ne želi poroke…
Ja kaj je pa zdaj to… Nabijanje slabih občutkov v avtorici? Češ, če te ima rad, se bo poročil s tabo, ker si ti to želiš…
A res? To gre na tak način?
Hej, On_, koliko pa ti narediš za svojo ženo? Ha?
A ti misliš, da če si se poročil z njo, da je to znak ljubezni za vse večne čase? Potem pa ne rabiš nič več delati na vezi, ker… sta poročena, torej si že izkazal svoj dober in časten namen… In s poroko si ji dokazal da jo ljubiš in to je zadosti…
Ah prosim. Bedarija !!!
Kaj pa on? Partner avtorice, ali on nima pravice do svojih predsodkov, negotovosti, česarkoli pač že. Ali nima pravice ljubezen nepogojevati s simboliko poroke. Ali ji ne dokazuje ljubezni prav s tem, da ostaja z njo, ima z njo otroka in si želi še enega, mislim, ali bi si želel kot moški otroka z žensko, ki jo nimaš rad. S katero dolgoročno nimaš namena živeti… Ali moški nima pravice reči nočem se poročiti, ker to za mene ni samo simbol ljubezni ampak tudi simbol… prevlade mogoče?… nenehnega prilagajanja željam partnerke mogoče… kaj pa vem, česarkoli že, ali ni siljenje v poroko, kakršnokoli siljenje, poseganje v partnerjevo svobodo. Ali moški nima pravice do svobode?
On_, ali si danes ekstra slabe volje?
Matkic,
sedaj je izvenzakonska skupnost izenačena s poroko. Kar pomeni, da tako pri dedovanju kot pri delitvi skupnega premoženja, ni razlike, ali sta dva tudi uradno poročena, ali pa samo živita skupaj. Mogoče je samo postopek različen. Ne vem točno kako je pri razvezi, ampak če se ne dogovorita kot izvenzakonska partnerja glede delitve premoženja pri razhodu, potem ti seveda ostane tožba. Pri dedovanju je pa to še lažje, ker enostavno prideš na zapuščinsko razpravo in tam poveš, kdo si bil oz. se to tudi tako ali tako že vidi iz smrtovnice.
Kaj pa če ne želim delit svojega premoženja ob potencialnem razhodu?
spet eno bedasto pisanje na kvadrat….. populistično, češ moški se moramo poročit če mamo nekoga radi pa se ta ženska želi poročiti…
Kaj pa če rečem… če me maš rada boš sla grupiča z mano pa še eno vse ostalo je bla bla bla….
aja ne pol pa ker to moškemu paše pa se reče:
”Ne pol te že nima rad če bi te delil”
LOLOLOLOLOL manipulacija na kubik![/quote]
Glede delitve premoženja ni bistvene razlike ali se razideš s koruznikom ali z zakonskim partnerjem. Mogoče pa nekateri moški tega ne vedo. 🙂
Tud če izvenzakonska skupnost ni bila uradno registrirana, lahko po razhodu eden od partnerjev dokazuje obstoj te skupnosti; slike, plačani računi, priče itd. in potem se vse premoženje, ki je bilo ustvarjeno v času obstoja njune zveze, deli na pol. Tudi če je bila ona recimo brezposelna, on pa je vse kupil in ustvaril s svojo plačo.[/quote]
Torej po tej logiki si z prijatlom študentom v najteme stanovanju v izvenzakonski skupnosti
BULLSHIT!
Se pravi čim si z nekom ki ni tvoj sorodnik v istem stanovanju oz naslovu sta v izvenzakonski skupnosti…
lasfjlfjaoifj
bo treba res ven s te gamadske SLO!
kaj pa če prijatlci ponudim sobo za x časa a pol bo pa kar šla me tožit ker je pol računov plačala da je bla moja baba pa bo hotla pola pola….
HAHAHAHAHAHA
ni čudno da kaki ded kje vstreli kako prasico
vedno bolj mi je jasno
Glede delitve premoženja ni bistvene razlike ali se razideš s koruznikom ali z zakonskim partnerjem. Mogoče pa nekateri moški tega ne vedo. 🙂
Tud če izvenzakonska skupnost ni bila uradno registrirana, lahko po razhodu eden od partnerjev dokazuje obstoj te skupnosti; slike, plačani računi, priče itd. in potem se vse premoženje, ki je bilo ustvarjeno v času obstoja njune zveze, deli na pol. Tudi če je bila ona recimo brezposelna, on pa je vse kupil in ustvaril s svojo plačo.[/quote]
Torej po tej logiki si z prijatlom študentom v najteme stanovanju v izvenzakonski skupnosti
BULLSHIT!
Se pravi čim si z nekom ki ni tvoj sorodnik v istem stanovanju oz naslovu sta v izvenzakonski skupnosti…
lasfjlfjaoifj
[/quote]
Ni nujno. Lahko pa da si res. 🙂 Lahko pa kdo to tudi kdaj pozneje zlorabi za dokazovanje obstoja izvenzakonske skupnosti, tudi če je ni bilo. Poznam primer, ko je ena tako po smrti enega fanta prišla do njegovega stanovanja.
Ne vem kako je s tem v tujini, ampak najbrž ni bistveno drugače. Pa saj za takšne zakone se že desetletje bori naša levica. A zdaj vam pa kar anenkrat niso več všeč? 🙂
Komaj čakam predporočne pogodbe…do takrat se ne mislim poročit, kar sem vsaki tudi povedal jasno in glasno. Ženske samo čakajo, da se poročijo, potem pa samo cuzajo denar in se popolnoma razpustijo. Postanejo debele, neumne pujse brez življenja in pričakujejo da mora zdaj pa možek celo življenje za njih skrbet, predvsem finančno.
Poroka je past, samo dosti naivnih bedačkov tega ne ve in potem končno spregledajo, ko 10 let sami z lastnimi rokami gradijo hišo, žena pa si medtem lakira nohte, ker je delo za njo preveč umazano. Pa še na drugih kur*** jaha povsod drugje. Poznamo te zgodbe, jih je polno okoli nas. Hvalabogu sem se to sam naučil z opazovanjem mojih prijateljev kakšne težave imajo sami zaradi tega.
BULLSHIT!
lasfjlfjaoifj
[/quote]
Ni nujno. Lahko pa da si res. 🙂 Lahko pa kdo to tudi kdaj pozneje zlorabi za dokazovanje obstoja izvenzakonske skupnosti, tudi če je ni bilo. Poznam primer, ko je ena tako po smrti enega fanta prišla do njegovega stanovanja.
Ne vem kako je s tem v tujini, ampak najbrž ni bistveno drugače. Pa saj za takšne zakone se že desetletje bori naša levica. A zdaj vam pa kar anenkrat niso več všeč? :)[/quote]
Tak neumno je lahko samo v SLO in USA….
samo še več razlogov da je bolje bit ”mamin sinček” lol
Predporočne pogodbe obstajajo, vednar so v Slo neveljavne in ne zdržijo veljave na sodišču. Nov družinski zakonik bi jih uvedel, vendar so ljudje bili proti. Predporočne pogodbe so zato, da tisti ki vara, ni upravičen do NOBENEGA premoženja pridobljenega pred poroko in še mnogo več.
Potemtakem vodi poroka v melanholičen, izvenzakonska skupnost pa v dinamičen odnos dveh, kjer partnerja drug drugega pravzaprav nekako nehote spodbujata.
Ne vidim dileme v izbiri.[/quote]
No po tisti zgornji teoriji bi izvenzakonska skupnost pomenila, da partnerja ali vsaj eden do njiju samo čaka na trenutni postaji na boljšo priložnost. 🙂
Drugače pa jaz izvenzakonskim skupnostim ne nasprotujem.
Mislim, dajte ljudje malo razmišljat. In kateri kreten bi podpisal tako pogodbo, če bi bila veljavna, s katero se odpoveduje vsemu, kar je imel pred poroko???[/quote]
narobe si razumel
Jaz imam hišo, ti se priženiš k meni, ti varaš, ne dobiš hiše ker varaš. Predporočna pogodba pove, da če varaš, nisi upravičen do premoženja, ki je bilo pred poroko.
oprosti ampak to ni res. Že po 2 letih izven-zakonsjke skupnosti se ne glede na lastništvo vse premoženje začne deliti na 50:50 in moraš dokazovati da nekaj ni njegovo. Po poroki pa sploh.
Zato pa mnoge ženičke se lepo preselijo k nekomu, potem pa na po 2 letih sodišču zahtevajo pol stanovanja in tudi dobijo! Poznam 2 primera.
Jaz pa ne poznam takih primerov, to je vse nekaj rekla – kazala. Ni teorije, da bi sodišče po naših zakonih ob razvezi nekomu prisodilo pol stanovanja, če je pred zvezo bil en od obeh lastnik.
Drugo je, če druga oseba dokaže, da je vlagala v stanovanje. Potem lahko doseže vrnitev vloženega.
Je pa potrebno pri tem upoštevati, ali stanovanje ni slučajno kupljeno že v času, ko skupnost že traja. Potem stanovanje zapade v skupno premoženje.
To je res. Tisto, kar si imel pred zvezo, je tvoje. Tudi vse, kar si ali še boš podedoval, ostane tvoje. Predmet delitve, pri izvenzakonski ali zakonski zvezi, je premoženje, ki je nastalo v času trajanja zveze z delom. Vseeno čigavim delom.
Problem lahko nastane, če pri razpadu zveze ni čisto jasno kaj je nekdo imel v svoji lasti pred zvezo oziroma če nima za to ustreznih dokazil itd. Če mu, po domače povedano bivši partner hoče pobrat nekaj, do česar ni upravičen. Zato se tudi recimo da pri nas naredit neko “predporočno pogodbo” ali pač navadno pogodbo, ker to seveda ni takšna pogodba kot jo pozna ameriško pravo, v kateri se predvsem popiše vse premoženje, ki ga je nekdo imel pred zvezo.
Ne moreš pa naših ločitev povsem primerjat z ameriškimi, ker se tudi naše pravo razlikuje od ameriškega. Ne samo pri ločitvah ampak tudi pri drugih sodnih procesih.
Potem so tukaj poleg delitva premoženja še preživnine. Ponekod v tujini je to še veliko hujše kot pri nas. Pri nas lahko ob razpadu zveze preživnino od nekdanjega partnerja zahteva vsak nepreskrbljeni nekdanji partner. V tujini je to ponekod kar obveza bivšega moža. Zato potem toliko teh pogob in dokazovanj varanj na sodiščih. Pri nas se zakonca lahko tudi razmeroma hitro ločita, ponekod v tujini so to dolgotrajni postopki, ki najprej od zakoncev terjajo 2, 3, ponekod celo 5 let ločenega življenja itd.
Skratka, če povzamem, partnerski odnos pod isto streho, ni hec in prinaša s sabo tudi določene zakonske odgovornosti, ne le razmeroma redni seks. 🙂
Ja kaj je pa zdaj to… Nabijanje slabih občutkov v avtorici? Češ, če te ima rad, se bo poročil s tabo, ker si ti to želiš…
A res? To gre na tak način?[/quote]Ne ne gre na tist način se bo poročil s tabo, ker si ti to želiš… , gre na tist način, da sam čuti, da se želi poročit z njo in če tega ne čuti pa je vseeno želel imet otroke z njo (pazi otroke! ne psa, mačko nap.), jo je preslepil oz je ona “malo” naivna, da je šla v ta špil predno ji je izkazal kako resno namero, da bo res živel z njo…….
Ne nisem, samo hočem malo bolj odraslo razmišljat in mi gredo…….. nekam že, takšni otročji razlogi za bit skupaj, oz pogojevat lastno srečo na volji drugega in nanj valit krivdo za svoje “nesrečno” življenje.
Zakaj it na gugalnico z nekom, ki je toliko težji/lažji od tebe? Itak, da ne bo veselja z guganjem….. 😉
[/quote]Moj nasvet bi bil, da ne pogojuj ljubezni s poroko. Torej, da če te partner ljubi, se bo s tabo poročil, če se noče poročiti, je to zato, ker je nesiguren, zmeden, ali pa te enostavno ne ljubi (zadosti). Resnica je včasih skrita našemu razumevanju. Resnico včasih ne moremo dojeti.[/quote]
Takole je zapisala svoj prvi post It. No, nekoliko kasneje vidimo pri živ primer kako je lahko človek razdvojen in še sam ne ve kako naj doživlja situacijo nekoga drugega, še sploh, če se kar naenkrat zave, da je tudi sam v podobni situaciji. Zavedanje pa lahko kaj hitro pripelje do nelagodnih občutkov, ki se jih najhitreje otresemo z zanikanjem in zmanjševanjem pomembnosti zadev, ki so nam pravzaprav pomembne, kajne It? 🙂
Navedeno
On_
Če imaš nekoga res rad se ti ni problem niti poročiti z njim, vse ostalo je pa bolj en bla,bla,bla…..
Avtorica meni je žal, da imaš že enega otroka s takim oz, da si se pustila preslepit……. :/
Kaj potem misliš It – jo ima, ali je nima dovolj rad? Ob svojem prvem postu si napisala, da obstaja možnost, da je nima dovolj rad, ko pa je to napisal On pa je takoj sledil napad, da nima pojma. Si preslikala njeno situacijo in se naenkrat znašla v svoji ter kar naenkrat spremenila mnenje?
Moj nasvet bi bil, da ne pogojuj ljubezni s poroko. Torej, da če te partner ljubi, se bo s tabo poročil, če se noče poročiti, je to zato, ker je nesiguren, zmeden, ali pa te enostavno ne ljubi (zadosti). Resnica je včasih skrita našemu razumevanju. Resnico včasih ne moremo dojeti.[/quote]
Takole je zapisala svoj prvi post It. No, nekoliko kasneje vidimo pri živ primer kako je lahko človek razdvojen in še sam ne ve kako naj doživlja situacijo nekoga drugega, še sploh, če se kar naenkrat zave, da je tudi sam v podobni situaciji. Zavedanje pa lahko kaj hitro pripelje do nelagodnih občutkov, ki se jih najhitreje otresemo z zanikanjem in zmanjševanjem pomembnosti zadev, ki so nam pravzaprav pomembne, kajne It? 🙂
Navedeno
On_
Če imaš nekoga res rad se ti ni problem niti poročiti z njim, vse ostalo je pa bolj en bla,bla,bla…..
Avtorica meni je žal, da imaš že enega otroka s takim oz, da si se pustila preslepit……. :/
Kaj potem misliš It – jo ima, ali je nima dovolj rad? Ob svojem prvem postu si napisala, da obstaja možnost, da je nima dovolj rad, ko pa je to napisal On pa je takoj sledil napad, da nima pojma. Si preslikala njeno situacijo in se naenkrat znašla v svoji ter kar naenkrat spremenila mnenje?[/quote]
V prvem postu nisem trdila, ampak sem bila nekoliko nerodna in se (lahko) narobe bere.
Morala bi napisati, da ne potrebuje enačiti neželje po poroki z neljubeznijo.Da poroka ni vedno sinonim za ljubezen oz. neželja po poroki ni vedno sinonim za neljubezen oz. nesigurnost, zmedenost partnerja…
A res? To gre na tak način?[/quote]Ne ne gre na tist način se bo poročil s tabo, ker si ti to želiš… , gre na tist način, da sam čuti, da se želi poročit z njo in če tega ne čuti pa je vseeno želel imet otroke z njo (pazi otroke! ne psa, mačko nap.), jo je preslepil oz je ona “malo” naivna, da je šla v ta špil predno ji je izkazal kako resno namero, da bo res živel z njo…….
[/quote]
Čakaj malo. Kaj pa je za tebe poroka? Kakšna gesta, kaj s tem partnerju poveš, čemu se zavežeš? In zakaj misliš, da mora te resne namene oz. karkoli boš že odgovoril, partnerju pokazati/dokazati/se zavezati… ravno s poroko.
In še to, če tebi poroka predstavlja (kar mi boš pač odgovoril, če mi boš), zakaj misliš, da to isto predstavlja tudi partnerju avtorice, zakaj misliš, da ima on isto razmišljanje, iste predstave oz. zakaj misliš, da bi jih moral imeti, če bi želel dokazat (s poroko) kar mi boš pač odgovoril na prva vprašanja. Bi pa rada slišala, res bi.
Ne nisem, samo hočem malo bolj odraslo razmišljat in mi gredo…….. nekam že, takšni otročji razlogi za bit skupaj, oz pogojevat lastno srečo na volji drugega in nanj valit krivdo za svoje “nesrečno” življenje.
Zakaj it na gugalnico z nekom, ki je toliko težji/lažji od tebe? Itak, da ne bo veselja z guganjem….. ;)[/quote]
Kakšni otročji razlogi? Kako pa partner od avtorice pogojuje lastno srečo na volji drugega (ali pa to dela avtorica).
On_, malo sem zmedena. O čem pravzaprav pišeš?
Poroka je prav tako lahko storjena iz čiste preračunljivosti. Prav nič ne dokazuje, da ima nekdo resne namene za vekomaj. Človek ima lahko čisto resne namene in se poroči, čez tri leta je pa recimo že ločen, ker si ni mislil, da se bo tako izteklo. Na primer. Po drugi strani pa ima lahko nekdo prav tako resne namene, vendar v poroki ne vidi nobene vrednosti in kljub temu ostane resen za vekomaj v zadovoljujočem odnosu. Kakor kdo.
Marko, evo tu se pa v celoti strinjam s tabo. Poroka nima vedno “romantičnega in družinskega” ozadja, zato me Bikini zgoraj ni razumela. Temu se po domače reče “prijetno s koristnim”.[/quote]
Saj jaz te razumem in se tudi strinjam s tabo.
Komentirala sem samo tisto glede otrok. Tudi vse zveze v katerih se rodijo otroci niso ljubeče in popolne. Meni je nesmiselno, če se nekdo poroči samo zaradi otroka, pa če nič drugega med tema dvema osebama ne štima. Imam pa v tujini eno sorodnico, ki je stara že okorg 90. Zdaj je sicer nekaj let vdova, ampak večino svojega življenja je preživela s svojim možem. Otrok žal iz zdravstvenih razlogov nista imela, je bil pa to, dokler je bil gospod še živ, zame eden najbolj ljubečih in drug do drugega spoštljivih parov kar sem jih kdaj videla. V njuno ljubezen zagotovo ni nikoli nihče dvomil.
@Marko,
iz kakšne preračunljivosti pa se lahko zgodi poroka? Mislim v primerjavi s tem, da z nekom skupaj živiš in se ne poročiš z njim? V čem je poroka bolj preračunljiva od izvenzakonske skupnosti?
Mogoče je pa v takšnih zvezah, ki so zakonsko gledano itak izenačene s poročenimi pari, več preračunljivosti. Smo vendarle v 21. stoletju, ne v letu 1950. In ni malo primerov, ko kakšni preračunljivi osebki koga speljejo na led prav s tem, da na hitro izsilijo življenje v skupnem gnezdu, potem pa, ko zadeva razpade, od bivšega partnerja zahtevajo vse živo. In ravno v takšnih zvezah se marsikdo narihta. Predvsem zato, ker ne ve kako so takšne zveze obravnavane pred zakonom oziroma da je to praktično isto kot če bi bil z nekom poročen.
Forum je zaprt za komentiranje.