Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek majhni otroci in večerja (če kdo sploh še kuha večerje)

majhni otroci in večerja (če kdo sploh še kuha večerje)

kaj dajte otrokom (govorim o malčkih, starih eno leto, dve, dve in pol) za večerjo?
moja dva sta kar ornk jedca. praviloma jima dam večerjo, po večerji se gremo skopat in v pižame, nato oba spijeta še mleko za se malo pocrkljat, nato jima umijemo zobke in gresta spat. ker pijeta mleko, jima ne morem dat mlečne večerje, zato rabim kake ideje. kruh z namazom ne gre v promet, sklepam, da jima je presuho, tamala pa itak je še majhna in preden prežveči kos kruha, se naveliča.

kaj je pri vas v loncu?
pri nas imamo na spisku testenine, rižote, razne mineštre, enkrat jajčka, polenta + nekaj v omaki, potem mi že zmanjka idej. pomoč prosim

makaroni, jajčka, pohan sir, špageti, omleta, pečen krompir – potem pa spet od začetka.

samo tako? recimo pečen krompir. a to nardiš en krožnik pečenega krompirja in ji postrežeš kar tako?

Večerjokuhka, saj si kar nekaj zanimivih stvari naštela – mi jemo testenine najmanj trikrat tedensko zvečer (različne testenine, različne polivke, tako da niti od daleč ne zgleda, kot da jemo eno in isto), pa različne rižote, juhe…
Tvoji so verjetno še premajhni za kako “quiche”-slano pito po domače, moji to obožujejo (quiche lorraine – s slanino in čebulo, ali porovo quiche, pa z gorgonzolo…). Potem so tu še palačinke, šmorn ali štruklji, pa mlečni riž ali rižev narastek, ali pa … eh, zdaj je pa tudi meni zmanjkalo.

Pri nas ima zelo rad palačinke (včasih tudi skutine gratinirane), pa mesni sir, hrenovko, golaž…pa je tudi vse zgoraj našteto. Priznam, da včasih tudi kaj ocvrtega in pomfri. Ali pa kakšen košček mesa in riž s porom…

Star je dve leti in 2 meseca, popoldne (ko pridemo iz vrtca), ima okoli petih-pol šestih lahko malico (kakšen jogurt, sadje), potem pa okoli pol osmih večerjo, če se le da, kaj toplega. Včasih zraven čokoladno mleko/kakav, potem gremo umit zobe in spat. Kopamo/tuširamo se pred večerjo.

V vrtcu imajo ob osmih zjutraj zajtrk, ob enajstih kosilo (ne vem, koliko poje, ker jedo sami) in malico okoli pol treh.

Pri nas večerij nismo kuhali posebej. Pri eno in dvoletnikih je bila pri dveh otrocih pretežna večerja še dojenje; pri nedoječih pa običajno kakšen kruh ali šunka s sirom, oz. drugim namazom, jogurt s sadjem, skuta s sadjem, zelenjavna enolončnica ali goveja juha, če sta ostali od kosila), ipd.

nikol nč ne kuhamo.za večerjo mora biti lahka hrana-čokolino,gres,itd.vržeš v mikrovalovko in vola.

Mi imamo vsak dan ob 15.00 kosilo. Zato si ne pedstavljem, da bi lahko potem ob 18.15 spet pojedla nekaj kuhanega. Zato največkrat jesta čokolino, polento na mleku, gres, včasih palačinke ali šmorn. Sta pa stara 1,5 let.

Si sploh ne predstavljam, da ne bi kuhala. Pri nas je to dogodek dneva, ko se vsi zberemo. Malica je ob 4h, ob 6.30 pa se zberemo in večerjamo. Poleg tega ne vem kaj jesta v šoli, si mislim, da bolj slabo in zato mi je važno, da imata dobro večerjo. Predvsem je veliko zelenjave in zdrave hrane.
Če bi otrokoma postregla s kruhom ali mlečno večerjo, bi me debelo gledala. Tudi midva z možem jeva bolj majhne obroke čez dan in nama večerja dobro dene. Spat greva šele ob polnoči in ni panike, da bi bila večerja problem.

Jap, mi imamo tudi kosilo po 16 ti uri. večerja je jogurt ali puding. Izjema je kruh in kakšen namaz.

OJej, ste pridne, jaz pa zelo pozno pridem in ne jemo večerje. Pri nas se je kak jogurt, (kupljen) puding, piškotek, sadje, suho sadje, kozarec mleka s koščkom čokolade, rogljiček, skratka vse že pripravljeno…

Idej imam veliko (volje in časa pa ne) kot otroci smo jedli:
– pečene neolupljene polovičke krompirja v pečici, na katere smo mazali puter ali sirčke za mazat,
– pečena jabolka z orehi,
– pečene stare šnite kruha v jajčku s cukrom,
– ostanke od kosila,
– palačinke z orehi ali (1x letno, če je bog dal Nutello)
– kakšno sladko pecivo ki ga je mami spekla,
– jajčka
– prepečeno polento (ki je ostala od kosila) s sirom čez, da se je vlekel…

Moja dva imata že od nekdaj mlečno večerjo, ali gres, mlečen riž, polento in mleko, rižev narastek, namaze, izjemoma hrenovke. Saj je vseeno, če za mlečnim gresom popijeta še šalco mleka ali kakava.

ja:-)

No, naredim cel pladenj, sebi včasih zraven še kako solatko, če se mi da prati, njej pa kak košček paradižnika ali kumare, če želi.

Moja hči žal že od malega mlečnih stvari ni marala, tako da mlečne stvari pri nas odpadejo. Sicer bi pa zagotovo bile na meniju.

Vecerja je kuhana, ponavadi tisto, kar ostane od kosila in se kak dodatek, ce je potrebno.

Pri nas so palačinke, šmorn, kakšne juhice (goveje ali gobove), hrenovke, burek, omlete, pečene perutnice + kruh, topli sendvič, namazi (sirni namaz, evrokrem, maslo + marmelada), če smo zunaj pa včasih zavijemo v kitajsko restavracijo, na horse burger, pizzo…

– koruzna juha
– bučna juha
– juha iz zdroba, korenčka
– koruzni ponvičniki
– koruzni pečenjak z jabolki
– skutini štruklji (v juhi ali z drobtinicami)
– ponvičniki iz polnovredne moke – ponudim jih s skuto, sadjem, jogurtom,….
– grahova kremna juha
– koruzni lonec (enolončnica iz govedine, koruze, graha)
– gratiniran krompir z bučkami
– rižev narastek
– gratinirane testenine (običajno z zelenjavo)
– palačinke (naš najmanjši jih nima rad)
– krompirjeva juha
– pečena prosena kaša z jabolki
– brokolijeva kremna juh- enolončnice in juhe torej na 1001 način,…

Sicer pa ne razumem, zakaj bi malčki jedli drugačno hrano kot odrasli.
Za najmanjše člane družine ne kuham posebej, res pa je, da zanje ne pripravim samo solat, pa naj bodo še tako hranljive.

Drugače pa mi iz vrtca in službe hodimo šele okoli pol petih in midva z možem med službo nimava kuhanega kosila (bolj kak jogurt, štručka ali sendvič in sadje), zato pač zvečer pojemo nekaj toplega.

Mi hodimo domov okoli 17.-17.30 ure, potem pa ponavadi naredim kakšno enolončnico, testenine, njoke, pečen krompirček, ribe (tudi ribje palčke včasih)… Velikokrat prej skuham in dam zamrznit v skrinjo posamezne obroke golaža, ričeta, sarme.
Če imamo pa kakršnekoli obveznosti, pa imamo “suho” večerjo (kruh s čim namazan, salama, sir…)

Mi enako kot “srečkaaa”: Domov pridemo okrog 17.00, potem jemo nekaj toplega, veliko med vikendom skuham za v skrinjo, vzamem ven, neko prilogo zraven, pa je za naju kosilo, za otroka večerja.

Npr. včeraj smo hoteli jesti zrezke v omaki in pire kormpir, pa smo zgrešili zjutraj plastično posodo, vzeli ven lasagno, ker je ni bilo dovolj, imamo za take primere piščačje fingerse (tiste ocvrtke mislim da od pivke), pa mal pomfrija, vsi smo jedli vsega po malem.

Danes bo zelenjavna juha in palačinke najbrž, mogoče hot-dog.

Predvčerajšnjim so bili temni špageti s tuno, potem pa recimo: pečen krompir in gora solate, pa njoki in cmoki, pa golaž in polenta, pa obara z zličniki, pa goveja juha……pa testenine z mletim mesom, pa testenine carbonara, pa ajdova kaša z gobami….pa osliči, file vzamemo zjutraj ven, nato v koruzno mokco in spečeš, zraven paradižnikova solata in kruh….

Moja dva otročka tudi ne jesta mlečnega, nič, sploh….

Se kar da, jaz gledam na to, da ni dvakrat zapored recimo testenin ali krompirja, čerpav se potem zgodi, da so pa ravno v šoli ali pri varuški isti dan….

Potem tik pred spanjem 7 letnica še kako sadje ali jogurt, malček pa flašo mleka s plasmon piškotki.

Ne vem, najina otroka sta kar lačna, in samo kos kruha pa namaz, “no go”, potem pa za sladkarije ali pa palčke in čipse fehtata. Za silo če ni drugega ali pa smo pozni, vsaj jajček, raje pa skuham pa je mir.

lp n

Seveda kuhamo ali pečemo in ni odvisno od tega ali smo kuhali že kosilo. Kakšen dan pojesta tudi namazan kruh ali toli sendvič, večina pa imata najraje kaj kuhanega ali pečenega.

-sadni cmoki/skutni štruklji/burek in kompot
-palačinke/šmorn/omleta/jajčka in tudi kompot
-mlečni gres/riž/narastek in sadje
-enolončnica/mineštra/fižolova juha z zelenjavo
-biskvit s sadnjem/mafini/pitulice in kakav ali mleko
-testenine z zelenjavo in sirom in čaj
-zelenjavne rižote, solato
-sestavljene solate, žemlja, sir, čaj
-pečena riba, solata, kruh
-gratinirana zelenjava s krompirjem
-pizza

– gres
– polenta
– gres
– polenta
– gres
– polenta
– čokolešnik
– vrni se na začetek seznama

Ali ve to resno o tako “močnih” večerjah, ali je to le za anonimno javnost???

Pri nas večerja vsak tisto, kar mu paše. Odpre hladilnik in si izbere.
Mož ne večerja, jaz včasih večerjam, včasih ne ….

Tudi otroci ne večerjajo drugega kot kakšen puding, kos kruha, čokoladno mleko ali čaj, redkokdaj kakšne palačinke, pečeno jajce, hrenovke ….

Predvsem se dežimo tega, da se zvečer jejo beljakovine oziroma čimmanj.

no, jaz sem “večerjokuhka”

pri nas doma sta otroka stara 2,5 let sin in 1 leto hči. težko si predstavljam, da si bi sama postregla s hrano iz hladilnika. kot rečeno – oba sta ornk jedca. in tudi zelo veliko pokurita, ker sta neprestano v muvingu. jaz sem šele prejšnji teden začela delat po porodniški. oba otroka jesta kosilo že ob poldne, jaz pač pojem v službi, mož tudi. moj mož, kljub redni hrani, je pač take sorte, da se ga nič ne prime. kvečjemu še kak gram izgubi. če bi on “vzel si iz hladilnika” in ne bi jedel kuhane večerje, bi izginil, izpuhtel ali se tako stanjšal, da ga ne bi več videla. tako pač kuhamo večerjo. če otroka jesta kosilo ob 12., malico ob 15.30, ni nič narobe, če ob 18.30 pojesta še nekaj skuhanega. ne vem zakaj se tako čudite – moja otroka sta ob 18.30 večinoma že res lačna. tamičkena sploh! ob 18. rata siiiiitna in komaj dočaka večerjo. jaz jih pač ne želim pustit lačne in ker mi je kuhanje v veselje, jima skuham. meni je kuhanje sprostitev. bolj se sprostim tako, kot če ležim na kavču in gledam tv. med igro z otroki pač nalupim, nasekljam kar mi znese, počasi skuham. včasih imam na zalogi kaj zmrznjenega na zalogo. za zdaj nam tako laufa in tega ne bomo spreminjali. še prehitro bo prišel čas, ko si bosta zmišljevala glede hrane. pa še to, moj sin ima pri 2,5 let 100cm in 15kg, za moje pojme je prav dobro grajen, še suhcen, bi rekla. hčerka ima pri 1 letu 11,3 kg, nosi št. 86, oba sta med večjimi, ker imata po komu bit. ne predstavljam si, da bi jima za večerjo dala samo jogurt. verjetno bi skupaj z njunim očetom prav tako izpuhtela. sta pač take sorte, da sta lačna in suha tudi če pojesta kuhano večerjo.

Pri nas so večerje take kot zajtrki..se jih ne kuha, ker imamo vsi ob redni uri vsak dan sveže in domače kosilo na mizi, vsak dan se kuha res dobro kosilo in po takem kosilu res ne potrebujemo še kuhane večerje, razen če gre za mlečni riž ali gris ali kako hrenovko, jajček, toast…

Ponavadi pa imamo kako solato, mešane solate, včasih je notri tudi testenina, tuna, sir, šunka…različne namaze na popepečnih kruhkih, razni siri, pršut, dobra salamca, ali maslo in med, marmelada, ali kakav in mafini, jogur, skuta, kakšen štrudel, rižev narastek, puding, ali če je kaj ostalo od kosila in se lahko greje skratka kar si zaželimo in kuhamo res le redko. pri nas je večerja najkasneje ob 18 uri. Po 18 uri pa pade po želji še sadje…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close