Mame, ali dovolite, da se vaš otrok pelje v naročju voznika?
Skoraj vsak dan vidim, da kak starš, ponavadi oče, pelje otroka tako, da si ga posadi na kolena, otrok “pomaga” vrteti volan in se odpeljejo.
Ne rečem, če to počnejo, ko je avto parkiran. Da pa se dejansko usedejo tako in odpeljejo, tudi če je samo kak kilometer (npr. iz vrtca domov). ne vem, no, jaz tega za svojega otroka gotovo ne bi dovolila.
Kakšno je vaše mnenje?
Se otrokom “mora pustiti malo veselja” in “naj raziskujejo” ali vam to ni v redu?
heh pa je, 22.07.2025 ob 07:53
Skoraj vsak dan vidim, da kak starš, ponavadi oče, pelje otroka tako, da si ga posadi na kolena, otrok “pomaga” vrteti volan in se odpeljejo.
Ne rečem, če to počnejo, ko je avto parkiran. Da pa se dejansko usedejo tako in odpeljejo, tudi če je samo kak kilometer (npr. iz vrtca domov). ne vem, no, jaz tega za svojega otroka gotovo ne bi dovolila.
Kakšno je vaše mnenje?
Se otrokom “mora pustiti malo veselja” in “naj raziskujejo” ali vam to ni v redu?
Tako delajo brazilci.
Jaz ne. Stara sem bila 7 let, ko sem imela prometno nesrečo. Sedela sem sovozniku v naročju spredaj. Le kakih 100 m pred domom (pa smo šli morebiti samo kakšnih 500 m od doma), smo se srečali z drugim avtom. Voznik se je umaknil v ovinku desno, vrglo nas je v vogal hiše. Zletela sem iz naročja skozi šipo v vogal hiše. Poškodbe: zlomljena lobanja, počeno dno lobanje, pretres možganov, glava totalno razbita – samo desna stran, zlomljena slušna kost, polovico jezika mi ne okuša, desna stran mrtva – so mi lani pulili zobe na živo, ker mi niso verjeli, da injekcija ne prime, šivana po celem obrazu. Prognoza: če preživim (1 %), ne bom več normalna niti podobna človeku. Se je kar uredilo. Tudi takrat, ko so moja otroka vozili s traktorjem po dvorišču, zelo postajala vidno siva. Strah je ostal. Bolje, da ne dovolite tega.
Anonimno 9713, 22.07.2025 ob 15:52
Jaz ne. Stara sem bila 7 let, ko sem imela prometno nesrečo. Sedela sem sovozniku v naročju spredaj. Le kakih 100 m pred domom (pa smo šli morebiti samo kakšnih 500 m od doma), smo se srečali z drugim avtom. Voznik se je umaknil v ovinku desno, vrglo nas je v vogal hiše. Zletela sem iz naročja skozi šipo v vogal hiše. Poškodbe: zlomljena lobanja, počeno dno lobanje, pretres možganov, glava totalno razbita – samo desna stran, zlomljena slušna kost, polovico jezika mi ne okuša, desna stran mrtva – so mi lani pulili zobe na živo, ker mi niso verjeli, da injekcija ne prime, šivana po celem obrazu. Prognoza: če preživim (1 %), ne bom več normalna niti podobna človeku. Se je kar uredilo. Tudi takrat, ko so moja otroka vozili s traktorjem po dvorišču, zelo postajala vidno siva. Strah je ostal. Bolje, da ne dovolite tega.
Očitno je bila konkretna hitrost.
Mi smo se vozili v takem primeru (otrok v naročju “šofiral”) samo kakih 5km/h, zadnjih par 10 ravne ceste do doma.
Če ima otrok 14-15 let sem za to, da se ga uči speljevati avto na kakšnem praznem parkingu ali dolgi ravni cesti, kjer ni nikogar. Čim prej, tem bolje. Morda poligon. Mlajši pa ne. Ne vidim smisla. Pa tudi nevarno je. Mora pa mladenič biti vsaj toliko visok, da brez težav doseže stopalke.. torej to je meja.
Kkk9hfn, 22.07.2025 ob 21:05
Spet, cemu to koristi?
Otroci ne poznajo strah v taki obliki kot ga mi, zaradi slabih izkušenj, ki se naberejo z leti. Zato so njihovi možgani dosti bolj dovzetni za učenje novih veščin, ki so za naše pojme nevarne – plezanje po steni, drevesih, v morje na različne načine, dirkanje z avti, motorji, … Z leti dobijo strah in se težje naučijo, ker jih strah omejuje. Poglej otroka, ki je od malih nog na raznih poganjalčkih, kolesih, rolerjih, temu motorika laufa in vse bi poskusil, ker se ne boji. Je padel, ko je bilo manj nevarno in se naučil spoštovati pravila igre, hitrost, ve kje so meje. Poskusi dat odraslega na rolerje – če premaga strah in sploh stopi na njih, bo ob prvem padcu obupal, plus ne zna pasti in se bo razbil kot kanta, namesto elegantno padel brez večjih poškodb. Dokler se otrok v varnem okolju, nadzorovanem, zaščitenem, ..uči, ni nikoli prezgodaj, saj pravim.. ko vsaj doseže stopalke, če ne je res brezveze v naročju
Kje pa zivis? Pri nas doma tega se nisem videla, v crnomlju z okolico pa pri ciganihh tega precej. Ce bi to videla pri nas v vrtcu/soli bi to prijavila, za crnomelj z okolico mi pa dol visi, ker ze tako ali tako si prevec dovolijo, posledice nosijo drugi oni pa nikoli ne.
Konkretno pri nas doma se je to kdaj naredilo po poti ki vodi do hise in je tam samo nasa hisa tako da prometa ni, ti nima kdo priti nasproti,je pregledno, ravno, brez prepadov in za vec kot 50m premika ni nikoli slo. Je pa res, da se je to zgodilo v mlajsih letih, zdaj ko sta v soli nope … prej sta pa pogosto prosila…
Forum je zaprt za komentiranje.