Mile, ženstvene ali divje ženske?
Ta posnetek ne kaže samo nasilnih deklet – predvsem mlade, ki incident posnamejo, ki se delajo gluhe in raje buljijo v svoje mobije oz. take, ki se celo pridružijo linču. Snemanje zaključi samo en fant, ki se le spravi pomirit duhove. Nadalje se nekateri v komentarjih ob tem celo zabavajo…
Z momentom, ko kot odrasel vidiš, da se gruča otrok grdo spravi na enega od njih in ne posežeš vmes, da jih spraviš narazen (obenem pa jim pojasniš, v čem je strahopetnost takega dejanja) oz. pokličeš ustrezno pomoč, prispevaš k temu, da se nasilje razraste do podobnih razsežnosti, kot je ta na linku.
Pravilno bi bilo, da bi nekdo punci pokazal kako se postavit zase in ne ostat mevža za celo življenje. Jok je dober znak, ampak če ostane samo pri joku, je to premalo. Imel sem sošolca v srednji šoli, ki se je spravljal na 1 ali 2 šibkejša od sebe (suha, majhna, vase zaprta), pa nisem storil nič, čeprav sem bil v njegovi ligi, ampak mene se to “ni tikalo”. Danes prekleto obžalujem tako odločitev, v zvezi s tem me lovijo duhovi in me grize vsakič, ko vidim kak tak posnetek, pa nimam kaj. Tudi nasplošno nam starši in učitelji svetujejo, da nasilje ni način, ampak nekateri to vzamemo preveč dobesedno. Nasilje je nedopustno in ne bomo ga tolerirali – to bi moral biti naš slogan. Kaj pa je problem skupini ljudi pograbiti nasilneža in ga onemogočiti. Ampak ljudje ne držijo več skupaj, vsak je zase, bojijo se maščevanja, zato pa potem lahko taki bully-ji maltretirajo ljudi okoli sebe, tako kot oblast razdeljen narod.
Končno, končno, končno.
Tudi jaz točno tako mislim.
Vedno se najde EDEN idiot, ki maltretira deset ali več drugih….in vsi mu to pustijo…v nedogled.
Že če bi se trije spravili in mu povedali svoje, bi dal mir….tako pa….nasilje prevlada.
Po mojem bi morali že v vrtcu….začeti vzgajati, da je nasilje SLABO. Da se ne tolerira. Da se nasilneža
izloči, ne upošteva, prepreči…in naprej v šoli, življenju….da ne skomignemo, ampak ukrepamo. Takoj.
A greš lahko tole povedat v Beograd? Tam imajo velike težave z obvladovanjem 10- in 11-letnega fantiča.
Točno tko, folk ne želi reskirat, “po nepotrebnem” še sebe spravit v nevarnost. Potem imaš pa še tistih nekaj %, ki uživajo v takih incidentih in zraven vzklikajo “tuča, tuča!”, ker to je za njih ful velik dogodek, končno se jim nekaj razburljivega odvija pred očmi. Ampak njim je fajn, ker so samo opazovalci 🙂
Mič, ni bilo mišljeno osebno, a ko vidim take prizore, me zagrabi ena taka, sveta jeza … nemoči. Ja, žrtev bi se morala postavit zase in tega bi jo morali naučiti že takrat, ko je bila majhna. Vendar, kot prvo: za tovrstne primere bi morala imeti doma vsaj toliko podpore oz. posluha, da za nasilje sploh upa povedati in da ji verjamejo, da se ji to res dogaja. Nadalje pa, kot sem nekoč slišala, da starši s pedagogi stopijo skupaj, ko nekdo ‘špeckalhi’ zagrozi in to grožnjo tudi izvrši – kajti s tem je še dodatno pridobil na moči.
Forum je zaprt za komentiranje.
[img]http://jebkinnison.files.wordpress.com/2014/09/sparkle-pony-sjw.png[/img]