koliko vitamina D potrebujem, če sem prekomerno težka
Sem ravno poslušala to večerno oddajo, kjer je govora, da debeli in prekomerno hranjeni potrebujejo več D vitamina. Ni pa rečeno koliko oz. kako ga izračunati glede na težo. Se kdo bolj razume in ve, kakšne so smernice za prekomerno hranjene in debele? Koliko vi vitamina D jemljete, če imate višjo težo. Moj ITM je 35. 167 cm in 100 kg.
(prosim brez komentarjev glede teže in hujšanja, zanima me le potrebna količina D vitamina pri takšnem ITM-ju)
Nosi masko in vzdržuj socialno distanco ter upaj, da se boš lahko čimpreje cepila proti Covidu. Potem boš morala zdržati še par dni, da se ti bo imunost vzpostavila…in, boš za nekaj časa rešena skrbi s katero se ubadaš. Lahko se človek začne loudati z D vitaminom ali pa vsak dan leži na soncu par ur, …..če ne bo imel sreče (in zaščite s cepivom), bo padel v statistiko preminulih za Covidom, s tem, da bodo pripisali, da je imel že od prej spremljajoče pridružene bolezni oz. stanja – v konkretnem primeru hipervitaminozo D.
Približno 500 enot na 10 kg telesne teže. Poleg tega je dobro vedeti, da je vitamin D treba kombinirati še vsaj s kalijem, magnezijem, da bo slika kolikor toliko uravnotežena.
[/quote]
Itak, kar univerzalno jemanje, ne glede kako posameznik kaj absorbira…… Veš, malo zdrave kmečke pameti, nekdo je z isto hrano v količini in vsebini debel, drug suh, enako je s temi dodatki. Čisto mimogrede, en slučajen pregled pred nekaj leti mi je pokazal izredno visoko vrednost kalija. Ta je bila od jedenja banan, pa jih nisem pojedel kilo na dan, jih pa pri nas vsi precej pojemo čez zimo.
Približno 500 enot na 10 kg telesne teže. Poleg tega je dobro vedeti, da je vitamin D treba kombinirati še vsaj s kalijem, magnezijem, da bo slika kolikor toliko uravnotežena.
[/quote]
Predvsem K2 – zato, da usmerja nalaganje kalcija, ki se zaradi D vitamina bolje absorbira.
Brez K2 se zna začeti povečano izločati po žilnih stenah in v ledvicah – sploh če je človek nagnjen k ledvičnim kamnom.
[/quote]
S kalijem pa previdno. Če ga je preveč naredi srcu zelo veliko škodo. Komentiram samo relacijo kalij-srce, na vitamine se pa ne spoznam.
približno eno sajtrgo (karjolo) na dan.
[/quote]
Sigurno ni 500 enot na 10 kg. Če je priporočena doza 2.000 i.e. /dan za moške in ženske z normalno težo. Po tvoje bi prišlo na 100 kg 5.000, pomoje absolutno preveč. Recimo, da je 2.000 i.e. vsaj za 70 kg. To pride približno 350 enot (ugibam) na 10 kg. Na 100 kg 3500, pa še to je mogoče preveč.
Glede dodatkov, K in Mg, sem sama spraševala v treh lekarnah in so mi rekli, da niso potrebni nobeni dodatki v kolikor gre za normalne količine dodajanja D vitamina.
jaz tako ne jemljem dodatkov- za vitamine skrbim z uravnoteženo prehrano – raje spijem svež sok z vitamini kot pa pojem tablete.
edina izjema je vitamin d, ki ga s hrano toliko ne moremo dobiti, sploh ne v teh časih, in je pa še toliko bolj pomemben zarad covida domnevno – pa še tega ne bi nikoli jemala v takih dozah kot nekateri pišete… 4000 dnevno to so uiber priporočene dnevne doze… večkrat presežene…
Je preveč za 60 kilogramsko žensko. Kaj pa za 100 kg?
[/quote]
glej ne vem nisem strokovnjak, če pa googlam te izdelke pa piše na onem z 1000 i.e. da je to 500{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} priporočenega dnevnega vnosa… una zgoraj pa piše da jamlje 4000… pa že 1000 je 500{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dnevni vnos – 5x več kot 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}…
Tukaj bi jaz kritiko podala na medicino – zdaj so začeli s tem d vitaminom zaradi covida – češ, da ga imamo vsi v pomanjkanju… ja hudo – d vitamin in njegova vloga v našem teledu se s covidom nista spremenila – in če so ves čas vedeli, da ga imamo premalo, bi morali že zdavnaj prej razviti smernice in sistem, kako se bo to pri prebivalstvu kontroliralo, povišalo na zadovoljivo, priporočljivo raven za zdravje – pa tega niso nikoli naredili, čeprav d vitamin ni ključen zarad covida zgolj, ampak tudi sicer in bi morali že zdavnaj prej zdravniki ukrepati in to kontrolirati potemtakem pri ljudeh.-… ampak nikoli niso…
toliko o medicini in koliko se lahko zanesemo nanjo
zdaj pa tud spropagirajo ta d vitamin, ljudje silno v nabavo, vsak ga bo jedel po svoje in vprašanje koliko je vse to skupaj prav, da res koristi in da je prava količina… so pa salamonsko strošek dali lepo na ljudi – ni stroška krvnih preiskav, ni stroška na recepte – ljudje tako pridno sami masovno to kupujejo… kakšna bo pa škoda zaradi nenadzorovanega količinskega jemanja pa sam bog ve… krasno dohtarji res krasno…. NOT! brez vsake odgovornosti do ljudi.
Sigurno ni 500 enot na 10 kg. Če je priporočena doza 2.000 i.e. /dan za moške in ženske z normalno težo. Po tvoje bi prišlo na 100 kg 5.000, pomoje absolutno preveč. Recimo, da je 2.000 i.e. vsaj za 70 kg. To pride približno 350 enot (ugibam) na 10 kg. Na 100 kg 3500, pa še to je mogoče preveč.
Glede dodatkov, K in Mg, sem sama spraševala v treh lekarnah in so mi rekli, da niso potrebni nobeni dodatki v kolikor gre za normalne količine dodajanja D vitamina.
[/quote]
Napisal sem približno. Vitamini D se nalagajo, tako da neke dnevne doze v resnici ni. Podatek, ki ga navajaš izhaja iz ocene, koliko ga izgubimo na dan v zimskih mesecih. Tako da je moja številka kar prava… Zaloge telo tvori za približno dva tedna… Če torej dva tedna uživamo 4000 IE na dan pri 80 kg, bomo telo oskrbeli za cel mesec. Zgolj orientacijsko.
Prav ima tudi kolega glede hiperkaličnosti. Preveč kalija lahko povzroči težave s srcem, premalo pa poapnenje žil ob uživanju vitamina D. Magnezij pa omogoča absorbcijo Kalija. Preveč magnezija povzroča drisko, premalo pa mišično utrujenost in krče.
Tako da se strinjam s predhodniki… Vitamini in minerali še zdaleč niso zgolj bombončki in šumeče tablete, temveč imajo lahko ob nepravilni uporabi tudi občutne stranske učinke. Previdno in po pameti torej.
Napisal sem približno. Vitamini D se nalagajo, tako da neke dnevne doze v resnici ni. Podatek, ki ga navajaš izhaja iz ocene, koliko ga izgubimo na dan v zimskih mesecih. Tako da je moja številka kar prava… Zaloge telo tvori za približno dva tedna… Če torej dva tedna uživamo 4000 IE na dan pri 80 kg, bomo telo oskrbeli za cel mesec. Zgolj orientacijsko.
Prav ima tudi kolega glede hiperkaličnosti. Preveč kalija lahko povzroči težave s srcem, premalo pa poapnenje žil ob uživanju vitamina D. Magnezij pa omogoča absorbcijo Kalija. Preveč magnezija povzroča drisko, premalo pa mišično utrujenost in krče.
Tako da se strinjam s predhodniki… Vitamini in minerali še zdaleč niso zgolj bombončki in šumeče tablete, temveč imajo lahko ob nepravilni uporabi tudi občutne stranske učinke. Previdno in po pameti torej.
[/quote]
Hiperkalemija se reče, če bo kdo na googlu pogledal.
Brez laboratorijskega izvida ga ni za srat z vitamini. Pomaga za en organ in škodi za drugega.
Nam laikom je težko najti pravo ravnovesje vnosa brez laboratorijskega izvida.
[/quote]
Tako je – imaš prav.
Glede preventive in za hitro okrepitev imunskega sistema in vzdrževanje dobrega imunskega sistema pa je zelo dobro jemati še cink, morda v taki obliki ki se sprošča postopoma – depo.
Avtorica, nekje 5000 i.e. vitD glede na tvojo TT ja; ampak pozor: če si izpostavljena soncu nekje 15-30 minut dnevno, ga tisti dan ne vnašaj. Najbolje je, dokler je še to sonce in je še kar močno tudi na celini, da so “posončiš” nekje pol urce na dan. Pa boš dobila zadostno količino tega prehormona vitD, ki se ti bo v jetrih ptretvoril potem v vitD. Za dneve, ko ni sonca pa vnašaš – pa je dovolj tudi vsak drugi dan, ne vsakodnevno.
Forum je zaprt za komentiranje.