Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Mesečna plača in imetje, prihranki,

Mesečna plača in imetje, prihranki,

Zdravo,

Zanima me na kakšni plači si lahko privoščite določeno stopnjo življenja. Pravijo da se na minimalni da preživet in da je 1200 povprečna, kaj to prinese kar se tiče kvalitete življenja, življenjski stil, rabiš obvezno partnerja za 2x dohodek, višjo plačo kot povprečno? Torej npr XY plača ti omogoči 3 otroke, kredit, 2 avta, XY prihranke…

Jaz imam neto 1400€, partnerica še študira (6 letni študij) in razmišljava o otroku takoj po njeni diplomi. Imava odplačan avto, s stroški in najemnino mi ostane nekje 400€. Nekajkrat na leto greva na izlete po evropi.

6 letni študij?

Bo zdravnica? Bo teologinja?

A v času Corone tudi odkrivata Evropo?

V obeh primerih je ne čaka več kot minimalc po diplomi. Sploh če štejš kakšno porodniško ali dve. Tako da ekstra prihodka ne bo. Sicer pa to ni bil point teme, sem samo dal prvi primer 🙂

S tem denarjem bosta reveža. Kakšna potepanja? Kakšni otroci? S 400 evrov na mesec? :)) To je provokacija, ne?

Če bi študirala medicino, bi imela kaj več pameti v glavi in bi prvo poskrbela za svojo izobrazbo, vključno za specializacijo in pa službo. Najprej štalca, potem pa kravca. Zdravnica pač ima toliko pameti, da bo poskrbela prvo za svojo službo, potem otroci.

Meni deluje avtor kot, da je musliman: ženski brez službe hitro narediti otroka ali dva.

Katere pa so stopnje življenja in ali so pri vseh ljudeh enake?

Kaj tocno ti avtor sprasujes.?

Če bosta pri teh dohodkih imela otroka pozabi na izlete. Teh 400e bo šlo prvo leto za plenice, mleko (upajmo da ne ampak nikoli ne veš) in ostale stvari, po prvem letu pa za vrtec. Vso srečo 🙂

Ja, dobro si naštudiral. Babi, ki je brez službe, naredit otroke pa je pečena in ne more več pobegniti.

Nisem nič spraševal o sebi. Midva imava zase dovolj. 400€ ostane potem ko gre že v prihranke in vse plačano kar mora bit plačano. Teh 400€ je za naju za zapravit, torej dopusti, zmenki, itd.

Ampak nisem spraševal mnenja o tem!! V drugi temi sem bral kako so se kregali o plači neke uboge uporabnice predno so jo vsi napadli namesto svetlovali. Pa mi je dalo mislit kakšn življenski standard prinese določena plača. Sam si ne predstavljam kakšne težave ima nekdo z 750 in kako vidi svet nekdo z 2000+

A ste nepismeni da neznate prebrat vprašanja al kaj ?

Kaj pravzaprav sprašuješ?

Pa samo tvoja plača, 1400 in ostane 400€? 700€ na osebo in vseeno toliko ostane?

Odgovor na objavo uporabnika
Ugibam, 06.02.2022 ob 17:56

Zdravo,

Zanima me na kakšni plači si lahko privoščite določeno stopnjo življenja. Pravijo da se na minimalni da preživet in da je 1200 povprečna, kaj to prinese kar se tiče kvalitete življenja, življenjski stil, rabiš obvezno partnerja za 2x dohodek, višjo plačo kot povprečno? Torej npr XY plača ti omogoči 3 otroke, kredit, 2 avta, XY prihranke…

Jaz imam neto 1400€, partnerica še študira (6 letni študij) in razmišljava o otroku takoj po njeni diplomi. Imava odplačan avto, s stroški in najemnino mi ostane nekje 400€. Nekajkrat na leto greva na izlete po evropi.

Povprečna neto plača po celi Sloveniji je 1370 EUR. V Ljubljani je ta znesek približno 1550 EUR.

Koliko potrebujemo je predvsem odvisno od našega življenjskega sloga.

Dobro bi bilo, da čim hitreje zbere te tistih 10-20 procentov za poleg – v Ljubljani to verjetno pomeni 30-60 tisočakov. Ob malo boljši plači tudi strošek vrtca ni ravno majhen. Namesto, da takoj delate na otroku si najprej kupite stanovanje.

Glede na moje mnenje za neko udobno življenje brez da dobite neko dediščino ali fin. injekcijo od staršev v obliki stanovanja in bi radi tudi kaj prihranili potrebujete vsaj 4-5 tisočakov mesečno dohodkov…

Ugibam, 06.02.2022 ob 18:15

Nisem nič spraševal o sebi. Midva imava zase dovolj. 400€ ostane potem ko gre že v prihranke in vse plačano kar mora bit plačano. Teh 400€ je za naju za zapravit, torej dopusti, zmenki, itd.

Ampak nisem spraševal mnenja o tem!! V drugi temi sem bral kako so se kregali o plači neke uboge uporabnice predno so jo vsi napadli namesto svetlovali. Pa mi je dalo mislit kakšn življenski standard prinese določena plača. Sam si ne predstavljam kakšne težave ima nekdo z 750 in kako vidi svet nekdo z 2000+

A ste nepismeni da neznate prebrat vprašanja al kaj ?

Oni nepismeni, ti pa s tako plačo in ženo doktorico moraš spraševati take neumnosti po forumu?

Jaz se vedno ne vem kaj tocno ti hoces, sem pac glupa kaj cem :))

Torej se enkrat kaj hoces.? Kaj te zanima, konkretno zastavi vprasanje.

yram, 06.02.2022 ob 18:27

Jaz se vedno ne vem kaj tocno ti hoces, sem pac glupa kaj cem :))

Torej se enkrat kaj hoces.? Kaj te zanima, konkretno zastavi vprasanje.

Kolk zaslužiš in kakšno kvaliteto življenja imaš za ta denar. Kar piše v prvem sporočilu. Nikol nisem sprašval o svoji situaciji, napisal sem kot prvi primer – torej da bi ljudje napisali enako kot sem napisal jaz.

V drugi temi so se kregali zakaj je ženska brez denarja če ime 1200€ mesečno plačo in debatirali kaj dobi za tak denar. No, pa me zanima kakšna so mnenja in izkušnje za druge vsote.

pa ne tega spraševat na monu no. se večini čisto strga, ko samo omeniš, da otroka načrtujeta.

Jaz kot prvo je razlika kje živiš, ali imaš lastniško stanovanje, ali kredit, ali najemnino, ali otroke…

Moja sestra je na minimalcu, v najemu, samska, avta nima, živi, ampak mora gledati na vsak evro. Za prihodnost ne privarčuje nič ker nima iz česa. Dela na tem da dobi boljšo službo.

Jaz imam cca. 2500, živim v lastniški odplačani hiši, hči v vrtcu ki je več kot pol plače moje sestre….živim ok, varčujem za prihodnost, za nov avto ipd.. Ni mi hudega. Se pa ne preseravam, je treba še vedno gledati kam daš denar. Nekdo z mojimi dohodki in kreditom za stanovanje v Ljubljani recimo bi pa že težko kril vrtec, stroške in ob tem še varčeval za prihodnost brez da bi se vsem majhnim radostim v življenju odpovedal.

Ma kako ne razumete. Konkretno je napisal. En dan se derete, da je 15 eur. dovolj za hrano za eno osebo na teden, drugic pa da rabis za normalno zivljenje 4 jurje.  Ko bosfa imeka dve placi bosta lahko tudi kaj prihranila. Upajmo, da cene stanovanj ne bodo rasle v nedogled.

O to pa ne bom povedala koliko denarja imam. Zivimo za moje pojme kvalitetno- jemo dobro in zdravo, ne gledamo na vsak evro, imamo streho nad glavo, z mozem imava enega odraslega otroka, drugega skoraj odraslega. Nimamo kreditov, limitov, nikomur nismo nic dolzni. Imava zalogo za stara leta, da ne bova na puklu otrok. Meni se zdi to kar v redu.

Skupaj imava cca 3.500€ plače, nekaj preko, imava se popoldansko dejavnost, kjer se ravno ne pretegneva, a je za vse tekoče stroške.

Hiše sicer nisva gradila, sva naredila mansardo doma, s starši smo solastniki vikenda na morju, financirali smo enako.

Očeta ni več, mama ima svojo pokojnino zase, vse položnice plačujeva midva + v lekarni pustim zanjo približno 100€ na mesec + enkrat mesečno jo peljem v LJ, torej 100km na eno stran+dan dopusta.

En avto star 2,5  let in en star več kot 10, a ga ne menjava, sva prva lastnika.

Na TRR imava nekje 120 – 130.000€.

Se pa ne preseravava z večerjami po 500€ in jaknami po 300.

grozzzza, 06.02.2022 ob 18:42

Ma kako ne razumete. Konkretno je napisal. En dan se derete, da je 15 eur. dovolj za hrano za eno osebo na teden, drugic pa da rabis za normalno zivljenje 4 jurje.  Ko bosfa imeka dve placi bosta lahko tudi kaj prihranila. Upajmo, da cene stanovanj ne bodo rasle v nedogled.

Pa ti ne potegne, da to niso isti ljudje? :))

Pri nas tako, 06.02.2022 ob 19:04

Skupaj imava cca 3.500€ plače, nekaj preko, imava se popoldansko dejavnost, kjer se ravno ne pretegneva, a je za vse tekoče stroške.

Hiše sicer nisva gradila, sva naredila mansardo doma, s starši smo solastniki vikenda na morju, financirali smo enako.

Očeta ni več, mama ima svojo pokojnino zase, vse položnice plačujeva midva + v lekarni pustim zanjo približno 100€ na mesec + enkrat mesečno jo peljem v LJ, torej 100km na eno stran+dan dopusta.

En avto star 2,5  let in en star več kot 10, a ga ne menjava, sva prva lastnika.

Na TRR imava nekje 120 – 130.000€.

Se pa ne preseravava z večerjami po 500€ in jaknami po 300.

Ne veš koliko imaš točno na TRR? Hahh

Jaz 1200 neto, on 1400 neto.

Voziva se skupaj, dva otroka, kredit mesecno 800 (se dobrih 10 let), lastna hisa. Po vseh placanih stroskih nam mesecno ostane 1000.

Na dopust ne hodimo, varcujemo, da bomo lahko uredili okolico in preostale nedokoncane zadeve v zvezi s hiso. Gremo pa na enodnevne izlete po Slovenijo pa kdaj do obale.

Avti stari cca 7 let. Oblacila otroska kupimo z druge roke, saj tako tudi prispevamo k okolju. Po odplacilu kredita pa bosta otroka tudi presla v najstnika in bomo lahko kam sli tudi na dopust, predvsem pa jima pomagala pri njunih ciljih.

Tudi otroka svoj denar varcujeta, mesecno imata tudi zepnino v visini 10 eur. Od tega 1 stane hrana, 1 elektrika in 1 voda. Ju ucimo, da prispevata. Ce kdo zapravi vse, si sposodi pri drugem. Ta denar, ki ga placata pa dava v hranilnik.

Z denarjem ravnamo preudarno in prespimo vecje nakupe.

Mislim da “življenski slog” ni odvisen le od dohodkov. Pač poznam ljudi, ki navzven delujejo “dobrosituirani”, a z plačo komaj pokrijejo limit ali pa še to ne, in na drugi strani ljudi, ki živijo skoraj “klošarsko”, pa so lastniki nekaj nepremičnin z debelim računom na banki.

Smo že ugotovii, da je osnovna hrana dokaj poceni, če pa je še domač vrtiček pa še toliko bolj. Veliko razliko naredi tudi morda podedovano stanovanje. Pa morda še lokacija – težko primerjaš Rovte ali Ljubljana.

Tako da tu je veliko “faktorjev” in je neka konkretna primerjava skoraj nemogoča.

a seveda, 06.02.2022 ob 19:27

Ne veš koliko imaš točno na TRR? Hahh

Vem točno, koliko imam jaz na TRR in koliko v denarnici.

Mož je prejšnji teden  naročil spet nekaj zlatih kovancev, zato ne vem točno, koliko je na njegovem TRR.

Naložbe v delnice in zlato v zgornji vsoti niti niso vštete.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close