Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kateri mehčalec za perilo vam je najboljši?

Kateri mehčalec za perilo vam je najboljši?

Zanima me tudi vaše mnenje o dokaj novih mehčalcih na tržiču:

– Oscar
(poletje v školjki, sreča na vrvici, tistega lepega dne, na planincah, kajmak in marmelada)
– Teta Violeta
– Sampy (bel, moder, vijolični, rumen)

… pa Ornel – baby soft?

Mehcalci so.kot dnevni vlozki – totalno nepotrebna, nekoristna, celo skodljiva zadeva, ki pa so nam jo proizvajalci z marketingom uspesno prodali kot nujen del vsakdana.

Če dalj časa pereš perilo brez mehčalca, postane trdo in ne stoji lepo na telesu.
Kako pa na naraven način zmehčati trdo perilo?

Tako tako, jesih je edina prava stvar, tudi če so v časih ko se še nisi rodilo uporabljali mehčalec, ker trde cote res nekako niso prijetne za oblečt.

Nikoli v življenju še nisem prala z mehčalcem. Niti ni moja mama. mogoče sem si kdaj sposodila kakšno majčko, ki je bila tako oprana (recimo kje v hribih, ko preveč zašvicaš/se poliješ in ti tvojih zmanjka…). Ne čutim potrebe po mehčalcih. Meni cunje čudovit stojijo na telesu. Tudi ožuljena še nikoli nisem bila. Normalen prašek v količini dobra žlica in veter. Pa je vse ok. Zdravo zame in za svet.
Mehčalci so res čisto nateg ovc. Izključno in samo to.

Jp, žličko praška, pa v hribe……….. in takoj veš, da je večno samska čudakinja. 🙂

Jp, žličko praška, pa v hribe……….. in takoj veš, da je večno samska čudakinja. 🙂
[/quote]
:))) Poročena 26 let, 4 otroc. še kaj? ja, transferzalo sem pa že nekajkrat opravila.

[/quote]
:))) Poročena 26 let, 4 otroc. še kaj? ja, transferzalo sem pa že nekajkrat opravila.
[/quote]O fajn, bi ti vse otroke socialna pobrala, če bi hodili umazani okrog, ko bi jim ti cote prala z žličko praška. 🙂 Porakaš, koliko bab je danes sploh še, da niso čisto prfliknjene.

Imam tako bujne obline, da se mi vse trde tkanine oblačil lepo napnejo in oblikujejo po telesu in to brez uporabe mehčalca.💋💋💋

[/quote]O fajn, bi ti vse otroke socialna pobrala, če bi hodili umazani okrog, ko bi jim ti cote prala z žličko praška. 🙂 Porakaš, koliko bab je danes sploh še, da niso čisto prfliknjene.
[/quote]

Sam še tole – moji otroci so danes že vsi nad starostjo, ko bi jih lahko pobrala socialna. Poskusi prati kadaj z manj praška, boš dojel, da te nategujejo s priporočeno količino. In NISEM napisala žlička, ampak dobra žlica. Kar je dovolj za 6 kg boben povprečno umazanega perila.
Če je zelo umazano, dam malo več praška, še raje pa v tistih primerih namakam. Ampak to počnem recimo trikrat na dva meseca.
Porkaš, koliko prfliknjenih dedcev so naredile dandanes reklame:)))

Saj res, danes ste vse oblečene v salo, vam ne bi bile tudi trde lanene cote neprijetne na telesu. 🙂

Mehčalca ne uporabljam, ker izjmeno zapaca cevi in kad pralnega stroja, četudi delaš redna “šok čiščenja” s kisom, sodo bikarbono ipd. na programu 90 stopinj; mehčalec zadržuje vlago in če brisače niso dobro posušene, smrdijo – v omari se usmradijo lahko.

Uporabljam samo še Lenor dišeče perle. Jih natresem v boben, skupaj s pralnim gelom – v boben. Perilo prav tako mehko in še dlje dišeče, kot z mehčalci. Nobenih stvari pa ne nalivam v novem stroju več v dozirno posodo – vse gre direkt v boben . Cevi stroja ( od dozirke do bobna) in prostor pod dozirno posodo je čisto, brez očem nevidne sluzi in brez plesni ( drugače jo komot najdeš, ko greš s prstom noter v cev :)…..

O fajn, bi ti vse otroke socialna pobrala, če bi hodili umazani okrog, ko bi jim ti cote prala z žličko praška. 🙂 Porakaš, koliko bab je danes sploh še, da niso čisto prfliknjene.
[/quote]

Sam še tole – moji otroci so danes že vsi nad starostjo, ko bi jih lahko pobrala socialna. Poskusi prati kadaj z manj praška, boš dojel, da te nategujejo s priporočeno količino. In NISEM napisala žlička, ampak dobra žlica. Kar je dovolj za 6 kg boben povprečno umazanega perila.
Če je zelo umazano, dam malo več praška, še raje pa v tistih primerih namakam. Ampak to počnem recimo trikrat na dva meseca.
[/quote]
Ah vidim jaz, da znajo babe tudi zaprat cote, sploh ko hodi pob na treninge imajo eni čisto siva kimona, ki bi naj bila bela. Ne boš ti meni, veš kake ratajo cote, če jih večkrat pereš s premalo praška, jo lahko samo stran vržeš. Verjamem pa da svojih ne vidiš realno, drugi jih pa.

[/quote]
Ah vidim jaz, da znajo babe tudi zaprat cote, sploh ko hodi pob na treninge imajo eni čisto siva kimona, ki bi naj bila bela. Ne boš ti meni, veš kake ratajo cote, če jih večkrat pereš s premalo praška, jo lahko samo stran vržeš. Verjamem pa da svojih ne vidiš realno, drugi jih pa.
[/quote]

Oh…:))) Prideš na kontrolo? Zaprane cote ratajo predvsem zato, ker jih perejo pri prenizkih T in s pisanimi cunjami skupaj. Vidim, kaj ljudje obešajo po balkonih, ja! Če kaj, pa zapranih cunj res nimam. Pa če mi ti verjameš ali ne. Me sploh ne gane.
Poskusi pa enkrat za hec, boš videl koliko denarja zagoniš po nepotrebenm za prašek, pa še okolje obremnjuješ.

[/quote]

Oh…:))) Prideš na kontrolo? Zaprane cote ratajo predvsem zato, ker jih perejo pri prenizkih T in s pisanimi cunjami skupaj. Vidim, kaj ljudje obešajo po balkonih, ja! Če kaj, pa zapranih cunj res nimam. Pa če mi ti verjameš ali ne. Me sploh ne gane.
Poskusi pa enkrat za hec, boš videl koliko denarja zagoniš po nepotrebenm za prašek, pa še okolje obremnjuješ.
[/quote]

Zaprane cunje nastanejo poleg pranja pri prenizkih teperaturah, kerperejo skup mešano perilo, da šparajo, tudi zaradi praškov, ki vsebujejo preveč fosfatov in predoziranja pralnega sredstva, pa cenenih praškov, ki ne vsebujejo stabilizatorjev barv, ki so v perilu – raktino so praški tako močni, da “izpirajo” barve iz perila…. Podobno kar dela aceton, ko odstranjuje lak z nohta….

[/quote]

[/quote]Oh, sem jaz probal že vse živo. Ne vem pa kako bi ti prala nekaj kar se lahko pere na 40 pri visokih temperaturah. In nimaš prav, cote se lepo zaperejo zaradi premalo praška ni treba nič mešat barvastega in belega, to so vedele že stare mame, moja zagotovo, ki je bila rojena leta 1905 :-), tako da ne boš ti na novo nekaj pogruntala. Recimo sam perem pobu kimona, ki se po pranju na 30 skrčijo vsaj 5 cm, to dobim vedno nazaj z nategovanjem in ne mislit, da če bi pustil, da se pri naslednjem pranju ne bi še nbaprej krčilo. Če dam tako kimono v stroj na 90, bom iz velikosti 180 dobil le še otroško velikost. Ampak je vedno belo, nekaterim babam pa to rata takoj zaprat in take ostanejo, sivo grdo, nikakvo, skratka videt umazano zanemarjeno.

Saj res, danes ste vse oblečene v salo, vam ne bi bile tudi trde lanene cote neprijetne na telesu. 🙂
[/quote]

Polarni, sem opazila, da zelo rad diskutiraš o mehčalcih, praških za perilo in na sploh o pravilnem pranju perila. 🙂
Tebe bi marsikatera mama od Monk takoj imela za zeta!
Skrben in vesten, pa še njeno hčer bi držal na kratko …
💋💋💋

[/quote]Oh, sem jaz probal že vse živo. Ne vem pa kako bi ti prala nekaj kar se lahko pere na 40 pri visokih temperaturah. In nimaš prav, cote se lepo zaperejo zaradi premalo praška ni treba nič mešat barvastega in belega, to so vedele že stare mame, moja zagotovo, ki je bila rojena leta 1905 :-), tako da ne boš ti na novo nekaj pogruntala. Recimo sam perem pobu kimona, ki se po pranju na 30 skrčijo vsaj 5 cm, to dobim vedno nazaj z nategovanjem in ne mislit, da če bi pustil, da se pri naslednjem pranju ne bi še nbaprej krčilo. Če dam tako kimono v stroj na 90, bom iz velikosti 180 dobil le še otroško velikost. Ampak je vedno belo, nekaterim babam pa to rata takoj zaprat in take ostanejo, sivo grdo, nikakvo, skratka videt umazano zanemarjeno.
[/quote]

Kakor komu. Meni ne rata nič sivo, grdo, zaprano. Skrči se mi pa na deset let kakšna stvar. Desetletij, ko perem, se je pa že kar nabralo. Z mnogo manj praška, kot tebi.
A ti pereš samo prešvicane sintetične kimone?

Moj stroj je pa tako pameten, da če dam preveč praška, mi noče centrifuge narest ;).
Hahaha…..
Me pa čudi, da moški toliko zagovarja na veliko uporabljat prašek in mehčalec? Po navadi ženske s tem pretiravamo in ja- jaz sem tudi. A nič več. In moje perilo je bolj mehko in dišeče. Sploh se pa pozna na brisačah, kjer namesto mehčalca uporabim kis in niso tako trde kot so bile z mehčalcem. Ma nisem verjela, dokler nisem probala.

A kis dodaš na začetku pranja v boben, ali v predalček za mehčalec?

Oh, sem jaz probal že vse živo. Ne vem pa kako bi ti prala nekaj kar se lahko pere na 40 pri visokih temperaturah. In nimaš prav, cote se lepo zaperejo zaradi premalo praška ni treba nič mešat barvastega in belega, to so vedele že stare mame, moja zagotovo, ki je bila rojena leta 1905 :-), tako da ne boš ti na novo nekaj pogruntala. Recimo sam perem pobu kimona, ki se po pranju na 30 skrčijo vsaj 5 cm, to dobim vedno nazaj z nategovanjem in ne mislit, da če bi pustil, da se pri naslednjem pranju ne bi še nbaprej krčilo. Če dam tako kimono v stroj na 90, bom iz velikosti 180 dobil le še otroško velikost. Ampak je vedno belo, nekaterim babam pa to rata takoj zaprat in take ostanejo, sivo grdo, nikakvo, skratka videt umazano zanemarjeno.
[/quote]

Kakor komu. Meni ne rata nič sivo, grdo, zaprano. Skrči se mi pa na deset let kakšna stvar. Desetletij, ko perem, se je pa že kar nabralo. Z mnogo manj praška, kot tebi.
[/quote]

Nobeno kimono ni sintetično. 🙂 Je iz bombaža in konkretno ta težka tekmovalna iz 500 granmskega, ki jih sin uporablja. Perem seveda vse, cote morajo bit lepe in sveže dišeče. Saj ti pravim, naše stare mame so vedele, novodobne se pa afnate in mislite kako ste pametne. 🙂

[/quote]
Ko sem glede tega prebirala navodila, je bilo večkrat omenjeno, da se vlije takoj na začetku pranja in sem se za ta način odločila. kis mehča vodo, ne perilo, in je perilo mehko toliko, kot je mehka voda.

[/quote]
Ko sem glede tega prebirala navodila, je bilo večkrat omenjeno, da se vlije takoj na začetku pranja in sem se za ta način odločila. kis mehča vodo, ne perilo, in je perilo mehko toliko, kot je mehka voda.
[/quote]
Nisi pa prebrala, da je prašek bazičen in kis izniči to in je vse skupaj potem ena svinjska župa, ki ne zmehča ne vode, ne opere pošteno cot in cote lepo smrdijo, ko pridejo iz pranja, sevead ti več ne vohaš, ker si navajena. 🙂

[/quote]

Nobeno kimono ni sintetično. 🙂 Je iz bombaža in konkretno ta težka tekmovalna iz 500 granmskega, ki jih sin uporablja. Perem seveda vse, cote morajo bit lepe in sveže dišeče. Saj ti pravim, naše stare mame so vedele, novodobne se pa afnate in mislite kako ste pametne. 🙂
[/quote]

Jaz sem pa mislila, da imaš to velikega sina, ne malega otroka, da si ne zna sam dati prat.

[/quote]

Jaz sem pa mislila, da imaš to velikega sina, ne malega otroka, da si ne zna sam dati prat.
[/quote]

Če bi ti bila sposobana kaj mislit, bi ugotovila, da ti obsedenost z mano ne koristi in bi si poiskala strokovno pomoč. 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close