Kaj naredi človeka človeškega
Anonimno 7180, 08.12.2021 ob 21:28
Citiram Zartrose, le podelila bi s tabo asociacijo na zapisano, ne dotika pa se neposredno zgodbe o učenju iz tujih izkušenj, ki jo opisuješ v zvezi z nezaupanjem, ko človek želi kontrolo nad situacijo, ker si le takrat lahko zagotovi občutek varnosti. V zgodbi si izpostavila strah pred intimnostjo, kajne?
Letanje s cveta na cvet je na nek način beg. Mogoče včasih človek zbeži, da zavzame distanco ali pa si vzame čas, da zmore na situacijo pogledati od zunaj, da gre ven iz vrtinca. Težave v odnosih nagonsko rešujemo, se učimo o sebi – skozi odnose. Konec koncev je tudi psihoterapevtski odnos v prvi vrsti odnos?
Hvala za podeljeno razmišljanje, lep večer še naprej.
strah pred ljubeznijo, ker ljubezni ne poznajo. Poznam take ljudi in ko sem se poglobila v njihovo delovanje uma, v njihovo preteklost mi je to pokazalo ta dejstva, zakrčeno srce.. s tem da jih jaz nisem obsojala, le čutila sem jih, ampak oni so to stran še dalje skrivali.. ne zgolj pred drugimi ampak tudi pred sabo.. pokopano pod mnogimi skalami..
Odnos sam s sabo je itak najpomembnejši.. samo če nekdo laže in se skriva je to beg pred samim seboj. Tako enostavneje je povedat tako kot pri tebi je, pa če ti verjamejo ali ne, to ni tvoja lekcija za učit se. 😉
Zartrose, misliš, da bi bilo možno, da je bolj strah pred tem, da ne bi bil ranjen? Ali kot pravi desi, da ne bi umrl namesto da bi bil znotraj odnosa varen in ljubljen?
Ja, ko si ob nekom, razgaljen, ko mu povsem zaupaš in se povsem prepustiš, takrat si zgolj ti, kakršna si, avtentična ti. Na nek način si lahko takrat dopustim vso svobodo ravno zaradi drugega, ki jo zmore prenesti? in potem grem tudi v resnici bolj pogumno naprej. ? Ostane zaupanje, hvaležnost. V odnosu z drugim tudi s trkanjem ob svoje meje v bistvu spoznavaš samo sebe in gradiš nek spoštljiv odnos do sebe… ki ga lahko potem pričakuješ ali po potrebi zahtevaš tudi od drugih. Nekateri daste te učne lekcije čez že v otroštvu, drugi se učimo v odraslosti, tretji pa se spravijo sami s sabo verjetno na stara leta. Enkrat že.? Kolk sem zabluzila? nisem hotla? si mi dala misliti s tem, ko si napisala, da je odnos sam s sabo najpomembnejši.
Mogoče ti veš zakaj humor na forumu ni zaželjen oziroma se obrača tako, da se ga preresno vzame?
Obljubim, da je to zadnje off topic vprašanje??? Se opravičujem za mimotemo. Lahko noč
Ja, eni imajo samo ta odnos- sam s sabo. Druge niso zmožni. Stara samica npr. pametuje o odnosih, ki jih sploh nima in večine nikoli ni imela. Ampak hej, glavno, da ona čuti to. ?
Ok, ok, enim pač ni dano nikoli res razumeti in dojeti, kaj šele vzpostaviti kak odnos z drugimi. Je lasten ego preveč v napoto. Ali pa zablokirane čakre tam nekje v možganih ?
wd40713, 08.12.2021 ob 18:15
excell159, 08.12.2021 ob 18:08
Empatija pomeni, da imaš zmožnost razumevanja sočloveka. Noben problem ni biti empatičen do nekoga, ki ti je po mišljenju in dejanjih blizu. Ste lahko empatični pri pedofilih ali pa pri morilcih? Ne pravim, da jih je potrebno zagovarjati, ampak ali jih razumete oz. jih sploh poskušajte razumeti?
Ja med razumeti in odobravati je seveda razlika. Ena meja seveda je, samo kje jo potegniti. Že precej pred pedofili in morilci. Že pri politikih se zatakne.
Sprejemam vse, kar je drugi pripravljen sprejeti pri oz. o sebi. V trenutku, ko si je treba začeti nadevati maske in postavljati kulise, ter zanikati tisto, kar je za njimi, je meja prekoračena.
wd40713, 07.12.2021 ob 21:43
Blaablaa, 07.12.2021 ob 21:33
Eeee moj vede…
Povej mi… A je to bolano srce al manjko razuma?
Verjetno si bral tisto iz biblije…
Vidis… Jaz VEM da je tako prav. Da je to gospodsko. Da se ne bulji v zenske-da to ni prav. Vem da je to olikano. Kulturno. In to bi rad pocel zaradi sebe. Ne zaradi tega ker bom kaznovan ampak zaradi tega ker bom izpadel seljak. To je meni hujse. Rajs dobim po pickii kot pa da govori folk da sem nevaspitani seljak.
Mali si vedejcic… Maaaaaali mali mali. Nedize ti se vise. Ostario si. Propadas na poslu medtem ko bi moral biti preskrbljen… In zdej ti en mulo brez sole na socialni predstavlja konkurenco. Pa kolk slabo ti gre? Pa ti bi moral biti neulovljiv.. In v financah premozenju iskusnjah pameti itd… Tkole pa????
Nek balavac te šiba.
Ja, res. Propadam v službi. Ampak za približno dva jurja na mesec, ki jih prinesem domačim, se pač mal pomatram. Stari, ne pozabi, eno leto in pol nazaj bi moral bit že na britofu. Vse kar doživljam, mi je šenkano. Ne skrbi me več, praktično nič. Tudi na šihtu uživam.
Ja, ne bulji se v ženske. Ampak v punčke 6 letne kakor je Mohamed delal, ja?
če upoštevam samo naslov teme te samo vera, ki se imenuje fair play do ljudi v tvoji bližini in na splošno naredi človeka na mestu, torej človeškega pa nič drugega…. Zdej, recimo eni vegeterijanci se imajo za bolj človeške od nas, ki jemo meso…, o tem se bi pa dalo pa debatirat…, jst, če se bi dalo bi živel od lešnikove čokolade milke ampak nekako ne gre… Če si bi moral pa to meso sam pripraviti od prve faze naprej, pol pa.., lahko da me bi minila volja po pršutu, čeprav težko…
wd40713, 07.12.2021 ob 21:00
ti že nisi, 07.12.2021 ob 20:56
Zartrose izven profila, 07.12.2021 ob 20:44
Jaz recimo sem zelo čutna oseba.. začutim energijo sogovornika, no celo energijo v pisani besedi začutim (zna bit to tud križ ja, ampak jebat ga, takle mam ?..).. ne gre se toliko za razumevanje, saj nekdo ki nekaj težkega ni doživel, tega ne more razumeti, gre se za slišanje druge strani, njegove zgodbe.. in srčnost, ki jo v tem trenutku začutiš ob tej izpovedi, tega človeka, njegovo energijo..
Ješ meso? Če ga ješ, ne moreš biti čutna oseba, preprosto to dvoje ne gre skupaj.
Če ješ banane, tudi ne moreš bit nevem kaj.
Banane niso žive, ne rastejo in jih ne poskodujes, če jih zaužijes, drevo bananovec je pa živo, raste in daje plodove. Plodovi so vir hrane, ki ne utrpijo škode, ko jih konzumiramo.
-
So tu neke razlike, se ti ne zdi?
Asena V., 09.12.2021 ob 09:17
Banane niso žive, ne rastejo in jih ne poskodujes, če jih zaužijes, drevo bananovec je pa živo, raste in daje plodove. Plodovi so vir hrane, ki ne utrpijo škode, ko jih konzumiramo.
-
So tu neke razlike, se ti ne zdi?
Seveda so razlike, banane izumirajo.
iDESI547, 08.12.2021 ob 23:25
Sprejemam vse, kar je drugi pripravljen sprejeti pri oz. o sebi. V trenutku, ko si je treba začeti nadevati maske in postavljati kulise, ter zanikati tisto, kar je za njimi, je meja prekoračena.
Človek vedno nosi masko. Gre le za to, ali nosi svojo ali tujo. Iz tega aspekta tvoja utemeljitev o iskrenosti postane brezpredmetna.
Zartrose izven profila, 08.12.2021 ob 21:42
strah pred ljubeznijo, ker ljubezni ne poznajo. Poznam take ljudi in ko sem se poglobila v njihovo delovanje uma, v njihovo preteklost mi je to pokazalo ta dejstva, zakrčeno srce.. s tem da jih jaz nisem obsojala, le čutila sem jih, ampak oni so to stran še dalje skrivali.. ne zgolj pred drugimi ampak tudi pred sabo.. pokopano pod mnogimi skalami..
Odnos sam s sabo je itak najpomembnejši.. samo če nekdo laže in se skriva je to beg pred samim seboj. Tako enostavneje je povedat tako kot pri tebi je, pa če ti verjamejo ali ne, to ni tvoja lekcija za učit se. 😉
Hahahaha… ????… strah pred ljubeznijo⁉️ Kaj vse bodo zagrete forumašice še našle❓
No, samo še povezava z nezvestobo manjaka… leti iz cveta na cvet pa so bili zgoraj tako že omenjeni. ????
Drage moje monovke,
ne gre za strah pred (zaljubljenostjo in) ljubeznijo, ki ga mimogrede pojmujemo “filofobija”, marveč zavedanje, kam (nesrečna) ljubezen lahko pripelje… ?
donporleone, 09.12.2021 ob 10:06
Hahahaha… ????… strah pred ljubeznijo⁉️ Kaj vse bodo zagrete forumašice še našle❓
No, samo še povezava z nezvestobo manjaka… leti iz cveta na cvet pa so bili zgoraj tako že omenjeni. ????
Drage moje monovke,
ne gre za strah pred (zaljubljenostjo in) ljubeznijo, ki ga mimogrede pojmujemo “filofobija”, marveč zavedanje, kam (nesrečna) ljubezen lahko pripelje… ?
Oh joj.. pč je treba tvegat, če želiš nekaj spremenit na bolje, če ne pa stagniraj v coni udobja.. noben ne brani..
iDESI547, 09.12.2021 ob 12:05
Doživljanje ljubezni kot čustva kaže na velik manjko pri občutku, da je posameznik ljubljen. Čustva so sila kratkotrajne narave in bazirajo predvsem na strahovih (oz. odsotnosti le-teh).
Ljubezen pa je ravno nasprotno interpretacija kakovosti nekega trajnejšega odnosa med dvema.
Bog pomagej!
iDESI547, 08.12.2021 ob 23:22
Brez interakcije z drugim ni samopodobe (oz. samorefleksije).
Na tole tvoje WD: Si, kot se vidiš sam, ali kot te vidijo drugi?«
Je sicer odgovoril že iDesi – bom pa še jaz dodal malo bolj matematično:
Si rezultat ((povprečja kakor te vidijo drugi) + kakor se vidiš sam) / 2.
Forum je zaprt za komentiranje.