Križarjenje Costa
Med prvomajskimi počitnicami gremo z costa sereno po zah.sredozemlju.Z nama potujeta tudi 2 najstnici saj so takrat šolske počitnice pa še za otroke je cena zelo ugodna.Najbolj pa me moti prevoz do Savone ,saj je kar 120€ po osebi-tudi za otroke isto.Razmišljamo o lastnem prevozu ,ampak je pot dooolgaaa ,pa da nam še avto vmes crkne hahaha ojoij.Sem gledala prevoze ,ki jih nudijo drugi z kombiji pa je še dražje.,tudi po 150€ po osebi.Mi lahko kdo ,ki je že križaril svetuje glede prevoza.Rezervirali bomo preko agencije Svet križarjenj.
Vsekakor se vam najbolj splača koristiti lastni prevoz. Od Ljubljane do Savone je 650 km in po Googlu prispete v slabih šestih urah. Vožnja je tekoča tudi pri Benetkah (nova obvoznica), kjer so bili ponavadi prometni zamaški, tako, da se nimate česa bati. Je pa seveda treba vzeti kar nekaj časovne rezerve pa primer slabega vremena in s tem počasnejše vožnje itd. Tako kot pri vsakem potovanju. V Savoni “padete”
direktno v pristanišče, kjer je tudi parkirišče. Torej parkirate takorekoč zraven pristaniškega terminala. Parkirnina je 8-10 eur/dan. Glede na ceno prevoza, ki ga ponuja agencija, je ta opcija vsekakor bistveno ugodnejša, kljub cestninam (cca 30 eur v eno smer), sploh pa, če imate jeklenega konjička na dizelski pogon.
Tudi mi smo potovali s Sereno po vzhodnem Sredozemlju in se nam je zelo vtisnila v spomin, verjetno še toliko bolj, ker je bilo to za nas prvo in nepozabno križarjenje.
Želim vam obilo užitkov na ladji in v krajih, ki jih boste obiskali in pa, seveda, mirno morje.
Tudi naše križarjenje bo prvo.Še nekaj bi vprašala ,kje se plača napitnina…mislim da je 7€ po osebi na dan za otroke pa pol manj.Po moje se plača z Costo kartico ali se motim ?
Sploh ne vem kaj lahko pričakujem od križarjenja,smo preprosti ,radi pa dobro jemo.Do sedaj nas je navdušila Turčija,z otrokoma sem bila na Djerbi-super vse,lansko leto pa Egipt -Hurgada ,hrana nam ni bila všeč,ostale stvari še kar.
Ker doma veliko delamo in to težko si 1x letno privoščimo orng dopust.No saj ,če gledam Hrvaško morje bi bilo še dražje.
Potejumo po zahodnem sredozemlju …Rim,Palermo,Mallorca,Valencia,Marseii….Rabim pa nasvet za izlete oz, oglede v lastni režiji ,kaj se nam splača pogledat ko se križarka parkira hihi.
Želim vsem lep dan.
Napitnino vam avtomatično obračunajo na skupnem računu in znaša 7 eur/ dan za odraslega in 3,5 eur za otroke do 18.leta. Račun dobite zadnji večer v nabiralnik pred kabino in ga lahko plačate s kartico, če ste jo prvi dan avtorizirali ali pa z gotovino, če ste položili akontacijo. V primeru plačila z gotovino, morate zadnje jutro doplačati, če ste trošili več kot ste položili gotovine. Priporočam plačilo s kartico (Master, Visa….), ker je enostavneje in nimate skrbi z gotovino. Znesek, ki ste ga zapravili , vam avtomatsko bremeni vaš TRR.
Costa kartico na ladji uporabljate kot “ključ” za vstop v kabino, kot “plačilno sredstvo” na ladji, za odklepanje sefa, potrebujete jo za identifikacijo pri izkrcavanju in vkrcavanju, skratka treba jo je imeti ves čas pri sebi.
Vse nakupe, ki jih opravite na ladji ( pijača, nakupi v trgovinah, izleti…) ves teden “plačujete” s Costa kartico, potem pa zadnji dan, kot že rečeno, prejmete račun.
Kar se hrane tiče, mislim, da boste zadovoljni, saj je ponudba pestra. Hrane je dovolj in v vseh dnevnih terminih je odprta najmanj ena restavracija.
Izleti, ki jih ponuja ladjar, oz. lokalne agencije pa so precej drage ( 50 eur po osebi ali celo več). Mi smo po mestih pohajkovali sami, v lastni režiji. Od pristanišč pa do centra smo koristili taksi ali bus, tam, kjer ni bilo mogoče te poti opraviti peš.
V Palermu ladja pristane v samem središču mesta, tako da ne potrebujete prevoza. Priporočam ogled Teatra Massimo, ribje tržnice in pa obvezno na pokušino znane italijanske granite.
Palma de Mallorca ima pristanišče oddaljeno od samega centra cca 4-5 km in če koristite taksi vas stane okrog 10 eur v eno smer. Ogled katedrale in sprehod po zanimivih ulicah Palme je skoraj obvezen.
Tudi v Marseillu je oddaljenost centra od pristanišča več kilometrov. Ladjar ponuja shuttle bus prevoz po 7 eur/os.-povratna karta. Mestne znamenitosti si je mogoče ogledati z vlakcem, ki vozi vsakih petnajst minut. Na voljo sta dve progi- krog po središču mesta ali pa vzpon do katedrale Notre dame de la Garde.
V Valenciji tudi potrebujete prevoz do mesta. Mi smo koristili taksi najprej do Oceanografskega muzeja ( priporočam ogled), potem pa še do centra- okrog 30 eur v obe smeri.
V Rimu nismo bili, ker smo imeli malce drugačno turo.
Kakšna pa je cena vaše destinacije na osebo? Ali ste se odločili za skupinsko križarjenje s slovenskim predstavnikom na ladji?
Diona
Okoli 1500€ bo za 4 osebe ,plus napitnine.Punci zmeraj vzameva s sabo ,nimam takega srca ,da bi ju doma pustila,in potem je seveda treba kar nekaj plačat,ampak sta pridni v šoli in doma ,tako da ju z veseljem vzameva .
Skupinskega križarjenja nimava,ker pri njih so samo še kabine z oknom,spet še dražje okoli 200€.Mah bomo že ,angleško znam toliko ,da se osnovno sporazumem.Si bom pa napisala vaše priporočilo o izletih.Tudi na agenciji mi bojo dali zemljevid oz. opis kako naj se sami opravimo po mestih.
Hvala vam za prijaznost.
Ja, najstniki še posebej uživajo na križarkah, saj so na vseh večjih (tudi na Sereni) diskoteke, kjer se lahko družijo. Pa tudi sicer je dovolj zabave v raznih salonih, teatru, na bazenih itd. Predvsem pa je za dekleta vse še toliko bolj vznemirljivo, ker je veliko možnost za nošenje gala garderobe.
Mikinina, pozabila sem vam povedati, da boste vsak večer v kabino poleg dnevnega časopisa dobili tudi manjši preprost načrt mesta, v katerem boste naslednji dan pristali. Na teh načrtih so označene vse pomembnejše znamenitosti, ki so zanimive za turiste in so lahko v veliko pomoč pri orientaciji. Če pa se že doma malo pripravite in pogledate destinacije na Googlu, njihove zanimivosti in turistične točke, potem pa sploh ne boste imeli nobenih težav pri raziskovanju. Pa srečno!
Če greste prvič, vam je pravzaprav vseeno za katero destinacijo se odločite. Tudi mi smo pri odločanju za prvo križarjenje razmišljali tako in se odločili za vzhodno Sredozemlje. In bili navdušeni. Naš itinerar potovanja je bil enak temu, ki ga trenutno ponuja Costa Fascinosa in MSC Divina (Benetke-Bari-Katokolon-Izmir-Istanbul-Dubrovnik-Benetke). To je zelo lepo potovanje, sploh če še niste spoznali vzhodne arhitekture in kulture. Istanbul je fascinanten in se ga res splača pogledati. Torkapi palačo, katero od mošej-recimo Modro mošejo, pa brezpogojno tudi Grand Bazar. Razsežnosti in utripa tega bazarja si enostavno kljub vsem pripovedovanjem ne moreš predstavljati. Sprehod po njem je enostavno treba doživeti. Tudi pohajkovanje po Izmirju prija in nakupovanje na izmirskem bazarju je veliko manj stresno kot na Grand Bazarju v Istanbulu.
Pa še nekaj o ladjah. Križarki Costa Fascinosa in Favolosa sta prestižni ladji s petimi zvezdicami in prepričana sem, da boste šokirani nad velikostjo (300m v dolžino, okrog 35 v širino) in navdušeni nad interierjem, postrežbo, izborom hrane, možnostjo animacij in nad samim režimom (in redom), ki vlada na križarkah in ne nazadnje nad neverjetno prijaznostjo osebja. Mi sicer nismo potovali z nobeno od teh, smo pa bili na ogledu Favolose in povem vam, da je interier res lep in ne boste razočarani. Fascinosa je sestrska ladja Favolose in razlika je le v opremi, v detajlih, sicer pa sta po samem načrtu povsem enaki. MSC Divina je v istem rangu, s tem da imajo MSC-jeve ladje malce drugačen načrt notranjosti in razporeditve skupnih prostorov.
Pa še nekaj, izplutje iz Benetk je res fascinantno in se ne more primerjati z izplutjem iz pristanišč v zahodnem Sredozemlju (Savona, Livorno….). Pogled z vrhnje, npr.13 ali 14 palube na Benetke je nepozaben, še posebej, če izplujete že v mraku. Je naravnost pravljično in že zato vam priporočam vzhodno Sredozemlje.
Naj vam še prišepnem, če se odločite za termine izven šolskih počitnic in turističnih konic, so cene bistveno nižje, pa tudi posebne akcije in ugodnosti se splača spremljati.
Pozdravljeni,
jaz pa imam malce drugačno vprašanje glede križarjenja-prevoz namreč. Za tiste, ki ste šli iz Savone in že v agenciji rezervirali prevoz? Koliko časa traja vožnja oz. kdaj približno je bil odhod iz Ljubljane? Saj za časovno trajanje poti se že da na Googlemap pogledat, samo toliko, malo za boljšo orientacijo, kako je s prevozi…
HVala!
LP 🙂
Na agenciji mi je bilo ta teden rečeno tako…avtobus štarta malo po 3 uri zjutraj,mi pa naj se z avtom odpravimo na pot okoli 5-ih.To je iz LJ
Avtobus ima baje vsaki 2-h postanek do 20 min.z lastnim prevozom se bomo ustavili pomoje 1x.
Mi tudi gremo prvič ,ampak lastni prevoz ker smo 4 in nas pride pol ceneje.
Gremo pa 28.4 z costo sereno pa vi?
Jaz imam pa tole vprašanje ,kaj in kako se obleči za ta termin?No,če pogledam trenutno rabim ledolomilko in na poti bojo pingvini hahaha -malo heca.
Kaj recimo rabimo ,saj do sedaj sem vedno prišla v kraje julija kjer je bilo 30st in čez.Tam potem 1 jopica in 1 dolge hlače če je bilo res nujno… pa so ponavadi kar lepo v kovčku počakale.
Aja gremo pa do Palerma in na Malorco in v Španijo.Kako je na ladji a zelo piha?in če se ziba ali tega še občutiš ne?Hvala za odgovore.
Vreme je kot vedno, tudi v prvomajskem terminu, loterija. Tudi v Sredozemlju. Mi smo dvakrat križarili po zahodnem Sredozemlju času okrog prvomajskih praznikov, pa smo imeli zelo različne vremenske razmere in temperature. Enkrat smo imeli skoraj poletne temperature-za kratke rokave in kratke hlače. Drugič, recimo, smo potrebovali anorake, saj je bilo občasno kar vetrovno. Barcelona, Marseille, Ibiza, Mallorca so še precej nedpredvidljivi kar se vremena tiče (temperature od 18-22), vsaj v tem času. Drugače je v Tunisu, pa na Siciliji, kjer je večja verjetnost, da boste imeli zelo toplo. V Tunisu smo imeli celo 29 stopinj. Mislim, da bo dobrodošla podobna garderoba kot na Jadranu v tem času, se pravi večplastno oblačenje. In nikar pozabiti dobre vetrovke, ki bi znala zelo prav priti tudi na ladijski palubi. V času plovbe na zgornjih palubah kar precej vleče. Pa tudi zaščitnih pokrival, sončnih očal in krem s faktorjem ne gre pozabiti.
Kakorkoli že, mislim, da se vam bo potovanje vtisnilo v spomin, ne glede na vreme. Je pa dobro, da je človek pripravljen na vse.
Še pozibavanje vas zanima, ne? Rahlo zibanje se čuti ob vetrovnem vremenu, sicer pa ga skoraj ne
boste občutili. Mogoče so bolj izraziti tresljaji v zadnjem delu ladje, ampak to bolj zaradi motorjev, kot zaradi česa drugega.
Pozdravljeni. MI pa gremo 5.5. iz Benetk s C.Fascinoso. Smo se želeli ogniti gneči, pa vidim, da bo tudi na tem odhodu ladja skoraj polna 🙁
Dubrovnik itak samorežija, Katakolon pa tudi organizirn izlet.
Če ne greš na skupinski odhod, geš sploh prvič, se znajdeš? Check-in bomo opravili kar preko neta od doma, kje pa se potem javiš? Je vse označeno? Na ladji naj kaj pazimo – izleti me zanimajo – kako se prijaviš, kdaj se prijaviš, kako odideš iz ladje…?
Gre še kdo na ta odhod?
lp
Še nekaj: zanima me kako obleči najstnika za kapitanovo večerjo – gala? Drugega nima kot recimo zelene ali navadne kavbojke in športne copate ter srajco. Kaj drugega tudi ne spravim na njega. Hčerko lahko oblečem “nešportno”, najudva tudi. Zaradi sina pa ne bi rada spustila gala večerje. Kaj mi predlagate?
Pa samega ga tudi ne mislim pustiti nekje pred jedilnico:)
Tatjana, glede garderobe na gala večerji si ne delajte preveč skrbi. Zaželjeno je, da se oblečete malo bolj elegantno, ni pa nujno, da je to večerna obleka. Videli boste, da si vsak po svoje razlaga “gala dress code”. Za najstnika pa bi bilo tudi čisto nenormalno, da bi ga silili s kakšnimi drugimi kosi oblačil kot so kavbojke in superge. Tudi srajca ni obvezna, čisto brez slabe vesti lahko obleče mikico. In nikakor vam ga ne bo potrebno pustiti pred jedilnico. Ponavadi so samo starejši moški (70+) v klasičnih oblekah s kravato, mlajši pa bolj športno elegantni (hlače in srajca). Ženske, ki imamo največ manevrirnega prostora kar se oblačenja tiče, pa si lahko privoščimo ali pravo dolgo večerno toaleto (takih ni prav veliko) ali koktajl oblekico ali pa tudi kakšno preprostejšo varianto. Skratka, nihče vas ne bo kontroliral in kakorkoli vplival na vas v zvezi z izborom oblačil. Oblecite se tako, kot se boste najbolje počutili. Je pa res, da ženske rade “prezračimo” malo boljše toalete, ki jih sicer nimamo prilike prav pogosto pokazati. In če vas to osrečuje, si jo z veseljem privoščite. Sicer pa boste potrebovali več športnih oblačil za izlete in pohajkovanja po kopnem.
Bojazen, da se na potovanju ne bi znašli, je vsekakor odveč. Tudi mi smo potovali sami in nismo imeli nobenih problemov. Le nekaj znanja tujega jezika ni nikakor odveč. Vsak večer dobite v kabino dnevni časopis z vsemi pomembnimi obvestili za naslednji dan, vključno s seznamom izletov, ki jih ponuja ladjar. Rezervacijo izletov boste opravili za Tourist Office pultom dan prej, kjer boste dobili tudi vse potrebne informacije. Naj vam povem, da so organizirani izleti precej dragi (50-70 eur/osebo). Iz lastnih izkušenj bi vam priporočala pohajkovanja kar v lastni režiji. Malo organizacije ( predvsem časovne) res zahtevajo take odločitve, ampak mislim, da se obrestujejo. V miru si lahko ogledate kar vas zanima, doživite utrip kraja, preizkusite lokalne jedi in pijače itd……., brez brezglavega tekanja za vodičem. Mogoče se vam splača organizirano na Olympio (cena vključuje prevoz in vstopnico). Katokolon, Bari, Istanbul, Izmir, Dubrovnik si vsekakor lahko ogledate sami. S pripravami in planiranjem že doma in nekaj iznajdljivosti, vam bo to vsekakor uspelo. V Turčiji priporočam, da koristite taksi, saj ni predrag. V Dubrovniku ne boste potrebovali transferja do mesta, ker vas z rešilnimi čolni prepeljejo takorekoč do starega mestnega jedra. Do Straduna je potem samo še nekaj korakov. V Bariju ladja pristane blizu centra mesta, tako da vse lahko opravite peš.
Če vas še kaj zanima, Tatjana, sem vam z veseljem na voljo.
Lep pozdrav, Diona
Pozdravljena Diona,
glede na to, da zelo veliko veš o vseh destinacijah, te sprašujem kaj nam svetuješ na tejle:
http://www.svet-krizarjenj.si/sl/krizarjenje/2017/italija_grcija_in_hrvaska.html
Bari in Dubrovnik si bomo sami ogledali. Zanima me kaj nam svetuješ na ostalih destinacijah in ali ladja pristane v mestu?
Hvala za tvoj odgovor.
Diona, ekspertka, HVALA za informacije.
Nemško vemo super, ingliš pa malo manj:( Ampak baje z nemščino tudi gre na ladji.
Hvala za napotke gelde gala dress code. Mi je malo lažje, to mi je predstavljalo velik problem.
Po eni strani že komaj čakam, po drugi pa… Preveč organizacije 🙁
A Istanbul, da bi si ogledali v samorežiji? Ni preveč tvegano, da se izgubiš?
lp
No, nisem ravno ekspert, ampak po treh križarjenjih že imam nekaj izkušenj. Naša destinacija po vzhodnem Sredozemlju je bila Benetke-Bari-Katokolon-Izmir-Istanbul-Dubrovnik. Kot sem že napisala v Bariju pristane ladja blizu mesta, v Katokolonu prav v mestu, ostalo mi ni poznano. Malo več smo videli na z. Sredozemlju, ampak to je že druga zgodba.
Tatjana, zgubili se sigurno ne bi, tudi v Istanbulu ne. Če pa bi vas lastna organizacija preveč bremenila in bi se bolje počutili na organiziranem ogledu, si ga vsekakor privoščite. Imela sem priložnost dobiti nekaj povratnih informacij potnikov, ki so si ga na tak način ogledali in vsi so si bili edini, da so izleti časovno zelo natempirani in da ostane zelo malo časa za nakupe, kavico ipd. Vse pa je seveda odvisno od tega, koliko časa ste v pristanišču in kakšen izlet si vzamete. Če imate časa cel dan, se da videti marsikaj, če je ladja v pristanišču samo 5-6 ur, je pa že treba kar skrbno splanirati oglede. Če vam bo čas dopuščal, priporočam ogled Torkapi palače (poleg fascinantne gradnje, bogate opreme, ponuja tudi prekrasen pogled na Bospor in azijski del Istanbula), Grand Bazarja, katero od mošej ( Modro ali Hagio Sofijo-obe sta v bližini Torkapi palače), pa še kaj. Menda je zanimiv tudi zeliščni bazar, ampak mi ga žal nismo uspeli videti.
Poleg nekaj raznolike garderobe (športne in malo bolj elegantne, vključujoč vetrovko), kopalk (kopalnih brisač ne rabite jemati, ker jih dobite na ladji), mini lekarne, kreme s faktorjem, zaščitnega pokrivala, sončnih očal in dobrega fotoaparata, kaj drugega ne boste potrebovali.
Za izlete prav pride nahrbtnik, z zložljivim dežnikom, pa še kakšno brezalkoholno pijačo kupljeno na kopnem lahko “skrijete” vanj. Naj poudarim, da so na ladji cene precej zasoljene tako, da pride zelo prav kakšna plastenka v kabini, da ni potrebno vsakega požirka pijače drago plačevati v baru ali restavraciji, predvsem, če so z vami otroci, ki so kar naprej žejni.
Sprite, Coca cola, Fanta itd. so okrog 3,5 eur, pivo 5, kapučino 2,5, vino od 15 eur naprej za liter, koktajli 7 eur itd. Pijač se sicer praviloma ne sme nositi na ladjo, vendar mi s tem nismo imeli težav, čeprav gre vsa prtljaga pri vsakem vstopu čez terminal in se lepo vidi kaj je v nahrbtniku. Mislim, da glede tega malo pogledajo skozi prste.
Ne vem pa, če to velja tudi na samem začetku potovanja. Mi nismo tvegali.
Diona, hvala. Mi imamo full AI za pijačo, sem dobila akcijo 🙂 Saj vemo kakšne so te akcije 🙂
Vglavnem pijačo imamo, vsaj s tem ne bo problema. Zložljivi dežnik, dobra ideja. Kaj pa rabiš gori na ladji za kartico, dokumente…to rabiš pri sebi?
Kaj pa družabne igre, se imamo kje to igrati?
Kdaj so predstave v kinu, kdaj v teatru?
lp
Kartico na ladji uporabljate kot ključ kabine, z njo opravljate vse nakupe v ladijskih trgovinah, naročate pijačo, služi vam za identifikacijo pri izkrcavanju, vkrcavanju………., skratka, imeti jo morate ves čas pri sebi. Dobite jo takoj prvi dan v kabini in do zadnjega dne se ne smete ločiti od nje. Na podlagi vaših nakupov in naročil s to kartico, vam izstavijo račun, ki ga poravnate z vašo kartico ali gotovino, odvisno od tega, kako ste se odločili prvi dan.
Če ste avtorizirali EUROCARD, VISO ali kakšno drugo plastiko, vam bo avtomatsko bremenjen vaš TRR kot ponavadi, če pa ste položili gotovino, boste zadnje jutro še doplačali kar ste več zapravili. Na tem računu je tudi avtomatsko zaračunana napitnina (7 eur/ os./ dan, za otroke do 18 let 3,5 eur).
Na ladji je veliko skupnih prostorov, kjer se lahko igrate družabne igre ali počnete karkoli drugega. Razni saloni, preddverja, recepcija, palube….., kjerkoli lahko posedate in uživate. Konec koncev lahko uživate skupne trenutke tudi v kabini, še posebej, če ste rezervirali zunanjo, ki je ponavadi kar prostorna.
Predstave v teatru so v dveh terminih, enako kot večerja. Pomeni, da se gosti izmenjujejo. Torej, če imate večerjo v prvem terminu, je za vas predvidena druga predstava in obratno. Kino kot kino ne obstaja, vsaj na naših ladjah je bilo tako (Costa Serena, Costa Concordia, MSC Orchestra). Predstave v teatru trajajo kakšno uro in so v glavnem glasbene, akrobatske in plesne. To pa seveda ni edina večerna zabava na ladji. Še v najmanj štirih ali petih salonih se je mogoče zabavati ob živi glasbi. Za mladince pa je aktualen disco, ki je na vseh ladjah. Pa tudi velika igralnica je na voljo, ki je ponavadi zelo obiskana.
Da bi vam bilo dolgčas ob vseh teh možnostih zabave, nikakor ni mogoče. Vsak najde kaj zase.
Forum je zaprt za komentiranje.