LEGALIZACIJA hrvaška
Pozdravljeni,
imam naslednji problem, ki ga mogoče lahko rešim z vašimi nasveti.
Imam hiško na hrvaškem, ki sem jo zgradila že davnega leta na črno. Ko je bil sprejet zakon o legalizaciji sem vložila vlogo in danes dobila, da moram vlogo dopolniti, ker se moja hiša na posnetku, ki so ga naredili leta 2011 ne vidi. Hiša stoji v območju, kjer je veliko dreves, ker jih namerno leta in leta nismo podirali, da je delala prijetno senco in hladila hišo.
Poslali so me na geodetsko upravo, kjer moram prinesti posnetke, kjer se vidi hiša. Kakšne imajo na geodetski upravi posnetke ne vem, sem pa prepričana, če so posnetki iz zraka se prav tako ne bo videla hiša, ker je obdana z mogočnimi hrasti, ki imajo zelo razraščeno krošnjo. Kaj lahko naredim v tem primeru? Ima kdo podoben primer in kako je zadevo reševal?
Vzdržite se neprimernih komentarjev, ki mi nič ne koristijo.
Hvala vsem za nasvete.
Lep dan.
naše se tudi ne vidi iz zraka. Nismo šli v legalizacijo, ker ne vidimo možnosti za spremembo namembnosti zemljišča. Ne vem, če se ne bodo Hrvati kasneje spomnili, da brez spremembe ne gre.
Poslikaj, dodaj izpisek iz zemljiške knjige in nesi na geodetsko upravo. Predvsem si dobro preberi njihov zakon!
V primeru, da ste kupili kmetijsko zemljišče, mora biti najprej narejena sprememba namembnosti zemljišča, tako kot v Sloveniji in v drugih državah. To je osnova za pridobitev gradbenega dovoljenja, pa tudi kasnejše legalizacije. Če tega ne zahtevajo zdaj, se lahko spomnijo kdaj kasneje! Zato bodite previdni.
V Peroju, v tako imenovani perojski šumi, vsi zidajo na veliko, na črno. Eni barake, drugi bajte, tretji bajturine, četrti pa pač nič. Eni lesene, eni rumene, eni rdeče, eni betonske, eni iz desk, drugi iz siporexa, tretji brez oken, četrti z ravno streho, spet eni z 10 strehicami, eni…… Kar jaz poznam, je večinoma kmetijsko zemljišče. Eni celo , menim da, lažejo, da so dobili gradbeno dovoljenje, pokažejo ga pa ne. Zidajo na kmetijskem zemljišču. Brez vode, brez kanalizacije!! , brez uradnega dovoza, brez …
Mi čakamo. Tako kot piše avtor “mi nismo”. Če bo dobil sosed gradbeno za legalizirano črno gradnjo, ni hudič, da ga po legalni poti ne bi dobili tudi mi, ko bo čas za to in ko bo celostno znano, kje se lahko zida in predvsem kako. In takrat bomo zidali, sicer ne. Škoda dnarja in živcev.
Po mojem mnenju tudi … prinesi slike, kjer se vidi, da imate okoli hiše drevje in se zaradi tega ne vidi na letalskem posnetku, prinesi še kako sliko, kjer je ob hiši še kak vaš prejšnji avto (in dokazilo, kdaj ste ga prodali).
Kje točno v Peroju imate hišo?[/quote]
Tam blizu, kjer se začne stara makedamska pot za Barbarigo.
Mi smo za naš vikend izpeljali poln postopek, spremembe prostorskih planov, spremembe namembe zemljišč, gradbeno dovoljenje, gradnja, uporabno dovoljenje … še pred uvedbo zakona o legalizaciji.
Vem pa pri par znancih, da so dobili legalizirano črno gradnjo tudi na kmetijskih zemljiščih, videla tudi dokumente o legalizaciji in izračunih kazni in taks… tudi na osnovi posnetkov, kjer je bila vidna samo streha (ki pa je bila samo nadstrešnica nad prikolico).
Po mojem mnenju tudi … prinesi slike, kjer se vidi, da imate okoli hiše drevje in se zaradi tega ne vidi na letalskem posnetku, prinesi še kako sliko, kjer je ob hiši še kak vaš prejšnji avto (in dokazilo, kdaj ste ga prodali).
Kje točno v Peroju imate hišo?[/quote]
Tam blizu, kjer se začne stara makedamska pot za Barbarigo.[/quote]
Kon tiki, Porto fine …?
V Kontradi po izjavah znanca naj bi jim legalizirali…
Jaz pa samo vprašam. kako se lahko legalizira črna gradnja na kmetijskem zemljišču brez osnovne zadeve: urejenega dostopa, elektrike, vode in kanalizacije. Če ti barca morda veš. Ker meni , glede na , ponavadi zelo stroge evropske predpise o ekologiji (čistilne naprave, greznice ipd)… ni logično. Da dobiš dokončno gradbeno dovoljenje brez vsega tega??
Ko smo mi dobili gradbeno dovoljenje, smo imeli priklop na kmetijsko vodo (šele potem nam je Vodovod Pula preklopil na gospodinjsko vodo, ki je cenejša, niso pa tega imeli vsi sosedi), elektrike še ni bilo in smo kasneje sami financirali od napeljave vodov in postavitve trafo postaj, kanalizacije še zdaj ni in je verjetno v bližnji prihodnosti ne bo, zato smo morali imeti v gradbenem projektu tudi septično jamo in izjavo Herculanee, da ne planirajo izdelave kanalizacije.
Pa seveda so pri pridobivanju uporabnega dovoljenja tudi preverili, da je jama narejena.
Pred leti so se dale dobiti hišne številke tudi za črne gradnje, pomembno je bilo le, da je zidana hiš(k)a.. ni pa to bila legalizacija, ampak samo hišna številka in vpis v register zgradb (pa čeprav so nekateri trdili, da so s pridobitvijo hišne številke svoj vikend že kar legalizirali).
Velja samo posnetek iz zraka, vse ostale fotografije hiše z raznih strani so za njih nepomembne in jih ne upoštevajo, veljajo samo posnetki narejeni do 21. junija 2011, tudi črnja gradnja na kmetijskem zemljišču se legalizira , ker to njihov zakon dopušča čeprav tujci ne morejo biti lastniki kmetijskega zemljišča so lahko lastniki hiše na takem zemljišču in uporabniki zemljišča okoli hiše ali parcele kjer hiša stoji, malo zakomplicirano ampak tak zakon imajo in tujci uporabniki ( lastniki ) kmetijskih zemljišč bodo morali počakati še 6 let ko se nepremičninski trg na hrvaškem odpre za vse vrste nepremičnin .
Starši od kolegice imajo ravno tako v Peroju eno leseno hiško, kao vikend. Postavljen je bil že 30+ let nazaj. Oni so ga menda odkupili od prejšnjega lastnika. Kolikor vem gradbeno dovoljenje imajo. So pa pred nekaj meseci izvedeli, da bodo morali hiško podreti, ker na območju Peroja lesenih hiš nebo več mogoče imeti/graditi saj kazijo okolico. Peroj so menda začeli precej urejati pa plažo, ponudbo, ipd. in lesenih hiš nočejo več videti.
Če slika iz zraka ni obvezna potem kar hišo direktno slikaj z kakšno hišno številko, ipd. pa jim jo pošlji. Če se hiše iz zraka pač ne vidi se je pač ne vidi. Ne boš dreves sedaj podirala samo zaradi ene slike. Pa naj si pridejo hišo pogledat da bodo videli da je res tam ali kaj jst vem.
po letu 91 tuji državljani niso mogli kupovat nepremičnin na Hr. leta 2009 se je to sprostilo, ostala pa je prepoved na kmetijskem zemljišču, ki pa se bo sprostila 2020 ali 21 nisem siguren,[/quote]
Mi smo kupili pred 1991, znanes je kupil cca 10 let nazaj … malo ovinkov, parcela garancija za kredit, ki ni bil vrnjen … in je postal uradni lastnik.
Mora bit pa prečudovito okolje tole… ;)[/quote]
Ja , saj to pravim. da se gradi kar vse povprek in vsi trdijo, da bodo dobil gradbeno dovoljenje, meni pa ne gre v račun, da se dopušča (se bo v postopkih dopuščalo) tako cigansko naselje.[/quote]
Eni tako, drugi drugače. Dejstvo je, da je hrvaška dala možnost legalizacije in v njihovih zakonih tudi piše, da se da legalizirati tudi nadstrešnice, lesene barake, zidane hiše, ….
Eni res preveč pametujete na področju, ki vas res ne zadeva.
Tudi slovenija je dala državljanom možnost legalizacije črnih gradenj. Vas tudi to moti?
Forum je zaprt za komentiranje.