kdaj nosi miklavž?
Pomembno je, da se kupuje, pomembno je, da se dogaja.
Po drugi strani pa – če otroci nevernih cele dneve v šoli poslušajo, kako verni otroci razlagajo o darilih, ki jih bodo dobili od Miklavža in Božička, bodo s tem seveda prihajali domov in kaj naj potem starši naredijo??????[/quote]
Povejo resnico, da k njim Miklavž ne hodi, ker niso verni? Tukaj so lahko tako striktni in proti Cerkvi, ko pa je treba pokazat jajca, pa rep med noge… tipično!
Kristus Bog, kaj vam je? Če so otroci vsak dan obveščeni o tem, da Miklavž nosi darila pridnim otrokom in če otrok zase misli, da je bil tudi priden, ti pa mu potem doma začneš razlagati, da nosi samo vernim otrokom??? Komu zdaj nosi, pridnim ali vernim??? Bo mogoče otrok na koncu razumel, da ni dobil darila, ker ni bil priden, ker ni bil veren?
Ne mi z jajci, mirijam, se to sposobi za eno tako zelo verno gospo, mislim takšen nivo izražanja? Pa tako malo sočutja, ki ga premoreš za otroke, ki jim ni nič jasno, kaj se dogaja? Daj malo tudi v srcu živi svojo vero, ne samo v cerkvi.
pri nas imamo samo miklavža, že od nekdaj, ker smo pač verni. Božička nikoli nismo imeli, ko sem bila jaz otrok, zdaj se je razpasel heheheheh, ampak ok, kakor komu paše. Seveda, otroci bi imeli vse, Miklavža, Božička, Dedka Mraza hehehe, da le čimveč prinesejo hehehehe. Lepo sem razložila moji petletnici, da Miklavžek lahko prinese to in ono in potem konec. Ona bi potem še Mariposo za božička hehhe itd…. Je pa malo kriize, ker potem pridejo obiski okoli Božiča in potem vsi sprašuejo kaj pa je tebi Božiček prinesel, ali pa : tole imate pa za pod smrekico, je Božiček prinesel itd… je kar kriza ja….
Točno zato. Ampak ve ste malo pozabile, kaj pomeni biti otrok. Sploh pa v naših časih ni bilo tega, kar je danes, takrat smo bili vsi enaki, danes pa je malo morje razlik. Ko bo pol razreda v ponedeljek v šoli govorilo samo o Miklavžu, bodo oni drugi zraven kot bebčki. Niso bili pridni in niso dobili nič. Ali pa niso dobili nič, ker niso verni. Kaj mislite, kaj bo otrok prej potegnil ven?
No, ne verm, kako ti vzgajaš svoje mulce, ampak moji jasno vedo, da jim prinese darila Miklavž, da glede božička in dedka mraza si lahko pod nosom obrišejo. Tukaj ni težava v otrocih, če jim pač lepo razložiš, da naj počakajo na dan – recimo božič, ko jim bo pa božiček prinesel darila. Lepo poveš, da Miklavž obdari tiste, ki hodijo v cerkev – uff težko, a ne?? Božiček pa ostale obiskuje. naj lepo vsak dan vratca na adventnem koledarju odrpejo in ko bodo na koncu bo pa darilo. Težava je v starših!
O jajcih- a sem kaj takega rekla? Sem morda koga preklinjala? Ne! Bolj grobo, ali ap recimo vulgarno sem se izrazila, ampak vsekakor nisem preklinjala. 🙂
In sočutje ne rabijo otroc, ampak starši, ki mislijo, da morajo otroci vedno vse dobiti in delati kot drugi! Bog ne daj biti drugačen! Veš, tudi to je del vzgoje. 😉
HUDO NO! Tole prvič slišim – da je Miklavž rezerviran za vernike, Božiček pa za neverne. Pa par dni nazaj ste babe skakale, da kaj se neverniki gredo/gremo za Božič. Madona, a ste uvedel monopol na ta dva dobra moža?
lej, jaz nisem verna, pa vendar je pri nas tud hodil Miklavž, ker Miklavž obdaruje vse pridne otroke – no mogoče sem imela sam srečo, da v “tistih ” časih Miklavž še ni delal diskriminacije glede na vero.
Nehaj se mi ven metat, mirjam. Do zdaj sem mislila, da si ti srčno verna ženska, od danes pa tega ne verjamem več. Kar se mene tiče, je bistvo vere ljubezen in sočutje. Če ti nimaš sočutja niti do otrok, kaj šele karkoli drugega. Kaj bi rada dokazala, da so starši, ki hočejo razveseliti svoje otroke, navadni hinavci, a to? Tole, kar tukaj pišeš, s tem pravzaprav dokazuješ, da si svoje verske boje pripravljena bojevati na otrocih. Jih ne dobiš, ko se gremo argumentirane razprave, ker zaradi svoje nerazgledanosti vedno kaj hitro padeš, ampak tukaj gre za otroke, vsi smo slabi na otroke in dejansko izkoriščaš stisko ljudi, da bi dokazala svoj prav.
Kar se mene tiče, si ti lahko vsako jutro pri maši, ti nimaš tistega, kar bi srčno veren človek moral imeti.
No, ne verm, kako ti vzgajaš svoje mulce, ampak moji jasno vedo, da jim prinese darila Miklavž, da glede božička in dedka mraza si lahko pod nosom obrišejo. Tukaj ni težava v otrocih, če jim pač lepo razložiš, da naj počakajo na dan – recimo božič, ko jim bo pa božiček prinesel darila. Lepo poveš, da Miklavž obdari tiste, ki hodijo v cerkev – uff težko, a ne?? Božiček pa ostale obiskuje. naj lepo vsak dan vratca na adventnem koledarju odrpejo in ko bodo na koncu bo pa darilo. Težava je v starših!
O jajcih- a sem kaj takega rekla? Sem morda koga preklinjala? Ne! Bolj grobo, ali ap recimo vulgarno sem se izrazila, ampak vsekakor nisem preklinjala. 🙂
In sočutje ne rabijo otroc, ampak starši, ki mislijo, da morajo otroci vedno vse dobiti in delati kot drugi! Bog ne daj biti drugačen! Veš, tudi to je del vzgoje. ;-)[/quote]
In pol ti bo otrok rekel, zakaj pa on ne hodi v cerkev in da hoče, da gre v cerkev. In kaj mu boš ti rekla? Aja, ti si verna. Si mu že malemu vsilila svoje stališče. Jaz nisem. Ker otrok pač zato, da bi dobil darila, ne bo šel v cerkev. Se bo kasneje sam odločil, če bo želel. Btw, na ne obdaruje Božiček tudi verne potemtakem?
Konec leta pač potegnemo eno črto in tudi otroci so del tega. In če pač hodijo ti možje in obdarujejo pridne in ne samo verne otroke, tudi mi, ateisti, pripravimo darilca ravno takrat.
Božični večer je 24.12.
Božiček naj bi nosil potem 25.12. zjutraj.
Hčerki sem tri dobre može razločila takole:
Povedala sem ji zgodbo o Sv. Miklavžu, ki je bil dobrotnik in je vse svoje premoženje razdal ljudem. Tako še vedno ob njegovem godu dobivamo darila.
Ker pa je svet velik, ne more vsega narediti sam, zato mu pomagata Božiček in Dedek Mraz. Božiček ima teren po Ameriki in tam okoli, Dedek Mraz pa na vzhodu. :))))
Tako kot jaz verjamem, tudi ona verjame, da vsi ti trije možje obstajajo!
Zato nam VSI TRIJE prinesejo darila. Ni ne vem kaj, ampak včasih tudi majhno darilce, ki se kar naenkrat znajde pod smrekico, sredi popoldneva, naredi veliko veselje! Pa čeprav je to samo zavitek čokoladnih cekinov.
no pri nas je tako: doma nosi miklavž, pa pri tašči in mojih starših, ter v cerkvi in na eni proslavi.
božiček bo nosil doma, pri vseh sorodnikih, v moji službi, pri bivšemu možu v službi in pri partnerju v službi. gremo na predstavo, kjer bo tudi božiček. nato prinese še v cerkvi in na dveh koncih. ko imamo neko igra+proslava.
….cel kup daril…..pa vrtec sem pozabila in v šoli.
Kot je že ena lepo povedala – problem je v starših in ne v otrokih. Ker danes je nujno, da ima moj vse tisto, kar ima sosed, če se da, pa raje dvojno kot on. Da ja ne bo kaj “prikrajšan”. Kakšno sočutje, lepo vas prosim???? Sočutje izražamo ob nekih hudih, težkih dodgodkih, ko so-čutimo bolečino nekoga, ki jo doživlja. A zdaj če otrok ne bo v decembru 3 x zasut z darili, pa na smrt trpi ali kaj? Ne, nismo bili nekoč “vsi enaki”, nehajte mi to meglo prodajat! Vsem je v vrtcu prinesel Dedek Mraz, to je res, sicer pa je pri nas od pamtiveka doma nosil Miklavž. SAMO Miklavž, pa amen. Enim je pa samo Dedek Mraz, pa amen. Pa noben ni travm doživlajl, pa noben ni uvedel Miklavža, ker so ga imeli drugje in noben ni uvedel DM, ker so ga imeli drugje. SO znali starši nam, takratnim otrokom, dopovedat, da pri nas je tko, “tam”” je pa drugače. Današnji starši tega očitno niste več sposobni.
Še danes pri nas nosi Miklavž. SAMO Miklavž. Pri tašči nosi DM – spet SAMO DM. Pa so vsi naši mulci živi, celi, zdravi in vsega imajo prepolne riti, četudi so “prikrajšani” za menda obveznega Božička. Znajo povedat, da pri nas je tako, pa fajn, da je pri vas drugače in ko mi kakšen pove, da je pri XY pa tudi velikonočno zajec nosil povem, da pri nas pa ne nosi in ne bo nosil, ker je za nas Velika noč vse kaj drugega, kot še ena priložnost za zapravljanje denarja. Isto sem povedala, ko so mi v vrtcu čivkali, da onemu je pa prinesel še Božiček in še DM – a jaz pa nisem bil dovolj priden? Smo lepo razložili, da k enim hodijo vsi 3, k nam pa tako, kot sem napisala, pa ne zato, ker bi bili pri naši hiši manj pridni, ampak zato, ker pri nas živimo malo drugače, kot pa “tam”. Debata končana. Nobenih travm pa nobenega pomanjkanja – kljub temu.
Povejte mi, a boste otrokom dovolili, dali, kupili….vse, kar bodo imeli drugi, četudi so največje neumnosti, samo zato, ker imajo drugi? Ste res tako omejeni? kaj je narobe, če rečeš, da fino, če ima XY Miklavža, mi ga pa nimamo, imamo pa zato Dedka Mraza ali Božička? Kaj je narobe, če otrok včasih na nekaj počaka? In če včasih – o groza!_ v nečem odstopa in nečesa nima, ker to pač ni v naši navadi???
A je mogoče, da se ti čisto nič ne zavedaš svoje nizkotnosti? Naši otroci bodo dobili strašno velika darila, vaši pa ne? Pa kaj misliš, da mi svojim otrokom ne morem omogočiti strašno velikih daril? Bi rekla, da veliko lažje kot ti. Pet otrok in en zaposlen pri vas doma, na kaj se toliko naduvavaš? To je tako, kot da bi jaz zdaj napisala, veš, mirjam, ko bo šel pa tvoj sin k obhajilu in bo dobil strašno veliko darilo (reciva v vrednosti 500 evrov), bom pa jaz svojemu sinu, ki ne bo šel k obhajilu, kupila darilo za 2.000 evrov. Zanalašč. Da bo tvoj sin trpel, kot se ti naduvavaš nad tem, da bo moj trpel, ko bo tvoj dobil strašno velika darila.
O vzgojnosti tega in onega pa mi raje ne piši. Ker če boš otroke vzgojila v nizkotnost, ki krasi tebe, potem naj se Bog usmili tudi njih. Najprej se bo tako in tako moral tebe.
Forum je zaprt za komentiranje.