Nutella ali Viki krema – kaj imate raje?
Ja saj lahko delaš brez olja. Js sm k mamo doma lesko sam lešnike fajn popražla v pečici. Nato pa v multipraktik na ful za 15 min. Pol maš pa tak tekoč k se že mal olje loči. Od tukaj naprej maš pa nešteto možnosti. Od veganskih al pa navadnih. Js sm dala trsni sladkor pa presen kakav. Precej grenko pa sladkor ti drobi pod zobmi 😁 lahko daš stopljeno čokolado pa med ali pa prečiščen sladkorni prah. Malo morje receptov maš na netu. Men najboljši od domestic geek na youtubu
Nutela, kot ime pove, bi naj bil čokoladni namaz z lešniki. V nutelah in “nutelah” imamo v resnici 0% lešnikov. Samo čsito malo kakava, ogromno cukra in palmovo olje ali kokosovo maslo. Celo pri zelo znanem bio-trgovcu All Natura imajo trenutno dve “nutelli”. Eno, ki je proizvedena po običajnih standardih (torej brez lešnikov, s cukrom in mastjo), ter eno, ki je dejansko narejena iz mletih lešnikov, kjer ne dodajo niti masti, niti vode, niti olja.
Nobena kupljena mi ne odtehta tele, ki jo delam doma, recept pa sem našla na netu:
– 2 skodelici praženih in olupljenih lešnikov
– 2 žlici vanilijevega sladkorja*
– polovico skodelice navadnega sladkorja
– 2 zvrhani žlici grenkega kakava
– 1/3 skodelice stopljene kokosove maščobe (brez vonja)
– 2 žlici lešnikovega olja
– (po želji) par zrnc soli
lp,D
Rožičev namaz – žal ga le redko kje še dobim. Meni so rožiči dobri.
Ima morda katera recept za domačo “nutelo”, pa da ni z lešnikovim oljem oziroma kaj bi človek dal namesto tega olja? Sama delam rožičev namaz in dam poleg mletih lešnikov, rožičeve moke, kakava in sladkobe preprosto samo primerno količino mleka ali smetane, vendar je to premalo mazavo (čeprav dobro pa je).
[/quote
Orehovo olje in kokosova mast
Nutella je vedno odlična, ampak ko sem prebrala o njeni škodljivosti, sem raje začela delat kar domačo. Je človek ima rad dober okus in aromo, potem je dobro, da je namaz tudi zdrav.
Recept, ki ga sama uporabljam:
1 kakavovo maslo (namesto palminega olja)
2. posneto mleko v prahu, lahko tisto za otroke v 400 g embalaži
3. mleti lešniki
4. kakav gorenjka
5. vanilija v prahu (namesto sladkorja)
Dobro je dati več lešnikov in ne rabiš sladkorja, tako bodo otroci vedno zdravi. Recept je povzet po tej strani: http://www.virmodrosti.com/prehrana/zdravi-otroci-mlecni-gres-brez-glutena-in-zdrav-lesnikov-namaz/ Pri meni je razlika, da namesto kozjega mleka v prahu dam navadno kravje.
Forum je zaprt za komentiranje.
[img]https://www.hofer.si/fileadmin/_processed_/c/3/csm_47b_020718_01_01_dpd-1_5d03708b08.jpg[/img]