kaj je to sreča
Hm,
zanimiva tema, za prvi delovni dan. Sram me je, da sem Slovenec, ko pa take prijave mečete ven,…
Kar se pa tiče izbrisanih – tisti predsednik društva izbrisanih, ki je bil agresor v vojni, bi moral biti dejansko izbrisan – beri likvidiran!!!
Kar se pa tiče ostalih izbrisanih – mi je pa skrajno bedno, da morajo posamezniki živeti v tako bednih okoliščinah, za katere nekateri niso sami krivi. Zagotovo obstaja kaka elegantna rešitev, ki bi rešila pereč problem.
SUM: Izbrisanim vrniti dostojanstvo, toda ne vsem. Katerim ne – oni že sami vejo!!!
Ja, Izbrisana, če misliš, da boš od večine teh srečnic deležna kakega sočutja, se motiš. Če misliš, da se bodo zamislile o lastni sreči, tudi.
Čeprav moram priznat, da se mi čudno zdi, zakaj srečen človek čuti potrebo po tem, da je hudoben do ljudi v stiski?
Čudno se mi zdi tudi, da “vpisani” ne vedo kakšna je razlika med slovenskim državljanstvom in stalnim prebivališčem 🙂 Pa imajo vseeno slovensko državljanstvo, ha ha ha ha ha.
Čudno se mi tudi zdi, da je pogoj za stalno bivališče perfektno obvladanje slovenskega jezika. Do zdaj sem mislila, da morajo opravljati test iz slovenskega jezika samo prosilci za državljanstvo.
Do zdaj sem mislila tudi to, da je uradno zapovedana raba slovenskega jezika zgolj v javni komunikaciji. Do zdaj sem mislila, da lahko doma in v neformalnih stikih z okoljem govoriš tudi v Svahiliju, če se ti zahoče in če znaš in če te razumejo…. Kolk stvari jaz ne vem! Kolk stvari se mi zdi čudnih!
tudi če je njen post provokacija, je dosegla svoj namen: zvedela je, kaj si o tem mislimo mi. kdo pa pravi, da si vsi drugi posti resnični? ne vem, zakaj ste podvomili prav o njenih besedah…
mislim, da je situacija različna pri vsakem posamezniku, tako da ne moremo kar vsepovprek obsojati. je pa res, da je dala premalo podatkov, da bi lahko kaj konkretnega svetovala. vsaj jaz ji ne morem. vsekakor pa ji želim, da bi se zjutraj, ko se zbudi, nasmejala in si rekla: uf, danes bo zagotovo lep dan!
DZ in ostali, ali vam bo treba opraviti lobotomijo in v glavo vklesati dejstvo, DA POPOLNOMA NEZAKONITI ODVZEM STALNEGA BIVALIŠČA BREZ KAKRŠNEGA KOLI OBVESTILA, DA O MOŽNOSTI PRITOŽBE NITI NE GOVORIMO, NIMA PRAV NOBENE ZVEZE Z DRŽAVLJANSTVOM.
Ker ne morem verjeti, da tega ne razumete, saj za to res ni treba imeti bistveno višjega IQ od 60, lahko sklepam zgolj, da se namerno sprenevedate in zavajate ter s tem še poglabljate za sorazmerno civilizirano družbo že prav neverjetno nestrpnost.
Res vam privoščim, da se tudi vam nekoč kaj takega zgodi, kar – predvsem po zaslugi vas in vam podobnih – niti ni čisto izključeno, čeprav nas bo na srečo malce umirila EU.
Kako je nima?
Tisti, ki si niso uredili državljanstva, si niso mogli urediti stalnega prebivališča in vsega ostalega, ki je vezano na stalno prebivališče (zdravstvo, zaposlitev, osebno dokumetni…)
Odvzem stalnega prebivališča je zgolj posledica, vzrok je nekje drugje…
Če si tako pameten, ga najbrž poznaš: neurejen status državljanstva v Sloveniji, ki je s svojo odcepitvijo poverbala tudi nekaj tisoč ljudi, pri katerih državljanstvo ni bilo dorečeno (pa če so ali niso slovenci).
Zakaj imam pa jaz državljanstvo??? Aja, zato, ker sem zaprosila zanj!
Tisti, ki pa ni zaprosil zanj, ga pa pač ni dobil. Drugače pa izbrisani niso izbrisani, saj imajo državljanstvo svoje matične države…
Malo si zakone preberite, če vas že zanima ta tematika in boste izvedeli veliko stvari o tujcih, stalnim in začasnim prebivališčem….
Imam prijateljico, ki dela v državni upravi. Ko sva govorile o tem vprašanju mi je zaupala, da je le en majhen odstotek izbrisanih ljudi, ki se jim je zgodila krivica Vsi ostali so dobili pošto na svoje naslove, pa ne enkrat in niso blagovolili priti na občino urediti svojega statusa. Moje mnenje, draga izbrisana je, da ne sočustvujem z izbrisanimi, kajti to, da imaš čas viseti na računalniku kot pa se postaviti v dolgo vrsto na občini, dokazuje tvoj odnos do tega problema. Jaz temu pravim Balkanski sindrom. V yugi si itak vse dobil brez truda.Če ne ,pa je laufala samopostrežba. Sorry, ampak za svoje stanje si si kriva sama.
Draga, Neža! Veš kaj ti bom povedala, jaz teh polnih deset in nekaj let, plačujem davke, oddajam davčno napoved in se trudim biti Vpisana. Tisti, ki so še do danes izbrisani že vedo zakaj. Ves ta čas niso plačevali davkov, delali na črno in jemali delo nam, našim možem, otrokom, prijateljem… Dajte se malo vprašati, zakaj jim odgovarja biti Izbrisan??? Zato ker ima to veliko več pozitivnih kot negativnih strani za njih In ko boš naslednjič klicala policijo, ker ti je eden od izbrisanih vlomil v avto se spomni, da si ti tista, ki plačuješ policaja, tisti izbrisani pa je hotel tvoj kasetnik iz avta, sedaj pa hoče še odškodnino. In tisto tvojo ksenofobijo pelji poleti na morje na Hrvaško, da jo boš lahko primerjala z njihovo. Kakšno je moje stanje? Ker ne podpiram neplačevalcev davkov, brezdelnežev in delavcev na črno sem ksenofobična. Tale izbrisana je tuki vrgla eno veliko kost, ker je vedela kako jo bomo poglodali. Veste kaj, poglejte malo na Hrvaške forume. Tam izbrisane ne bi pustili niti sekunde gor. Jaz ubogi davkoplačevalec v SVOJI rodni mi deželici moram molčati. Verjetno si ena tistih, ki je letala za ići sedaj pa se ji toži po njiH.
calm down, baby, hotela sem samo reči, da ne obsojaj ljudi, preden natančno ne poznaš njihovega položaja. jaz ljudi ne sodim po končnici priimka, tako da sem več kot očitno milijon svetlobnih let pred tabo, kar zadeva osebnostni razvoj. jaz sem tudi za pravno državo, sem vestna državljanka, ki redno plačuje račune, ne maram kriminala…. ampak res ne vem, zakaj bi zato sovražila vse, ki se pišejo na -ić. tako ozko gledanje mi nikoli ni bilo blizu.
nasvet: kdaj pa kdaj se poskusi postaviti v kožo tistih, ki jim najbrž praviš čefurji. si lahko predstavljaš, kako si o tako kleni slovencljki, kot trdiš, da si, mislijo nemci, francozi, angleži…? pa pamet v roke, audi, položaj se lahko že prav kmalu obrne. morda že takoj po 1. maju. pa ne zaradi praznika dela…
VSI DRUGAČNI, VSI ENAKOPRAVNI!
ZA VEDNO IN ZAVEDNO!
Neža, po slovensko, prosim, po slovensko!Francozi ti še rute ne bi pustili zavezati po slovensko. Poglej malo na skrajni sever Nemčije, kjer so po trgovinah zaposleni sami čokoladni. Pojdi vprašat malo Nizozemce in Belgice kaj si mislijo o priseljencih. Vprašaj nemce, zakaj imajo vsaki teden zažgano kakšno đamijo. Kje živijo turški priseljenci? Tudi dežnik te ne obrani njihovega pljuvanja.Kar se tiče Evrope, pa ti svetujem da greš v bližnja obmejna mesta in ogovarjaj ljudi v svojem materinem jeziku, pa boš hitro ugotovila koliko svetlobnih let so oni pred teboj. In prosim ne žali mojega IQ, ker sem povedala mnenje večine slovenceljnev na glas.
Dragi Pat, mi ne mislimo, da smo ne vem kaj.Med nami so posamezniki, ki mislijo, da so ne vem kaj. Samo to nas razlikuje od tistih, ki so milijone let pred nami.
In američani nam napovedujejo, da nas bo leta 2300 samo še 24.000 tisoč slovenceljnov. Ali so tukaj všteti tudi izbrisani niso povedali.
In kaj ima to zveze s stalnim bivališčem? Stalno bivališče imaš lahko tudi kot tujec, kot apatrid ipd. Poleg tega pa res ne vem, zakaj bi kdor koli kogar koli posiljeval z državljanstvom …
Ampak “prepričanim” noben argument ne zaleže. Zafrustrirani pa rabijo grešne kozle in čim bolj šibki so slednji tem bolje.
Draga Audi, toliko predsodkov, posploševanj, ksenofobije ipd. itd. na kupu pa že dolgo ne. Vse kar navajaš, nima praktično nobene zveze z izbrisanimi (med njimi so celo primeri, ko so plačevali davke in položnice, imeli pa niso nobenega pravnega statusa ipd.).
Daj prosim, sproščaj svoje frustracije kje drugje in morda bi bilo zdravo, da se o izbrisanih (ki imajo vsi imena in priimke) malo konkretneje pozanimaš. Do takrat pa MOLČI in plačuj davke (pa preveri, kdo ti krade kasetarja, da ni morda kak zapit kranjski Janez). Tudi jaz se sprašujem, če moram plačevati davke za take, kot si ti (pa jih verjetno plačam bisteno več kot ti). Očitno bi bilo najprimerneje, da se preseliš malce preko Kolpe, tam boš prav gotovo našla več somišljenikov.
Aja, koliko let pa si preživela (npr. kot tujka) v državah, ki jih omenjaš, jaz sem jih celih 10 (tam sem doštudiral, delal, si ustvaril družino …) in priporočam ti, da ne govoriš o zadevah, o katerih pojma nimaš!
Ja, samo apatrid, tuji državljan ima državljanstvo države, iz katere prihaja. Na podlagi tega državljanstva si ureja stalno prebivališče v Sloveniji (preko vstopne vize). Verjemi, vem.
Ker doma zaposlujemo kar nekaj tujcev in vem, kako to poteka. Pa tudi vem, koliko papirjev in denarja znese, če si hoče nek tujec urediti prebivališče in delovno dovoljenje v Sloveniji.
Pa tudi sama se nekaj časa živela v tujini, kjer sem si morala prebivališče urejati na podlagi vize, ki mi je bila izdana na podlagi mojega državljanstva.
Država tem ljudem ni vzela stalnega prebivališča – ker ga preprosto niso mogli imeti, ker niso imeli urejenega statusa državljanstva. Tako da državljanstvo tu igra veliko večjo vlogo, kot mu jo pripisuješ ti.
Tako da ta težava ne izhaja iz odvzema stalnega prebivališča pač pa zgolj in samo iz neodrečenega status državljanstva tistega posameznika, ki se v tistem obdobju ni odločil za Slovenijo, bodisi iz preračunljivosti bodisi iz nevednosti ali pozabljivosti.
Nisem pa srečala še nobenega tujca ali apatrida (pa jih zaradi narave dela veliko poznam), ki ne bi imel urejenega državljanstva v rojstni državi.
Forum je zaprt za komentiranje.