel je, da sploh ni dobil vtisa, da so mu kaj brskali.
Ljudje pač ne pridejo na morje zato, da bi brskali po tujih stvareh, razen mogoče zbiralci polulanih dekliških spodnjic, ki pa jih ni niti 0,1%, poleg tega pa pridne punce polulane hlačke – operejo…
Edino v kuhinjskih omaricah so zložili posodo in krožnike malo po svoje, ampak to mu ni bilo moteče.
Pivo in vino so mu nadomestili (jim pride prav prvi dan, če pridejo proti večeru).
Od litra šnopsa, ki ga je pustil na mizi, so mu popili polovico. In mu niso kupili drugega, ker so smatrali, da ta šnopc spada pod dobrodošlico…
Tudi njegovemajice, ki jih ima v omari, niso nosili, celo njegovih nogavic ne… Niti podvodne maske in plavuti.
Kaj torej komplicirate? Mora biti, če oddajaš privatno, res “hotelski” način z receptorjem in sobarico?
In je treba za”popolno” informacijo res fotografirati vsebino odprtih omar, ter tudi prašek in mehčalec v kopalnici zraven pralnega stroja?
Pa še to – mi smo bili v lastniškem apartmaju v Moravcih. Sem 1000 %, da ga lastniki uporabljajo tudi sami, pa notri ni bilo 1 njihove stvari. Samo osnovne potrebščine za pomivanje in čiščenje. Če bi človek napisal, da ga uporabljajo tudi sami, bi s tem seveda izgubil pol gostov, ki imajo take trapaste predsodke kot vi. Popolnoma brez razloga. In kaj, če nekdo uporablja apartma samo polovico leta? Ali četrt? Ali dva meseca? V katero kategorijo spada? Kako znate zakomplicirat.
Pa še to – mi smo bili v lastniškem apartmaju v Moravcih. Sem 1000 %, da ga lastniki uporabljajo tudi sami, pa notri ni bilo 1 njihove stvari. Samo osnovne potrebščine za pomivanje in čiščenje. Če bi človek napisal, da ga uporabljajo tudi sami, bi s tem seveda izgubil pol gostov, ki imajo take trapaste predsodke kot vi. Popolnoma brez razloga. In kaj, če nekdo uporablja apartma samo polovico leta? Ali četrt? Ali dva meseca? V katero kategorijo spada? Kako znate zakomplicirat.
[/quote]
Glej…moti me, da rezerviram turistično nastanitev, dobim pa nekaj, kar nisem želela. In tega nisem mogla na noben način predvideti. Sploh mi ni jasno, zakaj tako težite s tem, da je vseeno, če je v stanovanju lastnikova krama. Mene moti in pika. Nisem tega izbrala. Zakaj je moje počutje manj pomembno kot tvoje počutje, ki se v stanovanju polnem lastnikove krame počutiš kot doma in si zato še pripravljena plačati? Dajte se naučiti, da se takih stanovanj pač ne ponuja na bookingu temveč na airbnbju. Meni na misel ne pride, da rezerviram na airbnb, prav tako mi na misel ne bi prišlo, da svoje osebno stanovanje oddam na bookingu in se delam, da gre za turistični apartma.
Mislim…zato pa je tak drek na svetu, ko ste nekateri ljudje tako grozni. Baaaaaah! Grrrrrrr!
[/quote]
Se ena, ki ne razume razlike med tem, da gre lastnik včasih v lasten apartma tudi sam na dopust, ampak tam ne živi in nima svojih stvari, in tem, da oddaš svoje lastno stanovanje, z vsem, kar paše zraven?
Res ste grozne sogovornice. Po eni strani opisujete neke čisto drugačne situacije in trdite, da to sploh ni moteče (pa nihče ni trdil, da je), po drugi zanikate, da bi to, kar me opisujemo, sploh bil relevanten faktor pri najemu, po tretji priznavate, da lastniki to dejstvo prikrivajo, ker sicer stanovanja ne bi nihče najel.
A ste v debatah v real lajfu tudi tako nemogoče?
No ja, mene je že kar nekaj gostov vprašalo, če tudi mi uporabljamo apartma, pa sem rekla, da ja, logično, saj ga. Zato pa tudi je tako dobro opremljen in v njem res nič ne manjka.
Ne vem, zakaj bi to nekoga motilo, saj če je tako fancy pa naj res gre v Hiltona.
Se pa vsekakor strinjam, da znajo lastnikove stvari biti rahlo moteče, ampak vse je odvisno od cene, ki jo plačaš.
Pred 3 leti smo spali v 4sobnem stanovanju v Firencah s privat parkingom za 60 eur/noč. V tem primeru me sploh ni motilo, da imajo omare polne oblek.
Glej…moti me, da rezerviram turistično nastanitev, dobim pa nekaj, kar nisem želela. In tega nisem mogla na noben način predvideti. Sploh mi ni jasno, zakaj tako težite s tem, da je vseeno, če je v stanovanju lastnikova krama. Mene moti in pika. Nisem tega izbrala. Zakaj je moje počutje manj pomembno kot tvoje počutje, ki se v stanovanju polnem lastnikove krame počutiš kot doma in si zato še pripravljena plačati? Dajte se naučiti, da se takih stanovanj pač ne ponuja na bookingu temveč na airbnbju. Meni na misel ne pride, da rezerviram na airbnb, prav tako mi na misel ne bi prišlo, da svoje osebno stanovanje oddam na bookingu in se delam, da gre za turistični apartma.
Mislim…zato pa je tak drek na svetu, ko ste nekateri ljudje tako grozni. Baaaaaah! Grrrrrrr!
[/quote]
Pa kaj si glupa ali se samo delaš? Kje piše, da je v vsakem lastniškem stanovanju lastnikova krama, če sem ti ravno napisala, da tukaj ni bila? Od kod sploh ideja, da je zmeraj tako, če gre za bivalno stanovanje? Če gre za vikend bivališče, lastniki pa izpraznijo vse omare, v čem je problem? Kako boš te ločila od tistih, ki ti gredo dejansko na jetra? Aja, ne moreš? Bejž no? Če bi tistim poštenim z ločevanjem delala krivico, te očitno ne briga. Ocena apartmaja? Kaj je že to?
Pa kaj si glupa ali se samo delaš? Kje piše, da je v vsakem lastniškem stanovanju lastnikova krama, če sem ti ravno napisala, da tukaj ni bila? Od kod sploh ideja, da je zmeraj tako, če gre za bivalno stanovanje? Če gre za vikend bivališče, lastniki pa izpraznijo vse omare, v čem je problem? Kako boš te ločila od tistih, ki ti gredo dejansko na jetra? Aja, ne moreš? Bejž no? Če bi tistim poštenim z ločevanjem delala krivico, te očitno ne briga. Ocena apartmaja? Kaj je že to?
[/quote]
Mislim….. Ti govorš nekaj povsem brezveze. Tudi prav. Saj booking ne bo imel nič proti, da ga neham uporabljati. Sem ga itak že. zaradi apartmajev, ki niso bili turistični. Enih pet uporabnikov (kolikor nas na tem portalu moti točno ista stvar) manj se bookingu ne bo nikjer poznalo.
Ja, zivljenje v bloku zahteva kulturno sobivanje inteligentnih ljudi – ti pac mednje ne spadas. Zato kar ostani v svojem hlevu, tam vsaj nikogar ne motis s svojo primitivnostjo.
[/quote]
Tebe je pa fejst zabolelo. Ha ha ha. Čisto prav ti je napisala in ni nobene potrebe, da jo žališ. Si samo še en dokaz več, kakšni PRIMITIVNI ljudje životarite po teh valilnicah :-))
Ja, vem, da je stara tema, upam, da boš vseeno pobrala, če te ni medtem že pocitralo.
Mislim….. Ti govorš nekaj povsem brezveze. Tudi prav. Saj booking ne bo imel nič proti, da ga neham uporabljati. Sem ga itak že. zaradi apartmajev, ki niso bili turistični. Enih pet uporabnikov (kolikor nas na tem portalu moti točno ista stvar) manj se bookingu ne bo nikjer poznalo.
[/quote]
Mal si vas dodala, ampak okej. :))
Še ene stvari ne razumem: tisti, ki vas nič ne moti, če so omare polne lastnikovih stvari, kam pospravljate svoje?
a) ste tako zen, da greste na potovanje s kreditno kartico, telefonom in enimi rezervnimi gatami v torbici?
b) enostavno zložite svoje obleke in gate na vrh lastnikovih?
c) imate vse nasrano okrog, na dopustu ne kuhamo in ne pospravljamo
d) jih tlačite v kufer in nazaj?
Prosim, da mi najdeš eno nastanitev na Bookingu, kjer gostje niso imeli prostora za svoje stvari. Vse je v opisih, izkušnjah, ocenah. Ziher ne boš imela težav. Če se to tako množično dogaja, da je to tako pereč problem (kot je razbrati tukaj), bo tega kot listja in trave.
[/quote]
Pa kaj si tako tečna s svojim vsiljevanjem mnenja, da nas lastnikove stvari v turističnih nastanitvah ne smejo motiti? Sploh ne razumem, kaj te tako motijo izkušnje drugih, razen če si sama takšna jebivetrka, da oddajaš v času dopusta svoje osebno stanovanje nič hudega slutečim turistom. Takšne kapacitete nas motijo in pika. Kot vidiš, imamo s tem mnogi izkušnje. Zelo slabe. Smo tudi že ukrepali in še bomo.
Pa kaj si tako tečna s svojim vsiljevanjem mnenja, da nas lastnikove stvari v turističnih nastanitvah ne smejo motiti? Sploh ne razumem, kaj te tako motijo izkušnje drugih, razen če si sama takšna jebivetrka, da oddajaš v času dopusta svoje osebno stanovanje nič hudega slutečim turistom. Takšne kapacitete nas motijo in pika. Kot vidiš, imamo s tem mnogi izkušnje. Zelo slabe. Smo tudi že ukrepali in še bomo.
[/quote]
Nepismena? Ne znaš odgovorit na preprosto vprašanje? Potem ne odgovarjaj! In potem sem jaz tečna? Booking ima filtre, ki se imenujejo OCENE!!! Če iz ocen ne znaš razbrat, da je z apartmajem nekaj narobe, potem portala sploh uporabljat ne znaš! Ne vem, kakšne filtre še rabite? Nekdo ti črno na belem napiše: Ne hodite sem, ker nimaš kam dati svojih stvari, stanovanje je od lastnika in je polno krame – ti boš pa rinila tja??? To ni zadosten filter zate??? Sploh razumete poanto bookinga?
Nepismena? Ne znaš odgovorit na preprosto vprašanje? Potem ne odgovarjaj! In potem sem jaz tečna? Booking ima filtre, ki se imenujejo OCENE!!! Če iz ocen ne znaš razbrat, da je z apartmajem nekaj narobe, potem portala sploh uporabljat ne znaš! Ne vem, kakšne filtre še rabite? Nekdo ti črno na belem napiše: Ne hodite sem, ker nimaš kam dati svojih stvari, stanovanje je od lastnika in je polno krame – ti boš pa rinila tja??? To ni zadosten filter zate??? Sploh razumete poanto bookinga?
[/quote]
Ocena nakramanega osebnega stonovanja oddajalke turistične nastanitve je bila 9. V nobenem komentarju ni pisalo, da gre za osebno stanovanje. Ker ne tožarim (očitno tudi drugi ne), sem nastanitev pustila neocenjeno. V bodoče hodim zgolj še v hotele. In to preko rezervacij neposredno pri hotelu.
Je pa itak brez zveze, da sem ti to napisala, ker boš itak spet imela pripombe. Zakaj se vtikaš zraven, če nimaš slabih izkušenj? Jih pač nimaš, drugi jih imamo in pusti, da to na ŠČ povemo.
Prosim, da mi najdeš eno nastanitev na Bookingu, kjer gostje niso imeli prostora za svoje stvari. Vse je v opisih, izkušnjah, ocenah. Ziher ne boš imela težav. Če se to tako množično dogaja, da je to tako pereč problem (kot je razbrati tukaj), bo tega kot listja in trave.
[/quote]
Če vtipkaš v google “booking.com review censored removed”, imaš za celo dopoldne zanimivega branja. Lahko si tudi ogledaš njihove diskrecijske pravice do tega, kdaj review umaknejo, od tega, da se zdi komurkoli žaljiv, do tega, da po enem letu lahko umaknejo katerikoli review po svoji presoji. Prav taka je bila moja izkušnja z wimdu – slaba ocena je sicer ostala, vse ostalo je bilo pa do nespoznavnosti cenzurirano.
In počasi me bo začelo zanimati, zakaj me hočeš na vsak način prepričati, da nisem doživela tistega, kar sem doživela, in zakaj sem ti s tem, da me lastnikove stvari v stanovanju motijo, tako zelo stopila na žulj.
Večinoma hodimo na potovanja in ne na uživaške dopuste, torej si z letalom in imaš omejeno prtljago. Sploh če se seliš na vsake 2-3 dni, kot se ponavadi mi, nam prostor v omari sploh ni potreben – je vse v kufrih in v avtu oz. rent-a-carju.
Na dopustu pa nikakor ne kuhamo – največ kakšna kava, ostalo vse zunaj.
Opažam pa, da veliko naših gostov, ki najema naš apartma na morju, veliko kuha in ustvarja. Enim je pač to v veselje verjetno, kaj pa vem 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.