Kam marca
Ivy dragica, ne govori o stvareh, ki jih ne poznaš. Lady ne berem, vse kar mam skupnega s frizerji je obisk enkrat na 2 meseca. Mam pa cca 170 000 milj na moji Miles and More kartici, pa ti to verjetno nekaj pove o moji službi. Meni pove predvsem to, da si bom lahko kmalu privoščila zastonj karto do kjer-mi-paše-in-nazaj.
In predvsem sem toliko osebnostno zrela, da ne obkladam neznanih ljudi z stereotipnimi žaljivkami.
Prvič sem na tem forumu in sem ravno naletel na ta post. Smešno kako se nekateri obnašate, porivate naprej svoj backpacking. Backpackerji ste mi smešni, greste na drugi del sveta in potem tam šparate vsak cent. Gledate kako se boste vozili z nekimi avtobusi, porabite pol dneva da sploh kam pridete, drugo polovico dneva pa iščete čim cenejšo luknjo za spat.
Ravno par mesecev nazaj se mi je zgodilo na Rodrigezu, opazoval sem skupino backpackerjev. Midva z punco sva si lepo najela motorček, sploh ni bil drag, ampak backpackerjem še vedno preveč (videlo se je da niso revni, samo v glavi imajo neko bolezen). Midva sva obdelala že pol otoka, ko sva šla spet mimo izposojevalnice so bili backpackerji še vedno tam in gledali zemljevid in razmišljali kje bodo prestopili, kdaj sploh vozijo avtobusi… Pol dneva pa že skoraj mimo.
Meni je tak način razmišljanja bolan, ravno tako kot ne bom spal v neki luknji. Na koncu me pride vse skupaj mogoče par 100 eur več kot nekega backapckerja.
“Ne vem, ne vem” idej je mnogo, s punco potujeva na podben način kot ti. Sem sem prišel zato, ker iščem destinacijo za februar. Prepotoval sem že kar nekaj sveta, predlagam pa definitivno npr. kombinacijo Malezija – Singapur. Čisto, prijazni ljudje, storitve vrhunske, hoteli tudi, mogoče bi se celo dalo priti skozi s tvojim budgetom. Kar se monsuna tiče, je takrat že mimo (vsaj na vzodni obali kjer sem bi jaz). Definitivno priporočam Tioman island, tja lahko letiš iz Kuala Lumpurja ali Singapurja z Berjaya air – je res doživetje, ker je na Tiomanu ena najkrajših stez na svetu. pojdita v Japamala resort, je res fenomenalno (poglej na google)
Ali je backpacker popotnik? Ali je boln v glavi? Ali je zavidanja vreden, ker se ne drži ustaljenih poti in ne najema skuterja? Ali je pać bolezen na strani tistega, ki ne razume! Tistega, ki je dejansko mogoče tudi neumen ali kako drugače retardiran (g-kot recimo gobec, jaz o stopnji tvoje retardiranosti ne bom sodil, sem pa mnenja, da si pristal relativno nizko na evolucijski lestvici). Napisal si, da si prepotoval že kar nekaj sveta! Se imaš torej za popotnika, backpackerja, turista? Menim da si turist-nakladač, seveda to je moje skromno mnenje. Ostani v dilemi in odpotuj na kakšen forum, kjer boš lažje izrazil svoje težnje.
Jaz bom rekla tako: BODI TISTO KAR SI!!!
In, da ne bo pomote – to je forum za popotnike in ne forum za turiste… Kdor ne razume razlike med tema pojmama, naj pogleda v slovar…
IN JA, sem backpacker. Ampak si še niti na enem potovanju nisem trgala od ust in ne privoščila tistega, kar sem si zaželela. Backpackerji so pač ljudje, ki gredo na dopust BREZ AGENCIJE. Zame je to – to. In, ki ne jejo v najdražjih restavracijah in ne spijo v najdražjih hotelih.
Veš, ni nujno, da se v hostlu drenjaš s še parimi v eni sobi – jaz nikdar ne spim v dormu, ampak SE POČASTIM s privatno sobo, in ne boš verjel S PRIVATNO KOPALNICO. Toliko o spanju v zakotnih luknjah…
Razlike med turisti in backpackerji:
– turisti potujejo z agencijami (že najbolj neumne so mi izjave agencij o doplačilu 200€ za letalske takse.. Pa ljudje, se vi zavedate, da je to skoraj tretjina letalske karte. In ko kupiš letalsko karto, je to večinoma že v ceni… ) in preplačajo od 30-50%, backpackerji pa pač potujejo s svojim lonely planetom ali intuicijo. Nihče te ne priganja oziroma greš ko ti pač zapaše…
– turisti večinoma potujejo s kovčki ala Samsonite, backpackerji pa pač z backpackom (beri: Nahrbtnik). Nekako si ne predstavljam same sebe kje v Afriki (beri: AFRIKI in ne Egiptu ali Tuniziji), kako bi vlekla s sabo voziček na koleščkih…
– turisti večinoma lazijo za vodičem in verjamejo vsakemu larifariju, ki ga ta BOG izusti, backpackerji pa gredo okoli sami, spoznajo kakšnega domačina in od njega izvejo iz prve roke
– turisti plačajo za dopust 2500€, backpackerji pa 1500€ (lahko ti dam konkretno moj letošnji primer, ampak raje ne, potem bi se našel nekdo, ki ga je stalo še manj kot mene)
– turisti jedo po dragih zanič restavracijah, kjer je okus totalno prilagojen njihovi kuhinji in ne poizkusijo nič “lokalnega”, backpackerji pa pač jedo po “zakotnih menzah” (kot bi jih ti poimenoval, saj nimajo pogrinjkov) in jedo z lokalnimi ljudmi in lokalno hrano
Torej glavna razlika in glavni razlog, zakaj SMO nekateri backpackerji še zdaleč ni v denarju, ampak v kvaliteti… V tem,da greš najbrž enkrat samkrat v določeno državo in jo želiš izkusiti v njeni originalnosti… Pač, ko greš v Mehiko, ne ješ v Burger Kingu ampak v kaki Tortelieri.
Ampak ti boš Mehiko itak doživel samo v Cancunu ali Acapulcu! Na motorčku ali skuterčku… S svojo oprijeto majčko in punca s tono make-upa. TOLE LETI NA TURISTE NASPLOŠNO IN NE DIREKTNO NATE; DA NE BO POMOTE OZIROMA OBČUTKA OGROŽENOSTI… Ali pa boš v kakšnem lokalčku srkal margerito…
To je razlika med turisti in backpackerji! V občutku za originalnost….
O srakoper is back. Bilo bi pa dobro, če srakoper ne uporablja besed katerih pomen ne razume. Očitno mu je pomen izrazov kot so retardiranost in evolucija neznan in tuj, saj jih drugače nebi uporabljal. Sicer pa poznam nekaj backpackerjev, ki so čist ok ljudje, tako, da srakoper verjetno ne sodi mednje.
Hehehe tak odgovor srakopera sem čakal. Hvala, si mi polepšal dan, te kar vidim kako si ratal ves rdeč in komaj tipkal od razburjenja.
nefretete::trv to je konstruktiven odgovor. Sam še nikoli nisem potoval z agencijo, vedno v lastni režiji. Nikoli nebi moral it nekam z agencijo in potem bit vezan na neko skupino in plan. To mi je grozno sploh pomislit in strinjam se s tabo da potem vse preplačaš in ne doživiš niti pol toliko kot če greš sam. In se strinjam s tabo, vsak naj potuje po svoje. Jaz ne spim v nekem luksuzu, ne spim pa tudi v luknjah, nekaj srednjega. Moral pa sem malo napisat o backapckerjih, ker se nekateri na tem forumu tako primitivno obnašajo (srakoper).
Aha “G” Torej s negacijo backpackerstva spodbijaš samega sebe! Pomoje si ti kar en reven turistek tako kot črviček in še nekaj novejših uporabnikov foruma. še enkrat vam zaželim srečno pot na drugo internet lokacijo. Seveda ste vabljeni tudi na sodelovanje tukaj, ampak ostaneta vam okenci “kam in kako na počitnice” in seveda naš vija-vaja kotiček na koncu! Tukaj pa kar, ni panike! Vse ostalo pa je žal prirejeno za bolj iznajdljive, lahko jih poimenujemo tudi POPOTNIKI!
Moram samo nekaj dodat.
1. Forum se imenuje “Izkušnje na potovanjih” in se ne omejuje na tip potovanja.
2. Očitno obstaja še vmesna kategorija, ki jo nekateri izmed vas ne želite priznati tj. tisti, ki potujejo brez agencij vendar ne na način backpack (nahrbtnik, hostel, itd. da ne povzemam iz zgornjega posta, ki opisuje razliko med turisti in popotniki).
3. Poskusite preseči sterotipi o tej vmesni kategoriji. Tako kot vsi backpakerji ne spite s ščurki, niso vsi turisti ali popotniki v oprijetih majicah, itd.
4. Lahko bi pokazali več strpnosti do ne-backpackovskih popotnikov. Le-ti vas niso v zgornjih postih nikoli zmerjali, kot ste vi njih.
5. Glede na to, da ste res že prepotovali ogromno, bi si želela več konstruktivnih predlogov od vas. Če grem recimo v Malezijo, kjer bom 1 teden ležala in 1 teden okrog hodila, me zanima kaj se splača videt, doživet in občutit. In namesto, da mi pomagate, se obesite na tisti 1 teden.
Upam na še veliko konstruktivnih predlogov z vaše strani.
Draga Agatha,
Preden odpišeš, bi ti svetovala, da malo pogledaš, kaj vse sem že prej napisala. Predvsem bi bilo dobro, da se prešteješ do 10 preden odpišeš in poskušaš pozitvino gledati na rahlo drugače misleče/potujoče.
Sama pa:
– v večini primerov hodim in ne capljam.
– ne potujem s turističnimi agencijamo ker a) redko ponujajo kombinacijo, ki sem jo gor opisala; b) so predragi in c) želim videti tudi stvari izven okvirnega formata, ki ga ponavadi nudijo turistom
– barvi katalogi me ne zanimajo, redno pa (vsaj za hotele) uporabljam tripadvisor (in ga globoko priporočam (za tiste s troliji)) in LP
– mastne denarnice nimam, ker jo redno čistim, če pa si mislila mastne denarce pa za svoj dopust pač varčujem
– vse štiri od sebe pa včasih paše dati, še posebej ob 10-12 urni stresni službi vsak dan.
– koliko sem razvajena, žal ne moreš sodit. Lahko pa rečeš, da se ne strinjaš z mojimi estetskimi standardi.
Lep dan.
“”tudi jaz predlagam razvajeni turistki, da odcaplja do najbljižje turistične agencije, kjer bo dobila prelep, barvni katalog sanjskih potovanj s ponudbami , primernimi njeni mastni denarnici. . ne skrbi, za vse bodo poskrbeli! pa le vse štiri od sebe!””
Kako ti že pravijo concord girl če se ne motim:)
Ja, tako mi pravi fant v hecu. In to zato, ker ne maram hotelov z 1*. In potem to avtomatsko pomeni, da si želim 1 teden samo ležati na plaži ob hotelu iz barvnih brošur (seveda po tem, ko sem vre to uredila capljajoč v agencijo) ?
Malo pokukajte ven iz svojih stereotipnih predstav. Zakaj so potem povsod po svetu hotelu od 1* do 5* ? Verjetno za ljudi, ki si želijo videti iste kraje, in doživeti isto/podobno, razlika med njimi pa je samo v tem kako želijo/morejo tam bivati. Še vedno sem trdnega prepričanja, da samsonite trolly in hotel 4* ne vplivajo na intenziteto in pristnost doživetja, če si le tak, da si želiš pokukati izza hotelske ograje. In verjamem, da se jaz (kot concorde girl) in ti voziva v enako razmajanen taxiju kjerkoli na svetu… in oba pri tem uživava. Razlika je le v tem (pri temle mojem postu), da jaz na določene destinacije pač ne bom šla. Na ostalih se bova pa srečala nekje v lokalnem baru.
ah, ne pusti se, nekateri so nevoscljivi!
ce sama zasluzis dovolj denarja imas pa res pravico izbirati svoj dopust!
tudi sama rada potujem, kdaj s sotorom, kdaj pa grem v hotel..odvisno!
sicer je pa cisto vseeno kje spis. vazno da dopusta ne prezivis ob bazenu. zakaj bi ti dopust pokvaril kaksen umazan hotel s scurki!
ne vem zakaj bi bila razvajena, ce si vse sposobna sama placati.
glede na to, da dobro zasluzis si dovolj sposobna, kar pa gre nakaterim v nos!sigurno se bo sedaj kdo oglasil, da si sluzbo dobila prek vez…tipicno slovensko (:
Nisem vse prebral, sem pa videl, da so bili omenjeni Sejšeli. Iz teksta sicer nisem čisto opazil, ali so te osebe res bile tam oziroma kaj jih je konkretno motilo, ko so bili tam na potovanju. Jaz bi ti jih zelo priporočil! Bil sem letos pomladi tam in ti lahko nudim dosti informacij, tudi glede poroke, ker sem dal to skozi brez slovenskih posrednikov. Res so tam tudi kakšni resorti, kjer si lahko 14 dni pri miru, tako kot verjetno skoraj v vsaki državi na svetu, pa če je še tudi tako popotniška ali karkoli. Lahko pa greš naokoli in se spočiješ ob čudovitih plažah, kjer ne boš redko sama na njih ali pa bo res zelo malo ljudi in mislim, da ni primerjave z Maldivi, kjer si pa res vezan na resort in majhen otoček (da ne bo pomote tudi to kdaj paše, res pa bi bilo 14 dni za mene preveč za takšne počitnice/potovanje). Če želiš več informacij, me lahko kontaktiraš na ta mail v tem forumu, res se pa bojim, da boš s 1500evri za 14 dni težko prišla skozi, posebej ker sem videl, da so trenutno letalske karte dosti dražje in ker si želiš vsaj nek normalen standard. Jaz sem spomladi dal solidnih 570E z vključenimi taksami iz muenchna. Res pa so tam cene kar navite, posebej prenočišče je lahko velik strošek, če želiš bolj udobno varianto. Narava je zastonj in je res lepa, kot bi prišel na raj na zemlji.
Drugače pa kot so že nekateri rekli, kakšna Tajska je lahko tudi zelo ok, kjer se najde veliko lepih plaž in če želiš tudi dokaj praznih. Meni je tudi Vietnam bil zelo všeč (je tudi cenejši, čeprav bi letalska karta bila spet dokaj velik strošek), a glede na tvoje želje, bi ti bil mogoče že malo predivji, spet odvisno, kaj bi te konkretno zanimalo.
Forum je zaprt za komentiranje.