M. Miklavčič tokrat udriha po samskih
Včasih sem rada brala zgodbe, ki jih piše Milena Miklavčič, ampak zadnje čase se ji fuzla.
Tokrat se je na veliko razpisala o samskih. Kako egoistični smo in bla bla bla.
Piše zgodbe kako so ženske včasih trpele, kaj vse so morale požreti ob možu. A sedaj pa se spravi na samske. In daje za zgled kako so bili ok v preteklosti. Zraven pa piše o matletiranju žensk nekoč.
Odpeljalo se ji je do kraja.
En odlomek njenega razmišljanja:
Takole, celotna njena objava spodaj. Upam, da je to kopiranje dovoljeno, je objavila javno na spletu. Itak je pa redno prisotna na monu :).
h. jobert, 12.11.2021 ob 10:28
Sem samo na hitrico preletela, ampak: kot da bi nesamski imeli garancijo za družbo in pomoč … ena sama idila, ja. Pa egoizem s tem nima ravno veliko.
Jaz jo razumem, da se otroke ima zato, da skrbijo zate na stara leta. Če gre otrok v tujino… hm, ne vem, potem taka mama znori ali kako?
Pa ne rabi it v tujino, lahko gre samo na drug konec Slovenije pa ne bo kar naprej pri starših stal. Pa tudi, če je v istem kraju, ima malo stanovanje, bo vzel k sebi ostarele starše? Verjetno, da ne. Verjetno bodo pristali v domu ostarelih tako kot tisti brez otrok.
zanimivo.
verjetno ji je zmanjkalo “materiala” in se je lotila nove snovi – z namenom (tudi) provociranja.
Egoizem, kaj je to? najbrž je treba ločevati, ali je to odločitev posameznika ali odločitev, da se gre po svoji poti potem ko se ima družino. Meni se vse bolj dozdeva, da je večina samskih po tistem, ko so izkusili zakon in družino. Zakj ej tako, ne vem, verjetno je pa del razloga v tem, da se človek z leti spreminja, ugotavlja, da za vsako ceno ni treba skupaj ostajati … se skupni interesi spremenijo, posamezniku pa v današnjem času, ko se življ.doba vse bolj podaljšuje, ni potrebno ostajati privezan v zakon, ki mu ne ustreza (več).
O evtanaziji je pa napačna predpostavka – prostovoljni konec življenja je stvar telesnega, umskega stanja starostnika. Četudi si “poparčkan” je življenej na smrt bolneg ačloveka mukotrpno in je v današnjem svetu sploh na mestu vprašanje pravice slehernika do dostojnega življenja. Ne pa zatiskanje oči pred resnico, da je samo “naravni” konec pravi. Ker kaj pa ej naravno pri agresivnemu zdravljenju in s tem ohranjanje človeka pri življenju, ne pa tudi zavedanju da ej živ?
Ta babja butara je zabita, da glava peče. Da imaš tako nizek IQ, da misliš, da je biti nesamski in imeti otroke, garancija za to, da bo na stara leta kdo skrbel zate. Malo morgen! Poznam veliko ostarelih, ki imajo otroke skoraj na dvorišču, pa se ne zmenijo zanje in jim je glavna okupacija le to, kako starše čimprej spraviti v najcenejši dom na Hrvaško, ter pobrati, kar je še za pobrati (nepremičnine in ostalo). In kako ta Milena, ki se taaaaaako spozna na vse, v resnici pa na nič, ve, da se ne bo z njo zgodilo enako? Sedaj je še pri močeh, nikjer pa ne piše, da jo bodo še želeli gledati doma in jo negovati, ko se sama ne bo več zmogla. Glede na to, kako je to babše zoprno, tudi dvomim, da jo bodo še dolgo gledali doma. Ne vem, od kod ji to prepričanje, da lahko komentira čisto vsako stvar, če o nobeni stvari nima pojma? Zdaj, če je enkrat zbrala neke butaste zgodbice o tem, kako so se včasih kurbali med seboj (pa še te zgodbice je baje kar lepo po svoje prirejala), še ne pomeni, da je prijateljica.
Samo drugace ima prav. Skregana z vsemi… Ja ok ne mores vseh 100 poslat na diagnozo…. Samo vecina folka je prizadetega.
Mogoce je pa dobronamerno napisala… Pac malo nestrpno ampak ce pogledas na kaj nas spodbuja in kaj zeli povedat… Bi prej rekel da hoce dobro…
Zent se je treba. Ustalit. Druzino ustvart. Tako kot pravi. Zgubilo se je to.
Samo vecina je za 0. Neuporabno. Oba spola.
Itak kaj se bojite… Denarja in casa je ulozeno da je danes tako kot je. Ne more ena milenca pa njen clanek to spremenit cez noc no. Še vedno boste mel sodomo in gomoro… Nč se bat.
ajajaj, 12.11.2021 ob 10:31
Ja ponavadi nas zmotijo stvari, ki jih v podzavesti že sami premlevamo 🙂
MM je pa itak razred zase, če jo že bereš se vsaj ne obremenjuj z napisanim, oz. ugotovi zakaj te njene besede tako zmotijo.
Se strinjam. Mene njene besede ne motijo in ne bolijo. Pravzaprav se z njo v veliki večini strinjam.
Ti pa premisli, če ti je res tako fajn biti samska in če si res tako neegoistična, kot ti misliš.
Okoli nje ne bi… vsak ima svoje mnenje.
Me je pa spodbudilo, da sem malo pomislila na stare ljudi. In kaj poleg zdravstvenih težav največkrat navajajo kot svojo največjo težavo? Osamljenost. Tako, da mogoče vseeno ni tole tako iz trte izvito. Če si osamljen je pač hudo. Redki so taki individualisti, da bi bili brez težav dlje časa (leta) sami.
Pa se začnejo depresije, začne se brezup, začne se misliti na smrt prej kot bi, če bi imel okoli sebe ljudi, ki te imajo radi.
Jaz na nek način razumem, kaj je hotela reči. Torej, da biti osameljen ni prijetno. Sploh če je to na daljši rok. In da samskim ljudjem morda v aktivnem delu življenja samskost ustreza, da pa jim morda v starosti (ki pride kar hitro in dolgo traja) ne bo več. To seveda ne pomeni, da se morajo zavoljo tega, da ne bodo v starosti osamljeni vrat na nos poročiti in imeti otroke, ne, gre samo za samorazmislek, kam grem in kaj si želim zase – zdaj in v prihodnosti.
Dejstvo je, da smo mi generacije, ki bomo dolgo živele. Povprečna starost ob smrti ženske je že 79 let se mi zdi. To lahko pomeni veliko let samskosti. Seveda, ja, lahko ti že prej umre ljubljeni mož. Ali pa se veseliš, da je končno škripnil po desetletjih tečnarjenja in imaš končno nekaj miru. Ampak še vedno bo recimo, ta ženska (ali moški) na starost ostala povsem sama in osamljena. Če pa bi bil kak otrok, bi morda vsaj ta prišel na obisk, pripeljal morda kakega vnuka, celo pravnuka.
Vprašajte kdaj v domovih za ostarele, česa se ti upokokjenci tam najbolj veselijo – ja, obiskov! Med korono so celo umirali, ker teh obiskov nekaj mesecev ni bilo.
Tako da ne relativizirajte osamljenosti med starimi. To je hud in velik problem.
In če je včasih to, da si imel veliko otrok, pomenilo tako finančno kot socialno varnost (govorim o normalnih družinah, ne deviantnih), da si imel svoj kot, svoj kos kruha in kozarec mleka ob prisotnosti ostale družine, ker je vsaj en od otrok poskrbel zate, danes ni več tako. Danes nimamo več toliko otrok, ker imamo druge vzvode pomoči (dom za upokojence, skbrstvo države). Vseeno pa ostaja ta socialni, čustveni in komunikacijski moment. Ki ga negovalno osebje pač ne nadomesti.
Kar se pa tiče otrok – vedno govorim, da je fajn, da je več otrok pri hiši bolje tudi za tega otroka. Že za otroka samega, čisto iz razvojega misla. Pa tudi ne da ne bo v svojih zrelih letih imel na skrbi sam oba svoja starša. Z vsemi zdravstvenimi, čustvenimi in socialnmi željami. In pričakovanji. Da ne bo ta en otrok edini, ki se ga bo mati lahko veselila v starosti v domu in ki bo čutil pritisk, da mora čimprevkrat priti. Da se zadeva malo porazporedi in je vsem lažje.
Čudn reč to, poznam kar nekaj starih ljudi, ki hirajo od osamljenosti. A vsi imajo otroke, vnuke, eni celo prav vnuke.
Soseda je pred kratkim umrla. Sama, osamljena, nihče je ni obiskoval v domu.Pa je imela 5 otrok, ogromo vnukov in kar nekaj pravnukov. Pa zadnja leta, kaj leta, desetljetja, je bila sama. In cel kup potomcev je imela v isti občini, kjer je sama bivala.
Hja, v službi nas je 20. Edina hodim na krvodajalske akcije, edina deluje v prostovoljni organizaciji, kjer v prostem času rešujemo ljudi in živali, ki so poškodovani, v življenski nevarnosti. Edina sem tudi, ki deluje v nekem društvu, ki prostovoljno skrbi za naravo, izvajamo razne čistilne akcije in podobno.
In glede na to, da te zadeve opravljam že skoraj 30 let, vidim tole: precej ljudi, ki se poparčkajo, te prostovoljne dejavnosti opusti. Ne pomagajo več drugim. Seveda nekateri ostanejo, ampak redki. Vsekakor so tudi poročeni gasilci, gorski reševalci, kinologi,… samo ogromno jih take dejavnosti opusti, ko se poparčkajo.
Se sprašujem kaj naredi tale Milenca prostovoljno, za drugi ljudi? Zdaj za otroke je jasno, da je skrbela, da bi imela na stara leta njihovo pomoč. Kaj pa za povsem neke tuje ljudi? Pa, da ni zraven promocija za njene knjige od katerih služi? Jaz imam namreč občutek, da vse, kar počne, dela zaradi denarja?
Mogoce se ni spomnila nic boljsega s cim bi dala mislit… Mogoce so njej to govorili…
Sem ze prej hotel to napisat… Ja. Clovek je druzbeno bitje. V vecini… Enkrat mislim da sem nekaj bral… V depresijo lahko pades… Na not zbolis in zdravstveno, mentalno in duhovno… Npr pravijo smeh je pol zdravja… Se bos sam smejal?
So se hujse stvari kot pa to da nebos imel koga ki bo skrbel zate na stara leta.
Evo se ene… Čeptari bodo prevzel če se ne bomo množil.
Je tudi hadis…da se zenimo in potocamo ker drugace bo na zemlji nemoral in nered zavladal.
Forum je zaprt za komentiranje.