Kateri avto izbrati ?
Lep pozdrav zanimam se za nakup rabljenega avta (za novega ni €) za avto bi dal tam max. 6.000€ avto mora biti dizel in pa imeti vsaj nekaj prostora z avti nimam veliko izkusenj zato nevem akterega vzeti katero znamko in model malce sem gledal škodo fabio 1.4tdi in pa 1.9sdi (karavan), in pa malo ford focusa 1.6TDCi ali so vredu? in pa nasploh me zanima kaj je dobro vasi predlogi in izkusnje. Hvala za odg. in Lep pozdrav 😀 (se opravicujem ce je ze dosti tem odprtih o tej temi)
Pozdravljen,
hvala za vprašanje.
Če povzamem, zanima vas dizel, karavan v C segmentu.
Tu imate na voljo še golfa variant, hyundai i30 cw (test: http://avto.over.net/testi/hyundai_i30cw_16_crdi_hp_style/ ), kio cee’d wagon, peugeot 308 sw, renault megane karavan…
Med motorji TDI in SDI bi vam svetoval raje TDI izbiro, saj je bolj razširjena in zagotovo se dobi več delov zanjo. TDCi tudi ni slaba izbira, na testih sem z obemi vrstami motorjev dosegal približno enako porabo.
Pri nakupu rabljenega vozila je bolj pomembno, da s seboj vzamete osebo, ki se spozna (mehanik) in bo tako pregledal vozilo v kakšnem stanju je. Če so km realni, če bo potrebno kaj zamenjati (zavore), če je motor dobro negovan, če je bil že kaj avto lakiran, ipd…
aha hvala za odgovor karavan sem mislil samo pri fabi-i ker je tisti osnovni model majhen pri drugih pa nerabi biti karavan. Se pravi bi bil ford focus 1.6 TDCi dobra izbira ? in pa me zanima se kako je kaj z znamkami katero znamko izbrati kaksne so sedaj kvalitete dal pa bi tam do 6000€ se pravi da kia ceed odpade in pa hyundai i30
Avtomobili zadnjih let so si precej podobni.
PSA, torej Citroen in Peugeot imata podobne dele, kot BMW (1.6 THP motor). Audi, Škoda, Volkswagen in Seat imajo iste motorje in iste menjalnike. Tudi kateri drugi sestavni deli so enaki. Starejši Fordi si delijo iste dele kot Mazda in nekateri celo z Volvoti (mondeo, S40,…). Elektronika pa je pri večini Boscheva ali Magneti Marelli. Tako, da je težko reči katera znamka je boljša, ker so sestavni deli pogosto iz iste tovarne.
Focus vam je dobra izbira. Glede na to, da boste kupili rabljenega, najbrž izven garancije, ga boste servisirali pri kakšnem lokalnem mehaniku, ki bo cenejši. Tu na forumu je ena tema o Fordovih serviserjih kjer jih ravno ne hvalijo. Ford se pelje zelo dobro. Tudi kvalitetno je izdelan. Sam sem nad Fordi navdušen.
Poglejte še mogoče kakega Seat Leona, Mazdo3.
(se ze vnaprej opravicujem ce je tale odgovor napisan veckrat ker mi ga ne pokaze tam pod odgovori) hvala za odg gledal sem ford focusa letnik 2007, masina 1.6TDCi, prevozenih ima 138000km in pa bogato opremo cena pa je tam 5.500e pa se avtohisa daje 6 mesecev garancije pa me zanima ce je predrag ali ne gledal sem tudi mazdo konkretno tole http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6017018&show=1 ali je vredu ? kako je pa kaj z ceno vzdrzevanja za forda slisal sem da je ford drag za vzdrzevanje ali je to res ? kako je pa kaj z mazdo kako je vzdrzevanje ali je draga za vzdrzevat mislim glede servisov in pa cen rezervnih delov ali so dragi ali ne ?? hvala za odg. lp rajc
Najprej, da pokomentiram Mazdo3 sedan. Avtomobil nima serijskega odbijača oziroma ima dodan spodnji del, kot tudi stranska pragova.
Glede Focusa je to dobra cena kolikor sem jo primerjal s ponudbo Focusov na spletu. Za ta denar bi mogoče kje dobili tudi 1.8 TDCI z malce več moči v kolikor to potrebujete? Niste namreč zapisali ali boste delali kakšne relacije ali večinom mestna vožnja?
Glede Fordovega servisa si preberite to temo: http://med.over.net/forum5/read.php?99,4656284
Glede Mazde pa menim, da je večji problem ta, da nimajo ravno razvejane servisne mreže. Vendar če ste iz kakšnega večjega mesta potem ne boste imeli s tem težav.
Skoraj bi si upal trditi, da je dizel pri Fordu malenkost ekonomičnejši kot pri Mazdi. Šele sedaj prihaja nova generacija dizlov pri Mazdi.
Težko je reči kaj je boljše, ker je odvisno na kakšen rabljen avtomobil boste naleteli. Vzemite s seboj na ogled avta osebo, ki se resnično spozna na avte. Magar ji plačajte nekaj evrov za ogled avtomobila, da ga strokovno oceni in ne boste falili.
Lp zopet imam eno vprasanje kot sem zasledil v tem oglasu http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6067728&show=1 na koncu da naj bi masina od forda focusa model 1.6TDCI bila od citroena ali je to res kot pise v oglasu na dnu ?
Lp zopet imam eno vprasanje in sicer sem zasledil v tem oglasu kaj pise spodaj da naj bi imeli ford focusi 1.6TDCI masino od citroena ali je to res poglejte oglas dol vse pise http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=6067728&show=1
“V avtomobilu je 1.8 TDCI motor, ki je ga izdeluje podjetje FORD ter ne 1.6TDCI od citroena. Poraba se giblje od 4l/100km – 6,5l/100km odvisno od načina vožnje..”
Ne razumem kaj je hotel s tem povedati prodajalec, glede na to, da je Ford je normalno da je Fordov motor notri.
Dvomim, da mu uspe porabo spravit na 4 litre. Minimalna povprečna poraba s tema avtom bi bila lahko okoli 5,5 l/100km pa še to je izjemno počasna varčna vožnja.
Lp nikakor se ne morem odlociti v izbiri je ostal se ford focus. No danes sem pa malo gledal opel astro (novejso razlicico 2004-2006 letnik) in sicer mi odgovarjata karvan in navadni model me pa zanima kaksne so te astre aja pa motor kateri je boljsi 1.7 CDTI/DTI ali 1.9 CDTI ? hvala za odgovore pa opravicujem se ker vedno tezim.
Spet en gumpec, ki mu je pri avtu nepomemben dizajn, ergonomija, kvaliteta materialov, funkcionalnost, prostornost, zmogljivost mašin, itd…važno da ima porabo za liter manjšo in da obišče mehanika 1x manj v petih letih…jao jao folk, kdaj se boste streznili…