Marmelada brez sladkorja
Čisto mimo teme o marmeladi…. Glede tefonskega pekača. Vedno se mi je to zdelo trapasto kupovati. Imam jih malo morje (keramični, takšni in drugačni, kovinski, stekleni…), zakaj bi rabila še teflonskega?? Potem pa sem v Sparu nabasala na akcijo – teflonski je stal 1.200 sit ali nekaj takega. Ma ni vrag sem rekla – če jih vsi tako hvalijo, me ne bo hudič vzel za ta denar, da vidimo….. No, ni mi žal. sedaj se pecivo, krompir, meso, (mogoče kdaj tudi marmelada, heehehe) pečejo v glavnem samo še v teflonskem. Mogoče nakup niti ni tako slaba ideja. Samo moja izkušnja.
Glede pekačev:
dobro sem založena s pekači, celo preveč jih imam, ker sem jih podedovala, a žal nobeden med njimi ni teflonski. Do sedaj nisem imela problema s prijemanjem, mogoče tudi zato, ker so dobro ohranjeni. Razmišljam pa tako: dokler mi dobro služijo, jih uporabljam, ko bodo poškodovani ali imeli kakšno drugo pomembno negativno hibo, jih bom pa z veseljem stran vrgla. Upam, da sem bila razumljiva, da ni problem v denarju, ampak v obstoječi zalogi pekačev in v prostoru.
Še izkušnja kolegice s poceni teflonskimi pekači: pekači imajo enako tanke stene in dno. Po nekajkratni uporabi dno pekača ni več ravno, ampak ima grbine, vdolbine in izbokline.
Ljubljančanka, oprosti, spregledala sem tvoj post!
– sliv dam toliko, da je dno pekača pokrito. Seveda je količina odvisna od velikosti pekača
– uporabljam velik (čez celo pečico), globok pekač, ki sem ga dobila s štedilnikom. Ni teflonski! Teflonskega imam samo enega, manjšega, pa mi je škoda, da bi naenkrat naredila malo marmelade, saj se peče enako časa kot večja količina
– to pa težko rečem. Vedno si uredim, da takrat kaj počnem po stanovanju in vsakih 15 min pogledam, kako se peče in malo pomešam, da se enakomerno prepeče
– sladkor dodam takoj, premešam in – hop! – v pečico! Dam pa še vroče v kozarce in takoj zaprem. Pokrijem in pustim do naslednjega dne.
Pa povej, kako ti je uspelo!
Če te pa še kaj zanima, kar vprašaj!
Stanka, najlepša hvala za podrobnosti.
Pekla sem, kot si napisala v velikem pekaču, ki sem ga dobila s pečico. Postopek je res zelo enostaven in rezultat je zelo dober. Bala sem se, kaj se bo dogajalo v pečici, pa sploh ni bilo problemov. Slive spustijo veliko tekočine in 180 st. C ni previsoka temperatura ter s prijemanjem na pekač ni bilo problemov.
Še enkrat, najlepša hvala za nasvete.
Hoj (soimenjakinja ;))! Tako je, sem jo poizkusila. Meni osebno je odlična! Ima tako lepo rdečo barvo, pa še diši izvrstno. Pri nas doma so bili sicer popolnoma skeptični o tem, a se mi bo naredila ane, tudi sama nisem točno vedela kako in kaj. Sem delala po tvojem receptu z želinom; dala sem ga pol vrečke (na približno 2,5 kg sadja). Kuhala pa sem približno 1 uro. Po kuhanju sem marmelade zaprla in zavila v deko do naslednjega dne.
Sedaj jo uporabljam tudi kot dodatek za v skuto – ni boljše malice ali pa večerje kot je skuta zmešana s to marmelado 🙂 Tisti, ki jim je prekisla, vanjo zamešajo malo sladkorja pa je 🙂 Hvala za recept in za vse nasvete tudi ostalim, mislim, da je moja prva marmelada kar uspela.
Zadnje čase sem malo v stiski s časom; redno berem forum, samo bolj poredko kaj napišem, ker sem trenutno popolnoma “notr” v pisanju diplome. Bo pa potem bolje 🙂
En lep pozdravček vsem!
Forum je zaprt za komentiranje.