Kako se vam je začela menopavza
Meno, 30.06.2025 ob 19:32
Na koncu boš umrla, to je najbolj strašen izid usacga lajfa, to je šele jeba
Klimakterij vsaj 10let prej. Če bi takrat vedela več o tem, bi mi bilo precej lažje. Začelo se je s hudo nespečnostjo, potenjem hladno mrzlo v sekundi, nihanjem razpoloženja. To so mi najhujši simptomi. Zaradi nenaspanosti si tečna (predvsem sama sebi), vročinski oblivi še poslabšajo samozavest in hitro greš iz stanja normalnosti v jok, ker ti je sinička pristala na kuhinjskem oknu in ti lepo poje. Menstruacije so postale neredne zadnjih par let, npr 1-2x letno. Nikoli ne veš kdaj. Vse manj mi paše meso, zelenjave skoraj ne jem (že od nekdaj nisem ljubiteljica), po OH se počutim najslabše. Dejansko se najbolje počutim rahlo lačna. Kar je dvorezen meč ampak je pa res:)
Zelo pomaga telovadba, kot npr taichi, joga in pilates. Če dodaš še dvigovanje uteži in vaje za moč, si zmagala.
Najljubši del dneva mi je sprehod s psom in čas po sprehodu, ki je namenjen počitku in mirnemu zaključku dneva.
50 let. Precej shitasto se počutim že kar nekaj let, nekako se nisem nikoli poglabljala v menopavzo, perimenopavzo ipd., a sem letos ob poplavi materiala na to temo dojela, da sem nekaj let že v perimenopavzi. Simptomatika je pa, recimo da bo opisano vsaj v večjem delu povezano s tem: pri 35 letih se v dveh mesecih zredim za 10 kg, vsak mesec skoraj cel mesec rjavkasti izcedki – ginekologinja rekla, da gre za propadanje rumenega telesca. Menstruacija se iz 32-35 dni (od kar sem jo dobila pri 11 letih) skrajša na “idealnih” 28 dni, je pa redna. Spim max. 2 uri v kosu, povečini ne več kot skupaj 4 ure na noč. S kilami se matram in v petih letih komajda sklatim dol 5 kg (5 kg presežka ostane – ni sile, ker sem bila prej itak presuha). Čas teče in po petih letih rjavkasti vsakomesečni izcedki izginejo, menstruacija še vedno vsak mesec, brez izjeme. Pri 40 se spet čez noč zredim za 10 kg in telo še kar nalaga. Meša se mi, ker jih ne morem sklatit dol nikakor – da omenim, fizično sem od nekdaj aktivna 6x na teden cca. 2 uri na dan. Jem manj, ni efekta. Uspem le zabremzat naraščanje teže, a sem strašno nesrečna, ker zdaj sem pa pretežka. Pri 45 se pojavijo ob “ovulaciji” strahotne bolečine v križu, nogah, medenici, trajajo 1-2 tedna vsak mesec, pogosto sem prikovana na posteljo – sem kao ginekološko zdrava. Dobim kronično vnetje oči, izjemno suhe oči (vse žleze so zamašene) – – to ne bo nikoli več ok, zdravim s ciklosporinom in trpim. Začnem se postiti min. 2 dni na teden in še povečam telesno vadbo. Počutim se vsak dan slabše, utrujenost ali raje šibkost, zdi se mi, da umiram. Duševno se počutim zelo depresivno. Migrene so za umret 24/7. Pri 47-48 se mi pojavijo neznosne palpitacije, preskakovanje srca, vsak utrip podvoje, 24/7, počutim se ujeto, sfrustrirano, težko, na robu smrti. Srce je sicer ok. Ščitnica tudi. Menstruacija še vedno na 28 dni, postaja pa močnejša. Dobim tudi cisto, ki ne poči in mi povzroči hormonsko neravnovesje. Predpišejo mi Primulut in ob jemanju skoraj umrem – tko da niti pod razno nobenih hormonskih tablet več. Začnejo mi izpadati lasje, v 9 mesecih mi jih ostane le še 1/3. Trim, guram, se postim, telovadim in … nekako ni v moji naravi, da vržem puško v koruzo. Lasje nehajo izpadat, v letu dni so se 80% obnovili. Srčne aritmije se umirijo, le še pred menstruacijo mi srce ponavadi nekaj dni nori. Menstruacije so postale obupno močne (a ponavadi le 3 dan), takrat je stranišče kot v kakšni grozljivki. Uspela sem shujšat, sem precej fit. Zgledam presenetljivo dobro. Počutim se še zmeraj ušivo, brez energije, za crknit, praviloma v drugi polovici ciklusa. menstrucije mi umanjka 1-2x letno, potem ko pa pride, krvavtive nadomesti vse za nazaj. Bolijo me kosti, sklepi. Občutek, da ne morem dihat. Migrene so 50% boljše. Vmes sem imela leto dni težave z “alergijami” (nikoli prej v življenju) in herpesom (ki ni izginil 9 mesecev), potem je spet se čez noč odšlo, kot prišlo. Itd. Skratka, ni glih …
Za nevem969:
Pozdravljena, uboga reva, ko sem brala tvoj zapis, se mi je kar milo storilo… Pa tebe je doletelo vse, kar je možno! Malo razmišljam, da sem nekatere simptome, ki jih opisuješ, tudi sama opazila v preteklih letih, pa sem jih ignorirala… Moje mnenje je pač, da nismo bili ustvarjeni za tako visoke starosti. Včasih so ljudje živeli max 50 let.
ne vem969, 03.07.2025 ob 11:19
50 let. Precej shitasto se počutim že kar nekaj let, nekako se nisem nikoli poglabljala v menopavzo, perimenopavzo ipd., a sem letos ob poplavi materiala na to temo dojela, da sem nekaj let že v perimenopavzi. Simptomatika je pa, recimo da bo opisano vsaj v večjem delu povezano s tem: pri 35 letih se v dveh mesecih zredim za 10 kg, vsak mesec skoraj cel mesec rjavkasti izcedki – ginekologinja rekla, da gre za propadanje rumenega telesca. Menstruacija se iz 32-35 dni (od kar sem jo dobila pri 11 letih) skrajša na “idealnih” 28 dni, je pa redna. Spim max. 2 uri v kosu, povečini ne več kot skupaj 4 ure na noč. S kilami se matram in v petih letih komajda sklatim dol 5 kg (5 kg presežka ostane – ni sile, ker sem bila prej itak presuha). Čas teče in po petih letih rjavkasti vsakomesečni izcedki izginejo, menstruacija še vedno vsak mesec, brez izjeme. Pri 40 se spet čez noč zredim za 10 kg in telo še kar nalaga. Meša se mi, ker jih ne morem sklatit dol nikakor – da omenim, fizično sem od nekdaj aktivna 6x na teden cca. 2 uri na dan. Jem manj, ni efekta. Uspem le zabremzat naraščanje teže, a sem strašno nesrečna, ker zdaj sem pa pretežka. Pri 45 se pojavijo ob “ovulaciji” strahotne bolečine v križu, nogah, medenici, trajajo 1-2 tedna vsak mesec, pogosto sem prikovana na posteljo – sem kao ginekološko zdrava. Dobim kronično vnetje oči, izjemno suhe oči (vse žleze so zamašene) – – to ne bo nikoli več ok, zdravim s ciklosporinom in trpim. Začnem se postiti min. 2 dni na teden in še povečam telesno vadbo. Počutim se vsak dan slabše, utrujenost ali raje šibkost, zdi se mi, da umiram. Duševno se počutim zelo depresivno. Migrene so za umret 24/7. Pri 47-48 se mi pojavijo neznosne palpitacije, preskakovanje srca, vsak utrip podvoje, 24/7, počutim se ujeto, sfrustrirano, težko, na robu smrti. Srce je sicer ok. Ščitnica tudi. Menstruacija še vedno na 28 dni, postaja pa močnejša. Dobim tudi cisto, ki ne poči in mi povzroči hormonsko neravnovesje. Predpišejo mi Primulut in ob jemanju skoraj umrem – tko da niti pod razno nobenih hormonskih tablet več. Začnejo mi izpadati lasje, v 9 mesecih mi jih ostane le še 1/3. Trim, guram, se postim, telovadim in … nekako ni v moji naravi, da vržem puško v koruzo. Lasje nehajo izpadat, v letu dni so se 80% obnovili. Srčne aritmije se umirijo, le še pred menstruacijo mi srce ponavadi nekaj dni nori. Menstruacije so postale obupno močne (a ponavadi le 3 dan), takrat je stranišče kot v kakšni grozljivki. Uspela sem shujšat, sem precej fit. Zgledam presenetljivo dobro. Počutim se še zmeraj ušivo, brez energije, za crknit, praviloma v drugi polovici ciklusa. menstrucije mi umanjka 1-2x letno, potem ko pa pride, krvavtive nadomesti vse za nazaj. Bolijo me kosti, sklepi. Občutek, da ne morem dihat. Migrene so 50% boljše. Vmes sem imela leto dni težave z “alergijami” (nikoli prej v življenju) in herpesom (ki ni izginil 9 mesecev), potem je spet se čez noč odšlo, kot prišlo. Itd. Skratka, ni glih …
Za ne vem969:
“Občutek, da ne morem dihat.”
To se meni dogaja. Izredno težko diham. Sem astmatik, ampak pulmolog pravi, da je astma pod nadzorom. Jaz pa takooo težkoooo dihaaamm.:(((
Replika na tole zadnjo glede dihanja. To nima najmanjše zveze s pljuči oziroma sploh s kakšnim telesnim vzrokom. Težko dihaš zaradi anksioznosti. Sama sem imela pred leti isti problem; sem mislila, da me bo zadušilo. Nekaj mesecev je trajalo. Pri tem sem imela vse izvide BP, vključno s pljuči. Prav nobenega telesnega vzroka ni bilo za to, da bi jaz težko dihala. Ko sem dojela in razumela, da z mano ni nič narobe in da v bistvu LAHKO diham, se je težava končala.
Ena531, 03.07.2025 ob 13:55
Je imela katera težave z visokim pritiskom? Sem 50. in pojavila se mi je popldanska utrujenost, neredne menstruacije in visok pritisk, za kar sem prejela tablete. Še katerea težave z visokim pritiskom?
So tablete edina rešitev?
Koliko imaš pritiska? Nekoč je veljalo 100+ število let je normalno.
Odkar pa farmacija umetno znižuje številčne vrednosti, pa ti vsilijo tablete že pri 130. Ne nasedaj.
Ena monovka, 03.07.2025 ob 14:08
Koliko imaš pritiska? Nekoč je veljalo 100+ število let je normalno.
Odkar pa farmacija umetno znižuje številčne vrednosti, pa ti vsilijo tablete že pri 130. Ne nasedaj.
Tudi meni se je pojavil visok pritisk, pred tem pa hudi glavoboli. Dobila sem tablete za pritisk po katerih so glavoboli prenehali.
Poleg tega pa imam tudi oblive in nespečnost…
zeleni list, 30.06.2025 ob 20:02
kristus ženske, 30.06.2025 ob 19:55
Mena je točno en dan. Dan ki pride točno eno leto po zadnji menstruaciji. Tisti dan si v meni. Pred tem si bila verjetno skoraj desetletje v predmenopavzi, po tem dnevu pa si v pomenopavzi.
Nekaj najboljšega je, ko ti nekdo takole pametuje, pri tem pa ne pove nič pametnega in tudi na vprašanje ne odgovori. Ja, pametnjakovička, hvala za predavanje, vse to vemo. Avtorico pa zanima konkretno, kakšne izkušnje imamo in kako si pomagamo. (to je odgovor za “kristus ženske”, če slučajno ne bo citiralo).
Avtorica, meni so se začeli znaki z močno poslabšanim spanjem (zbujanje po trikrat na noč) in blagimi vročinskimi oblivi. To se je začelo en mesec po “zadnji” menstruaciji – za katero se je potem izkazalo, da še ni bila zadnja. Pol leta kasneje so namreč vsi znaki čudežno izginili in en mesec kasneje sem spet dobila M. Zdaj pa čakam, kako bo naprej. Zaenkrat ne jemljem ničesar.
Pritiska sem imela 170/90, tako je bil kar povečan in izjemo slabo počutje ob njem (tičanje v glavi, nosu, glavoboli, nervoza,…).
Moja zdravnica se s simptomi perimenopaze ni nič ukvarjala, samo povdarek je dajala na ta pritisk in da je to potrebmo urediti s tabletami.
Meni je pa hudo, če to samo prehodno obdobje, da bom zaradi tega moral jesti tablete celo življenje.
Evo, vse te znake imam jaz od kakega 45.leta, le veliko blazje in pms se mi zacikla in traja po od ene do tretje menstruacije, ko mi pa zdaj menstruacija izostane za 3 mesece, imam vseeno pms na 2-3 tedne.
Torej kile gor in dol dobesedno cez noc in to po 5kg, suhe oci, napihnjenost brez razloga, bolijo me noge, prsi imam skoz napete, sem pa tja kdaj popusti napetost, otekam ful, glavoboli ob vsaki menstruaciji, spim 5 ur, na sreco mi je to dovolj, skratka telo dela vse nekaj po svoje in brez vsakega reda, edino oblivov nimam in glava je se ok, ce ne stejem koncentracije, ki popusca.
Ena531, 03.07.2025 ob 15:11
Pritiska sem imela 170/90, tako je bil kar povečan in izjemo slabo počutje ob njem (tičanje v glavi, nosu, glavoboli, nervoza,…).
Moja zdravnica se s simptomi perimenopaze ni nič ukvarjala, samo povdarek je dajala na ta pritisk in da je to potrebmo urediti s tabletami.
Meni je pa hudo, če to samo prehodno obdobje, da bom zaradi tega moral jesti tablete celo življenje.
Enako. Tudi jaz ne bi rada jemala zdravil vse življenje.
Živim pa relativno zdravo, nisem pretežka.
Za Ena531, če ne bo citiralo.
Ena531, 03.07.2025 ob 15:33
Enako jaz, vitka, redno telovadnim + redni sprehodi, zdrava lahka prehrana, veliko sproščanja. Je pa res, da sem bolj dovzetna za stres.
Koliko imaš pa pritiska s tableti, jaz jemljem Candea 8 mg, pritisk pa 130-140/75-80
Jemljem Byol 2,5 mg in Lorista 50mg. Ko merim doma, je pritisk okrog 130/90, pri zdravniku pa je še vedno visok (sindrom bele halje).
Jaz si sama sploh ne merim več, ker si ga samo povečujem, tako, da mi ga meri samo zdravnica (1x na 14 dni) in še to samo z ročnim merilcem. Ker z avtomatskim sem imela skoz visokega, ker sem se ful napsihirala.
Preveri, če ti lahko meri z ročnim merilcem, meni zelo pomaga da ostanem mirna in si posledično ne povečujem pritiska.
..aha..fajn, da delite izkušnje. Moje so proti opisanim mile, a čutim spremembe. Polagoma se spreminja ciklus. Vmes sem imela že povsem rahlo krvavitev, sedaj pa se zadnje mesece pojavi tudi 2x v mesecu, kratke, a za odtenek močnejše. ‘spančkam’ lahko tudi popoldne, 20-30.min, me zmanjka. Vmes so bile že prisotne nespečnosti, ko sem se ob 2:30h zbudile in ne zaspala…sedaj sem spet ‘normalna’. Zanimanja, ki sem jih nekoč gojila, so me minila. drugih, konkretnejših težav ni…46 svečk upihnila :D..
..babe, ne se dat 😉
Tale post se pa bere, kot v starih časih na starši staršem. 🙂
Nobena še ni omenila poslabšanja vida. Zadnje leto ne morem brati časopisa brez očal. Kupila sem kar ene v dm. Pa deklaracij v trgovini. Ni šans, da to razberem. S tem se težko sprijaznim, ker sem vedno videla kot sokol.
Sicer pa vse, kot zgoraj. Edino lasje mi ne izpadajo, imam pa črne dlake na bradi, ki rastejo tako hitro, da me včasih prehitijo. In potem po celodnevnih sestankih v službi, v kopalnici ugotovim, da mi omelo raste iz brade.
Dobra stvar teh poznih štiridesetih let pa je samozavest. Te je več. Včasih se ne lotim omela, ampak si raje dam še rdečo šminko na ustnice, da odvrne pozornost.
Forum je zaprt za komentiranje.