Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Marmelada brez sladkorja

Marmelada brez sladkorja

A mi lahko kdo pove, kje bi dobila recept, da bi doma skuhala marmelado brez sladkorja??? Knjiga, link…

Hvala in dober tek vsem! 🙂

ma dej probi še brez sadja….

Ana,

o tem je že bilo govora. Poskusiti najti prek iskalnika. Vem, da je o tem pisala Babi.

lp Majuška

Ja, malo pobrskaj po temah o marmeladi, če se ne motim so punce rekle, da takšno “marmelado” brez sladkorja lahko tudi zamrzneš in jo po potrebi jemlješ iz skrinje, ker je pač precej neobstojna (ni sladkorja kot konzervansa).
LP
d.

Sama vsako leto delam slivovo marmelado brez sladkorja (v starih kuharskih knjigah ji rečejo povidl). Primerne slive so tiste, ki so bolj pozne, biti morajo zelo zrele (tako, da so malo zgubane na koncih). Kuhaš jo kar dolgo, sama pa malo goljufam in po kakšni uri kuhanja dodam želin, ki ga zmešam z žlico sladkorja. Uporabljam manjše kozarčke, vroče zaprem. Marmelada zdrži najmanj eno leto, močno diši po slivah, je malo kiselkasta in to je edina marmelada, ki jo moja hčerka je. Pa še redi ne.

redi vsaka hrana če jo pojemo preveč, tudi marmelada brez sladkorja(sploh na kosu belega kruha)
brez zamere ampak izraz: ‘redi ‘ ‘ne redi’ se meni zdi čuden..

Tako se govori med ljudmi! 🙂 Se pa najbrž strinjaš, da ima taka marmelada bistveno manj kalorij (ali moram napisati že novo mersko enoto?) kot marmelada, v kateri je pretežno sladkor. Tako marmelado lahko uporabljaš tudi, če se prehranjuješ po Montignacovi metodi. Je pa ne prodajam, torej to ni reklama.

Ta pripomba je bila pa res trapasta. Mogoče boš tudi ti enkrat rabil/a recepte, kjer ni prisoten sladkor, kot ga ne smejo npr. diabetiki. Potem verjetno ne boš dajal/a takih neumnih opask. Pa lep pozdrav Silvia

Lepo pozdravljena,
lepo bi te prosila za točen recept te marmelade. Na koliko kg sadja daš koliko vrečk želina. Ali kozarce prej segreješ v pečici. Hvala za odgovor Silvia

Hej,Silvia! Verjetno ti bo Dana odgovorila.

Tale povidel delam tudi sama,sicer brez zelina.

Cesplje osnazim,razkoscicim in malo zmeljem(z lupino vred).Cespljevo meso kuham na mocnem ognju( najvec 1 kg ,da hitro izpari) tako dolgo,da se vkuha na polovico od prvotne kolicine.Biti mora tako gosto,da tezko pade od zlice.To dam v loncene posode(ki jih imam se od mame- steklena je ravno tako dobra),ki jih postavim v mlacno pecico,da se napravi po vrhu kozica. Posodo nato zavezem in shranim v temnem prostoru. Se ne pokvari in je res dobro.

Enako mi uspe narediti tudi iz vrste kislih cesenj(malo spominjajo na visnje). Jaz temu recem kar cesnjevo meso. Uporabljam tudi za peciva,v jogurtu.ce kdo zeli,si malo sladkorje kar sam doda potem v manjsi kozarec.

Splaca se kuhati manjse kolicine v siroki posodi.Delo gre hitreje od rok kot ce kuhas veliko kolicino. Jaz kuham hkrati kar v dveh posodah.

Ne vem,zakaj nekateri uzivajo v brezveznih pripombah. Lep dan Babi

Živjo Silvia. Ker sliv še ni, še nisem prepozna. Tako kot Babi tudi sama slive (res zrele) očistim, nekoliko zmeljem (v multipraktiku, vendar tako, da so malo večji koščki) in kuham manjše količine v široki posodi. Ker mi je všeč cimet, dodam malo cimeta in malo limoninega soka (marmelada je lepše barve), proti koncu kuhanja lahko dodaš malo ruma. Po kakšni uri kuhanja dodam želin zmešan z žlico sladkorja (na vrečki so navedene količine, mislim da je ena vrečka želina za 1,5 do 2,5 mase). Sama dam približno polovično količino želina. Želin vsebuje pektin (marmelada se bolj zgosti) in mislim da tudi konzervanse. Sama se moraš odločiti, koliko ti to ne ustreza. Vročo marmelado nadevam v vroče kozarce (tempiram tako, da so ravno oprani v stroju, tako da so še vroči) in zaprem s pokrovčki, ki jih razkužim z rumom. Zavijem v deko tako da se počasi ohlaja. Naj povem, da se mi marmelada še nikoli ni pokvarila.
Za povidel imam recept v res stari kuharici (izdana pred letom 1950), kjer seveda ni želina. Sama sem recept pač malo priredila.

Hvala lepa Babi in hvala lepa Dana, bom poskusila ko bodo “češplje” in vama dostavila po 1 kozarec za probat. Lep dan še naprej Silvia

Juhu! Jaz sem danes dobila ogromno količino češpelj in bom naredila marmelado po enem od teh dveh receptov (od Babi ali od Dane).
Bo pa to moja prva marmelada (ribezove nisem naredila, ker smo ga seveda pridno pojedli kar svežega, malo pa ga je v skrinji za peciva :)), pa me zanima, če moram na kaj posebno pazit.
Sladkorja bi dodala res minimalno, ali potem moram marmelado zamrznit, da mi bo zdržala dalj časa? Koliko časa približno zdrži?
Pa še tole: kolikšen je približno čas kuhanja? Približno, npr. za 1 kg sadja. Tudi jaz bom kuhala manjše količine, ker pravite, da je bolje 🙂
Upam, da mi bo ratalo…

10 dag sladkorja na 1 kg sadja bo dovolj !

Hm… Babi je napisala, da v marmelado sploh ne daje sladkorja, dana.v pa da ga samo žlico zmeša z želinom. Poizkusila bi eno od teh dveh varijant, dodala pa bi tudi limonin sok in mogoče malo klinčkov.
Zanima me, koliko limoninega soka naj računam na kilogram sadja in če je dovolj, da dam samo polovično količino želina – se pravi na kilogram sadja malo manj kot polovico vrečke?
Ali je bolje če sploh ne uporabim želina in naredim tako kot narediš ti, Babi?

Ali imate kakšne izkušnje s pečenjem sliv (ali katerega drugega sadja) v pečici?

Lani sem prvič delala slivovo marmelado v pečici. Nad okusom smo navdušeni, od zdaj naprej jo bom delala le še tako! Pa še dela je manj.
Če te zanimajo točno količine, čas peke…, ti to lahko napišem jutri. Je pa res najboljša, tako narejena!

A se da naredit brez sladkorja?

Stanka, priporočam se za podrobne količine in postopek za pripravo slivove marmelade v pečici.

Vnaprej najlepša hvala.

Mogoče vam bo tale stran kaj pomagala….

Zdravo!
Takole sem lani delala slivovo marmelado v pečici:
Slivam pobereš koščice in sesekljaš (velikost po želji). Daš v pekač in v segreto pečico – 220 do 250 stopinj. Ko zmes zavre, znižaš temperaturo na 180 in pustiš, da se zgosti. Pazi, ker je hladna še malo gostejša!
Lahko delaš brez sladkorja (to smo potem najprej porabili in hranili v hladilniku), lahko pa ga malenkost dodaš – kakšnih 10, 15 dkg na 1 kg sadja. Seveda lahko slivam že na začetku pečenja dodaš cimet, klinčke, kakšno jabolko, rozine, narezano suho sadje… Po želji in okusu!
Jaz sem dodala cimet, klinčke in – v 2. rundo – nekaj sladkorja.

Slive pa vzemi čimbolj zrele, da so zelo sladke in če dodaš tudi rozine, se nihče ne bo mogel pritoževati, da je premalo sladko. In to čisto BREZ dodanega sladkorja!

Mene pa zanima, kako polnite marmelado v kozarce. Jaz sem jo danes naredila. Slivovo, brez sladkorja, samo želin sem dodala proti koncu kuhanja. Ko sem želela z njo napolniti kozarce, mi je stekla čez rob in malo tudi po mojih prstih 🙂
Noja, sem potem to lepo pobrisala in marmelada se lepo pokrita že hladi. Upam, da bo jutri za zajtrk kakšen manjši kozarček že nared.

Kresnica, hej!

To zna biti zoprno: pece in se lepo ne zgleda. Imam tako majhno zajemalko,
ki ima na koncu zaobljen tulec in pac malo pazim.V mojih navodilih je tudi to omenjano: vse, kar je steklo cez, lepo ocistim s cisto krpico, ki jo namocim v zganje ali alkohol. Raje imam malo sirse nizke kozarcke. Zelo dobro drzi tudi z dvojnim celofanom, ki ga namocim v alkohol- elastika.( ce nimam dovolj pokrovckov)
Pri gosti marmeladi( cesplje) se rado zgodi, da se pri polnjenju vmes naredijo luknjice; vse skrbno sproti poravnam z zlico.

Dober zajtrk :)) Babi

Babi, pomojem imava enako zajemalko. Tudi moja je na enem koncu narejena v tulec… samo izgleda, da praksa dela svoje. Najbrž si ti prava mojstrica marmelad (in vsega ostalega v kuhinji), tole pa je bila moja prva marmelada 🙂 Bo treba malo bolj vadit 🙂

Stanka, imam še nekaj vprašanj:
– kolikšna količina sliv je primerna za eno rundo? Približno, toliko, da je pokrito dno pekača?
– ali uporabljaš velik pekač iz pečice, ali katerega drugega? Pri nas teflonskega pekača nimamo in ga nisem pripravljena kupiti samo v ta namen.
– približno koliko časa se peče? Toliko za občutek, ali naj začnem preverjati gostoto po 20 minutah ali po eni uri?
– še to, ali marmelado preložiš v kozarce direktno iz pekača? Verjetno jo pred tem dobro premešaš. Če se dodaja sladkor, ali se ga doda na začetku (pred pečenjem), ali na koncu pečenja? Ali se sladkor potrese po vrhu, ali se ga zmeša med slive?

Pri polnjenju kozarcev z marmelado si pomagam z velikim lijakom, ki ima spodnji del širok (premer je nekaj centimetrov), tako da gre v kozarec ter hkrati je dovolj širok, da skozi lepo teče (polzi) marmelada. Take kovinske lijake prodajajo tudi v slovenskih trgovinah (npr. pred leti v Merkurju). Kar dober približek temu lijaku je lijak, ki se ga uporablja pri pomivalnih strojih za polnjenje posode za sol.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close