mamice najhnih otrok – kuhate ali raje kupite kosilo?
Delam do 15.30 ali 16.00.
Do doma potrebujem 20 (kolo) ali 30 minut (avtobus-vključeno čakanje).
In vsak dan jemo domače kosilo.
Skuham ga zjutraj, pač prej vstanem (in po kuhi seveda prezračim stanovanje in se stuširam), tako jed popoldan le pogrejemo in pripravimo solato, morda kaj sveže spečemo, stisnemo sadni ali zelenjavni sok za zraven…
Mislim, da je vse v organizaciji.
Veliko (ne vse) se da izvesti, če se le hoče.
Jaz kuham skoraj vsak večer med tednom in kosila za vikend (tokrat so večerje bolj skromne) iz sledečih razlogov :
– ni ga čez doma kuhanega brez ojačevalcev okusov, moke v vsak lonc, podaljševanja
– rada kuham
– tudi otrokom nekaj pomeni
– večkrat nimamo toplega kosila (ni časa, ni možnosti, otroci slabo kosilo v šoli- nista zbirčna)
– gre hitro
……….
Nimamo ponavadi predjedi ali juhe, glavne jedi, solate in sladice skupaj. Skuham eno jed, samostojno ali s prilogo in solato. Včasih imamo še juho (če glavna jed ni ravno nasitna, če je hladen dan- da se pogrejemo, če mi ostane od nedelje (goveja župca). Včasih skuham samo testenine s paradižnikovo omako in solato (vzame 20 minut- pol časa vmes porabim za kaj drugega). Včasih skuham zvečer ko otroci zaspijo, včasih, če je jedi preveč zmrznem in samo pogrejem…..včasih pokombiniram ostanke jedi.
Včasih pa vse poderemo in si prinesemo iz naše najljubše kitajske kosilo in popapamo……ali skočimo na pizzo- bolj vikend varjante.
Kdaj pa vstaneš, če smem vprašat, da lahko skuhaš zjutraj? Ker jaz vstajam ob 6.30,da grem od doma ob 7.15-če bi hotela kuhati zjutraj bi morala vstat ob 5-tih. Pa mislim, da bi mi bilo celo jutro slabo od kuhinjskih vonjav navsezgodaj.
Tudi jaz razmišljam, da bi začela kupovati kosilo v diajškem domu, ker mi enostavno ne znese. Že večkrat sem spraševala na forumu, kako bi izvedla, da imamo skupno (doma kuhano) kosilo, pa ne gre. Edino kar pri nas gre, je zgodnja večerja oz. združena kosilo in večerja okoli 18.30.
Blagor tistim, ki so doma, pri kosilo ok. 15- tih.
Edino, kar bi si želela, je, dobiti kuharico, ki bi nam vsak dan kuhala-vse ostalo (čiščenje, likanje, pospravljanje, vrt…) smo sposobni urediti sami, ampak kuhanje…
lp efka
Tudi pri nas kuhamo. Prva leta, ko sta bili hčerki majhni, se je tudi meni zdelo brezveze. Potem pa sta bili vedno večji in že med potjo do doma, sta hoteli v trg. po žemljico. In sem prišla do ugotovitve, da je bolje, če doma skuham, kot da kar naprej jesta kruh in še nekaj. Danes bo npr. čevapčiči, pečen krompir, pečene paprike in bučke (pečem zraven čevapov) in solata, jutri zajčja obara in puding, v sredo omaka iz faširanega mesa in zelenjava, zraven neka priloga in solata. Skuham en dan prej, doma samo dokuham prilogo. Je pa res, da delam od 7-15 in imam dobrih pet minut peš do službe. To je prednost.
Imam prvošolčka, ta čez teden je kosilo v šoli, in dojenčico, za katero se potrudim, da skuham kaj, da papca, ker mi tiste kupljene kašice- razni riži z zelenjavo in mesom itd.- načeloma niso ravno všeč. Morda dobi največ 2x mesečno kaj takega, ko mi res ne rata nič naredit doma podobnega. Fant je v službi, morda imamo kdaj pa kdaj skupno kosilo doma, takrat on čuva tamalo, da jaz v miru kuham ali pečem. Dostikrat pojemo kaj zunaj, dostikrat pa tudi skuhamo kaj. Zase redkokdaj kuham, pojem kako solato ali pa si kaj kupim.
Jaz vsak dan kuham,seveda mi pri tem pomagata tudi mož, pa tud otroka po svojih zmožnostih.Sem v službi v troizmenskem turnusu,delam tudi vikende(ne vseh).Ko primankuje časa naredim nekaj na hitro(špagete in polivko,praženec in kompot,piščančjo obaro z žličniki,makarone na drobtinah,solate….)V gostilni se ne prehranjujemo,ker nam je domača hrana ljubša.
Tudi jaz sem z veseljem kuhala vsak dan doma. Ampak sem sedaj po porodniški dala na tehtnico, kaj mi več pomeni: to da ko pridem domov grem v kuhinjo za dve uri ali da ta čas preživim s hčerko s katero sedaj tako nisva več toliko skupaj. Seveda sem izbrala drugo možnost. Sama delam v vrtcu tako da kosilo kar tam vzamem, je super jedilnik, brez raznih dodatkov, pa še čisto poceni me pride.
Mi res dosti pomeni, da mi med tednom ni treba kuhat.
Forum je zaprt za komentiranje.