k optiku s 100 € ali v trgovino z 10 €?
Pred kratkim sem bil na pregledu oči. Ugotovljeno je da sem daljnoviden zato rabim očala z manjšo dioptrijo (1,0 in 0,75 ) ki jih bom rabil za branje.
Pri optiku so očala s plastičnimi okvirji in plastičnimi šipicami s subvencijo, vseeno za doplačat kar nekaj10 evrov.
Ko pogledam tiste v hoferju za 10€ vidim razliko v tem da so malo nižje. Površina je torej malo manjša. Pa so za oči ta 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} cenejša očala kaj slabša za oči kot tista v trgovini? Ali gre za istega plastik fantastik proizvajalca?
Dajte nehat srat. Meni je optik predlagal z isto dioptrijo kot jo imaš ti, naj si grem v lekarno (ja, tudi v lekarni imajo taka očala kot v Hoferju, Yicsu ipd.) kupit očala za par evrov, ker so kvalitetna ravno tako kot tista narejena pri optiku, s to razliko, da pri enem očesu pač dioptrija ni čisto taprava, kar pa ne vpliva prav nič, ker tega niti ne opaziš.
Sem si mislila ravno tako kot vse te brez izkušenj zgoraj in naročila “taprava” očala pri optiku za 230€. Zdržala so mi točno 5 mesecev, ker potem se mi je dioptrija povečala, kar je pri dalekovidnosti zelo pogosto. Naslednja očala sem nabavila v lekarni, obe leči 1,50. Vidim ostro in dobro in trajajo že 8 mesecev. Kdor koli ti bo rekel, da raje vzemi pri optiku ali pojma nima kot te tete zgoraj ali pa hoče zaslužit na tebi.
Isto je bilo z mojim možem, s tem da so se njemu očala za nekaj sto evrov polomila, ko je po pomoti sedel nanje. Zdaj je na istem kot jaz in popolnoma zadovoljen. Sploh ker ta očala so zgolj in samo za branje in za nič drugega.
Bodi pameten in kupi ali pri Hoferju ali kje drugje ali v lekarni (da boš imel boljši občutek, hahaha).
Zakaj bi pa optike zaprla? Očala za branje (starostna) se pač kupijo v prosti prodaji in so po besedah OPTIKA, s katerim sem govorila in mi je opravil pregled oči, čisto okej. Očala za kratkovidne, tiste z astigmatizmom, kontaktne leče ipd. se pač ne kupuje v prosti prodaji. In optik je seveda potreben za vse preglede oči poleg vsega naštetega.
Iz česa si torej pobrala idejo, da naj vse optike zapremo?
Glej, saj kakor komu drago. Če si ti želiš za svojo starostno dioptrijo, ki bo zagotovo prišla, ko prideš v 50. leta, omisliti očala za nekaj sto evrov, misleč, da so veliko boljša kot tista za par evrov, izvoli. Ampak človek je zgoraj vprašal in jaz (očitno edina z realnimi izkušnjami do sedaj v tej temi) sem mu povedala, kako in kaj. Zdaj, če hoče poslušati vas, komot. Svoje mnenje pa lahko podam ne da bi morala polagati račune o poklicu, ki ga opravljam nekomu, ki zamolči svoj poklic.
Zakaj bi pa optike zaprla? Očala za branje (starostna) se pač kupijo v prosti prodaji in so po besedah OPTIKA, s katerim sem govorila in mi je opravil pregled oči, čisto okej. Očala za kratkovidne, tiste z astigmatizmom, kontaktne leče ipd. se pač ne kupuje v prosti prodaji. In optik je seveda potreben za vse preglede oči poleg vsega naštetega.
Glej, saj kakor komu drago. Če si ti želiš za svojo starostno dioptrijo, ki bo zagotovo prišla, ko prideš v 50. leta, omisliti očala za nekaj sto evrov, misleč, da so veliko boljša kot tista za par evrov, izvoli. Ampak človek je zgoraj vprašal in jaz (očitno edina z realnimi izkušnjami do sedaj v tej temi) sem mu povedala, kako in kaj. Zdaj, če hoče poslušati vas, komot. Svoje mnenje pa lahko podam ne da bi morala polagati račune o poklicu, ki ga opravljam nekomu, ki zamolči svoj poklic.[/quote]
Daj, utihni, dekle, ker se z vsakim postom bolj blamiraš. Sploh ne veš, pri kom si bila, ne veš, kdo ti je delal pregled, pa pametuješ, kaj je bolje. Si bila pri mesarju skučajno?
Ker optik oči ne pregleduje, tako kot mesar ne peče kruha.
se popolnoma strinjam s klaro. Tudi meni je optik – naš družinski prijatelj – isto povedal. da lahko sicer plačam tista očala pri njemu, ki jih bom potem menjala vsako leto in imam občutek da sem vse naredila za svoj vid ali pa grem lepo v lekarno in si kupim tista, ki so najboljši približek moji dioptriji in bodo ravno tako čisto dobra tisto leto ali dve dokler se dioptrija ne bo poslabšala. Kakovost je pa itak ista, optikove besede. In sem naredila kar je rekel, sem popolnoma zadovoljna.
Glej, saj kakor komu drago. Če si ti želiš za svojo starostno dioptrijo, ki bo zagotovo prišla, ko prideš v 50. leta, omisliti očala za nekaj sto evrov, misleč, da so veliko boljša kot tista za par evrov, izvoli. Ampak človek je zgoraj vprašal in jaz (očitno edina z realnimi izkušnjami do sedaj v tej temi) sem mu povedala, kako in kaj. Zdaj, če hoče poslušati vas, komot. Svoje mnenje pa lahko podam ne da bi morala polagati račune o poklicu, ki ga opravljam nekomu, ki zamolči svoj poklic.[/quote]
Daj, utihni, dekle, ker se z vsakim postom bolj blamiraš. Sploh ne veš, pri kom si bila, ne veš, kdo ti je delal pregled, pa pametuješ, kaj je bolje. Si bila pri mesarju skučajno?
Ker optik oči ne pregleduje, tako kot mesar ne peče kruha.[/quote]
O moj bog, daj ženska ne smeši se, no.
Že leta imajo optiki določene dneve optične preglede. Tudi sama sem pri optiku opravila pregled oči. Daj se najprej informiraj, no.
Ker optik oči ne pregleduje, tako kot mesar ne peče kruha.[/quote]
Oh, saj res, ne optik, pač pa “optometrist”. A si to hotela reči? Dejstvo je, da sem pregled vida opravila v optiki v Ljubljani. In ja, tam, kjer drugače prodajajo tudi očala. In ja, ta optik, ki me je pregledal (ups, optometrist), mi je rekel, kar sem ti povedala zgoraj.
Zdaj pa verjemi ali pa tudi ne. Kdo se blamira, je pa itak jasno.
S Klaro se v celoti strinjam. Sama sem bila zaradi starostne daljnovidnosti nazadnje pri okulistu pred 15 leti, ko sem prva očala po njegovem nasvetusamo za branje kar v lekarni kupila z dioptrijo 1,5+ (upam, da mu optiki niso preveč zamerili :)))).
V skoraj dveh desetletjih sem priromala na 2,5+ in vmes kupila kar nekaj očal po cca 10 EUR, kar je mnogo ceneje. Dokler sem očala nosila na vrvici sem jih kar mnogo potrla, ko sem neprevidno dvigovala in cartala vnuke. Si ne morem zamislit, da bi trla tiste po nekaj sto evrov. Na daljavo (kar je vsaj 1 M od mojih oči) pa vidim več kot odlično.
Kdor pa ima dovolj denarja, si pa poleg odličnih stekel privošči lahko tudi fansi okvir, meni, pa verjetno še marsikomu, pa se to ne izide, žal.
Tudi jaz mislim da je za očala kjer imaš le navadno dioptrijo in je ta le malo različna za obe očesi, dovolj vredu če greš po očala v lekarno. (nekdo je omenjal razdaljo med očmi – ali ti v lekarni merijo razdaljo med očmi? Če so dobra iz lekarne so dobra tudi pri g. Hoferju.
dipl. inž. strojništva….če bo kaj pomagalo
Eni imate očitno oči na reverz, meni so pa dali ob rojstvu samo en par in da naj jih imam do konca.
Imam starostno dioptrijo in očala za brat. Lepo, okroglo dioptrijo, enako na obeh očesih, + ena. Samo pomerim tisto štanco od očal v lekarni ali hoferju, pa mi hoče glavo raznest. Ko sem imela dioptrijo + 0,75, pa sploh ni bilo šans, da karkoli vidim skozi tiste leče. Poleg tega so tista očala narejena za medzenično razdaljo 62 mm, kar pomeni, da vsi z večjo ali manjšo torišča nimajo pred zenico, ampak malo levo ali desno, kar je tudi zelo slabo za oči.
Tista štanca od očal je okej, če jih rabiš za parkrat po pet minut na dan – tako kot vidiš stare ljudi, ki si jih posojajo, da pogledajo fotografije od vnukov. Če pa jih rabiš tudi za comp, če veliko bereš, pa si tvoje oči, ki ti morajo služiti še 30 ali 40 let, vseeno zaslužijo to investicijo.
Saj se dobijo tudi dokaj poceni okvirji. V skrajni sili so pa verjetno še vedno boljša tista očala, ki jih naročiš prek neta, a so vsaj narejena po tvoji meri.
Tale optik je pa moral imeti zelo slab dan, da ti je tako svetoval.
Imam kolega optika, ne kupujem pri njem, pa je rekel, da so očala v prosti prodaji primerna le, če jih rabiš občasno, po par minut na dan, za resno delo pa niso in škodijo očem.
Imam kolega optika, ne kupujem pri njem, pa je rekel, da so očala v prosti prodaji primerna le, če jih rabiš občasno, po par minut na dan, za resno delo pa niso in škodijo očem.[/quote]
meni je moj okulist ravno tako rekel kot nekaterim zgoraj. da je ista pašteta. Sicer mi je dal napotnico za optika, ampak povedal da lahko ravno tako z istim tveganjem kupim očala v Hoferju. Tvoj optik pa seveda prodaja svojo kramo, kaj pa drugega.
Sem kar frapirana nad odgovori.
Na preglede se hodi k oftamologu, ne k optiku. Zakaj? V obdobju, ko se pojavi starostna dioptrija, je treba biti počasi pozoren tudi na očesni pritisk. Tega ti optik ne zmeri.
Poleg tega pri mojem oftamologu dioptrijo merijo strojno in nato še ročno, nato pa še v praksi z menjavo šipc – jaz imam na očesih sicer različno nazivno dioptrijo, na stekelcih pa enako, ker tako najbolje vidim. Koliko optikov vam je trikrat izmerilo primernost očal?
Mogoče je to razlog, da se mi je v petih letih dioptrija poslabšala samo za četrtinko, vam se pa vsako leto ali celo pol leta za nova očala?
Imam kolega optika, ne kupujem pri njem, pa je rekel, da so očala v prosti prodaji primerna le, če jih rabiš občasno, po par minut na dan, za resno delo pa niso in škodijo očem.[/quote]
meni je moj okulist ravno tako rekel kot nekaterim zgoraj. da je ista pašteta. Sicer mi je dal napotnico za optika, ampak povedal da lahko ravno tako z istim tveganjem kupim očala v Hoferju. Tvoj optik pa seveda prodaja svojo kramo, kaj pa drugega.[/quote]
Ne, nima svoje optike, je samo zdravnik – človek težko verjame, a ne.
sama sem tudi na ta način razmišljala in si 10 let delala očala pri optiku. v teh letih sem jih menjala 7, dioptrija se je rapidno slabšala. Za vsaka sem odštela zajeten kup denarja. Zadnjih 5 let pa kupujem očala v prosti prodaji in sem jih zamenjala samo enkrat. Vid se mi je torej veliko hitreje slabšal ob “pravih, po naročilu narejenih očalih”. Nazadnje sem jih zamenjala lani, 4 leta sem imela isto dioptrijo, kar se pri očalih pri optiku nikoli ni zgodilo. Da bi mi hotelo raznesti glavo, pa sploh ne. Morda imaš ti tudi astigmatizem ali kakšno drugo napako, zato glavoboli, če nimaš prav narejenih očal. Za nas ostale smrtnike pa je najbrž vseeno oziroma veliko bolje v prosti prodaji, saj je veliko ceneje.
Forum je zaprt za komentiranje.