Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nova montessori šola v Podutiku: šola brez ocen in učbenikov – bi vpisali sem svojega otroka?

Nova montessori šola v Podutiku: šola brez ocen in učbenikov – bi vpisali sem svojega otroka?

O, pa je. Montessori trenira ravno to, kar v običajnih šolah manjka – notranjo motivacijo, samodirekcijo, samostojnost, iznajdljivost. Običajne šole še vedno trenirajo ljudi za delo za tekočim trakom ali v pisarni.

O, pa je. Montessori trenira ravno to, kar v običajnih šolah manjka – notranjo motivacijo, samodirekcijo, samostojnost, iznajdljivost. Običajne šole še vedno trenirajo ljudi za delo za tekočim trakom ali v pisarni.
[/quote]

Imam izkušnje z dvema vrstama šol in se res ne morem strinjat, da v teh šolah s posebno pedagogiko otroci postanejo kaj bolj samostojni kot v navadni šoli.
Da niti ne govorim o vseh “samostojnih” šolskih projektih, ki so jih v teh super posebnih šolah cele familije delale za otroka, od babic do staršev, od štrikanja do skoblanja lesa. 🙂
In potem še tisto nenehno tarnanje, kako ni denarja za nič, čeprav se mesečno plačuje šolnina okrog 200 evrov.
Javne šole imajo zaenkrat še vedno zagotovljeno najboljše financiranje in tudi možnosti in priložnosti,da razvijajo tisoč in eno dejavnost. Na eni od teh posebnih šol je bil recimo problem priti do šolskega vrta. Kaj mi potem pomaga njihova teorija o tem kaj je treba otroke naučit, če tega v praksi niso sposobni. V javni šoli je moj otrok sedaj recimo vključen v dejavnosti, kjer sodeluje pri obdelavi šolskega vrta, hodi na ročna dela, likovni krožek, dramski krožek itd. Ne zdi se mi, da je za kaj prikrajšan.
Samodirekcije, samostojnosti in iznajdljivosti, pa še vedno verjamem, da lahko svojega otroka naučijo tudi starši. Oni so še vedno primarni vir vzgoje, koliko navdihujoč je ta varen pristan doma za otroka, je pa odvisno od staršev, ne od šole, ki jo otrok obiskuje.
Upam, da je iz mojega zapisa jasno, da sem po določenem obdobju otroka izpisal iz plačljive šole in ga vpisal v navadno. In smo sicer zelo umetniška družina.

Podpis. Sama sem v šolo hodila zaradi učenja/šolanja, vse ostalo, od kuhanja do pospravljanja, pranja, likanja, tudi šivanja in pletenja (sem še stara šola), pa ne nazadnje beljenja in manjših domačih popravil, sem se naučila doma. Enako moji otroci. In upam, da bodo tako usmerjali tudi svoje otroke, ko bodo …

Imam izkušnje z dvema vrstama šol in se res ne morem strinjat, da v teh šolah s posebno pedagogiko otroci postanejo kaj bolj samostojni kot v navadni šoli.
Da niti ne govorim o vseh “samostojnih” šolskih projektih, ki so jih v teh super posebnih šolah cele familije delale za otroka, od babic do staršev, od štrikanja do skoblanja lesa. 🙂
In potem še tisto nenehno tarnanje, kako ni denarja za nič, čeprav se mesečno plačuje šolnina okrog 200 evrov.
Javne šole imajo zaenkrat še vedno zagotovljeno najboljše financiranje in tudi možnosti in priložnosti,da razvijajo tisoč in eno dejavnost. Na eni od teh posebnih šol je bil recimo problem priti do šolskega vrta. Kaj mi potem pomaga njihova teorija o tem kaj je treba otroke naučit, če tega v praksi niso sposobni. V javni šoli je moj otrok sedaj recimo vključen v dejavnosti, kjer sodeluje pri obdelavi šolskega vrta, hodi na ročna dela, likovni krožek, dramski krožek itd. Ne zdi se mi, da je za kaj prikrajšan.
Samodirekcije, samostojnosti in iznajdljivosti, pa še vedno verjamem, da lahko svojega otroka naučijo tudi starši. Oni so še vedno primarni vir vzgoje, koliko navdihujoč je ta varen pristan doma za otroka, je pa odvisno od staršev, ne od šole, ki jo otrok obiskuje.
Upam, da je iz mojega zapisa jasno, da sem po določenem obdobju otroka izpisal iz plačljive šole in ga vpisal v navadno. In smo sicer zelo umetniška družina.
[/quote]

Se strinjam z napisanim. Če pozorno pogledate, boste videli, da sem že pred citirano objavo napisala, da svojih ne bi dala v tole Montessori šolo, čeprav jih doma skoraj v vsem vzgajamo po Montessori metodi in smo katoliki. Še če bi bila prepričana, da bo program tak, kot mora bit, jih ne bi dala, prepričana pa ne morem bit, dokler ne gre vsaj ena generacija skozi.

zanimivo;

There are many ‘famous’ people that attended a Montessori school in some stage of their life. While one can argue, that there are many successful people who were not exposed to Montessori education, interesting is that many of those who attended Montessori school praise it as one of the important success factors.

FAMOUS PEOPLE EDUCATED AT MONTESSORI SCHOOLS:
Larry Page and Sergey Brin – founders of Google
Jeff Bezos – founder of Amazon.com
Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis – former first lady (John F. Kennedy)
Sean ‘P.Diddy’ Combs – singer
Prince William and Prince Harry
T. Berry Brazelton – pediatrician and author
Julia Child – author, chef, TV cooking shows
Elizabeth Berridge – actress
Kami Cotler – actress
Melissa and Sarah Gilbert – actors
Gabriel Garcia Marquez – Nobel Prize winner for Literature
Katherine Graham – ex-owner of the Washington Post
Anne Frank – author, diarist from World War II

pa kdaj boste že babe nehale sanjati o vojski, ki naj bi razvajene sinkote vsega naučila. Včasih, ko so bili dedci po 3 leta v vojski, skoraj noben ni doma potem kuhal ali opravljal gospodinjskih del. Danes jih to počne veliko več.
[/quote]

iz enostavnega razloga, ker so se tam naučili kaj je moško delo!

Se eno podobno sranje kot Waldorfska . Jaz sem za klasiko, tam se trikrat več naučijo.

Montessori , Waldorfska šola in Reggio Emilia koncept delajo dosti bolj na vseh petih čutih, veliko bolj na estetiki zvezkov, lepi pisavi, urejenih zvezkih, glasbi,slikah, kipih, ustvarjanju in umetniškem področju.Da vidiš in občutiš lepoto življenja, da jo znaš sprejemat, kar ti olajša in bogati življenje.
Državna šola ti tega sploh ne da.V osnovni šoli se učijo pri glasbi o skladateljih in njihovem življenju in delih, premalo pa otroci poznajo in doživljajo lepote pri poslušanju klasičnih del, pa naj bodo to Vivaldijevi Štirje letni časi ali pa Straussov Radetsky marš.
Kdor misli, da morajo otroci plavati z morskimi psi že v rani mladosti
, naj torej da otroke v državno šolo.
Kdor misli drugače in so vsi v družini nagnjeni bolj k umetnosti in duhovnosti, potem si pač izbere drugačno šolo.Oboje je prav .Ena od možnosti pač.
[/quote]
Kdor plava z morskimi psi že v rani mladosti, kot praviš ti, posluša Vivaldijeve Štiri letne čase že v 1. razredu. Samo v vednost.

Nikoli ne plavam z morskimi psi.Se jih ognem v loku, oziroma uporabljam najnujnejšo diplomacijo.

Mislim, da sta ti dve šoli za otroke, ki imajo bolj umetniška nagnjenja.Jaz bi z veseljem obiskovala eno od teh dveh šol…
[/quote]

A tudi sicer razumeš vse dobesedno?
Vsi vedno plavamo z morskimi psi, kaj tebi ni jasno? Če se hočeš vpisati v srednjo šolo, plavaš z morskimi psi. Tam nekje se začne, če nisi že prej v športu in začneš pač toliko prej.

Ja, mogoče bi ga vpisala v tako šolo. …….. Če bi bil moten…. Ali kako naj rečem- počasen v glavi. Življenje ni potica! Otroka se na tak način (Montessori, Walfdorska) zavija v vato!!! Kasneje na faksu bo pa kaj??! Bo scrkljanemu študentu mama solzice brisala???
Pa potem, ko se je v službi treba dokazovati, tekmovati. … A ga bo direktor zavijal v vato? Sluzba je napor, stres. Ni za mehkužne duše.

Evo moja dva v glavi motena otroka študirata vsak na svoji fakulteti, in ob sta med 5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} najboljših. Končala sta pa Waldorfsko. Kako si upas tako vehementno trdit nekaj, o čemer nimaš ne pojma in ne lastne izkušnje.

Evo moja dva v glavi motena otroka študirata vsak na svoji fakulteti, in ob sta med 5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} najboljših. Končala sta pa Waldorfsko. Kako si upas tako vehementno trdit nekaj, o čemer nimaš ne pojma in ne lastne izkušnje.
[/quote]

Eto, wannabesomethingspecial mama. Tocno taki starsi vpisujejo otroke v alternativne programe.

Predlagam g.sodniku in njegovi sekretarki, da svojega nadpovprecnega otroka iz Poljan prepiseta na montessori solo. Tam bo med sebi enakimi in ziher ne bo vec nobenih tezav!

bodo pa oni direktorji svojih tovarn? mam mulca v montesori vrtcu sem zelo zadovoljen in verjetno ga bom dal tudi v solo…

Eto, wannabesomethingspecial mama. Tocno taki starsi vpisujejo otroke v alternativne programe.

Predlagam g.sodniku in njegovi sekretarki, da svojega nadpovprecnega otroka iz Poljan prepiseta na montessori solo. Tam bo med sebi enakimi in ziher ne bo vec nobenih tezav!
[/quote]

Kaj točno si hotela povedat? Veš, uspelo ti je samo dokazat, da ne veš o čem sploh govorimo. Pravzaprav se pa jaz sprašujem dvoje – si samo butasta ali tudi do amena folš?

Montessori , Waldorfska šola in Reggio Emilia koncept delajo dosti bolj na vseh petih čutih, veliko bolj na estetiki zvezkov, lepi pisavi, urejenih zvezkih, glasbi,slikah, kipih, ustvarjanju in umetniškem področju.Da vidiš in občutiš lepoto življenja, da jo znaš sprejemat, kar ti olajša in bogati življenje.
Državna šola ti tega sploh ne da.V osnovni šoli se učijo pri glasbi o skladateljih in njihovem življenju in delih, premalo pa otroci poznajo in doživljajo lepote pri poslušanju klasičnih del, pa naj bodo to Vivaldijevi Štirje letni časi ali pa Straussov Radetsky marš.
Kdor misli, da morajo otroci plavati z morskimi psi že v rani mladosti, naj torej da otroke v državno šolo.
Kdor misli drugače in so vsi v družini nagnjeni bolj k umetnosti in duhovnosti, potem si pač izbere drugačno šolo.Oboje je prav .Ena od možnosti pač.
[/quote]
Potem pa komentiraj omejevanje v barvnem izrazanju, ko morajo biti barve samo pastelne.

Upam, da mojega zapisa niste razumeli kot neko gonjo proti šolam kot je Motessori ali Waldorfska.
Če tudi sam ne bi verjel, da imajo te šole lahko nekaj pozitivnega in nekaj več kot navadne, se nikoli ne bi niti ukvarjal z njimi.
Ampak pri nas se zadeva v praksi enostavno ni obnesla. Mogoče tudi zato ne, ker tudi kot družina ne funkcioniramo najbolj po teh principih. Zdi se mi, da je za uspeh pri tovrstnih pedagogikah in filozofijah skoraj nujno, da celotna družina dobesedno diha za to. Mi nismo iz teh logov in tudi otrok se je v šoli precej dolgočasil. Še vedno se je pri določenih izvenšolskih dejavnostih veliko družil tudi z otroki, ki so obiskovali navadno šolo in se z njimi boljše ujel kot z vrstniki na svoji šoli. Po tehtnem premisleku smo se odločili, da ga po treh razredih in dokler ni prepozno, prepišemo v navadno šolo. Takšno odločitev smo sprejeli na podlagi tega kako je naš otrok funkcioniral v šoli. Nekateri njegovi sošolci so imeli drugačno, boljšo izkušnjo. hočem reči, gre za individualno odločitev, nočem posploševat. Bi pa opozoril ob tem na to, da včasih tisto, kar starši mislij(m)o, da je najboljše za našega otroka, ni nujno res najboljše. Tudi otroka je treba obravnavat individualno. Pozna recimo družine, ki imajo recimo enega otroka v navadni šoli, drugega pa v Montessori ali Waldorfski in jim to perfektno funkcionira.
Preden se odločite za te šole predlagam da pridobite čim več različnih informacij. Preberite tudi kritike, ki niso prijetne. Tudi v njih se lahko kdaj skriva kaj resnice.

Potem pa komentiraj omejevanje v barvnem izrazanju, ko morajo biti barve samo pastelne.
[/quote]

SAMO črne ne uporabljajo na do 6. razreda. To je pa tudi vse. Ne si kar nekaj zmišljevat.

SAMO črne ne uporabljajo na do 6. razreda. To je pa tudi vse. Ne si kar nekaj zmišljevat.
[/quote]
In kaksna je strokovna razlaga te omejitve?

In kaksna je strokovna razlaga te omejitve?
[/quote]

Moraš res vprašati? Črna barva je vendar negativna in neprijazna barva! Tam nekje v 6. razredu so šele otroške duše toliko pri sebi, da se lahko spopadejo s črno barvo!

Hodil je v manjši vrtec, kjer so bile skupine maloštevilčne, zato so se lahko več ukvarjali s posamezniki. Imeli so obogaten program z veliko ogledi, obiski, tudi starši smo se poznali med seboj in bili aktivni. Je bilo pa to že leta nazaj in ob današnjem tempu in zahtevah v službah si zdaj kaj takega težko predstavljam.
Vrtec in šola sta mu pomagala, da je razvijal svoj igralski talent in kasneje z udejstvovanjem na tem področju doživel veliko zadovoljstva. Šlo je za bolj individualen pristop k vsakemu učencu; v vsakem so poskušali najti tisto nekaj in to razvijati, čeprav je šlo za šolo z običajnim programom.
Naj omenim, da ni šlo za kakšno posebno ujčkanje, kot bi morda kdo mislil. Sin je odličen uspeh obdržal tudi na gimnaziji in maturi, zdaj z visokim povprečjem končuje enega zahtevnejših naravoslovnih študijev.

Poznam veliko ljudi, ki so obiskovali Walfdorsko, vsi so iz prmožne familjije pa dons pri letih že nad 30 so vsi še vedno samo sanjači,…

To res priporočam samo nadarjenim otrokom, ki v zelo zgodnjih letih kažejo recimo talente risanja,…

Nikoli. Svojih otrok ne bi želela kužiti s kakršnokoli versko ideologijo.

Odgovor na objavo uporabnika
Žal ne, 01.02.2018 ob 23:28

Moj otrok je hodil v šolo z elementi Montessori pedagogike. Poudarek je bil na tem, da svet spoznavajo z vsemi čutili in se učijo skozi praktične primere. Zanimiva in dobra izkušnja, ki mu je pomagala, da je lažje razvijal svoje potenciale. Šlo pa je le za dodatno nadgradnjo običajnega šolskega sistema. Za takšen sistem sem takoj.
Verjamem, da se bodo otroci v Montessori šoli v Podutiku brez ocen in z veliko manj stresa odlično počutili, a zdi se mi, da bo stik z zunanjim svetom in življenjem ter njegovimi zahtevami potem zelo trd. Življenje žal ni pravljica in otroci se morajo že v šoli naučiti plavati tudi z morskimi psi.

Se strinjam. Bila bi zato, da se določeni elementi Montessori pedagogike vnesejo v običajno šolo, saj otrok tako okolje res spoznava bolj vsestransko, kar se odraža tudi kasneje. Lahko pa starši in babice/dedki tudi doma omogočamo to izkušnjo. Ta pristop terja nekaj  več časa, a se po mojih izkušnjah obrestuje. Šola pa mora otroke pripraviti tudi na življenje v svetu, ki je vse manj prijazen.

Koncept Montessori sole se mi zdi dober za prva 3 leta izobrazevanja. V cetrtem razredu bi jih zacela uvajat v klasicen koncept sole, a bi obvezno obdrzala nekaj elementov Montessori sole s prakticnim delom.  V obicajnih solaj je prevec teorije in premalo prakticnega znanja. Kaj jim pomaga vsa teorija, ce je v praksi niso zmozni uporabiti. Zato se mi zdi hibridna sola dobra resitev.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close