Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Mame, ali dovolite, da se vaš otrok pelje v naročju voznika?

Mame, ali dovolite, da se vaš otrok pelje v naročju voznika?

Odgovor na objavo uporabnika
Stara forumašica – res ta prava, 22.07.2025 ob 16:27

Anonimno 9713, 22.07.2025 ob 15:52

Jaz ne. Stara sem bila 7 let, ko sem imela prometno nesrečo. Sedela sem sovozniku v naročju spredaj. Le kakih 100 m pred domom (pa smo šli morebiti samo kakšnih 500 m od doma), smo se srečali z drugim avtom. Voznik se je umaknil v ovinku desno, vrglo nas je v vogal hiše. Zletela sem iz naročja skozi šipo v vogal hiše. Poškodbe: zlomljena lobanja, počeno dno lobanje, pretres možganov, glava totalno razbita – samo desna stran, zlomljena slušna kost, polovico jezika mi ne okuša, desna stran mrtva – so mi lani pulili zobe na živo, ker mi niso verjeli, da injekcija ne prime, šivana po celem obrazu. Prognoza: če preživim (1 %), ne bom več normalna niti podobna človeku. Se je kar uredilo. Tudi takrat, ko so moja otroka vozili s traktorjem po dvorišču, zelo postajala vidno siva. Strah je ostal. Bolje, da ne dovolite tega.

Očitno je bila konkretna hitrost.

Mi smo se vozili v takem primeru (otrok v naročju “šofiral”) samo kakih 5km/h, zadnjih par 10 ravne ceste do doma.

In to je fajn zakaj že? Nikakor, pri meni morajo bti vedno privezani, nema 5, 10 km/h. Vedno se lahko kaj nepredvidljivega zgodi, sploh pa ne bluzi o 5 km/h, pod 20 skorajda ne moreš voziti. In gotovo je tudi pri vas 20, ni 5.  In že pri 20, če moraš nenadoma zabremzat ga komot vrže v šipo. Konec koncev lahko nekdo drug prileti vate kjerkoli, tudi tik pred domom, morda se moraš kakemu norcu na hitro umakniti. Tudi tole vaše je enako neumno kot vse ostalo tako početje

Res redko in to samo na domačem dvorišču, če sem avto prestavljala, da sem ga imela v naročju in je on kao šofiral. In to res glih tolk k sam mčkn sklopko spustiš, brez gasa.

Drugač pa videvam kakega fotra da ima otroka v naročju, pa ponavad to z avtomobili višjega razreda. Kao se mu ne more nč nardit, jaz nikol ne bi reskirala zdravja otrok.

takle, 22.07.2025 ob 23:39

Res redko in to samo na domačem dvorišču, če sem avto prestavljala, da sem ga imela v naročju in je on kao šofiral. In to res glih tolk k sam mčkn sklopko spustiš, brez gasa.

Drugač pa videvam kakega fotra da ima otroka v naročju, pa ponavad to z avtomobili višjega razreda. Kao se mu ne more nč nardit, jaz nikol ne bi reskirala zdravja otrok.

Sama pises, da SI reskirala zdravje otrok. Imela si sreco, da se ni nic zgodilo, je itak verjetnost skoraj 100%, da bo vse ok. Samo zavedas se ocitno ne, da pa ni 100%.

Navajate kup izgovorov, zakaj to pocnete, ampak v osnovi pa ne znate/nocete otrokom postavit mej, ki so letom primerne. In ki ste jih dolzni, ker so otroci od vas odvisni.

Kkk9hfn, 23.07.2025 ob 00:07

Sama pises, da SI reskirala zdravje otrok. Imela si sreco, da se ni nic zgodilo, je itak verjetnost skoraj 100%, da bo vse ok. Samo zavedas se ocitno ne, da pa ni 100%.

Navajate kup izgovorov, zakaj to pocnete, ampak v osnovi pa ne znate/nocete otrokom postavit mej, ki so letom primerne. In ki ste jih dolzni, ker so otroci od vas odvisni.

Ahh, lepo te prosim. Mal manj panike, da te komet ne zadene.

Ko sem bil jaz mulc, mi je bilo to neizmerno všeč. Zakaj bi torej današnje mulce prikrajševali za enake užitke?

Lani je imela najina 5-letnica obdobje, ko je hotela vedeti vse o vožnji avtomobila. Kje se kaj prižge/izklopi, kako se zavija, kako se zavira, pospešuje, vseeee…

Takrat sem jo v parkiranem avtomobilu na domačem dvorišču vzela k sebi in je malo preizkušala – prižigala luči, žmigavce, čiščenje prednje šipe, kako gre volan sem in tja, jaz sem stopila na sklopko, da je lahko preizkusila šaltanje… To je bilo kakšen mesec, ko ji je bilo noro zanimivo, imela je kup vprašanj, ampak nikoli se nisem z njo v naročju peljala. Tudi nikomur drugemu v družini ni na kraj pameti padlo kaj takega niti ne vidim potrebe po tem, še manj koristi, če že kaj, je to nepotrebno tveganje.

Sem vedno za, da se poteši radovednost, da otrok kaj sam preizkusi, se nekaj nauči, ampak varnost je pač na prvem mestu. Učenje v varnem okolju in pod ustreznim nadzorom pa je super zadeva.

100% varnosti ni, na žalost, ampak se mi zdi smiselno dobro razmislit, kaj boš tvegal, kdaj in kje. Kar se otrok tiče, sem mnenja, da je dovolj mnogo koristnejših aktivnosti (gibalne, kot so plezanje, tekanje, kolesarjenje, drsanje, rolanje, skakanje…, življenjske, kot so uporaba škarij, noža, raznega orodja, učenje kuhanja in še kup drugih), kjer sicer lahko poskrbiš, da so čim bolj varni, preprečit pa vsega ne moreš, ampak pač tvegaš padce, poškodbe, kakšno opeklino in podobno, ki pa so proces učenja – otrok se nauči padati, nauči se, kje so meje, koliko zmore, da je treba pazit, konec koncev se nauči, kaj je treba narediti, ko se poškoduješ in če jim vsega tega ne bi omogočil, ker “se mu lahko kaj zgodi”, bi mu s tem dejansko naredil več škode kot koristi, ga prikrajšal za pomembne izkušnje in znanja.

Tam, kjer lahko res zagotovimo varnost, se mi pač ne zdi ok, da tvegaš, zaradi nekaj trenutkov “zabave”, ki je otrok niti ne bi pogrešal, če mu je odrasel ne bi ponudil.

V 80ih in se prej smo se vsi vozili nekje v narocju, zadaj nepripeti in v nikakrsnem sedezu. Eni so preziveli, eni ne. Enako kot danes kljub varnejsim avtomobilom, sedezem, airbagom itd itd, eni prezivijo, eni ne

Kkk9hfn, 22.07.2025 ob 18:02

In kaksna je bila korist od tega pocetja?

Veselje, ponos “da znaš voziti” in dejansko veselje do vožnje v kasnejših letih.

Saj tudi od sladoleda nimaš ravno koristi, pa ga z veseljem ješ (vsaj večina nas je takih).

Anonimno 1172, 22.07.2025 ob 22:53

In to je fajn zakaj že? Nikakor, pri meni morajo bti vedno privezani, nema 5, 10 km/h. Vedno se lahko kaj nepredvidljivega zgodi, sploh pa ne bluzi o 5 km/h, pod 20 skorajda ne moreš voziti. In gotovo je tudi pri vas 20, ni 5.  In že pri 20, če moraš nenadoma zabremzat ga komot vrže v šipo. Konec koncev lahko nekdo drug prileti vate kjerkoli, tudi tik pred domom, morda se moraš kakemu norcu na hitro umakniti. Tudi tole vaše je enako neumno kot vse ostalo tako početje

Aja, ravnina, brez naklona, brez ovinka, slepa ulica in ja, kamikaze ti bo priletel naproti, seveda.

Pa z avtom seveda lahko pelješ tudi samo 5 km/h.

Poznam par ljudi, ki so se normalni. Zenska brez problema posadi oba otroka na prednji sedez in grejo z dedijem do poste. Brez celade na kolo, konja itd. Stvari, ki smo jih vcasih poceli, se imeli fajn in imamo danes lepe spomine na ljudi, s katerimi smo to poceli.

Na drugi strani pa so taki kot vas je vecina tukaj. VSE po predpisih. Bognedaj da se bom na omejitev 50km/h peljala 52. To je ja nedopustno in neodgovorno! Otrok na kolesu vedno s celado, cetudi ima ze 12let. Nikamor ne sme sam, lahko se zgubi, lahko ga avto povozi, lahko satelit pade nanj itd. Vedno v vodo skupaj, ceprav ima 10 let in zna.plavat in voda ni globoka. Itd itd. Zategnene zenske, ki iz otrok delate invalide in pri 30ih ne zna nic, niti si ne upa nic

Pa kje vi to živite? Otroci obiskujejo “vaški” vrtec pa v 7 letih nisem videla, da bi kdorkoli otroka posedel k sebi za volan in se odpeljal. Tudi po avtih sem ter tja ne plezajo.

No meni je to popoloma neodgovorno in nevarno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close