Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Koliko je ura, če ti reče četr na eno?

Koliko je ura, če ti reče četr na eno?

Tega nihče ne razume, očitno so tisti hribovci bolj pametni kot ti. In bg46, vprašaj starše, zakaj te niso naučili povedati, koliko je ura.

jao blondinka, slovenščina petega razreda, tam smo se to učili !

Četrt NA ni enako kot četrt DO!
[/quote]
ja sory sem res malce prehitro napisala odgovor. 12.15 je to ja sorry in hvala za popravek na in do res ni isto.

Dajte, jebite se! “Četrt NA uro” NE POMENI NIČ! To sploh ni noben izraz! Predlog “na” tukaj sploh nima svojega ustreznega glagola: “četrt (je preteklo?) na”? “četrt (se je pomaknilo?) na”? “četrt (kaže?) na”?

Tale “na” torej sploh ne sodi v nobeno glagolsko vezavo!

Tisti, ki govorite “četrt na eno” in mislite “12:15”, dajte, spizdite. Emigrirajte nekam, prosim. Tukaj vas ne rabimo! Argentina, Avstralija, Kanada, Švedska, ni važno, samo spokajte!

Da te ne bo pobralo. V drugem ali tretjem razredu se boste vsi naučili poznavanje ure.

Seveda to ne pomeni nič. Ne vem, kdo sploh tako govori. Pa itak, tudi tu ne vemo, ali je to petnajst do enih, ali petnajst čez 12.

Sam sem opazil, da je to ena izmed mnogih preprostih reči, ki je več možgani mnogih niso zmožni sprocesirat, ker je um mnogih ljudi nazadoval z ekstremno hitrostjo. Nekateri pa to uporabljamo še vedno vsakodnevno, kljub temu da je za vas prezahtevno, pa saj tudi sicer ne poznate na uro, mora bit digitalna s številkami, ne s kazalci, ta s kazalci je absolutno prezahtevna za vas.

Jah – tudi to je slovenski jezik:

SSKJ:
četŕt prisl. (ȓ) 1. izraža del na štiri enake dele razdeljene
a) merske enote: naročil je četrt litra vina, spil ga je le četrtino; kupiti tri četrt metra blaga; elipt., pog. četrt kruha, prosim
b) časovne enote: čaka že kake tri četrt ure; avtobus odpelje vsake četrt ure; pri napovedovanju časa se ura izpušča: osem in četrt 8:15; četrt (manjka) do petih 4:45; četrt čez deset(o) 10:15; četrt čez šest, četrt na sedem 6:15; tri četrt na sedem 6:45

No, in ko si že ti toliko brihten, koliko je torej to ura?!

Nekaj let je trajalo, da smo dobili odgovor.

Zelo uporabna zadeva torej.

Četrt na ena = 12.15.

Nekaj let je trajalo, da smo dobili odgovor.

Zelo uporabna zadeva torej.
[/quote]

A tega odgovora iz l. 2005 na 2. strani teme ne vidiš?

A tega odgovora iz l. 2005 na 2. strani teme ne vidiš?

[/quote]
Daj, emigriraj, prosim!
Če SSKJ zapiše vsako neumnost, ki jo nabudalijo ljudje, še ne pomeni, da je v tem kaj logike.

In kar se tiče kazalcev: točno to, kazalci so krivi! Ko so revni, nizkoslojni, nizkoizobraženi, nizkokultivirani ljudje prvič dobili uro (s kazalci), je bilo to zanje prvovrstno čudo sveta. In ko se gledali kazalce, so rekli: U, poglej, poglej, zdaj je že četrt na eno! Mater, kako gre moja ura dobro!

To je način izražanja naivnih, preprostih, nizkoizobraženih, nizkokultiviranih, nizkoslojnih ljudi!

Daj, emigriraj, prosim!
Če SSKJ zapiše vsako neumnost, ki jo nabudalijo ljudje, še ne pomeni, da je v tem kaj logike.

In kar se tiče kazalcev: točno to, kazalci so krivi! Ko so revni, nizkoslojni, nizkoizobraženi, nizkokultivirani ljudje prvič dobili uro (s kazalci), je bilo to zanje prvovrstno čudo sveta. In ko se gledali kazalce, so rekli: U, poglej, poglej, zdaj je že četrt na eno! Mater, kako gre moja ura dobro!

To je način izražanja naivnih, preprostih, nizkoizobraženih, nizkokultiviranih, nizkoslojnih ljudi!
[/quote]

madonca, ti pa si trd!

madonca, ti pa si trd!
[/quote]

In to v napačno glavo … 😛

Četrt na ena in tričetrt na ena, to je vse še v tem obsegu termina.
Toda, če se s primorcem dogovarjaš za termin ob pol dveh, 13.30 bo zagotovo prišel po njegovem ob dveh in pol, 14.30 🙂

Ja pa saj je prav , zakaj pa ne, tudi primorec pove tako, da bi moral vsak razumet. 🙂 Je pač dve in še pol ure zraven. 🙂

Odcepite se od Slovenije, pejt spat!!! Bolje to, kot pa da se tukaj sramotiš in trkaš po prsih s svojo zahojenostjo!!!

Prosim, priključi se emigrantom!

Sem s Primorske in nisem še slišala ljudi govorit četrt NA uro. Bi imela tudi jaz problem z razumevanjem tega. Mi uporabljamo četrt čez/do ali pa petnajst čez/do.

Odgovor na objavo uporabnika
Nina , 27.12.2005 ob 12:38

Petnajst minut do enih:-)

12 15

Ni problem razumeti definicije iz slovarja. Problem je nekonsistentna raba. Nekdo te lopne po glavi in se potem čez par ur zbudiš v jarku nekje v Sloveniji. Mimoidočega vprašaš, koliko je ura. Reče: “četrt na eno”. Koliko je potem ura, se človek vpraša. 12:15 ali 12:45? Kaj pa, če mimoidoči ni prebral slovarja?

Četrt na eno, pomeni do ure , če tega ne zastopiš, si zagotovo mlajši od 30 let ali pa LJ.

Se strinjam?

Odgovor na objavo uporabnika
morje*, 27.12.2005 ob 13:18

Kako je lahko po tvoji teoriji (mi imamo sicer čist drugačno ampak ok) četrt na eno 12 in 15 minut.??
Kokrkoli obrneš in spreminjaš predlog ne pride to 12 in 15 ampak kvečjemu bi to bilo 1 in 15 minut lahko.
Se pravi še ćetrt dodamo na eno.

In isto; kako je lahko trićetrt na eno 12 in 45 minut, tričetrt pomeni 45, ne samo pri času tudi pri številkah če bi bila celota 60, in v tem primeru bi to bilo lahko le ali 12. 15 ali pa 1.45 minut.

Nevem, meni to ni logično, kako eni to razumete.

LP

Ti si tuml bunka. Četrt na eno pač ne more pomeniti drugega kot da je že četrt ure na poti do ene preteklo. Ostane še tričetrt oziroma 45 minut pa bo ura ena. Proklete bunke zabite.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close