Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ne dam več kot 15€/teden za hrano. Ne vem kaj to žrete, da tok date.

Ne dam več kot 15€/teden za hrano. Ne vem kaj to žrete, da tok date.

Odgovor na objavo uporabnika
kura*cpalac, 04.02.2022 ob 13:37

Tvoj kmet mora dat svojo z ljubeznijo vzgojeno in s samimi marjeticami hranjeno kravo v zakol v lokalno mesnico – kdo ti garantira, da ni tam mesar cuknil tvojega prešes pohorskega rostbifa in ga menjal s poljakom?

Al stojiš poleg, ko kravo narazen trančirajo?

kdo pa tebi garantira, da pljučna pečenka za 54€ ni od poljske stare krave, ki so jo dali v zasilni zakol?

Danes če monkljica ne poje vsak dan par kg eksotičnega sadja, lušt paradižnika in vrhunskega rostbifa od domačega kmeta pač ni zadovoljna.

Dejstvo je, da smo vsi razvajeni, eni bolj drugi manj. Včasih so jedli celo leto krompir, zelje, mleko in jajca in so bili neprimerno bolj zdravi, kar se hrane tiče.

Zato pa je danes na ulici večina predebelih, ker jih korporacije bombardirajo, da morajo žret hrano iz Kolumbije in Ortskih otokov… zraven pa še pripravljen junk iz Hofra nabit s sladkorjem..

ena športna, 04.02.2022 ob 12:51

Zadnje čase se veliko govori, kako je draga hrana, koliko gre na mesec za hrano… bla bla. No mogoče mi je malo jasno, vsaj kar vidim, kaj folk kupuje. Jaz ne dam več kot 15€ na teden za eno osebo, je pa res da je mogoče takšna hrana mogoče za mnogih mal preveč “trda”, a je pa zdrava. Kupujem sam osnovna živila vedno in vedno kuham sama. Edino kar dobim na zalogo je krompir in jabolka od sorodnikov, brezplačno.

Če pa grem kupovat jazne jogurtke, pripravljeno, vegan, to go.. potem pa so res trije izdelki 15€.

očitno nimate moških najstnikov pri hiši, nas je 5, dam za nakup 150 eur in po treh dneh je vse prazno.

Mi smo 4(dva otroca v zgodnji puberteti) in porabimo 700-800 eur na mesec. Sicer kupujemo veliko sadja in zelenjave in jogurtov vendar vseeno precej pazimo. To pomeni skoraj 50 eur na osebo/teden

Alkohola prakticno ne kupujemo, sladkarij tudi skoraj nič.  Cigaret tudi ne. Praktično edina “razvada” so gazirane pijače, za katere pa vseeno ne porabimo več kot 50 eur na mesec.

Res mi ni jasno, kako vam uspe….

Pfeizer33, 04.02.2022 ob 13:57

očitno nimate moških najstnikov pri hiši, nas je 5, dam za nakup 150 eur in po treh dneh je vse prazno.

Ja res je. Je razlika, če je ženska 165cm 50kg, ki običajno poje malo več kot en ptič. Ali če je en 195cm najstnik, ki požre lahko kg mesa na dan, 4000 kalorij, proteinske praške,…

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx12, 04.02.2022 ob 14:05

Mi smo 4(dva otroca v zgodnji puberteti) in porabimo 700-800 eur na mesec. Sicer kupujemo veliko sadja in zelenjave in jogurtov vendar vseeno precej pazimo. To pomeni skoraj 50 eur na osebo/teden

Alkohola prakticno ne kupujemo, sladkarij tudi skoraj nič.  Cigaret tudi ne. Praktično edina “razvada” so gazirane pijače, za katere pa vseeno ne porabimo več kot 50 eur na mesec.

Res mi ni jasno, kako vam uspe….

kakšno vezo pa imajo alkohol, cigarete, sladkarije in gazirane pijače s hrano?

pa čistila, oblačila, kozmetika, kulturne prireditve in morebitni darovi vzgojiteljicam, dohtarjem ter v pušco tudi ne.

Kakšne imate pa obsege čez vampe?

Moderna33, 04.02.2022 ob 14:27

Kakšne imate pa obsege čez vampe?

Sprašujem Pfeizerja33, ki daje več kot 18.150€ letno samo za hrano

CrazY FroG ?, 04.02.2022 ob 13:03

mijav mijav, 04.02.2022 ob 12:53

pa ti si prava potrata. s 15 evri na teden en Afričan prehrani svojo 20 člansko družino! Pa nič ne jamra in žena je spet noseča.

? Pa še res zna bit..

Jasno, nahrani družino, ampak za kondome mu pa zmanjka.

ja no, 04.02.2022 ob 13:55

Danes če monkljica ne poje vsak dan par kg eksotičnega sadja, lušt paradižnika in vrhunskega rostbifa od domačega kmeta pač ni zadovoljna.

Dejstvo je, da smo vsi razvajeni, eni bolj drugi manj. Včasih so jedli celo leto krompir, zelje, mleko in jajca in so bili neprimerno bolj zdravi, kar se hrane tiče.

Zato pa je danes na ulici večina predebelih, ker jih korporacije bombardirajo, da morajo žret hrano iz Kolumbije in Ortskih otokov… zraven pa še pripravljen junk iz Hofra nabit s sladkorjem..

Debeli so ljudje ravno zato ker jedo samo prazne OH. Krompit, moko, bel riž, makarone….same močnate oh. Ja včasih so jih jedli. Ampak včasih so fizično delali cele dneve. Sedaj pa večina sedi cel dan. Oz. gre za uro na sprehod in misli da je not prinesel. Jedli so močnike po tem ko so prej že tri ure na roke v klanec kosili. Pa žgance zvečer po tem ko so cel dan na roke okopovali, drva pripravljali….ne pa na forumih viseli :).

O zdravju pa ne vem no, glede na to da se je življenjska doba krepko podaljšala napram 100 let nazaj…..

In ne z 15imi evri pač ne moreš primerno in zdravo jest. Lahko ješ kot hlapci leta 1880 ja. Samo olje, sol, kava, čaj, maslo, začimbe….te verjetno toliko na mesec pride. In telo rabi malo več zelenjave kot pa glavo solate na teden in par jabolk. Pa beljakovine tudi rabi. Seveda lahko preživiš samo od predelanih OH in škroba. Ampak to ni neko življenje no. Mi je pa jasno zakaj je vedno taka gužva pri dohtarjih. Mislim to morate biti čist rahitični če na dan recimo pojeste par listov solate z nekim plastičnim sirom in oljem ki ni olje, tri kuhane krompirje, par fižolov, tretjino zrezka najcenej baterijske kure in jabk za sladico. Zame to ni človeka leta 2022 dostojno življenje. Rit si verjetno brišete z listjem nabranim v gozdu a ne. Da slučajno ne daš še par evrov za skret papir 🙂

Pozabljad pa, da so umirali zgarani ali zapiti kaksnih 20, 30 let prej. Velikokrat tudi od posledic slabe prehranjnosti.

bedarija, 04.02.2022 ob 14:47

Debeli so ljudje ravno zato ker jedo samo prazne OH. Krompit, moko, bel riž, makarone….same močnate oh. Ja včasih so jih jedli. Ampak včasih so fizično delali cele dneve. Sedaj pa večina sedi cel dan. Oz. gre za uro na sprehod in misli da je not prinesel. Jedli so močnike po tem ko so prej že tri ure na roke v klanec kosili. Pa žgance zvečer po tem ko so cel dan na roke okopovali, drva pripravljali….ne pa na forumih viseli :).

O zdravju pa ne vem no, glede na to da se je življenjska doba krepko podaljšala napram 100 let nazaj…..

In ne z 15imi evri pač ne moreš primerno in zdravo jest. Lahko ješ kot hlapci leta 1880 ja. Samo olje, sol, kava, čaj, maslo, začimbe….te verjetno toliko na mesec pride. In telo rabi malo več zelenjave kot pa glavo solate na teden in par jabolk. Pa beljakovine tudi rabi. Seveda lahko preživiš samo od predelanih OH in škroba. Ampak to ni neko življenje no. Mi je pa jasno zakaj je vedno taka gužva pri dohtarjih. Mislim to morate biti čist rahitični če na dan recimo pojeste par listov solate z nekim plastičnim sirom in oljem ki ni olje, tri kuhane krompirje, par fižolov, tretjino zrezka najcenej baterijske kure in jabk za sladico. Zame to ni človeka leta 2022 dostojno življenje. Rit si verjetno brišete z listjem nabranim v gozdu a ne. Da slučajno ne daš še par evrov za skret papir 🙂

povej pa ti, recimo kaj je zdravo kosilo in večerja, budala tumpasta

Kdo ti je kriv, če ješ paštete in makarone. Vsak, ki je zdravo hrano, bo to dobro plačal pa prosim, ne mi začet s količino, kakor to ponavadi počnejo budalaštine.

povej pa ti, 04.02.2022 ob 14:51

povej pa ti, recimo kaj je zdravo kosilo in večerja, budala tumpasta

Saj ti je napisal: med drugim skret papir.

hhm, 04.02.2022 ob 13:55

kdo pa tebi garantira, da pljučna pečenka za 54€ ni od poljske stare krave, ki so jo dali v zasilni zakol?

Nihče zato ne kupujem pljučnih pečenk in drugega sranja tudi ne.

Jemo doma vzrejene piščance zajce in svinje ki jih SAM koljem.

Pa divjačino, ki jo SAM ustrelim in spucam – in ne ne ganjam se po šumi za jeleni, ampak jih imam kar lepo v ogradi doma.

kura*cpalac, 04.02.2022 ob 15:02

Nihče zato ne kupujem pljučnih pečenk in drugega sranja tudi ne.

Jemo doma vzrejene piščance zajce in svinje ki jih SAM koljem.

Pa divjačino, ki jo SAM ustrelim in spucam – in ne ne ganjam se po šumi za jeleni, ampak jih imam kar lepo v ogradi doma.

Niti jih ne smeš streljat. Kaj se boš še zmislilo, v naslednji temi boš največji blokar, sedaj si največji kmet, ki vso hrano pridela sam. Itak, tu gor na Monu ste eni pravi čarodeji, vzgajate od kokosa do divjačine doma.

Ne uspe jim, gre za navadno nabijanje. Med vikendi se šlepajo pri taščah in mamah, ki jim še naložijo za domov za dva dni, tako da v bistvu kupijo za 3 dni. Pozabijo povedat še koliko pojedo za malico v službi in če otroci dobijo v šoli tri zadovoljive obroke.

Moj budget za hrano se je bistveno povečal, ko sta šla otroka v srednjo šolo.

Ti uživaj v tem zategovanju in šparanju, si kot moja stara mama, ki je še telefon izklopila iz elektrike, da bi “pršparala štrom”.

Na srečo sem v življenju prišla tako daleč, da imam dobro plačo in lahko za hrano zapravim malo več kot ti, celo kak jogurtek si privoščim, ne boš verjela. Kakšno preseravanje!

Jao bože, Slovenci smo pa res prvaki v tej ponižni skromnosti. Siromak ostane siromak.

ena stara, 04.02.2022 ob 13:07

dejansko se da, 04.02.2022 ob 13:04

za tak denar, 04.02.2022 ob 13:03

Kaj pa kupiš?

Jaz dam sicer malo več, ker si sedaj lahko privoščim, ampak vem da se da 15€ jest za enega na teden.

Seveda gre.

Piješ vodo, občasno si skuhaš nesladkan čaj.

Kruh pečeš sam ali pa ga kupiš tik pred zaprtjem znižanega. Liter mleka ti zdrži en teden.

V nedeljo si pa privoščiš in si spečeš en mali piščančji file in narediš malo solatko.

Saj preživiš s tem.

Ne vem če je mleko lahko odprto 1 teden 😉

Pa verjamem, da ga jst 1 liter skor da ne porabim na teden sam pri nas se zgliha k nas je 5 in redko zdrži 1 liter več kot 2 dni v hladilniku.

Bogpomagaj, 04.02.2022 ob 13:04

Pa daj nam napiši en tak tedenski jedilnik, da vidimo, kako to gre…

Pa cene daj zraven…

Nakupiš 25-50kg riža ( pa ne v štacuni komercialno pakiranega lepo v folijo in škatlico, da lepoi za učke izgleda, not pa pol polomljeno in polno smeti :), na zalogo določene vrtnine, morske stvari ( sveže ribe, mehkužce, to se vse da zamrznoit tudi mor sem da je bolj mehko po kuhanju), 10 kil kisle repe, 10 kil kislega zelja pri preverjenem lokalcu,  nekatyera zelenjava je samooskrba ali izmenjava zokoliškii sosedi, 50 piksn fižola, koruze, čičerike, graha, ipd…  po 30-60 centov ( Eurospin, ker je tam najboljše), nekje  za 6 mesecev komot imaš tole. In kuhaš tudi ribe , blitvico, krompir ,  sarmo, kislo repo s fižolom pa hobotnico v solati, pa  po 2-5 EUR na dan za več oseb… Mlečni določeni izdelki v ljubljanskih mlekarnah, njihova trgovina – cene ni da ni. Jogurt tudi po 5 centov, popolnoma enak, kot je v redni trgovini 85 centov ali več, rok uporabe še 1 teden gor odštepan, zdrži pa tudi neodprt v hladilniku 3 mesece BP…

Drago je vsakodnevno in tedensko letanje v štacunce, ker je fensi – ni pa vedno “vsak dan sveže vedno  tako kakovostno – vse je marketing, kako vam lepo v embalažo to zapakirajo – to pa stane… Pa skladiščenje, transport…, pa tisti napečeni kruh in pekovski izdelki, salamovje, mesovje spakirano  vam že nareszano na koščke – a sploh gloedate, koliko je cena tga mesa na kilo ( tudi 10-12 eru kao piščančji filetki  🙂 Vakumpak v plastiko, nekdo mora to nardit, pakirna linija, delovna sila, pa še plastika, stiropor in plinska bariera, v kateri zapakirajo, da ne zgnije v 2eh dneh – vse to stane.

Sploh če ne znate hodit z nakupovalnim listkom , pa še lačni greste vanjo, jasno lačen želodec sedi sline in meče not tudi tisto, kar siti ne bi kupili:)  teba se je znat naučit upret določeni namerni marketinški  dragi komoditeti končnih trgovcev.

Ti jaz povem – vse, kar je normalen človek in presega tistega poljskega piščanca in nekaj listov solate in par kosov krompirja.  Pojdi v trgovino in poglej, kaj vse se najde tam – od zelenjave, kislega zelja in repe, sadja do mesa, rib…. če poznaš samo piščančja bedra krompir je to tvoj problem in ne njen.

odgovor debilu “povej pa ti”

hehe2020, 04.02.2022 ob 15:31

Ti uživaj v tem zategovanju in šparanju, si kot moja stara mama, ki je še telefon izklopila iz elektrike, da bi “pršparala štrom”.

Na srečo sem v življenju prišla tako daleč, da imam dobro plačo in lahko za hrano zapravim malo več kot ti, celo kak jogurtek si privoščim, ne boš verjela. Kakšno preseravanje!

Jao bože, Slovenci smo pa res prvaki v tej ponižni skromnosti. Siromak ostane siromak.

Lubca, jutri si lahok na socialki, ne se tako zanašat na to svojo plačico 🙂

Se strinjam, da se preživeti. Sploh, če v službi dobiš celo kosilo. Zajtrk ovseni kosmiči, mleko ali jogurt, večerja kakšna domača marmelada, kakšen kos kruha lahko prineseš iz službe, sadje in solata iz domačega sadovnjaka in vrta. Nekateri so res razvajeni in če še po službi ne dobijo šnicla niso srečni. Zdaj je npr. sezona kolerabe in jo kuham na različne načine.

Bolje manj kot preveč, 04.02.2022 ob 16:01

Se strinjam, da se preživeti. Sploh, če v službi dobiš celo kosilo. Zajtrk ovseni kosmiči, mleko ali jogurt, večerja kakšna domača marmelada, kakšen kos kruha lahko prineseš iz službe, sadje in solata iz domačega sadovnjaka in vrta. Nekateri so res razvajeni in če še po službi ne dobijo šnicla niso srečni. Zdaj je npr. sezona kolerabe in jo kuham na različne načine.

Tako je, bravo za tvoje podeljeno.

in tudi z leti človek ne potrebuje toliko jesti, kot en najstnik v najhujši dobi rasti – tam med 10. in 15. letom. Če so pa kakšni športniki, pa sploh. Priznam v eltih,ko so bili moji toliko stari;  kljub kuhanju doma kvalitne hrane je šlo po 150 EUR na glavo za enega – brez proteinskih praškov, ker tega niso jedli. Navadna in albuminska  skuta, siri, nesoljeni oreščki ( arašidi, lešniki, mandlji, pekan orehi, indijski oreščki) pa  suho sadje, nežveplane domače hruške in jabolka – to je zdravo tudi za mladega šporftnika za prigrizek,  ampak drago ko pes. Pri nas je šlo slednjega na kile. Ampak po treningu pa tudi pol banjice sladoleda; tadražjega jasno – unega tanaravnega ala Stork pa druge bolj naravne zadeve, uni sorbejski, ko stane 5 eur 500gramska banjica. delaš potem doma iz zamrznjenega manga in jogurta po grško  raje, pa javorjev sirup namesto sladkorja in naravni limonin sok..

Zdaj so moji odrasli, od doma in ja, med tednom praktično sploh ne kuham več ker mi niti ne paše, ne da se mi ne bi dalo – to mi nikoli ni bil problem kuhat dobro samo za enega; poleti raje kakšna dobra ribica, hobotnica pod peko, če je pa dobra družba, pa še toliko bolje. Ampak to je sezonsko, 1x tdensko morda. Se navadiš in naučipš, da hrana ni več tisto, kar te laho osrečuje – te osrečujejo druge stvari – svoboda bivanja, svoboda gibanja, narava, zrak, neomejevanje. Ješ potem tisto malo bolj kvalitetno, ne standard roa napakiran s polic štacun; tudi tega se naveličaš – se vračaš nazajk staremu, trdicionalnemu – na zabojček, žakl, čeber, pinco  🙂

Priznam, da tudi ne jem rednih obrokov kot nekoč vsak dan, ni potrebe niti želje v tej vsakdanji rutini, telo niti tega z leti ne rabi več tako kot ko si star 20 let, tudi želodec se mora potem že po ene 30ih letih malo odpočit od določene rutine – imam dneve, ko pijem samo zeliščni čaj, pa zgrickam pest zdravih nesoljenih oreškov, ali pa par stebel zelene, surovo kolerabo,  redkvice. spijem tudi miso juho z algami napirmer… Nobene lakote, niti živčnosti, ker ne mislim na hrano in ne cedim slin ko gremmimo vonjav hrane zunaj. Telo ti je hvaležno, nobenega cukra, holesterola, nobenih šlauhov  špeha okoli telesa, obline na mestih, kjer je treba.  Težko bi se mi pa bilo odpovedat dobremu čaju – takeu, iz lastno nabranih zelišč, pa magari če so samo koprive 🙂  In namesto dolopčene hrane si raje privoščim dobro gorsko električno in vzmeteno kolo za par jurjev in gasa 🙂 🙂 🙂 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close