Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Najboljša knjiga v vašem življenju

Najboljša knjiga v vašem življenju

Janko in Metka. Super knjiga! 😉

Trenutno berem Maeve Binchy: Prijatelji, naslednja bo najverjetneje Ime rože. To knjigo prelagam že celo večnost.

Waris Dirie, Puščavska roža

Vidiš, avtorica, kako so okusi različni. Meni pa ravno Ime rože nikakor ne sede. Jo imam doma in sem se je lotila že vsaj trikrat, pa se ne prebijem preko prvih strani.

Sem pa večkrat prebrala Quo vadis, domine? in vse od Jane Austen. Pa Dickensovega Davida Copperfielda, recimo. Rada berem tudi slovenske klasike, ena ljubših mi je Cvetje v jeseni.

Najljubša:
Richard Bach – Jonatan Livingston Galeb

Takoj za najljubšo:
Giovanni Boccaccio – Dekameron
Richard Adams – Vodovnikova vesina
Velma Wallis – Ženici
Cameron West – Prva oseba množine
Jay Asher – Trinajst razlogov
Jack London – Klic divjine
Alexandre Dumas – Grof Monte Cristo
Ray Bradbury – Fahrenheit 451
Fyn – Gospod Bog, tukaj Ana

Poleg ostalega (klasiki in trenutno moderno “hitro” branje) ti priporoča, da poskusiš:

Naguib Mahfouz – Kairska trilogija (vsak del ima svoj naslov – Palača poželenja, Cukrarska ulica, za tretjega pa ne vem več naslova)
Rohinton Mistry – Občutljivo ravnovesje
Velma Wallis – Ženici
Pijevo življenje
Gospodar muh – William Golding
Neskončna zgodba – Michael Ende
Edo Rodošek – večina njegovih del (znanstvena fantastika)
Stanislaw Lem – Eden
Tess Geritsen – vse (kriminalke)

Toliko se zdaj spomnim. Sicer pa je po moje najboljše, da se kar sama malo sprehodiš po knjižnici in polistaš in pobrskaš… Iz knjižnice prinesi več kot nameravaš prebrati, ker boš imela doma takoj pri roki drugo knjigo, če ti katera ne bo ustrezala.

Za tisto, ki je komentirala “hitrost” branja avtorice: nimamo vsi “sreče”, da bi lahko cele dneve poležavali s knjigo v roki. Nekateri imajo/imamo tudi kakšne obveznosti, na primer službo, otroke itd. Si pač vzamemo čas in beremo “usput”. Vsake knjige tudi ni mogoče brati na hitro – kakšna rabi tudi počasno branje, da se usede…

Hvala vsem za izčrpne odgovore. Čisto iz radovednosti me zanima, ali si kje zapisujete prebrane knjige ali kar iz glave naštevate vse naslove (in zlasti avtorje)?

Jaz sem zapisovala čisto vse, ko sem bila mlajša. In seznam celo subjektivno ocenjevala 🙂
Potem sem nad seznamom obupala in si zapomnila samo najbolj zanimive/najboljše naslove, pisatelje ali vsebino. Kar je ušlo iz spomina, mi pove stric Google.
Zdaj pa menda obstaja v knjižnici elektronski seznam osebno prebranih knjig (še nisem preverila).

Pred leti se je v Bežigrajski knjižnici dobilo letak s seznamom knjig, ki bralca popeljejo skozi zgodovino človeštva. Prva knjiga na seznamu je bila Rod jamskega medveda. Ali ima kdo še slučajno ta letak? Sama sem ga ob selitvi na žalost založila 🙁

V cobissu lahko pogledam vse, kar sem si kadarkoli sposodila v svoji knjižnico ( KOŽ Lj); po moje velja za vse knjižnice?

Če te zanima samo Rod jamskega medveda – gre za zbirko Otroci zemlje pisateljice Jean M. Auel:
– Rod jamskega medveda
– Dolina konj
– Lovci na mamute
– Pot domov
– Zavetje skal
– The Land of Painted Caves (mislim, da še ni prevedena)

Ja, Čarovnico z Griča, imam vseh deset knjig, priporočam!

Drugače pa še:
Knjige od Shidney Sheldon – če vas zanimajo napeti trilerji
Desiree, Habsburžani privatno, Bolni Habsburžani, Marija Antoinetta – če vas zanima zgodovina
Operacija Eichman, Moj poklic je smrt, Ženske nacistov-če vas zanima nacizem/židovska vprašanja
Knjige od Jackie Collins – če vas zanima napeto sočno branje o zakulisju zvezdnikov-izmišljene osebe, dogodki realni
Biografije: Edith Piaf

Tudi ja sem za Murakamija. V spomin se mi je zapisala knjiga italjanskega avtorja, Kakor bog ukaze.

Vsekakor saga 12 knjig Bogdana Novaka – Lipa zelenela je. Govori o 200 let zgodovine dveh slovenskih družin, ki se v zadnji knjigi združita, mene je prevzela.

Pa Nora Roberts v vseh oblikah. Prav tako Nicolas Sparks.

Zdaj sem prebrala knjigo VONJ PEČENIH JABOLK avtor pro. Albert Avgustinčič.Knjiga se te dotakne in ti da mislit. Zelo lepo opisano njegovo težko življenje.Priporočam!

lep dan

Ne gre za ‘srečo’, gre za odnos do knjige in željo po branju….živim sama z otrokom, imam službo, nimam staršev v bližini za pomoč, torej sem ‘sama svoj mojster’, sem pa vmes ob majhnem otroku delala tudi magisterij, pa sem vedno in vseskozi našla čas tudi za branje, tudi v času, ko sem se intenzivno pripravljala na kak izpit in se učila do 1, 2 zjutraj (čez dan res nisem imela ob otroku časa za učenje) sem pred spanjem vedno prebrala nekaj vrstic leposlovja, saj me je to sproščalo.

Torej, čisto vsak si lahko vzame čas za branje, če si le tega zares želi, mnogim se zdi samo po sebi umevno gledati TV vsak dan po 3-4 ure, jaz ta čas berem in izjemoma gledam TV, ker mi je iz leta v leto bolj bedasto, da gledam kaj počnejo drugi – v škatlici…saj TV ni nič drugega kot opazovanje drugih….

Za tisto, ki sprašuje kako si zapomnimo naslove, jaz si jih doooolgo časa zapomnim, sploh pa če knjiga name pusti vtis, sicer pa pokukam na Google…

Pred časi sem spraševala v moji knjižnici, pa še ni šlo pogledat, zdaj pa res gre in to verjetno v vseh (študijska Ravne na K.), nisem pa preverjala, za koliko časa nazaj gre.

Prva ta trenutek, ki se je spomnim, je Metulj, pa zbirka Otroci zemlje in kot pisateljica Jane Austen, za smeh pa Osmi poverjenik.

Pri branju precej skačem, berem skoraj vse, kar mi pride pod roko, tudi kriminalke, satiro … Victoria Holt in Konsalik pa sta bila že v OŠ.
In pri odločitvi TV ali pa knjiga bo vedno zmagala knjiga.

Ne gre za ‘srečo’, gre za odnos do knjige in željo po branju….živim sama z otrokom, imam službo, nimam staršev v bližini za pomoč, torej sem ‘sama svoj mojster’, sem pa vmes ob majhnem otroku delala tudi magisterij, pa sem vedno in vseskozi našla čas tudi za branje, tudi v času, ko sem se intenzivno pripravljala na kak izpit in se učila do 1, 2 zjutraj (čez dan res nisem imela ob otroku časa za učenje) sem pred spanjem vedno prebrala nekaj vrstic leposlovja, saj me je to sproščalo.

Torej, čisto vsak si lahko vzame čas za branje, če si le tega zares želi, mnogim se zdi samo po sebi umevno gledati TV vsak dan po 3-4 ure, jaz ta čas berem in izjemoma gledam TV, ker mi je iz leta v leto bolj bedasto, da gledam kaj počnejo drugi – v škatlici…saj TV ni nič drugega kot opazovanje drugih….

Za tisto, ki sprašuje kako si zapomnimo naslove, jaz si jih doooolgo časa zapomnim, sploh pa če knjiga name pusti vtis, sicer pa pokukam na Google…[/quote]

upoštevaj, da imaš brez moškega, precej več časa za branje, verjemi 🙂

jaz si tudi vzamem čas za branje … zadnje dneve žal samo zjutraj na wcju 🙂 komaj čakam drug del dopusta, da spet kaj dobrega preberem.

Bralka,
imaš prav. Popolnoma se strinjam, da gre za stvar interesa. Zato pa jaz (kljub trenutnemu nicku) berem ogromno, včasih več knjig naenkrat – ena na WC-ju, druga na nočni omarici, tretja v torbici,… in izkoristim vsako priliko, da preberem nekaj vrstic. Medtem ko si umivam zobe, medtem ko lulam (ja, tudi takrat lahko prebereš kak zanimiv odlomek), med vožnjo z avtobusom, pred spanjem (včasih tudi do 3h zjutraj, na račun spanja pač)… Da ne govorim o tem, da gre z nami na dopust vedno ogromna vrečka knjig, v knjižnici pa smo stalni gostje, ki ven in noter tovorimo ogromne Mercatorjeve vreče knjig. In imam tri otroke, službo, vrt, prijatelje,… pa še TV gledam povrh…

če pomislim na celotnih dobrih 35 let bralnega obdobja do zdaj
mi je najljubša Racko in Lija

drugače pa
Pozdrav iz Rusije,
vse od Sparksa

zgoraj so ti jih tudi cel kup omenili
Bralec, Alamut, tek za zmajem,….

take, ki jih boš brala celo noč, ker ne boš mogla iti spat —Sestra, Soba

Mojster in Margareta pri meni definitivno zmaga. Sicer pa še Marquez STO LET SAMOTE ali pa tudi kaj drugega, Umberto Eco OTOK PREJŠNJEGA DNE, med domačimi pa kaj od Draga Jančarja, Ferija Lainščka.

Ker se bralne navade in okusi z leti zelo spreminjajo, bom omenila samo to, kar se me je dotaknilo v zadnjih letih: že zgoraj omenjena Pozdrav iz Rusije, Imenovali so jo dvoje src in Stara pajkovka.
In pa seveda Pattersonove kriminalke od prve do zadnje.

Ko sem bila še frklja, sem medlela ob celem opusu Angelike 🙂

Sem slišala, da so knjige vrhunske.[/quote]

zame tudi…pravkar sem na The hobbit 🙂

Meni so bile zelo všeč:

– kriminalka SESTRA (avtorice se ne spomnim, vem pa, da je ženskega spola);
– Desa Muck: PANIKA (dobro zamišljeno, vendar so nekoli nerodni stavki in veliko napak v tisku)
– Dai Sije: BALZAC IN KITAJSKA ŠIVILJICA (ta je name res naredila vtis, pa ne vem zakaj)
– Khaled Hosseini: Tek za zmajem in Tisoč veličastnih sonc (če te zanima bližnji vzhod)
. Umberto Ecco: Ime rože (zgodovinska)
– Natacha Appanah: ANNINA POROKA

toliko na brzino.

Pa zanimivo branje ti želim,

m.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close