Kaj je ceneje: Hrvaška ali Grčija?
Ah daj no. Smo bili na Rabu, Krku;pagu, Splitu, Zadru. Dubrovnik lahko še malo počaka. Bilo je lepo in smo videli. Ne bom ponavljala nečesa. Mi je življenje prekratko da bi hodila na destinacije ki jih poznam.
Pa saj sem tudi v Rimu bila in se mi ne gre več. Bilo je lepo in smo si ogledali kar nas je zanimalo.
Tudi Provanso smo prečesali in imamo lepe spomine. Pa zato ne bomo tja vsako leto hodili tja na dopust.
Taki smo mi.
Ti pa lahko celo svoje življenje hodiš na eden in isti kraj če ti to paše.
Mene ne moti, tebe pa očitno vsak ki ne gleda na dopust, oddih ali raziskovanje kot ti.
In vsak ki ne sprejme kritike do nečesa kar je njemu drago ne gleda realno na življenje – pač pa na silo vsiljuje svoje poglede in mnenja glede tega kje bomo preživljali svoje dopuste.
silveli,
ni kaj, jasna stvar. Jaz, ki seveda kot pravis “na silo vsiljujem svoje poglede in mnenja glede tega, kje bos prezivljal(a) svoj dopust”, sem se ze odlocil glede tvojega letosnjega dopusta.
Letos gres vendarle v Dubrovnik. Je ze rezervirano zate 2.-15.avgust, Hotel Excelsior. 14 dni PP. Soba 313, dvoposteljna, morska stran, balkon. Preprican sem, da bos zadovlj(e)na (en) in zelim lep dopust.
Po letih dalmatinskih kampov se za nekaj časa poslavljamo od Hrvaške. Že lani smo imeli težave zaradi jezika in reg.št. na avtu, to mi ni potrebno na dopustu. Ko dve leti zaporedoma ne bo masovnih pritožb na obnašanje Hrvatov, se pa vrnemo. Torej verjetno nikoli.
Poleti gremo na Korziko (če bo še služba oz.denar), če ne pa kam po Sloveniji (Kolpa, Soča), v vsakem primeru v šotor.
So ljudje, ki vsako leto dopustujejo na Hrvaškem in nimajo nobenih problemov. Naletijo na prijazne domačine, nihče jim ne praska pleha na avtu zaradi SLO registracije in podobno. Potem pa so tu tudi drugi ljudje, ki so imeli težave na hrvaški obali – z neprijaznostjo domačinov, če ne še kaj hujšega.
Ponekod v Istri Slovencem v gostilni ali kavarni nočejo postreči. Ali pa poslušati opazke v stilu: “Jebem vam ja mater slovenačko, došli ste prljati naše more…”. Nam je to treba poslušati? Mislim, da ne.
Rada imam hrvaško obalo, zelo je lepa, bili smo v Istri, Kvarnerju, v Dalmaciji in po večini otokov. Ampak zadnje čase je politična situacija na žalost taka, da ne mislim več iti. Bila sem tudi že v Grčiji in tam so domačini vedno prijazni do vseh. Zakaj naj se grem torej tombolo oz. ruleto in upam, da ne bom naletela na neprijazne domačine na Hrvaškem, če pa so v Grčiji ljudje vedno prijazni do vseh (ne samo do Slovencev). V mnogih hotelih na grških otokih si prav šokiran, ko prižgeš SAT TV in lahko gledaš TV Slovenijo! Poglejte samo ta odnos do slovenskih turistov, kakšna drobna prijaznost, ki pa veliko pomeni. Hrvati kaj takega ne bodo nikoli naredili, s tem se najbrž strinjate.
Še vedno mislim, da zna biti Hrvaška cenejša, pa ne zaradi hrane ali nastanitve (odlična grška hrana je dosti cenejša od hrvaške!), ampak predvsem zato, ker so v Grčiji tudi dodatni stroški. Greš na kakšen izlet, najameš skuter, najameš avto… Na Hrvaško pa gremo ponavadi z avtom in najem vozil ni potreben.
Tisti, ki greste v Grčijo na all inclusive, delate veliko napako! Treba je iti ven, odkrivati lepe plaže in raziskovati stara mesta, pa si privoščiti kaj njihove domače hrane. Poskusite, ne bo vam žal.
P.S. Ko sem zadnjič jedla na Hrvaškem, sem dobila mrzlo in neokusno hrano, naše (slovensko) omizje je čakalo dlje kot drugi, odnos natakarja pa je bil osoren in žaljiv. In za vse to smo dobili zelo zasoljen račun. To mi je dalo precej misliti. Turizma se ne gre tako, Hrvati bi se od Grkov lahko marsičesa naučili, predvsem prijaznosti.
odvisno,
mislim, da si najbolj fair in pametno argumentirala med vsemi, ki dajete prednost obisku grske obale pred hrvasko.
Kljub temu mene cudijo te trditve, kako so na Hrvaskem praviloma neprijazni oz. da so celo namerno zanicevalni, ko slisijo, da imajo opravka s Slovenci. Zanimivo, meni se to zadnje se prav nikoli ni zgodilo. Prej obratno; da sem kaksno dodatno simpatijo dobil na racun slovenstva.
In se mi vcasih zdi, da utegnejo to biti izmisljene ali povsem redke, obrobne zgodbe. Ne recem, da nihce ni bil premalo prijazen ali nonsalantno lezeren. A meni recimo tudi prevec vsiljiva ali celo zahrbtna prijaznost ne ustreza in mi je bolj vsec, ce se vsak prevec ne vtika vame.
Se pa bojim, da se bo nepotrebno sovrastvo zaradi politicnega konflikta med drzavama pocasi zalezlo med obicajne ljudi. Kar je slabo in bedasto do konca.
Pises tudi, da grske destinacije niso drazje od hrvaskih glede namestitve in hrane. V to pa zelo dvomim. Pa ne mislim hrane v trgovinah in restavracijah- to verjamem. Ampak ko gledam po internetu grske destinacije ( z izjemo last-minute ponudb, ki za mojo familijo odpadejo kot moznost) so mi cene ( ponavadi iscem kvaliteto na ravni treh zvezdic) zal bistveno visje.
Na Hrvaskem lahko dobim odlicne zadeve v hotelih *** teden PP okoli 300 EUR ali manj na osebo ali dober apartman, prostoren dvosoben s teraso za 50 do najvec 70 EUR/dan. Vse destinacije, ki so mi bile vsec v Grciji pa mi pridejo precej drazje, tudi ce ne stejem letala in rent-a-car. Samo nastanitev in zajtrk nad 50 EUR dnevno na osebo, na Hrvaskem sem pa pri okoli 40 s PP.
Kje imate to poceni namestitev in hrano na lepem kraju v Grciji, o kateri pisete? ( Seveda mislim solidne *** in brez last-minute)
Poglej recimo Plagos Beach na Zakintosu. Glavno mesto je grdo, a otok je lep. Ali Golden Sands na Hiosu.
Če vam uspe najti “flight only” pa je mogoče najti po Grčiji kup malih privatnih penziončkov za ne velik denar. Tudi s klimo. Je pa res, da jih je lažje iskati, ko si že tam. Najbolje je, nagledati si jih, ko si na dopustu, pač za eno od naslednjih sezon.
laurusnobilis.
Ne vem ali si zagrižen hrvat ali te pa plačujejo,da tako hvališ hrvaško.Mi smo tudi včasih hodili dol in po letu 1991 vselej imeli probleme z domačini.V Baški na Krku sem enkrat opazil precejšno “karafeko” njihovih redarjev.Nekje na pločniku so bili parkirani trije avtomobili.Eden s hrvaško registracijo,drugi s slovensko in tretji z nemško tablico.Listek za brisalcem je imel le tisti s slovensko tablico!!!
Kot turist nikoli nikjer nisem imel z domacini hudih problemov. Moje mnenje je, da imajo take probleme navadno tisti, ki jih izzivajo. Denarno ali nacionalno motivacijo za pisanje mnenj tule bos pa moral poiskati pri drugih, ne meni.
p.s. Tisti tvoj “veliki” kazus iz Baske se pa da razloziti najenostavneje, da sta nekaznovana avtomobila parkirala na onem mestu po odhodu redarjev oz. prometnih policistov, se ti ne zdi?
Ok, dopuščam možnost da sem si sam kriv za minule težave na dopustu na Hrvaškem. Predvsem zaradi tega, ker sem sploh šel na Hrvaško.
Letos bo kar nekaj slo avtov pristalo v morju.
Še več pa tako (www.forum.hr):
ajmo i mi raditi referendum, npr. ….hocemo li ili necemo dozvoliti slovencima da sa isaranim vozilima nakon ljetne sezone napuste hrvatsku a da se nisu javili kasko osiguravatelju…..isararanima, podrazumijevam sa kljucevima, onako slucajno, pa je tu cavao, poneki kamen uvijek dobro zagrebe auto, sarafciger, a za vrijeme neke utakmice nije iskljuceno rezanje guma nozevima, skidanja retrovizora nogama, palicama, i ostalim pomagalima….
dakle janezi….dobro dosli na jadran….kakva sjetva u zimi, takva zetva u ljeti….
Za hotele ne vem, ker ne poznam cen. Mi smo bolj pristraši aktivnega dopusta, kot poležavanja na plažah. Lani smo se klatili po Grčiji v lastni režiji s šotori in je bil super dopust. Kampi v Grčiji so precej cenejši kot na Hr. Poleg tega je ponudba neprimerljivo boljša. Plaže so prav tako lepe, morje pa čisto, kar za kar nekaj koncev Hrvaške ne bi mogla trditi. Hrana je cenejša in za 2 tedna smo porabili cca. 1400€ (z bencinom, hrano in od tega smo dali več kot 300€ za kabino na trajektu).
Tudi mi smo šli lansko poletje za skoraj 3 tedne z avtom in šotorom v Grčijo. Preko bivše Juge do Soluna, malo naprej je nekaj luštnih kampov, kjer smo ostali nekaj dni in si med drugim ogledali Meteoro, potem naprej do Aten, kjer smo prespali 2 dni in nato na Peloponez. Tukaj imaš pa neomejeno možnosti za oglede (Epidavros,Mikene, Olimpia…) in poležavanje na lepih plažah. Mi smo menjali 3 kampe in povsod nam je bilo všeč.Bili smo konec julija in začetek avgusta pa je bil v kampih povsod prostor. Cene kampov so nižje kot na Hrvaškem, razen v Atenah. Hrana v trgovinah je poceni pa tudi cene v gostilnah niso višje kot pri nas. Hrana povsod odlična.
Nazaj pa smo šli na trajekt v Patrasu.Vožnja s trajektom se pa res vleče.
Šli smo 2 odrasla in 2 najstnika in porabili z vsem skupaj za 3 tedne 2000 €.
Šli smo iz Benetk s trajektom do Patrasa in tudi nazaj po isti poti.
Skupaj smo šle 3 družine, no me smo bile 3 (jaz in 2 hčerki). Nekaj smo kuhali, nekaj smo jedli zunaj. Res je, da si nismo privoščili kakšnih fensi restavracij ampak bolj take poulične lokale. Ampak girosi, feta in tzaziki so itak zakon :))). Pa baklave… Zvečer nismo veliko posedali po lokalih ampak smo se ponavadi zabavali v kampu, pivo ipd. pa kupili v trgovini.
Potovali smo po Peloponezu, v smeri urinega kazalca, prvi dan smo si ogledali Atene oz. samo Akropolo, pa Korintski prekop, potem pa smo se sparkirali v enem kampu blizu Napflia. Kampi so zelo urejeni. Je veliko sence, hladilniki na uporabo, kuhalniki na uporabo, ponavadi imajo tudi hlajeno pitno vodo (posebna pipa), topla voda v kopalnicah, senčniki in ležalniki na plaži…vse to brezplačno.
Potem smo se prestavili še v 2 kampa. Za ogledat je ogromno. Vsako mestece ima svojo dušo,en kup zgodovinskih zadev (kot je napisal jst..) vstopnine so znosne, za otroke je ponavadi zastonj. Morje je prekrasno in čisto. Na vzhodni obali so plaže peščene, jug in zahod je mivkast. Mene je malo skrbela vročina – bili smo v drugi polovici julija. Ampak sence je dovolj, pa skoz po malem piha, tako da ni bilo prehudo.
Skratka toliko na hitro. Imeli smo se super. Edino kar meni ni bilo prav fino je tale res dooooolga vožnja s trajektom. Tako da naslednjič gremo kar z avtom.
Za prihodnja leta imamo v planu sigurno še celinsko Grčijo. Bo jst.. dal kakšen nasvet :))))
Letos pa na Sicilijo. Komaj čakam!!!!
Jaz osebno priporočam Grčijo,vsaj nekaj boš videla.Jaz hodim že 8let v Poreč za prvomajske(7dni).Hotel Diamant 4* 7dni in PP, nas pride nekaj čez 1000eur,stem da še moramo za kosilo tudi nekaj pojest,ker je otrok seveda lačen.
Zdaj ko je otrok večji ,smo se odločili,da Hrvaška odpade ni variante da še gremo na Hrvaško, ampak ne zaradi tega kaj se dogaja.Mi namreč gremo 3x na leto na dopust,da vidimo malo kakšen je v resnici svet.
Ne bo ti žal,če se boš enkrat odločila z letalom na dopust,boš videla da nikoli ne boš šla več na Hrvaško ali pa Slo-primorje…
To so naša mnenja………..odločitev je pa tvoja.
que inteligenten post,
osem let hodijo vedno ob istem cajtu na vedno isto lokacijo, pol se pa pritozuje, da nicesar novega ne vidi. Seveda, saj na Jadranu ni mogoce iti drugam kot v Porec, v Diamant. Pa popolnoma nic ni za videt; ce hoces kaj videti, je treba nujno z avionom. Pravzaprav bolje z raketo: kaj je vendar ta planet Zemlja, en dolgcajt. Da bi bil vsaj Jupiter, za na Luno so tko vsi… Bognedaj iti kdaj pogledat morje na slovensko ali hrvasko obalo- to je strogo za odsvetovat, smo ze rekl- ziv dolgcajt…
Laurusnobilis, vrjetno ti je dolg cajt???Pa kaj če hodimo že osem let na isto lokacijo,mi gremo trikrat na leto na dopust in enkrat od tega je pač (Poreč).
Ne vem zakaj moraš na čisto vse kar napišejo KOMENTIRAT,poišči si drugi forum,mogoče bi bil bolši,če bi bil KOMIK………mislim,da bi bili tudi drugi veseli.
Forum je zaprt za komentiranje.