MATEMATIKA-VEKTORJI
ja ampak da sem prišel do dolžin vektorjev sem upošteval kot 120 ?
[/quote]
Nisi napisal, na kakšen način si prišel do dolžin vektorjev. Sicer to niti ni pomembno, če si uporabil postopek, ki te pripelje do pravilnega rezultata. Dejstvo pa je, da moraš pri končnem izračunu v podatkih uporabiti dolžini obeh danih vektorjev ter kosinus vmesnega kota. In ta kot je v danem primeru 60 stopinj.
Čudi me, da ste se vsi tako navdušeno vrgli v to nalogo, O KATERI JAZ NIMAM POJMA-pa da ne bo pomote, v šesti razred sem prišla leta 1978…..in sem imela tudi jaz vektorje, premice, daljice….in seveda tudi v srednji šoli, je pa res, da sem bila tudi ful zaprta za te zadeve in eno tako nalogo bi lahko gruntala cel popoldan. Takrat tudi telefona še nismo imeli, zato je bilo treba peš ali s kolesom do prvega sošolca, ki sicer ni bil daleč, razlagati pa sploh ni znal oziroma, kot bi poslušal ROBOTA, ampak res ne pretiravam….zato sem nalogo kar prepisala in še naprej seveda nisem imela pojma o ničemer….včasih me je pod okrilje vzel 6 let starejši sosed, ki pa je bil tako živčen, da bi me nekajkrat, ker parkrat nisem skapirala, kar klofnil…
Ja, tako je bilo v času telefonskega mrka, ampak smo vseeno naredili vsaj 4 letno srednjo šolo.
JE PA DEJSTVO, da znanja teh pisdarij nikoli in nikjer nisem potrebovala do danes, ne v službi in še manj kje drugje. Zato se sprašujem, kdaj bo to končno uvidel tudi nekdo v šolskem sistemu in nehal poneumljat otroke.
Poskusi takole:
CE = b (vektor) – 2a (vektor)
DF = -a (vektor) – b (vektor)
Če ta dva vektorja postaviš v koordinatni sistem, z začetkom v koordinatnem izhodišču, dobiš:
koordinate CE: x = – (3/2)a
y = višina enakostraničnega trikotnika s stranico a
koordinate DF: x = – (3/2)a
y = – (višina enakostraničnega trikotnika s stranico a)
Te podatke uporabiš za izračun skalarnega produkta danih vektorjev.
[/quote]
Pozdrav,
rad bi vprašal še eno stvar v zvezi z vektorji.
Točke A(-2,-1,3), B(4,-5,6), C(-4,2,-3) so oglišča paralelograma ABCD.
a) zapiši krajevni vektor točke D
b)zapiši koordinate presečišča diagonal paralelograma.
c)izračunaj velikost kota alfa
Najlepša hvala za odgovor.
Forum je zaprt za komentiranje.