Kje je tu logika?
Hrvati hočejo za polpenzion na Krku 85.000.Za ta denar te cel teden postrani gledajo,ignorirajo in podcenjujejo.Prijatelj je ravno prišel iz Krka in doživel naslednjo izkušnjo.Avto je parkiral ob cesti,kjer je bilo že cca deset avtomobilov.Bila je tabla za prepovedano parkiranje,vendar drugod ni bilo prostora,zato ga je parkiral tukaj.Šel je na plažo za dve uri in ko je prišel nazaj je videl,da njegovega avta ni več tam.Odpeljal ga je pajek.Zanimivo pajek je odpeljal le njegov avto,ki je bil edini s slovensko registracijo.Ostalih devet avtov so pustili pri miru(med njimi so bile avstrijske,nemške,italjanske in hrvaške registrske tablice).Odpeljali so le avto s slovensko tablico.Sprašujem se zakaj hudiča slovenci rinejo na hrvaško,če vsi dobro vemo,da nas ne marajo?Pojdite na dopust nekam,kjer se boste počutili enakovredno nemškemu gostu,kjer vas ne bodo podcenjevali.Lahko vam dam par namigov:Djerba(Tunizija) 80.000 PP
Turčija 79.000 PP
Krf 40.000 NZ
Bolgarija 79.000 PP
In letalo je že všteto v ceno, na Hrvaško pa morte pridt s svojim avtom za isto ceno.
Verjetno Hrvati nikogar ne silijo dopustovati pri njih. Pustite ljudi, naj se sami odločijo! Saj lahko sami pogledajo kataloge in se na podlagi cen Iin ostalega odločijo, kje bodo dopustovali. Kakor kdo želi, bi jaz rekla. In za info: mi gremo na Korziko in komaj čakam!
Lep poletni pozdrav!
P.
“ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI!”
Logika je!
Slovenčki smo pač totalno zaplankani! Če nekaj ne poznamo, se tega bojimo! Še več – ta strah totalno vsiljujemo tudi drugim! Da slučajno ne bi kdo spoznal kaj več, in potem ‘njega’, vseveda, prepričal, da je le on čista budala, ko si ne upa ‘čez planke’!
Vsi pluvamo po Hrvaški, koneckoncav pa jim ravno mi isti edini turizem gor držimo!
Svet je velik!
Mi na travel.over.net to vemo!
Ostale prepričat, pa je…
… mlini na veter, pa takle!
Nekaterin pač hrvaška obala ustreza in tudi pri meni je tako. Vi , ki se pa stalno repenčite in filozofirate o ‘slovenčkih’ (v stilu priznane profesorice) pa se nikar ne obremenjujte in lepo potujte po raznih Turčijah itd. A ni že dovolj neumnih razprav , ki so na temo kako nas naši sosedi ne marajo in kako jim mi delamo turizem – ena velika neumnost. In to , da bodo jedilne liste prevajali in kataloge – še večja neumnost (se ve kateri so svetovni jeziki…).
Sicer pa poznam takšne ljudi , ki stalno nergajo in ‘pljuvajo’ po Hrvatih, a glej vsako leto gredo tja na dopust in to celo 2x na sezono.
Moj nasvet je (za tiste, ki Hrvaške ne marajo) ne trudite se pisati kritik čez Hrvate in privoščite si tak dopust, ki vam ustreza !
Glede parkiranja: če delaš prekršek si pač kaznovan in s tem moraš računati.
Ja, Srboljub, enkrat si že napisal traktat o “ubogem, tlačenem, zafrustriranem” hrvaškem narodu.
Razen da je bilo tvoje razmišljanje žalitev tako za hrvate kot za ostale narode, nisi povedal nič novega. Če besedo “Hrvat” z izpeljankami nadomestiš z besedo “Srb” z izpeljankami, boš dobil odličen članek, ki je pojasnjeval razlog za “obisk” srbov pri vas v nedavni preteklosti. Tudi take članke je bilo moč brati v časopisih.
Zato se ne čudi, če ljudje niso nasedli…
lp
bv
Jaz mislim da bi bilo lepo ce bi “Slovenci” enkrat zagodli hrvatom tako da bi bojkotirali njihovo obalo. Mogoce bi se komaj takrat nasi juzni sosedi zavedali koliko “slovencki” pripomoremo k njihovi turisticni sezoni. Strinjam se z posameznimi mnenji da so sedaj cene za take da se sploh ne splaca vec riniti na jadransko obalo zato da te povrh vsega se cudno gledajo in prezirajo. Odlocitev je vasa. Mene sigurno ne bodo tako hitro spet videli.
Da ne bo govora na pamet…
Vir: 24ur.com
lp
bv
Slovenski obisk je bil nižji za okoli 13 odstotkov
Zaenkrat kaže, da dobrih rezultatov ni mogoče pričakovati, četudi je hrvaško turistično združenje za letošnje leto napovedalo triodstotno povečanje turističnega prometa. To kažejo tudi podatki o obisku iz Slovenije. Po podatkih hrvaške turistične organizacije je bil namreč turistični promet iz Slovenije v prvih šestih mesecih za približno 13 odstotkov manjši kot leto poprej.
“To je pod našimi pričakovanji, vendar pa verjamemo, da se bo v glavni turistični sezoni turistični promet iz Slovenije okrepil in da bo nadoknaden primanjkljaj iz predsezone. Slovenija je za Hrvaško vedno bila zelo pomembno tržišče, Slovenci pa so vedno bili cenjeni in dobrodošli gosti,” so pojasnili na hrvaškem ministrstvu za morje, turizem, promet in razvoj.
Za tiste slovenske goste, ki se še niso odločili, kje bodo preživeli svoj letni dopust, na hrvaškem ministrstvu za turizem še dodajajo, da bo letos potovanje po Hrvaški hitrejše in udobnejše, zlasti do destinacij v Dalmaciji. Hrvaška je namreč letos za promet odprla 108 novih kilometrov avtoceste Zagreb-Split, kmalu pa naj bi bilo na tej relaciji odprtih še dodatnih 70 kilometrov avtoceste. Poleg tega je že skoraj v celoti dokončana avtocesta Zagreb-Reka, številne izboljšave pa so bile narejene tudi v povezavah z otoki.
Čeprav sta bila junija zabeležena sedemodstotni padec turističnih prihodov in osemodstoten padec nočitev, pa je turistični obisk v letošnjem prvem polletju zaradi dobrih rezultatov v prvih petih mesecih, ko je Hrvaško v primerjavi z enakim obdobjem lani obiskalo 10 odstotkov več turistov, na enaki ravni kot lani, so še pojasnili na omenjenem hrvaškem ministrstvu.
Analitiki hrvaških turističnih razmer poudarjajo, da so razlogi za slabe rezultate dosedanje turistične sezone v visokih cenah, slabi pripravljenosti na sezono in v pomanjkanju sodobne turistične ponudbe.
Hrvaško je namreč v prvih petih mesecih obiskalo 1,65 milijona turistov, kar je za 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V enakem obdobju so zabeležili 5,25 milijona nočitev, kar je za 12 odstotkov več kot v prvem petmesečju lani, kažejo podatki hrvaškega urada za statistiko. Med turisti je bila večina tujcev, kar 1,16 milijona, kar je za 13 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Tujci so ustvarili nekoliko več kot štiri milijone nočitev, kar pomeni 76 odstotkov vseh nočitev ali 12 odstotkov več kot lani.
Med tujimi turisti so v prvih petih mesecih največ, 36,5 odstotka nočitev ustvarili Nemci. Sledijo jim turisti iz Avstrije s 13,2 odstotka, na tretjem mestu pa so Italijani, ki so ustvarili 9,1 odstotka vseh nočitev. Gostje iz Slovenije so ustvarili 8,1 odstotka vseh nočitev. Povečalo se je tudi število domačih turistov. Hrvaške turistične kraje je tako obiskalo 483.700 domačinov, kar je za tri odstotke več kot v enakem obdobju lani, število njihovih nočitev pa je poraslo za šest odstotkov na 1,25 milijona.
lp
bv
Tudi jaz sem bil na Krku, nisem imel problemov z parkirom, ampak z KONOBAROM. Smo šli na pico v Baški cca 17.00H, naročimo pijačoo in pice, p1jačo cca15 minutah, pic pa od nikoder, pa pridejo za nami italjani,pa nemci pa italjani, pa slovaki; po čakanju cca 1 ure natakarja vprašamo kaj je z našini picami, pa nam odgovori, da imajo probleme s kuhinjo, makako vprašam, če so pice dobili že tisti, ki so prišli za nami. Ga vprašam, če me ima za budalo, pa mi reče da ne razume, ponovim pa ga vprašam če me ima za munjo, tedaj pa popizdi se zapodi v mene, vendar sem obvladav in mu zavil roko na hrbet, da se umiri, mu plačam 39 kun za zapitek in smo šli, kaj si naj človek misli. S tem tam doli je nekaj narobe, če nam nekaj ponujano, mi pa to plačamo bi človek pričakoval neki korekten odnos, ne pa da ima človek opravka z nekimi hukigani nikoli več
Se jst se bom pridruzila temu vasemu pritozevanju cez Hrvate. Ci kdo ne prenese kako se obnasajo do slovenskih turistov pač ne hodite na Hrvaško. Meni osebno se zdi v redu. Vem da se najdejo tudi taki, ki se nesramno obnašajo do Slovencev vendar niso vsi taki. Meni je bilo lani zelo všeč na morju, tudi lastnik apartmajev je bil faca. Pa tudi ena prodajalka se je nuccila slovenske cifre samo zaradi Slovencev. Glede upada turistov se mipa zdi da je krivo tudi vreme.
Tisti, ki jamrajo čez Hrvate in se še vedno vračajo na Hrvaško obalo morajo pri sebi razjasniti pojme kaj bi sploh radi.
LP, Snegi
Pravkar sem prezivela 2 tedna na hrvaskem morju, na relaciji od Losinja do Visa (jadrnica). Tudi ce bi imela slabe izkusnje (pa jih na sreco nimam), bi se vracala, saj takega morja, kot je v Dalmaciji, ni nikjer – pa sem veliko prepotovala. Stvar okusa.
Kar se pa tice ljudi in odnosa – povsod se najdejo cepci, Slovenci se zdalec nis(m)o nobene perle.
lp!
Ma zadnja 4 let sem bil po dvakrat na sezono na Cresu in Lošinju. In nimam niti ene slabe izkušnje s Hrvati. Nasprotno. Lani na Cresu trije pripadniki štjaerske rase, stari okrog 50 let pri natakrici naročijo “kozla”. Punca je imela sama celo teraso in z precej truda ji je uspelo strči vsem. A ko se je gospodom opravičila da Kozla pa nima – so se ti začeli norčevat iz nje in to prek vseh meja! Bili so tako neoukusni in poniževalni, da se je zgražala cela terasa – in samo zato ker punca ni vedela da je za omnejene “gospode-” kozel = laško.
Drug primer: sedimo v restavraciji – dve starejši gospe strežeta in naenkrat se prismrdi 5 prešvicanih kolesrjev – po govorici sodeč iz Selške doline. Ja mi smo p lčn! In začnejo gostom pobirati jedilne liste dobesedno iz rok – ker po njihovem so oni upravičeni do prednosti saj so pribrcali od nevm kje. No potem so se zmišljevali – skratka ko čoban u gradu na koncu pa niso imeli niti kun da bi plačali tiste 2 rižoti.
Letos na Lošinju: cca. 10 avtomobilov parkiranih točno na označbah, ki parkiranje prepovedujejo. Od tega 5 hrvaških, 3 slovenski in 2 nemca. In odvažali so jih lepo po vrsti… celo najprej tiste z hrvaškimi oznakami.
Vem da se lahko naslednji mesec meni pripeti kak slaba izkušnja. Pa vendar sem moral odgovoriti na vaše obtoževanje, ker se mi zdi da prevečkrat pozabljamo nase…
Se moram pridružiti mnenju Ozbeja. Že veliko let dopustujemo na Hrvaškem, po večkrat na sezono, kampiramo, tudi spreminjamo lokacije, pa v vseh letih nimam slabe izkušnje. Menim, da tak kot si ti do ljudi, taki so oni do tebe. Meni so npr. tokrat pri kampiranju ( na Cresu) kar precej pri plačilu skozi prste pogledali, en kup stvari mi ni bilo potrebno plačati. Pa morje in narava so tu resnično neopisljivo lepi. Ljudje so na Cresu in Lošinju strašno prijazni, tudi na Krku, bolj južno Biograd, Zadar, Šibenik pa je res malo slabše, ampak tam na splošno tudi najbrž do drugih turistov nastopajo nespretno- beri jih samo odirajo. Moja pripomba na Hrvaškem so cene in ni izključeno, da ne bomo kdaj drugje kampirali,res pa je da je za kampiranje s prikolico za nas logistično Hrvaška optimalna rešitev, kjer si še lahko s svojim gumijastim čolnom na lastnih plažicah izven gužve. Upam , da se bodo pocenili, naravo ohranili, prijazni so pa že zdaj. Aja, hotel pa ne maram tako, da mi razne last minute varjante in agencije ne pomenijo veliko. Če pa potujem v tujino grem pa tudi raje v lastni režiji in že najdem prenočišče in sem svobodna. No ,ja , sicer pa vsakemu po svoje, pa lepe počitnice.
Kje je tukaj logika, da ti avto pajk odpelje? Sigurno ni on kriv, ker je narobe parkiral. Hrvati so krivi. Sigurno gre za zaroto proti Slovencem. Najboljs da mejo zapremo pa nobenga vec cez ne spustimo, lahko jim pa celo vojno napovemo…
Se mi zdi, da bi se nekaterim tukaj to zdelo bolj logicno! Na zalost.
a ni ta tema že preveč zlajnana?
tisti ki kurcajo hrvaško in ljudem dopovedujejo, da morja nimajo samo oni, majo svoje argumente, tisti, ki pa že celo življenje dopostujejo na jadranu, pa so s tem kar jim je ponujeno zadovoljni…tko da….ne vem kje je štos?
jst osebno ne hodim več na hrvaško, vidu sem jo, ampak svet je velik….tudi za manj denarja! Osebno (!) pa mislim, da se tisti,ki veselo pripovedujejo kako je na hrvaškem najlepša obala globoko motijo! bil sem po celem jadranu, bil sem po mediteranu, bil sem na pacifiku, karibih in hrvaška se tuki definitivno ne more niti primerjat! ampak ne me zdej napadt, to je samo moje osebno mnenje!men hrvaška pač ni nič posebnega, nekaterim pa je, kar je čist logična stvar!
Še enkrat se oglašam!
Točno tako kot ugotavljate – vsak naj gre tja kamor mu paše… mene moti to, da potem ravno ti, ki vztrajno hodijo na ta del Jadrana najbolj pljuvajo po Hrvatih!
Ne vem kaj sploh hočejo!? Drugam ne znajo ali si ne upajo…
Tudi jaz grem vsake toliko let za par dni tja dol. Slabih izkušenj nimam.
Res pa je, da me izredno moti to, da so tako hudičevo ekstremno ‘proti brzini cepljeni’!
Zato grem enostavno rajši drugam, če imam le možnost!
Lepe dopuste vsem, kjerkoli!
Vir 24ur.com
Drag oddih na Jadranu
Zagreb | 13.7.2004 | STA
Po pisanju zagrebškega Večernjega lista so cene na hrvaškem Jadranu tudi to sezono zelo poskočile.
Dubrovnik je tudi letos najdražji
Turiste, ki se odpravljajo na jadransko obalo čakajo do 50 odstotkov višje cene kot denimo v Zagrebu. Dubrovnik je spet najdražji, kot že prejšnja leta. Tam meso na žaru stane skoraj 20 kun (640 tolarjev) več kot v Zagrebu, kava v lokalih na Stradunu pa je tudi nekaj kun dražja kot v prestolnici, piše Večernji list.
Trgovci v mestih ob obali tudi to sezono ponavljajo že preizkušeno politiko cen. Čim bližje je trgovina plaži, tem višje so cene.
Na puljski tržnici Veruda so cene sadja in zelenjave tudi do tri kune višje od tistih v središču mesta. Breskve stanejo več kot 20 kun za kilogram, paradižnik pa več kot 10 kun za kilogram (320 tolarjev). Za primerjavo v Zagrebu kilogram najdražjih breskev stane 16 kun, kilogram paradižnika pa se dobi že za 4 kune.
Še večje razlike so v cenah med Reko in bližnjimi otoki. Za paradižnik, ki ga na reškem trgu prodajajo po 7 in 8 kun, morajo turisti na Lošinju ali Susku plačati 12 ali 13 kun. Zato ni čudno, da gosti tja potujejo s polnimi vrečkami sadja, zelenjave in drugih živil. Razlike so velike tudi pri mesu. V Zadru je potrebno za kilogram piščančjega fileja odšteti 55 kun (1760 tolarjev), kar je za 17 kun (oziroma dobrih 540 tolarjev) več kot v Zagrebu. Turiste pa lahko neprijetno presenetijo tudi cene v restavracijah.
Torej, tričlanska družina, po navedbah Večernjega lista, za sedem dni počitnic na dalmatinski obali, potrebuje najmanj 5000 kun (160.000 tolarjev). Povprečna cena apartmaja je 40 evrov na dan, oziroma 300 kun na dan (9600 tolarjev), kar za teden počitnic znaša dobrih 2100 kun. Poleg tega je za prevoz treba odšteti še 1000 kun in približno še enkrat toliko za hrano in kakšen večerni sprehod. Če pa se tričlanska družina odloči za kosilo v restavraciji s sicer bolj skromnimi cenami, bo morala za to odšteti najmanj 250 kun, še navaja .
Komentarji na ta članek so zelo odmevni, saj je veliko bralcev na spletnih straneh Večernjega lista spontano reagiralo na napisano. Kot je komentiral nek razburjeni bralec, Hrvat na delu v Švici: “Zelo žalostno kar se na Hrvaškem dogaja. Želel sem iti na dopust na Jadran, toda tako pa ne bom. Zakaj naj bi plačal isto ceno za počitek na Hrvaškem kot tudi v Španiji in Turčiji? Na hrvaško morje se iz Zuricha peljem šest ur, eno do dve uri pa do Španije ali Turčije. Nekaj je treba spremeniti ali Hrvaška ne bo več turistom zanimiva. Podobnih komentarjev na omenjeni članek je še veliko, kar nikakor ne gre v prid hrvaškemu turizmu.
Forum je zaprt za komentiranje.