Jovankini recepti na kupu
Oj, Jovanka. Res se ti zahvljujem, ker samo tako zelje je mene pravo. Ker sem se komaj navadila na bučno olje, mislim da je to edina solata na katerega dam navadno in domačo tucano papriko. V bloku imam tako malo klet, da mi niti kanta od jupola ne gre noter, imela pa bo ga oho,ho. Ne vem, kako je pri vas v Ljubljani, vendar v Mariboru še nisem kupila dobrega zelja. A veš ko se čuti kvas ali kaj že dajajo noter? Potem te povabim na sarmo in podvarak. A ja. Dobila sem neko knjigo za kislo zelje in zdravljenje z rasolom, zato bom še bolj veselo pila.
Še enkrat ti hvala. Ajde.
Ja, tebe Jovanka sprašujem za sarme polnjene s krompirjem. A se krompir sploh skuha? Namreč krompir in kislo zelje nikoli ne kuham skupaj, ker se ne zmehča. Sem enkrat to naredila, pa sem skoraj brez kosila ostala. No, saj ne da ti ne verjamem, samo še enkrat vprašam, če je kakšen haklc. Da ne bo glava kislega zelja s krompirjem šla kuram v krožnik.
Lep vikend.
aha, sarmice :-))
pripravi liste od zelja (obreži tisto korenino itd.), v posodo daš olje popražiš 2 čebule v to streseš nariban krompir ( meni je mož z šraufcigerjem malo povečal luknjice na ribežu za jabolka) ti veš koliko rabite za družino.
Krompir kar praži,kakih 10 min( boš vidla,ko začne dobivati barvo.Posoli, popraj, malo vegete (probaš)
Daš eno žlico v list in zaviješ. Zlagaš v lonc, zaliješ z vodo, malo rdeče paprike in kuhaš kako uro in pol.Voda naj bo malo čez sarme. V malo posodico daš par žlic olja,moko in malo rdeče paprike,da narediš prežganje, saj veš….
Sama oceni koliko prežganja rabiš, da ne bo vodeno,ko daš na krožnik. Evo , bom tudi jaz naredila danes, ker imam še malo zella. Lepo te pozdravljam
moja tašča pa (ko je neki post in ne jejo mesa) naredi vse isto kot gre za nadev samo, da namesto mletega mesa da sesekljane orehe, ne boš verjela je kot šuš. Dober okus,sploh ne moreš verjet, res.
Jovanka povej prosim kako shranjuješ beli fižol tetovac, da se ne zaredijo žužki.
Pa še nekaj ali imaš kakšen recept za “koruzo” (saj veš tisti koruzni kruh bolj trd , ki se ga je zraven sarmic in mladega sira ) ?
Ali kdaj tudi vlagaš ” belolučane paprike ” ? Jaz jih vedno samo popečem in spravim v skrinjo, bi bilo pa priročno, če bi jih imale v tegelcu?
Če se še kaj spomnim te spet požokam, veš si tvoje recepte izpisujem v poseben zvezek , ki ima naslov “Slastni recepti MON-ove Jovanke Broz” !
Dasa si , lep vikend ti želim !!!
Angel, lep nick :-))
Tetovac jaz dam v vrečo in v zmrzovalnik. Moja tašča pa hrani na hladnem in vmes da liste od oreha. Ona pravi,da ga to ščiti od žuželk.
Za te paprike jaz ne vem kako se dela. Misliš tiste rdeče,ki jih pečemo za v zmrzovalnik? jaz jih drugače ne delam. Mi jih naredi moja taščica 🙂
Z koruzno moko jaz delam samo projo. To verjetno poznaš? ti bom vseeno napisala, ker je ta moja proja najboljša od vseh,ki sem jih do zdaj jedla. Ješ jih lahko zraven druge hrane, moja dva fanta pa pojesta celo kot za večerjo ali zajtrk in vsak po liter jogurta.
PROJA:- 2jajca zmešaj z kuhalnico,1 jogurt, 1 šalčka (od kave) olja, 1 šalčka mleka, 1/2 pecilnega prašeka , 2 šalčke koruzne moke ali kor. zdroba, 2 šalčke moke, vse to lepo z kuhalnico zmešaj in na koncu dodaj 250 gr skute ali feta sira, sol po želji.
Sir ali skuto narahlo vmešaj notri,da jo ne “razbiješ” preveč.
To ti je merica za velikost tortnega modela, probaj najprej tako narediti potem ,ko kdaj rabiš maso podvojiš. Ko jo jaz spečem gre kot za med.Namaži model in peci,da lepo “pozlati” zgoraj. Lapo te pozdravljam.
neika,me veseli :-))
na kakih 180 stopinj. Gotova je ,ko dobi tako lepo barvo svetlrjšo rjavo,cca dobre pol ure. Enkrat bom prav pogledala na uro, da vem povedat.
Veš ti recepti so enostavni, dobro pa za pojest, zelo dobro. Zadnjič berem v Žurnalu, dimljen losos v solati. Ajd,da preberem. Notri pa losos, kisle kumare, kuhan krompir, in ne vem kaj vse so dali not. Meni je to bolj podobno hrani za pujske. Niti okusa od Lososa ne čutiš od silnih dodatkov.Lepo te pozdravljam.
Ja Jovanka to je ta moja koruza, ki ji ti rečeš proja. A daš notri tudi kdaj ocvirke? Sem tudi tako že jedla pa je super.
Hvala za recepte.
Imam en predlog zate: daj kar sama napiši kakšen recept, ki se ga spomniš iz tvoje balkanske kuhinje .Da ne bomo za kakšnega prikrajšane.
Zlata si, lep teden ti želim.
Me lahko prosim razvetlite, kaj je to rasol, kako se pripravi in uživa?
Mi bi bili tud zdravi 10 let 🙂
hvala
prav tako hvala za Jovankine recepte – pečica se že greje
aja, vidim, da imate kar precej težav z iskanjem testa za burek… meni ga je lažje pripravit sama, pa tud res je vedno boljši kot kupljen – saj ga ni tako težko al pa zamudno doma narest…
Kantarina(dober nick), Proja je zelo okusna stvarca. Na otip je kot bi naredila zdrobov narastek. Ni mehko, ne. Jaz jo naredim naprimer, če kaj prčem v pečici pa dam še polovično maso v okrogel model za večerjo. To sin poje in spije liter tek. jogurta. Naredim jo kadar imam obiske zraven narezka (je tudi kruh na mizi) ampak proja gre v 10 minutah. Lahko jo narediš ,ko delaš golaž. Ma probaj pa boš videla. Moj sin jo je prej ,ko je bil majhen kar pljuval ven, zdaj pa jo mlati.
Četudi mu ni bila od začetka všeč sem jo delala še naprej in mu ponudila vsakič malo,da se je navadil. Mož jo tudi obožuje.
Lahko daš proti koncu pečenja tudi ražvrkljan jajc in pol jogurta ter zliješ po vrhu,da se zapeče. Lahko jo jeste tudi drugi dan, malo jo pogrej v pečici…. lp
Forum je zaprt za komentiranje.