Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Koliko je ura, če ti reče četr na eno?

Koliko je ura, če ti reče četr na eno?

Aha, sedaj pa razumem, sicer sem mogla dvakrat prebrat da sem razumela kako si vi to predstavljate ampak ok.

Jah pri nas imamo malo drugače, ampak tako kot ti praviš, dokler se dobimo in ne čakamo en drugega potem je vredu.

LP

Ne silvy ne moreš reči da je vedno in povsod tako. Pri nas že ni, pa nismo iz primorske ampak iz Lj. In poznam jih kar nekaj, pa tudi tukaj na forumu vidiš da je dosti takih ki ne govorimo tako kot ti praviš.

Vsak po svoje, in enim je prav tako drugim drugače.

Lp

Res je, v Ljubljani sem imela opravka z obema variantama, pa je šlo vsakokrat za Ljubljančane. Tako da očitno tako poimenovanje časa ni univerzalno, zato se ga jaz NE poslužujem.

Tudi pri nas je tako. Je pa s tem res veliko zmede. zato se jaz raši poslužujem “15 čez 12” in “15 do 1-ih.

petnajst do enih 🙂

Iz SSKJ:

četrt prisl. (r)
1. izraža del na štiri enake dele razdeljene a)
merske enote: naročil je četrt litra vina, spil ga je
le četrtino; kupiti tri četrt metra blaga; elipt., pog.
četrt kruha, prosim b) časovne enote: čaka že
kake tri četrt ure; avtobus odpelje vsake četrt ure;
pri napovedovanju časa se ura izpušča: osem in četrt
8.15; četrt (manjka) do petih 4.45; četrt čez
deset(o) 10.15; četrt čez šest, četrt na sedem 6.15;
tri četrt na sedem 6.45

Tako, da to je edino pravilno, ostalo žal ni.

Ne glede na SSKJ, se v praksi to uporablja poljubno, zato je uporaba takih poimenovanj skrajno nezaželjena (tudi Ljubljančani po mojih izkušnjah to neradi uporabljajo, ravno zaradi zmešnjav, izhajajočih iz praktične uporabe). Prav tako se temu izogibajo npr. na TV in radiu, vsaj tak je moj občutek.

Tole je pa zelo dobro vprašanje. Jaz se nikoli ne poslužujem takega označevanja časa, ker se mi sploh ne zdi logično. In res se zelo malo uporablja. Če pa že kdo reče tako trapasto uro, ga vedno vprašam in koliko je to ura. In potem reče lepo po slovensko 1 pa 15, ali pa 15 do enih.

No, paziti je potrebno, s kom se pogovarjaš. Pri nas doma vedno rečemo četrt na tri, tričetrt na sedem,prav tako v kraju, kjer živim, ko pa se pogovarjam z ljudmi od drugod, uporabljam raje petnajst minut čez dve, petnajst minut do sedmih…., čeprav mi zveni nekoliko tuje. Ko sem študirala v Lj. sem hitro ugotovila, da izraz recimo ćetrt na eno razumejo ljudje iz različnih koncev Slovenije različno in od takrat pazim, kaj rečem.

Ni tako temnega oblaka, da ne bi imel vsaj svetlega robu.

To je pač odvisno od pokrajine, štajerci in najbrž še kdo to uporabljajo, v lj pa ne vem, če… primorci pa ponavadi sploh ne razumejo, koliko je zdaj res ura:))
četrt na ena je pa 15 čez 12!
LP

Kako pa neprimorci razumete tole:
pridi ob treh in pol?

Ko sem pred leti prijateljici iz LJ v pismu napisala, da pride moj vlak v LJ ob desetih in pol, ji ni bilo nič jasno!!!

Hm, predvidevam, da se “ob treh in pol” pri nas reče “ob pol štirih”.
Nikoli ne uporabljamo take besedne zveze in če bi meni kdo tako rekel, bi raje še enkrat preverila, če mislim prav:))

Moja babica je bila po rodu iz MB in je vedno uporabljala tak način navedbe ure; četrt NA eno je bilo natanko 12.15 in nič drugače.

Jaz sem sicer primorka in mi to najprej ni šlo, potem pa mi je razložila takole: četrt NA eno je takrat, ko se četrt iz 12 NAGIBA proti eni.

Tisti, ki trdite, da je to 12.45, ste se narobe razumeli.

V bistvu se niti vi med sabo ne razumete, na koncu smo čudni primorci, ko rečemo da je 12.37 dejansko dvanajst pa sedemintrideset. pa še čisto vsak nas razume.

Jest ne vem no,sem Ljubljančanka,pa vsi katere poznam ,mislijo enako kot jaz.Razen mojih prijateljev na štajerskem.
Itak je logično že matematično,tretjina je manj kot tričetrt,zato četrt ne more biti več od tričetrt.Kapiš?

Ni odvisno od pokrajine. Nikakor. Četrt je četrt, tričetrt pa je tričetrt. Ljudje porabljajo narobe, ker narobe razumejo.
Prav ima silvy!

Definitivno 12.15!!!!!!!!!!
Tako učijo tudi danes v šoli. Sem govorila s prijateljem, ki je učitelj, pa se je zgražal, da otroci tega ne vedo!! Le kako, če še starši ne?????

Pa dajte si dopovedati, da je situacija v praksi taka, da pravilnost nima veljave. Če določen {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi sploh nima pojma, določen pa pojmuje narobe, je čisto vseeno, kaj piše v SSKJ. To je podobno kot pri frazi “sem gledala čez okno”, ki je vsekakor napačna, ampak se v praksi uporablja !!

Zato je najbolje, da se takim poimenovanjem časa izogibamo. Jaz osebno se vedno prepričam, če dotični pojmuje (tri)četrt na nekaj enako kot jaz. Zgolj v izogib nesporazumom. Hvalabogu so redki, ki to uporabljajo.

Tako kot pravi marmoljadka je pri nas. Ampak pri nas mamo vzgajamo naj govori z minutami in ne četrt na eno =12:45, ker to nisem nikoli kapiral.

Mejim s primorci , ja rečejo tri in pu , celo srednjo šolo sem se zmerjal z njimi…..Mogoče tudi zato nisem dobil nobene primorke:)

ma, zdej je petnajst do desete in konc!!!
tričetrt na enajsto? Ma, ki dej, sej se otroku zmeša, preden mu to razložim!!!

Jao, sem bivša Primorka in res imamo s tem probleme :-))), ker tega ne uporabljamo in zato vedno full mislim, koliko je ura… je pa četrt na eno res 12 in 15 minut!

Izrazi “četrt”, “pol” in “tričetrt” na (uro) izhajajo iz premikanja kazalcev na običajni uri. Izraz “četrt na eno” tako pomeni čas, ko se je veliki kazalec premaknil za četrtino kroga po 12. uri, torej je naredil četrtino poti k “eni” (13-ti) uri. Podobno je z izrazoma za “pol” in “tričetrt”, vsi ti izrazi se nanašajo na prihodnjo (v tem primeru 13. uro) in ne na preteklo (12-to) uro. Izrazi izhajajo iz nemščine – npr.: “Wir treffen uns um dreiviertel fünf”, ki dobesedno pomeni: “Vidimo se ob tričetrt petih” – s pravi ob času, ko bo minilo “tri četrt pete ure”, torej 4:45 ali 16:45). V slovenščini (pretežno na Štajerskem in Koroškem) so dodali še predlog “na” – razloga ne vem …
V slovenskih narečjih, kjer nemščina ni imela tolikšnega vpliva, teh izrazov ne uporabljajo na ta način in dostikrat prihaja do zmede.
Vsekakor pa se v teh izrazih striktno uporablja sistem 2×12 ur in ne 24-urni. Tako nikoli ne rečemo na primer “četrt na 13-to” ali “pol 13-ih”.

Izraz “četrt na eno” uporabljajo ljudje, ki gledajo na ure s kazalci. Mi Primorci imamo digitalne ure in rečemo, da je ura “dvanajst dvopičje petnajst”.

Pri nas (Gorenjska) je “na” sopomenka “do” – četrt na tri je 2:45, ker damo še četrt na trenutno uro in dobimo tri

je pa res, da bomo prej rekli “petnajst do treh”, “dva petinštirideset”, “tričetrt čez dve” ali “četrt do treh”

Četrt na eno je 12.15 in NE 12.45. Nikakor!!!
Če starši tega ne razumejo, potem svojih otrok ne bodo pravilno učili. Velja že za cele generacije nazaj. Ne vem pa, kako je to komu lahko tako nelogično in nerazumljivo!?
Ena ura je razdeljena na 4 četrtine. 15 min je ena četrtina cele ure, torej do naslednje cele ure manjka še tri četrtine. Iz tega sledi, da je 10.15 četrt na enajst, 7.15 je četrt na osem itd…
Tisti, ki tega ne razumete, pa se raje ne sramotite, ker četrt na eno NIKOLI in NIKDAR ni 12.45!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close