Ljubljano zasedle vrane
Vrane niso čisto nič napadalne, dokler ne gnezdijo. Gnezdijo pa spomladi, od februarja do sredine junija. Napadalne so, ko se bojijo za mladiče. Enkrat sem se sprehajala po pločniku v Šiški, pa je ena vrana zelo nizko preletavala, skoraj se je zabijala v ljudi, ki so hodili po pločniku. Čudno se mi je zdelo, zato sem malo pogledala okolico, in pod parkiranim avtom je bil mladiček vrane, ves prestrašen. Malo sem ga s palico podrezala, da bi šel ven izpod avta do drevesa na zelenici, pa me je “mati” preletela in krakala, dotaknila se je moje glave. Mladič je potem odracal na zelenico in mati je krožila direkt nad njim in nekaj krakala. Ko je prišel pod krošnjo, se je spustila k njemu in pustila ljudi na pločniku pri miru.
Sedaj gnezdijo, če opazite nizek prelet ali celo napad, gre samo za to, da branijo mladiča. Tudi če napadajo mačke, je verjetno zato, da maček ne bi opazil mladiča, ki je v bližini oz. ga je čisto mogoče že opazil.
Samo branijo svoj naraščaj.
tudi jastrebi, 08.02.2022 ob 10:09
PIKULET CENZURIRANI, 08.02.2022 ob 09:40
Kragulji, 08.02.2022 ob 07:28
Kje so kragulji?
V nekem članku sem bral, da se zaenkrat zbirajo (na nacionalnoj osnovi) na obrobjih mest in se pripravljajo na dokončni obračun z vranami.
Pri nas pa jastrebi krožijo vztrajno – od lanskege pomladi, tudi dokaj nizko nad hišami. Jih prepoznaš po tipičnem oglašanju – “piu-piu-piu”. In res je manj vran in krokarjev na našen koncu v primerjavi s predlani.
Tako se oglašajo kanje, ne jastrebi.
Forum je zaprt za komentiranje.