Koliko je ura, če ti reče četr na eno?
Iz SSKJ:
četrt prisl. (r)
1. izraža del na štiri enake dele razdeljene a)
merske enote: naročil je četrt litra vina, spil ga je
le četrtino; kupiti tri četrt metra blaga; elipt., pog.
četrt kruha, prosim b) časovne enote: čaka že
kake tri četrt ure; avtobus odpelje vsake četrt ure;
pri napovedovanju časa se ura izpušča: osem in četrt
8.15; četrt (manjka) do petih 4.45; četrt čez
deset(o) 10.15; četrt čez šest, četrt na sedem 6.15;
tri četrt na sedem 6.45
Tako, da to je edino pravilno, ostalo žal ni.
No, paziti je potrebno, s kom se pogovarjaš. Pri nas doma vedno rečemo četrt na tri, tričetrt na sedem,prav tako v kraju, kjer živim, ko pa se pogovarjam z ljudmi od drugod, uporabljam raje petnajst minut čez dve, petnajst minut do sedmih…., čeprav mi zveni nekoliko tuje. Ko sem študirala v Lj. sem hitro ugotovila, da izraz recimo ćetrt na eno razumejo ljudje iz različnih koncev Slovenije različno in od takrat pazim, kaj rečem.
Moja babica je bila po rodu iz MB in je vedno uporabljala tak način navedbe ure; četrt NA eno je bilo natanko 12.15 in nič drugače.
Jaz sem sicer primorka in mi to najprej ni šlo, potem pa mi je razložila takole: četrt NA eno je takrat, ko se četrt iz 12 NAGIBA proti eni.
Tisti, ki trdite, da je to 12.45, ste se narobe razumeli.
Pa dajte si dopovedati, da je situacija v praksi taka, da pravilnost nima veljave. Če določen {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi sploh nima pojma, določen pa pojmuje narobe, je čisto vseeno, kaj piše v SSKJ. To je podobno kot pri frazi “sem gledala čez okno”, ki je vsekakor napačna, ampak se v praksi uporablja !!
Zato je najbolje, da se takim poimenovanjem časa izogibamo. Jaz osebno se vedno prepričam, če dotični pojmuje (tri)četrt na nekaj enako kot jaz. Zgolj v izogib nesporazumom. Hvalabogu so redki, ki to uporabljajo.
Izrazi “četrt”, “pol” in “tričetrt” na (uro) izhajajo iz premikanja kazalcev na običajni uri. Izraz “četrt na eno” tako pomeni čas, ko se je veliki kazalec premaknil za četrtino kroga po 12. uri, torej je naredil četrtino poti k “eni” (13-ti) uri. Podobno je z izrazoma za “pol” in “tričetrt”, vsi ti izrazi se nanašajo na prihodnjo (v tem primeru 13. uro) in ne na preteklo (12-to) uro. Izrazi izhajajo iz nemščine – npr.: “Wir treffen uns um dreiviertel fünf”, ki dobesedno pomeni: “Vidimo se ob tričetrt petih” – s pravi ob času, ko bo minilo “tri četrt pete ure”, torej 4:45 ali 16:45). V slovenščini (pretežno na Štajerskem in Koroškem) so dodali še predlog “na” – razloga ne vem …
V slovenskih narečjih, kjer nemščina ni imela tolikšnega vpliva, teh izrazov ne uporabljajo na ta način in dostikrat prihaja do zmede.
Vsekakor pa se v teh izrazih striktno uporablja sistem 2×12 ur in ne 24-urni. Tako nikoli ne rečemo na primer “četrt na 13-to” ali “pol 13-ih”.
Četrt na eno je 12.15 in NE 12.45. Nikakor!!!
Če starši tega ne razumejo, potem svojih otrok ne bodo pravilno učili. Velja že za cele generacije nazaj. Ne vem pa, kako je to komu lahko tako nelogično in nerazumljivo!?
Ena ura je razdeljena na 4 četrtine. 15 min je ena četrtina cele ure, torej do naslednje cele ure manjka še tri četrtine. Iz tega sledi, da je 10.15 četrt na enajst, 7.15 je četrt na osem itd…
Tisti, ki tega ne razumete, pa se raje ne sramotite, ker četrt na eno NIKOLI in NIKDAR ni 12.45!
Forum je zaprt za komentiranje.