Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Mesečna plača in imetje, prihranki,

Mesečna plača in imetje, prihranki,

Jah čisto odvisno od apetita posameznika.. nekdo se ima lahko lepo s tisočakom, kdo drug pa ob petih tisočakih nezadovoljno benti naokoli..

Odgovor na objavo uporabnika
Sansa123, 06.02.2022 ob 19:40

Jaz 1200 neto, on 1400 neto.

Voziva se skupaj, dva otroka, kredit mesecno 800 (se dobrih 10 let), lastna hisa. Po vseh placanih stroskih nam mesecno ostane 1000.

Na dopust ne hodimo, varcujemo, da bomo lahko uredili okolico in preostale nedokoncane zadeve v zvezi s hiso. Gremo pa na enodnevne izlete po Slovenijo pa kdaj do obale.

Avti stari cca 7 let. Oblacila otroska kupimo z druge roke, saj tako tudi prispevamo k okolju. Po odplacilu kredita pa bosta otroka tudi presla v najstnika in bomo lahko kam sli tudi na dopust, predvsem pa jima pomagala pri njunih ciljih.

Tudi otroka svoj denar varcujeta, mesecno imata tudi zepnino v visini 10 eur. Od tega 1 stane hrana, 1 elektrika in 1 voda. Ju ucimo, da prispevata. Ce kdo zapravi vse, si sposodi pri drugem. Ta denar, ki ga placata pa dava v hranilnik.

Z denarjem ravnamo preudarno in prespimo vecje nakupe.

Sedaj, ko imaš majhne otroke, ne hodite na dopuste, da boste lahko šli potem, ko bodo otroci najstniki?!!

Že dolgo nisem prebrala česa tako skreganega z zdravo pametjo. Se sploh zavedaš, kako pomembne so družinske počitnice za majhne otroke? Koliko otroških spominov, ki ostanejo za vedno, je vezanih prav na to? Ti jih boš pa oropala teh izkušenj in pričakuješ, da bodo najstniki še hoteli z vama na dopust?

ne razumem te logike, 06.02.2022 ob 21:56

Sedaj, ko imaš majhne otroke, ne hodite na dopuste, da boste lahko šli potem, ko bodo otroci najstniki?!!

Že dolgo nisem prebrala česa tako skreganega z zdravo pametjo. Se sploh zavedaš, kako pomembne so družinske počitnice za majhne otroke? Koliko otroških spominov, ki ostanejo za vedno, je vezanih prav na to? Ti jih boš pa oropala teh izkušenj in pričakuješ, da bodo najstniki še hoteli z vama na dopust?

Ko so se v Jugi na veliko gradile hiše, je veliko družin veš denar in prosti čas vložilo v gradnjo. Hiše so bile velikokrat prevelike. Nič dopustov, potovanj, vikendov – vse se je predlagalo na čas, ko se bo zgradila hiša. Otroci so mimogrede odrasli, zakonca se med sabo odtujila, neredko je sledila ločitev, otroci pa so gledali, da so šli čimprej stran. Ostali so zidovi, nobenih lepih spominov.

Naštepaj ji 5 otrok, enega za drugim, da bosta oproščena davka in otroški dodatek bo lep.

Začnita čim prej.

Ugibam, 06.02.2022 ob 17:56

Zdravo,

Zanima me na kakšni plači si lahko privoščite določeno stopnjo življenja. Pravijo da se na minimalni da preživet in da je 1200 povprečna, kaj to prinese kar se tiče kvalitete življenja, življenjski stil, rabiš obvezno partnerja za 2x dohodek, višjo plačo kot povprečno? Torej npr XY plača ti omogoči 3 otroke, kredit, 2 avta, XY prihranke…

Jaz imam neto 1400€, partnerica še študira (6 letni študij) in razmišljava o otroku takoj po njeni diplomi. Imava odplačan avto, s stroški in najemnino mi ostane nekje 400€. Nekajkrat na leto greva na izlete po evropi.

V kapitalizmu je važen kapital oz. premoženje. Kako nekdo stoji ne moreš gledati le skozi plačo ampak tudi prek njegovega premoženja. Pač eno je da imaš povprečje in si lastnik 2 nepremičnin, drugo je, da imaš povprečje in nimaš nič premoženja. Nekako moraš računati, 5% letni neto donos iz premoženja.

Takole… Delat je treba, ne pa Evrope odkrivat. Jaz imam od 18 leta dve službi, žena naredila univ. fax ekonomija in tudi takoj dobila službo, sicer za minimalca. Ampak z veliko dela in ogromno odrekanja  z dvema malima otrokoma sva šla v svojo novo hišo pri 31 letih. Vse se da… Če se pa joče, da ni, da se ne da, se čas zabija po dopustih in nakupovalnih centrih… Pol pa ni… In čakaš na rešitev, ki je nebo… Treba je zagrabit in delat…

yram, 06.02.2022 ob 18:46

O to pa ne bom povedala koliko denarja imam. Zivimo za moje pojme kvalitetno- jemo dobro in zdravo, ne gledamo na vsak evro, imamo streho nad glavo, z mozem imava enega odraslega otroka, drugega skoraj odraslega. Nimamo kreditov, limitov, nikomur nismo nic dolzni. Imava zalogo za stara leta, da ne bova na puklu otrok. Meni se zdi to kar v redu.

Varščina in PRVA najemnina.

Nesposobno krele, ne zapamtiš, kaj sama piščeš.

Z možem imava trenutno 2700€ plače.

Brez najemnine, 2 vrčevska otroka in tekoče stroške. Nama ostane cca 400 na mesec.

Vsako leto gremo za 14 dni na morej in čez leto cca 2 podaljsana vikenda.

V 6 letih sva s prihranki zamenjala streho in obnovila ogrevanje. V planu so se okna na hiši.

Da se lagodno živet če znaš dena r obračat

Morda je katoliski duhovnik, ki dnevno posiljuje otroke

Katolski duhovnik

Katoloski pedofil

Morda je katoliski duhovnik pedofil?

Jaz še vedno ne razumem, kako ti od 1400 € ostane 400, ko odplačaš najemnino, stroške, bencin za avto, celo prišparaš in to daš na stran. Če se gremo osnovne matematike, pa da imaš najemnino samo 300 evrov in 100 evrov stroškov, ti ostane jurja za bencin, hrano, kozmetiko itd. za dva človeka. Od tega jurja tebi ostane čistega za porabit 400, evr torej imaš 600 za vse zgoraj našteto + prišparaš nekaj. Koliko? 200? torej 400 evrov za kozmetiko, hrano, bencin, cunje, čevlje….? A gledaš na vsak evro? Hodita jest k staršem? Nekako se ne izide, pa sem štela minimalno najemnino in minimalne stroške.

jaz mam bencin+ciki+poloznice 400€ stroskov,avto mam izplacen ostalo vse tudi. Zasluzim cca 1500€ in zivim ko lord. V kolikor bi moral plačevati najemnino pa bi blo potrebno zasluzit 1500+znesek najemnine,da bi mi blo kul.  Ce zivim normalno porabim 700€ . Če “luksuzno” pa tam ene 1400,100pa pustim za kake nepredvidene stroske ,da se znesek nabira?

se,se. Men od 1400 ostane čistega 1000€ za porabit in to s tem ,da za 150€ skadim,150zavozim,100 mam pa stroske. Če bi bla najemnina pa recmo 700e. Za hrano porabim ene 120€. Cunje si kupim tam ene vsak tretji mesec,cevlje tud in kozmetiko. Za cevlje dam ene 50e,za cunje ene 100€ vsake par mescov. Jaz za pizdarije in hrano porabim realno 300€. torej za 2 600 gre skoz.

jaz mislim, da je danes za neko osnovno zivljenje 1200 neto pac treba dobiti… vse ostalo… kar je manj od tega je revscina, odrekanje…

Ze  za 800e loh lepo zivis ce se ne preseravas pa ne kupujes bedatij.. Lastne izkusnje… Zdej boljsa placa 1200e partner 1500 pa nama ostane okol 1900 ali 2000e na mesec.. Pa ce kej hocva si pac kupva… S tem so ppacane use poloznice hrana pa se kaj… Ne razumem a partnerka nc ne dela.. Sej tut ce studera loh hod na siht

Dapo, 19.02.2022 ob 18:17

Ze  za 800e loh lepo zivis ce se ne preseravas pa ne kupujes bedatij.. Lastne izkusnje… Zdej boljsa placa 1200e partner 1500 pa nama ostane okol 1900 ali 2000e na mesec.. Pa ce kej hocva si pac kupva… S tem so ppacane use poloznice hrana pa se kaj… Ne razumem a partnerka nc ne dela.. Sej tut ce studera loh hod na siht

Za 700 evrov živita dva? Imata lastno nepremičnino?

Neumno vprašanje avtorja. Ko sva imela skupaj z mojo nekaj čez jurja – recimo 1.500, sva prišla čez mesec.

Danes imava med 5k in 10k mesečno, pa ravno tako prideva čez mesec. Razlika je samo v tem, da si z denarjem kupiš prosti čas. Žena lahko skrbi samo za otroke in gospodinjstvo, jaz pa za svoje drage hobije.

Pelješ se pa enako dobro z mercedesom ali golfom, hotel 5* ali 3* je razlika, ampak spim na koncu enako dobro.

Za razliko od drugih sem 15 let namesto investiranja v lastno nepremičnino in odrekanjam raje vlaga v razne investcije. Že pri 20-ih sem prebral odličen rek in se ga držal: z vsako investicijo si kupiš dan ko ti ni treba več v službo.

GOODLIFE, 19.02.2022 ob 19:11

Neumno vprašanje avtorja. Ko sva imela skupaj z mojo nekaj čez jurja – recimo 1.500, sva prišla čez mesec.

Danes imava med 5k in 10k mesečno, pa ravno tako prideva čez mesec. Razlika je samo v tem, da si z denarjem kupiš prosti čas. Žena lahko skrbi samo za otroke in gospodinjstvo, jaz pa za svoje drage hobije.

Pelješ se pa enako dobro z mercedesom ali golfom, hotel 5* ali 3* je razlika, ampak spim na koncu enako dobro.

Za razliko od drugih sem 15 let namesto investiranja v lastno nepremičnino in odrekanjam raje vlaga v razne investcije. Že pri 20-ih sem prebral odličen rek in se ga držal: z vsako investicijo si kupiš dan ko ti ni treba več v službo.

To je možno v primeru, ko si nekako zadovoljen z življenjskim slogom in si višaš prihodke. Na ta način se ti prihodki precej bolj povečajo kot izdatki in potem se lahko greš. Veliko ljudi nima nekih hudih idej in bi radi živeli potratno, ker čutijo potrebo po “avioni, kamioni”, tak človek nikoli ne bo srečen, ker tudi 10k€ mesečnih prihodkov zanj predstavlja premalo, saj si ne more prioščiti – zbirke Ferrarijev ali 30m jahte.

Nepremičnine so bile v zadnjem desetletju zelo donosen posel, v primeru, da si vzel hipotekarni kredit. Hipotekarni stanovanjski krediti so bili tako ugodni, da dejansko obresti niso pokrivale inflacije.

Dejansko imata vidva manj kot dve minimalni plači. Če sta s tem zadovoljna, je super. Ne verjemem pa, da to zadostuje za gurmanstvo, razvajanja in zanimive hobije. Za to potrebuješ po mojih izkušnjah vsaj 2000 EUR na osebo.

excell159, 19.02.2022 ob 19:53

To je možno v primeru, ko si nekako zadovoljen z življenjskim slogom in si višaš prihodke. Na ta način se ti prihodki precej bolj povečajo kot izdatki in potem se lahko greš. Veliko ljudi nima nekih hudih idej in bi radi živeli potratno, ker čutijo potrebo po “avioni, kamioni”, tak človek nikoli ne bo srečen, ker tudi 10k€ mesečnih prihodkov zanj predstavlja premalo, saj si ne more prioščiti – zbirke Ferrarijev ali 30m jahte.

Nepremičnine so bile v zadnjem desetletju zelo donosen posel, v primeru, da si vzel hipotekarni kredit. Hipotekarni stanovanjski krediti so bili tako ugodni, da dejansko obresti niso pokrivale inflacije.

Ja dejansko je res tako. Po moji skromni oceni služi 10k na mesec 1% Slovencev, torej 20.000 ljudi. Pa sem verjetno rekel malo, prej več.

Zdaj eni prodajalki v Tušu, ki ima 900 eur plače se zdi 10k bajno, za enega ki ima pa željo po Ferrariju ali malo boljši navtiki pa je 10k revščina.

Ljudje so nesrečni, ker imajo preveč želja. Dejstvo je, da se v Sloveniji živi med top10 državami na svetu, ampak težko enemu Jožetu iz Dupleka, ki je bil najdlje v Umagu na morju, razložiti kaj je RES revščina v Afriki/Indiji/ZDA…

Eo midva sva tko js placo med 1100 in 1200 neto na mesec ona med 850 in 990 neto( zdaj je na polovicnem DČ zaradi nosecnosti tako da cca 830. Ona ze par let vsak mesec 100e na varcnega- za servise registracijo itd.

Imava vsak svoj avto. Ona starega 18 let jaz 6 let. Vsak mesec dava cca. 300e za hrano doma in cca 150 e (pol-pol) za hrano in pijaco zunaj. Jaz kadim kar pomeni se 120e na mesec stroski stanovanja 120e na mesec plus moje zavarovanje in telefon 70e

Ona placa “kredita” 300 e svoje stroske 50e in 100 e na racun in ji ostane okoli 300e sepravi moje in njeno 1150 +850 =2000

2000- 300-300 – 150 – 240 – 100 – 70 – 50 = 790 ostane na racunih. Tako da nevem mislim da ce nerad delas po 24/7 se mi zdi da je s skoraj 800 e spending money lahko zivis lagodno. Iz tega je treba povleci ven se za gorivo in obrok 100e za avto, sepravi nama ostane okoli 500e

Razpizden, 20.02.2022 ob 08:40

Eo midva sva tko js placo med 1100 in 1200 neto na mesec ona med 850 in 990 neto( zdaj je na polovicnem DČ zaradi nosecnosti tako da cca 830. Ona ze par let vsak mesec 100e na varcnega- za servise registracijo itd.

Imava vsak svoj avto. Ona starega 18 let jaz 6 let. Vsak mesec dava cca. 300e za hrano doma in cca 150 e (pol-pol) za hrano in pijaco zunaj. Jaz kadim kar pomeni se 120e na mesec stroski stanovanja 120e na mesec plus moje zavarovanje in telefon 70e

Ona placa “kredita” 300 e svoje stroske 50e in 100 e na racun in ji ostane okoli 300e sepravi moje in njeno 1150 +850 =2000

2000- 300-300 – 150 – 240 – 100 – 70 – 50 = 790 ostane na racunih. Tako da nevem mislim da ce nerad delas po 24/7 se mi zdi da je s skoraj 800 e spending money lahko zivis lagodno. Iz tega je treba povleci ven se za gorivo in obrok 100e za avto, sepravi nama ostane okoli 500e

Aja pa da ne bo kasne pomote.. Za otroka imamo podedvano zajetno vsoto… Tako da se otrok ne dotakne mesecne place.

Pri nas tako, 06.02.2022 ob 20:02

a seveda, 06.02.2022 ob 19:27

Pri nas tako, 06.02.2022 ob 19:04

Skupaj imava cca 3.500€ plače, nekaj preko, imava se popoldansko dejavnost, kjer se ravno ne pretegneva, a je za vse tekoče stroške.

Hiše sicer nisva gradila, sva naredila mansardo doma, s starši smo solastniki vikenda na morju, financirali smo enako.

Očeta ni več, mama ima svojo pokojnino zase, vse položnice plačujeva midva + v lekarni pustim zanjo približno 100€ na mesec + enkrat mesečno jo peljem v LJ, torej 100km na eno stran+dan dopusta.

En avto star 2,5  let in en star več kot 10, a ga ne menjava, sva prva lastnika.

Na TRR imava nekje 120 – 130.000€.

Se pa ne preseravava z večerjami po 500€ in jaknami po 300.

Ne veš koliko imaš točno na TRR? Hahh

Vem točno, koliko imam jaz na TRR in koliko v denarnici.

Mož je prejšnji teden  naročil spet nekaj zlatih kovancev, zato ne vem točno, koliko je na njegovem TRR.

Naložbe v delnice in zlato v zgornji vsoti niti niso vštete.

Po enem tednu ne veš, koliko je mož zapravil za zlatnike?

A to sosedin mož? Ta te pa res nima kaj brigat!

Glede na to da je 6 letni študij, bo verjetno zdravnica.

Plača prvih 6m- 1leta okrog 900 evrov, kot specializantka bo zacela z nekje 1200-1400 evri. Ko bo dežurala, lahko računaš še kakih 100 evrov na dežurstvo zraven. Napredovala bo na 2 leti, plača po zaključeni specializaciji pa bo odvisna od njenega delovnega mesta. Recimo okrog 1800 evrov.

Če sta iz večjega mesta, je imet otroke hitro po fakulteti lažje, ker bo za njo to pomenilo manj časa od doma in tudi manjši stroški. Če sta iz manjšega mesta, pa boš moral mesečno računat na njeno odsotnost od doma, ko se bo vozila na kroženje, ki je obveznk, (tako tudi potni stroški niso zanemarljivi) ali pa strošek najemniškega stanovanja. Za pokritje teh stroškov specializant v Sloveniji dobi 140 evrov, ostalo je prepuščeno iznajdljivosti posameznika. Se pravi stroški niso zanemarljivi.

Drugi aspekt tega pa je, da so dezurstva obvezna (2-4×mesečno najmanj), ne glede na družinski zakonik in starševske pravice, združevanje materinstva s specializacijo je težko, ni pa nemogoče. Bo pa vajina dobra volja v odnosu v tem času zelo odvisna tudi od tvojega prispevka k starševstvu.

Naše gospodinjstvo (3 člani) ima mesečno okrog 2000 evrov prihodka. Otroci v vrtcu, avto srednjega razreda, izleti, nekaj vikend oddihov in morje poleti. Smučamo, kolesarimo. Oblečeni nismo v “znamke”, športne kose kupimo nove na razprodajah. Jemo dobro in veliko:-), kuhamo doma. Nič nam ne manjka.

Midva imava skupaj cca 3.000 eur neto prihodkov, 3 otroke, hišo, za katero je kredit že od plačan in garsonjero v Lj, ki jo oddajava (dobro, to sva kupila z dediščino, ne s prihranki).

Vsako leto si privoščimo smučanje in morje, vmes pa še kakšen krajši oddih na morju ali vikend v kakšni evropski prestolnici. Res pa je, da ne zapravljamo denarja, varčujemo in kupujemo najosnovnejše kar se tiče oblačil, igrač, telefonov ipd, saj so nam druge stvari pomembnejše. Edino pri hrani ne varčujemo, saj pazimo, da je lokalno ali ekološko pridelana in zdrava, pri čemer je cena na drugem mestu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close