Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kaj naredi človeka človeškega

Kaj naredi človeka človeškega

Odgovor na objavo uporabnika
wd40713, 07.12.2021 ob 21:43

Blaablaa, 07.12.2021 ob 21:33

Eeee moj vede…

Povej mi… A je to bolano srce al manjko razuma?

Verjetno si bral tisto iz biblije…

Vidis… Jaz VEM da je tako prav. Da je to gospodsko. Da se ne bulji v zenske-da to ni prav. Vem da je to olikano. Kulturno. In to bi rad pocel zaradi sebe. Ne zaradi tega ker bom kaznovan ampak zaradi tega ker bom izpadel seljak. To je meni hujse. Rajs dobim po pickii kot pa da govori folk da sem nevaspitani seljak.

Mali si vedejcic… Maaaaaali mali mali. Nedize ti se vise. Ostario si. Propadas na poslu medtem ko bi moral biti preskrbljen… In zdej ti en mulo brez sole na socialni predstavlja konkurenco. Pa kolk slabo ti gre? Pa ti bi moral biti neulovljiv.. In v financah premozenju iskusnjah pameti itd… Tkole pa????

Nek balavac te šiba.

Ja, res. Propadam v službi. Ampak za približno dva jurja na mesec, ki jih prinesem domačim, se pač mal pomatram. Stari, ne pozabi, eno leto in pol nazaj bi moral bit že na britofu. Vse kar doživljam, mi je šenkano. Ne skrbi me več, praktično nič. Tudi na šihtu uživam.

Sam se do penzije poj’spa fraj

wd40713, 07.12.2021 ob 21:45

Epic Fail, 07.12.2021 ob 21:37

wd40713, 07.12.2021 ob 20:26

Sodaj sem opazil desijevo opazko, pa….

pa še eno vprašanje kot bi rekel Pipi: Melhijad, kaj je to empatija?

Je dovolj razumevanje kako se nekdo počuti, ali se je treba tako vživet v njega, da imaš občutek, da boli tudi tebe.

@WD40713

Bom kar tvoje uporabil:

Je dovolj razumevanje kako se nekdo počuti ali razmišlja = empatija

tako vživet v njega, da imaš občutek, da boli tudi tebe = simpatija

Čaki, ta simpatija, to drži?

@WD40713

Drži. Sopomenka za simpatijo je sočustvovanje (sim=z pathos=čustvo)

Mislim da ni tako enostavno; Ne gre samo za pravilno sprejetje sporočila (ali oddajo) pač pa tudi za to, da druga stran začuti, da se sprejem in oddaja ujemata v namenu. Mogoče je bolje reči »ujemata v energiji«.

Ista stvar velja v negativnem polu, ker »biti človeški« lahko hkrati pomeni tudi »biti bolj zverinski od najhujše zveri«. Zver zveri človek.

In dokler se namena ujemata, velja da sta oba »človeška«. Žal pa to pomeni tudi to, da se človeka z različnima namenoma vidita kot ne-človeka, oz. »zveri«.

rok-1, 07.12.2021 ob 22:08

Mislim da ni tako enostavno; Ne gre samo za pravilno sprejetje sporočila (ali oddajo) pač pa tudi za to, da druga stran začuti, da se sprejem in oddaja ujemata v namenu. Mogoče je bolje reči »ujemata v energiji«.

Ista stvar velja v negativnem polu, ker »biti človeški« lahko hkrati pomeni tudi »biti bolj zverinski od najhujše zveri«. Zver zveri človek.

In dokler se namena ujemata, velja da sta oba »človeška«. Žal pa to pomeni tudi to, da se človeka z različnima namenoma vidita kot ne-človeka, oz. »zveri«.

Tu sem citiral otvoritveni post te teme – torej WD.

Kaj naredi človeka Človeka torej, če te prav razumem… Po mojem mnenju gre za zavedanje, da besede nosijo energijo, oz. potencial in so torej lahko meč, ki se zareže globoko v ali pero, ki nežno boža naša čustva. Zato v besedah in dejanjih poskušamo drugega poživljati, oplojevati… oz. kot bi rekel moj pradeda vrač: “Duša Čistega Ga ne poimenuje, temveč Ga v srcu nosi.”

In tako pridem do empatije, zavedanja o lastnem “izvirnem grehu”, ki nam omogoča drugega sprejeti kot enako grešnega, ter ga obvarovati lastnih pričakovanj po popolnosti, temveč nasprotno, sprejeti ga v njega trpljenju in mu pomagati slednjega narediti znosnega.

jel bilo potrebno to?

Ne veš! Ne veste!

Niti do spoznanja da je to dobro za vas niste prisli. Tam ste celi razvaljeni, kurvate se, bludnicarite, pijete, Bog zna sta jos radite jaz se bom pa o teologiji z vami pogovarjal… Mhm…

Epic Fail, 07.12.2021 ob 21:55

@WD40713

Drži. Sopomenka za simpatijo je sočustvovanje (sim=z pathos=čustvo)

Pathos izvira iz besede trpljenje. Primarni čustvi sta namreč obe povezani s primarnim strahom: biti živ zakopan in biti raztrgan od divje zveri. To čustvo strahu se da aplicirati še dandanes. Če kdo ne verjame, naj pusti sedemletnega otroka za 72 ur zunaj samega in naj si zapisuje svoja čustva, pa bo kmalu dojel, da so plvezana s tem, da kljub konformizmu sodobnega sveta, še vedno vse zunaj služi temu, da nas ubije, ali onesposobi do te mere, da nismo spsobni ubijanja (in podvajanja vijačnic DNK).

Empatija je torej pomensko: omogočanje znosnosti trpljenja drugemu. 😉

iDESI547, 07.12.2021 ob 22:21

Pathos izvira iz besede trpljenje. Primarni čustvi sta namreč obe povezani s primarnim strahom: biti živ zakopan in biti raztrgan od divje zveri. To čustvo strahu se da aplicirati še dandanes. Če kdo ne verjame, naj pusti sedemletnega otroka za 72 ur zunaj samega in naj si zapisuje svoja čustva, pa bo kmalu dojel, da so plvezana s tem, da kljub konformizmu sodobnega sveta, še vedno vse zunaj služi temu, da nas ubije, ali onesposobi do te mere, da nismo spsobni ubijanja (in podvajanja vijačnic DNK).

Empatija je torej pomensko: omogočanje znosnosti trpljenja drugemu. 😉

Jao IDESI… ti in tvoj argumentum ad passiones (ali Appeal to emotion) ?

Epic Fail, 07.12.2021 ob 22:32

Jao IDESI… ti in tvoj argumentum ad passiones (ali Appeal to emotion) ?

No, za kaj takšnega bi moral poznati čustveno stanje bralca in potencirati to njegovo čustvo v duhu “kako žalostno bi bilo, če bi ne bilo res”. Oz po domače: mislim, da si zgrešil poanto. 😛

zato tje meri ušeč kr je bugata ti’s pa srmak na socijal ???

mujo, 07.12.2021 ob 23:00

zato tje meri ušeč kr je bugata ti’s pa srmak na socijal ???

Ooo strahopetec. Lahko noc tudi tebi.

Ste mi dali malo za misliti…

.. na tem forumu vlada apatija.

CrazY FroG ?, 08.12.2021 ob 15:22

.. na tem forumu vlada apatija.

Bolezen družbe, ne samo foruma.

Empatija, solidarnost, pomoč, razumevanje, poštenost, objektivnost, doslednost…..

Si, kot se vidiš sam, ali kot te vidijo drugi?

Si kot se čutiš, vidiš in doživljaš sam in kako s tem kar si deluješ zunaj. Interpretacije “tvojega odseva” (avtorske pravice: xrobe) drugih ne morejo biti objektivno merilo. Lahko pa drugi povejo, kako te doživljajo, kako deluješ nanje in le na tebi je, kaj s tem narediš. Bolje kot se poznaš, lažje začrtaš meje in pomembno ostane le mnenje najbližjih, najljubših. Nekako pa le sovplivamo en na drugega.

Za wd40.

Da boš bolje razumel kaj človeka naredi človeškega in da boš razumel empatijo.

Zrcalni nevroni

Robi650, 08.12.2021 ob 17:29

Za wd40.

Da boš bolje razumel kaj človeka naredi človeškega in da boš razumel empatijo.

Zrcalni nevroni

Ja, logično in zanimivo.

Empatija pomeni, da imaš zmožnost razumevanja sočloveka. Noben problem ni biti empatičen do nekoga, ki ti je po mišljenju in dejanjih blizu. Ste lahko empatični pri pedofilih ali pa pri morilcih? Ne pravim, da jih je potrebno zagovarjati, ampak ali jih razumete oz. jih sploh poskušajte razumeti?

excell159, 08.12.2021 ob 18:08

Empatija pomeni, da imaš zmožnost razumevanja sočloveka. Noben problem ni biti empatičen do nekoga, ki ti je po mišljenju in dejanjih blizu. Ste lahko empatični pri pedofilih ali pa pri morilcih? Ne pravim, da jih je potrebno zagovarjati, ampak ali jih razumete oz. jih sploh poskušajte razumeti?

Seveda. Brez razumevanja ne bi poznali ozadja in razlogov za njihova dejanja. Razumevanje takšnih ljudi nam pomaga preprečevati pojavljanje takšnih skrajnih oseb.

Ja med razumeti in odobravati je seveda razlika. Ena meja seveda je, samo kje jo potegniti. Že precej pred pedofili in morilci. Že pri politikih se zatakne.

wd40713, 08.12.2021 ob 18:15

Ja med razumeti in odobravati je seveda razlika. Ena meja seveda je, samo kje jo potegniti. Že precej pred pedofili in morilci. Že pri politikih se zatakne.

Kolikor sem opazil, ima vsak svojo subjektivno mejo. Tisti, ki so bili žrtve nasilja,  so manj tolerantni in že razumevanje dojemajo kot zagovarjanje.

Zaradi osebne izkušnje se ne zmorejo zdistancirati in na takšno osebo gledati s terapevtskega vidika.

Robi650, 08.12.2021 ob 18:25

Kolikor sem opazil, ima vsak svojo subjektivno mejo. Tisti, ki so bili žrtve nasilja,  so manj tolerantni in že razumevanje dojemajo kot zagovarjanje.

Zaradi osebne izkušnje se ne zmorejo zdistancirati in na takšno osebo gledati s terapevtskega vidika.

@ Robi

Vendar še to niti ni vse. Če pogledaš današnjo situacijo, se lahko samo čudiš… koliko ljudi ima dejansko Stockholmski sindrom. ?

Epic Fail, 08.12.2021 ob 18:30

@ Robi

Vendar še to niti ni vse. Če pogledaš današnjo situacijo, se lahko samo čudiš… koliko ljudi ima dejansko Stockholmski sindrom. ?

auč, nizka….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close