Jovankini recepti na kupu
Prošnja za Primoža.
Za ostale pa Jovankini recepti z linki. Upam, da bo zdaj bolj pregledno. Še enkrat hvala Jovanki! Cmoka:)
Datum: 13.01.2008 23:11
strinjam se, zajkaj ne ?
probaj narediti sarme, polovico lonca z mesom – drugo polovico pa z krompirjem, če imaš rada zelje boš dol padla. Zelo enostavno,dabro pa za pop….
potenstaš čebulo in nariban krompir, posoliš, popraš in malo vegete, s tem nafilaš list od zelja, zaviješ in zlagaš v lonec, naprej je vse isto.
Odkar sem bivšo sosedo naučila delat tako sarmo,sploh tiste ne kuha več.
http://med.over.net/forum5/read.php?151,4508136,4508248#msg-4508248
Napisal: Jovanka Broz
Datum: 12.01.2008 14:00
Frca, ko ga vzameš ven iz pečice ga ne reži takoj, ker ni dobro. Tudi vročega ne jejte, ker ni dober okus. Naj postoji in ohladi,da ni vroč.
Jaz sem pa opralča večje krompirje (v lupini) prerezala na pol, posolila in na polovico krompirja dala košček slanine, drugo polovico pa povaljala v koruzni moki in dala v pečico.
Juha domača kurja, narezala glavo zelja (kislega , mojega) na velike “šnite”, pooljila z bučnim oljem in potresla z grobo mleto rdečo papriko. E to ima mož (skoraj ) najraje.
Datum: 12.01.2008 23:06
yamaya- laho kdaj probaš narediti burek z krompirjem, tega imam jaz najraje. Če te zanima mi povej.
Paprike rdeče , pečene (iz zmrzovalnika) jih odtalim, očistim nafilam z skuto posoljeno( 1 žlico), spaniram v moki,jajcu in drobtinah.. Postrežem samo to in juho. Naredim jih kar veliko.Moj mož jih obožuje,
Sveže paprike- si kdaj filala z krompirjem ,pečene v pšečici, njami (če boš hotela ti bom napisala.
Čufte v paradižnikovi omaki. Mleto meso dam v skledo, popražim 1 čebulo,stresem na meso, posolim, popram in dodam namočene in ožete žemlje v mleku. Če vidiš,da ti je redko dodaj malo drobtin.Naredim kroglice cca 3cm premera.
V ponvi segrejem olje in scvrem vse kroglice, lepo jih obračam,da zarumenijo okrog in okrog. Vzamem jih ven in počakajo na krožniku dokler naredim omako.Popražim na drobno 1 večjo čebulo, narezan paradižnik(drobno) ali pa iz konzerve, malo posladkam,da ni prekislo. Malo vegete,soli, popra, malo moke, da zgostiš omako in nato stresem vse kroglice v omako in kuham nekih 20-30 min na malem ognju,
Zraven vedno pire.To vam bo sigurno všeč. Zraven tega v isto posodo lahko nafilaš par malih glav čebule. Jih z spodnje strani izdolbeš z žličko in daš isti nadev notri ter potem v omako skupaj z čufti. Zelo dobro in lepo za videt.
http://med.over.net/forum5/read.php?151,4505720,4506609#msg-4506609
Datum: 09.01.2008 17:47
če narediš sama testo je za mesni burek to najboljše. Če boš kupila tiste plate jih kupuj samo na kg na tržnicah,tistega,ki je malo debelejši.
Čebulo nareži in popraži, dodaj mleto meso, praži, dodaj sol,poper, mešaj….
Na testo porazdeli meso(ne preveč) in tudi pazi,da boš imela za vse testo dovolj nadeva, tisto olje,ki imaš v ponvi tudi polij, če ga je premalo poolji iz flaše(čisto tako malo,na tenko..)meso razmeči v malih koščkih, ni treba da meso pokrije vse testo.
List lahko prerežeš na pol,da ti “tulci”pridejo tanjši(je še boljši okus). zložiš v pekaš, pooljiš in daš da se peče dobre pol ure na cca 180 stopinj.
Zdaj imaš 2 varijante
1) v džezvi zavri 1dcl vede, malo vegete in pikico lja ter s tem po pečenju preliješ burek in vrneš v pečico za 5 minut, ugasneš in pustiš notri še nekaj časa
2) ko je pečeno preliješ z tekočim jogurom in vrni v pečico, peci še 10 min. in pusti,da se lmalo prepoji. Temu se reče buredžike in mi te imamo najraje.
Je enostavno ,samo malo na dolgo napisano,če kaj ne razumeš bom pojasnila. Dober tek :-))
Datum: 09.01.2008 18:58
zdaj okrog novega leta sem jih zavila 100 kom., za nas,za sodelavko, bivšo sosedo..
Sarme(najboljše na svetu) popraži čebulo in mleto meso,)količino čebule naštelaj v razmerju z mesom), poporaj, posoli, malo vegete, dodaj riž in še malo potenstaj. Liste od zelja pripravi, poreži tiste korenine. Daš 1 žlico nadeva v list zelja, lepo zavij , potisni noter (to veš?), da se list ne odvije. Zlagaš v lonec(nižji) vmes dodaj nekaj suhega, lahko tudi slanino domačo,narezano na debelejše lističe, samo da diši po suhem( potem jo jaz vržem ven), zalij z vodo,da je ene 2 cm čez sarme- voda.
Kuhaj POČASI, na malem ognju 2-3 ure, potem v malo posodo daš par žlic olja dobro žlico in pol moke,rdečo papriko, narediš prežganje in stresaš po sarmi,malo požokaj s kuhalnico,da gre do dna, kuhaj še 20 min in njami.
Lahko pa vse to daš v pečico,da se tam prezganje raspusti ampak samo v primeru,če nimaš plastike na ročajih. Jaz imam AMC posodo in si preložim v glineno posodo ter zapečem v pečici.
Poslušaj mene- ne dodajaj noter NIČ drugega kakor to kar sem ti napisala, nobenih kečapov, pelatov itd…
aja, še to- za prežganje sem ti napisala tako približno, ti pa veš kako količino sarm imaš, ko ti vre, če vidiš,da je vodena raje naredi še prežganja, kakor,da ti bo vodena.
Kadar vre mora tista vodka biti kakor kremna juha,take gostote, a veš? ajd Frcic,čaw
Datum: 09.01.2008 19:12
liste od ohrovta lepo daš v zavrelo vodo in kuhaš 5-6 minut. Odcediš in malo ohladiš. Noter lahko daš šunko in sir ali pa popraženo mleto meso z čebulo. Zaviješ kot pismo. Ko boš potunkala v moko, jajce in drobtine se vse lepo zalepi tako,da nadev nič ne gre ven. Jaz to vse naredim zvečet, zložim na pladenj in ko pridem iz službe, dokler zakuham juho še to scvrem .Ima posebno “fin”okus, ker moja dva ohrovta drugače sploh ne jesta. Tako pripravljen pa pomlatita takoj.
Tista 2 lista,ki sta prva dam stran ker sta ponavadi taka trda,tudi,ko ju skuham. Lahko tudi manjše uporabiš,daš po 2 in spaniraš pa se lepo prime skupaj.
Datum: 09.01.2008 22:32
burek z kislim zeljem ? prste,da poližeš mi lahko verjamete.
Vse je isto kakor pri navadnem bureku le,da želje popraziš na olju,(da je mehko) popraš,posoliš in to razmečeš po testu, zaviješ, pečeš. Ni ga treba zalit kot mesnega. Ko je mlačen je najboljši. Če kateri ne bo všeč častim kavo v najdražjem lokalu. Izjema je za tiste,ki ne marajo zelje ga verjetno ne bodo niti delali, drugi -pa navali..
http://med.over.net/forum5/read.php?151,4499906,4502362#msg-4502362
Datum: 06.01.2008 21:20
v lonec daš namočen pasulj,daš noter nekaj suhega(rebrca,kračo ali kaj podobnega) nareži 1 glavo čebule na drobno (malo večjo), strok česna, zalij z vodo in kuhaj toliko časa,da se pasulj skoraj začne razpadat.Potresi z rdečo papriko. V kozico daš olje in moko,rdečo papriko in narediš prežganje. Sama veš koliko je tega v loncu in temu primerno narediš dovolj prežganja.
Pasulj ne sme biti voden. Aja, posoli in NIČ DRUGEGA NE DAJAJ NOTER!
Ajd,srečno
Datum: 07.01.2008 16:08
pravi pasulj ali prebranec je brez raznih korenčkov,kolerab in ne vem kaj še vse not dajo. Za mene to ni pasulj ampak zelenjavna čorba.
Tetovec, važno je,da narediš prežganje dobro za količino fizola,ki ga imaš v loncu. Ko ga streseš in vre, če je redko raje naredi še malo prežganja, kakor, da ti bo voden pasulj. Saj veš kaj mislim :-))
Datum: 07.01.2008 16:15
skuhaš beli fožol, toliko kolikor pač rabiš. Z zajemalko na gosto pobiraš iz lonca(polovico fižola) in dajaš v glineno posodo ali v kakšen lep pekač v katerem boš postregla, popapriciraš(rdeča paprika), posoliš, povegetiraš in streseš čez to 4 popražene čebule. Nato spet z zajemalko drugo polovico fižola in z vodo,ki ti je ostala v loncu zaliješ ta fižol,da je 1 cm nad fižolom. Spet rdeča paprika, sol,vegeta in narediš prežganje ,par žlic olja, moka,rdeča paprika in streseš čez vse to. Malo s kuhalnico “požokaš” da gre do dna in daš na 200 stopinj za 1 uro in 20 min v pečico- prste,da poližeš- Posebej naredi meso za zraven. Če pa hočeš klobase jih preden daš v pečico potunkaj v fizol in daš,da se speče.
http://med.over.net/forum5/read.php?151,4493546,4495182#msg-4495182
Datum: 25.12.2007 17:48
e hvala, hvala
SARME; potenstam čebulo, meso, dodam sol, malo vegete,poper,rdečo papriko in na koncu riž. Nafilaš liste od zelja in zlagaš v lones. Vmes daš po košček suhega mesa ali slanine prekajene(ki jo potem jaz vržem), zaliješ z vodo da pokrije sarme dober centimeter. Kuhaš počasi par ur. Narediš (ne vem kako se reče ) v ponvo daš par žlic olja, žlico pa pol moke, rdečo papriko in to preliješ preko sarm (ki vrejo) , kuhaš še 15 min in je to prava sarma- brez nekih paradižnikovih mezg itd.
PREBRANEC; skuhaš beli fižol(ti veš koliko rabiš za tvojo družino) ,skuhaš ga v vodi brez drugih dodatkkov. V ponvi prepraži 3-4 srednje čebule. Vzami glineno posodo(če nimaš, pa en lep pekač v katerem boš servirala na mizo) Z zajemalko na gosto zajami fižol in napolni v posodo polovico od tega kar imaš v loncu. Potresi z soljo,malo vegete, rdečo popriko, čez to stresi vso čebulo iz ponve. Spet zajemalka in prevekslaj ostali fižol. Zalij z vodo iz lonca toliko,da ti gre voda čez fižol 1 cm. Spet rdeča paprika, sol,vegeta.
V mali ponvici naredi (ajprem 🙁 ne vem če se tako napiše) malo olja, moka, malo rdeče paprike. Ti moraš sama ocenit koliko tega ajprena je dovolj,ker ne vem koliko fižola boš imela,preliješ čez prebranec in malo z kuhalnico ob strani požokaj,da gre do dna. Daš v vročo pečico 180 stopinj za 1,5 uro. To je pravi prebranec.
Burek – napiši kateri te zanima, da ne pišem vse po vrsti,ker jaz ne tipkam tako hitro kakor ve. Zdaj grem na kartanje na Trebeljevo, pa ko pridem vas berem, cmoka
Datum: 26.12.2007 00:55
evo, dotolkla sem jih v Remi-ju, popizdili so vsi :-))
Burek: 1 zavitek testa(500gr,najboljše testo je tisto,ki ga prodajajo na tržnici na kilo), 500gr skute, 3-4 jajca, 1 jogurt, 2 dcl mleka, sol, vse izmešaj z kuhalnico v skledi in na koncu dodaj skuto,da jo ne “razvodeniš”.
Prižgi pečico na 180 stopinj. Na pult daš 1 list testa, z veliko žlico polivaj nadev (je kar tekoč), dajaj približno ,da se ti izide za vse testo. Zavij v rolado, potem z enga konca zavijaj proti drugemu,da dobiš krog in zlagaj vpekač. Tako delaš do konca, če ti ostane nadev ga polij čez vsak krog, malo poolji in daj v vročo pečico za dobre pol ure, ali 40 minut, boš videla po barvi.
Če imate radi z špinačo ali blitvo jo lahko narezano (svežo ) dodaš čez nadev ,ki si ga polila po testu in zavijaš kakor prej.
Jaz imam tak burek raje kako tistega klasičnega,ki zlagaš plate testa v pekač in potem režeš kocke,
Tak na kroge, zgleda kokar gnezdo od os.lp
http://med.over.net/forum5/read.php?151,4475191,4476001#msg-4476001
Datum: 14.01.2008 21:08
mislim, prav nasmejete me ej, res :-))
pripravi 500 gr testa za burek, potenstaj na olju do mehkega 1 kg kislega zelja, posoli, poporaj, stisni 1 strok česna.
Nekako razpodeli, da ti pride za vse testo. Jaz kar mažem gor z žlico in zavij. Spečeš da in ko je gotov pošpricaš z vodo, toliko kolikor ti ostane na roki,ko odpreš pipo.Pokrij s kako platneno krpo (ki ne bo dišala po prašku) čez daš 1 pvc vrečko in še eno krpo čez ( joooj umetnost ha? )Pustiš,da se malo ohladi in “odpusti” in navali.
Če kaj ne razumeš ti kar vprašaj.
Veš, raje ne porabi vsega testa kakor,da boš notri imela premalo nadeva.
Potem se boš že ufurala koliko rabi tvoja družina.
Datum: 14.01.2008 21:50
baklava- za njo se ne uproablja lisnato testo ampak vlečeno, veš?za to lahko kupiš testo tudi v trgovini.
to je najlažja varijanta za baklavo in je meni boljša od prave, zato,ker je bolj light.
1 zavitek vlečenega testa
v pvc skledo daš 3 jajca in 1 jogurtov lonček sladkorja, miksaš da se lepo zapeni in “dvigne” v to dodaj 1/2 lončka olja, 1 jogurt,1 pecilni prašek, 15 dkg mletih orehov,2 žlice drobtin.
Ta nadev razporedi za testo (mislim,da jih je 6 v paketu)in vsak kos premaži z tem nadevom, jaz mažem z žlico, na čvrsto začni rolat,(kot potico) in ko dobiš tulc reži z nožem 2 cm široke kolobarje in jih zlagaj v manjši pekač (cca30x20 cm) tako,da rezano stran obrneš proti gor. Tako narediš z vsemi drugimi listi. Peci 25-30 min na 180 stopinj.
Medtem skuhaj preliv 2,5 lončka vode , 2 lončka sladkorja ko zavre vrži noter zrezano na kolobarje 1 limono (oprano itd). Ohladi eno in drugo in zalij , limono pa lepo dekorativno zloži po “baklavi”.
Pokrijem z folijo in dam v hladilnik za drugi dan. Ješ tako,da z vilico vzameš en cvet in daš v usta. Zgleda kot tisto gnezdo od čebel.
Imam pa recept za baklavo z višnjami,tako osvežilno, poletno . Z njo sem zmagala na tekmovanju v peki slaščic( ne povem kje), če te zanima. Ajd
Datum: 14.01.2008 22:08
testo za to stvar je najboljše,če narediš sama. Če ti pa ne gre od rok, kupi zavitek testa in zavihaj rokave. Olupi cca 1,5 kg krompirja in ga nareži na male kockice (pol cm), v posodo, v to drobno nareži 2 čebule, povegetiraj, popraj, posoli.
Testo daš na neki prtič,da ga lažje zarolaš. Potresi nadev po testu (pazi,da boš imela za vse liste dovolj nadeva), Malo poolji in zarolaj testo v role in take zlagaj v pravokoten pekač. Ko jih vse zložiš še malo olja daš po vrhu. Peci kakih 40 min na 170 stopinj.
V džezvo daš 1 dcl vode z malo vegete,da zavre, ko je pita pečena, lahko (brez strahu) zliješ v to džezvo olje, ki je v pekaču(ni ga veliko) in s tem preliješ pito ter daš nazaj v pečico za nekih 10 min. Vzami ven pokrij s kako cunjo( čisto :-)) ) in pusti,da se tako malo ohladi. Ko nam delam to za kosilo naredim samo juho, krompirušu in solato. Ma pojemo cel velik protvanj od pečice.
http://med.over.net/forum5/read.php?21,4510248
saj ne, da ne bi bila vesela Jovankinih receptov, ampak ne razumem, zakaj so ti lahko na Starševskem čveku (celo na vrhu, pod Lepljivo), medtem ko so bili namaz iz skuš, kruh in večerja za sladkornega bolnika premaknjeni???
Lepo prosim nekoga, če mi razloži nova pravila na forumu, ker jaz več ničesar ne razumem:-(((
Saj bodo na pristale na forumu Prehrana, sedaj pa še kakšnega napišite, da ne bom 10 x prestavljal.
Pa dajte si lepo prosim, prebrati moje teme, ker se mi ne da ponavljati.
primož
Eko, naš burek je šel tudi v šusu, samo otroka sta pa vseeno zavihavala z nosom. 🙂 Je pa za naju več ostalo, še teta ga je z veseljem zmazala eno gnezdece. 🙂 Zdaj je na vrsti prebranac.
LP
eh, zdaj pa jaz postajam odvisna od vas, jebote komaj čakam,da pridem domov in ,ko klikam upam ,da me ni kdo spljuval.
moram pogledat v knjigo, ker ne vem nobenega recepta za sladice na pamet- razen za kremšnite, ki ga je en albanc(ki ima slaščičarno v KP) dal moji mami pred 35 leti.
Te kremšnite delajo vsi ,ki me poznajo po tem receptu.
Hvala vam za lepe besede, cmoka tudi našem poglavarju Primožu, ki nam to omogoča.
v posodo daš 1,8 dcl mleka, 10 žlic sladkorja (ne zvrhanih),da zavre.
Medtem zmiksaj 6 rumenjakov, 5 žlic moke in 5 žlic gustina( fini jestivi škrob) to dvoje naj bo kar zvrhano v žlici ( ni pa treba pretiravat )v to še 2 dcl mleka in dobiš tako lepo maso. ki jo vkuhaš ,ko zavre mleko.
Na malem ognju kuhaj par minut, medtem (mešaj) in stepi sneg od beljakov in 1 male žličke sladkorja.
Čvrst sneg počasi stresi v kremo in lepo z kuhalnico “vkuhaj ” beljak v kremo. To delajte lepo narahlo- ni treba razbit beljak v nulo, naj se vidijo mali koščki belajaka v kremi.
Uh, pred vsem tem pa razvaljam lisnato testo in ga prebodem ter na hitro spečem na 200 stopinj, da dobi lepo barvo. Pazi, ker se hitro zažge, če je predolgo.
Ta masa je za pekač (globji) cca 40-50 cmx 20-25 cm, ne sme biti večji, ker bodo potem kremšnite prenizke.
Pečeno testo postavim na pekač, obrežem z rebrastim nožem in testo kar pade v pekač.
Stresem vso kremo, ko se ohladi dam smetano in spet gor testo,ki ga obrežem,da je enako pekaču.
ko čakaš,da se ohladi krema pokrij pekač z folijo,da se na kremi ne naredi skorjica (kot pri pudingu), daš v hladilnik, ni za jesti isti dan.
testo se da lepo rezati samo z rebrastim nožem. Mi ne jemo z smetano samo kremo in pokrijem. Dober tek.
Sem poguglala in takoj ob slikci sem se spomnila, da sem ta kadajif jedla v Albaniji. http://hem.passagen.se/bosanski.recepti/hrana_djuvec.html Dol imajo še take prastare domače slastičarnice, da ne moreš verjet. Ne take šiptarske, v špeglih in ultrapasu. Res prastare, skromne. …no, mal sem zašla:) kadajif me ni navdušil, baklave so mi boljše.
Jovanka, kaj pa tole? Se mi zdi prav apetitlih: http://hem.passagen.se/bosanski.recepti/hrana_djuvec.html
Yo, maršalica! :))
Nekaj mi ga linki serjejo. Hotela sem te povprašati po zaliveni zeljanici, ki je tazadnja na seznamu, pa mi link naredi na djuveč. Tega ne obožujem glih, ampak tistele zeljanice me pa mikajo:)
V zameno za vse te tvoje dobrote ti bo treba enkrat vrnit milo za žajfo. Če češ, ti lahko kdaj napišem kakšen “izumrt” gorenjski kmečko-bajtarski recept:) drugo je itak vse v vendelinah in kalinškovih.
žlehta, hvala za lepe besede. Imam jaz knjigo Slovenske domače jedi in sem veliko stvari iz nje naredila. Ko smo enkrat imeli inventuro sem doma spekla tak zavitek ,slan (kot potica recimo po velikosti) iz kaše in ocvirkov, njami.
Ravno zadnjič sem rekla možu,da bi šla rada v Idrijo na prave Idrijske žlikrofe. To si želim probat, ker se nisem.Drugače pa jaz naredim vse kar vidi in mi zgleda dobro. Jaz ne maram tiste klasike: obara, makaronflajš, segedin,rižota, spet obara, segrdin…..
Forum je zaprt za komentiranje.