Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Jedilnik vas, ki na mesec porabite 300, 400, 500, 600 evrov za eno osebo

Jedilnik vas, ki na mesec porabite 300, 400, 500, 600 evrov za eno osebo

Zdaj je ratalo moderno jest ta skyr. Navadna skuta ni dobra, nisi “in”, če ješ skuto. Moraš jesti skyr. Lol skuta, a smo kmetje al kaj?????

To je manija. Kot je bila par let nazaj z ingverjem. Folk je dobesedno povsod trpal ingver.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimen15748292, 16.08.2025 ob 09:47

Zdaj je ratalo moderno jest ta skyr. Navadna skuta ni dobra, nisi “in”, če ješ skuto. Moraš jesti skyr. Lol skuta, a smo kmetje al kaj?????

To je manija. Kot je bila par let nazaj z ingverjem. Folk je dobesedno povsod trpal ingver.

anonimen,pol kile skry hofer ,kar je bolj pomembno  0 % živalske maščobe,cena 1,4 eur ,noter daš malo borovnic in malin…super popoldanska malica …

aja ,pa za dvakrat je dovolj …

Par takih modnih rund sem že doživela. Pred leti nisi bil inn, če nisi uporabljal himalajske soli, kajenskega popra, islandskega lišaja, zelenega čaja, balzamičnega kisa, …

Potem so prišle eksotične ribe, daj bog vsaj iz severnega Atlantika ali Pacifika, glavno, da od daleč. Postrvi ali osliči so bili kar naenkrat čisto mimo. Mora biti losos, panga…

Pa pšenica ne velja več, mora biti pira… pa ne koruzni zdrob,  ampak kuskus, pa ne orehi ali lešniki, mora biti pistacija ali arašidi…

Polnozrnati kruh je moja babica pekla, ker je mlin bolj grobo mlel… premajhen zrezek je po novem medaljon…,

Najbolj mi je pa hecno “na posteljici iz …” nečesa pač. Pikola, mene so vzgajali, da se hrana v posteljo ne nosi! ?

monovka, 16.08.2025 ob 10:10

Par takih modnih rund sem že doživela. Pred leti nisi bil inn, če nisi uporabljal himalajske soli, kajenskega popra, islandskega lišaja, zelenega čaja, balzamičnega kisa, …

Potem so prišle eksotične ribe, daj bog vsaj iz severnega Atlantika ali Pacifika, glavno, da od daleč. Postrvi ali osliči so bili kar naenkrat čisto mimo. Mora biti losos, panga…

Pa pšenica ne velja več, mora biti pira… pa ne koruzni zdrob,  ampak kuskus, pa ne orehi ali lešniki, mora biti pistacija ali arašidi…

Polnozrnati kruh je moja babica pekla, ker je mlin bolj grobo mlel… premajhen zrezek je po novem medaljon…,

Najbolj mi je pa hecno “na posteljici iz …” nečesa pač. Pikola, mene so vzgajali, da se hrana v posteljo ne nosi! ?

Ma ni glih vse za jemat resno ,še posebno ta sol ,samo ve se katere ribe ,orehi ,ja navadni so najboljši…živalskim nasičenim maščobam in dodanim cukrom ne ,pa še kaj …Dokaz so nekateri športniki ,dobro izgledajo in vlečejo kariero dolgo let .

zeloodvisno02, 16.08.2025 ob 10:08

anonimen,pol kile skry hofer ,kar je bolj pomembno  0 % živalske maščobe,cena 1,4 eur ,noter daš malo borovnic in malin…super popoldanska malica …

Je super, če sediš in gledaš v luft.

zanima me787, 15.08.2025 ob 17:37

Tisti, ki nadpovprecno veliko denarja namenite prehrani, zanimajo me konkretni primeri vasih zajtrkov, kosil in vecerij. Hvala za odgovore.

Enkrat je ena dohtarca rekla, da jemo zato, da prezivimo in ne zivimo zato, da jemo.

jaz ne verjamem da semenojedke in ribojedke zapravijo za eno osebo 600 evrov.. sin ogromno poje, to gre veliko jajc, sira jošt (pa to une palčke 140 gramske za 2,40 evrov, eno poje samo za večerjo), veliko zelenjave, stročnic, sadja, jogurtov, nepasirane skute, tudi unih otročjih oki doki za 1,6 evrov pici mici pakunga, veliko kruha oz kajžerc, žemljic itd itn.. pa za dva ne pridem na 600 evrov, pa je fant 196 cm visok in veliko poje. res pa nisva ptiča in ne jeva semena, to imava za najinega ptiča.. res ne jeva zunaj, ker doma kuham jaz, pa tudi že on, saj sem ga naučila vse, kar je njemu všeč, kaj pa tudi sam probava ko vidi kak všečen recept.. res pa ne marava rib, pa niti mesa ne delam doma, ker ga on sploh ne mara, jaz pa občasno belo pusto meso..

V Sloveniji so sami strokovnjaki za hrano, a vsak drugi je predebel.

Jaz jem enkrat na dan, kosilo.

Anonimen15748292, 16.08.2025 ob 11:21

Je super, če sediš in gledaš v luft.

Za sedet in bevskat v ekran rabiš močnejšo hrano. Zato ti mamica klobase dela pa še štrudelj za sladico a ne? 🙂

zeloodvisno02, 16.08.2025 ob 10:24

Ma ni glih vse za jemat resno ,še posebno ta sol ,samo ve se katere ribe ,orehi ,ja navadni so najboljši…živalskim nasičenim maščobam in dodanim cukrom ne ,pa še kaj …Dokaz so nekateri športniki ,dobro izgledajo in vlečejo kariero dolgo let .

U, saj ne jemljem resno ničesar, tudi nikoli nisem. Jem, kar mi je dobro in po čemer se dobro počutim. Ko opazim, da mi nekaj povzroča nelagodje, tisto zmanjšam ali izločim in konec filozofije.
Nasičene maščobe ali ne, vlaknine gor ali dol, ogljikovi hidrati levo ali desno, prav načrtno se s tem ne ukvarjam, ker mi je butasto.
Se spomnim gonje proti jajcem… par let je veljalo, da so grozno škodljive, sploh rumenjak. Takrat so vzcvetele farme nojev pri nas, to je bilo edino zdravo jajce… Potem se je pa pojavila dieta z jajci za hujšanje…  pa banane -bog ne daj banane, to ti uniči floro v črevesju… pa poglej zdaj. Pa soja-u, kako opevana v vseh možnih oblikah, zdaj pa najbolj strupena… Nikar svinjske masti, potem pa vsi s škripajočimi sklepnimi vezmi… eh.

Vse to je kar nekaj. Verjamem v svežo hrano, zato nikoli ne kupujem nečesa, kar se je mesece prevažalo po oceanih (pa še iz Azije skozi Suez, mimo vse možne svinjarije tega planeta), verjamem tudi svojemu počutju in higieni priprave, tu se pa konča.

Športniki? Si skušala za mojega krajana Leona Štuklja? Pri 100 letih je skakal ko kobilica, pa slučajno vem, kaj je jedel…

Če se bo kdaj izkazalo, da delam kaj narobe… ja, od nečesa je treba tudi umreti. Ful bi se sekirala, če bi zdrava umrla ?

Če bi vse kar pojemo, kupovala v trgovini ali na tržnici, bi bilo to zelo drago.

monovka  15.08.2025 ob 21:43

So novodobni recepti, ki jih moja staromodna pamet ne more predelati. Recimo sladki krompir. Nekoč je veljalo, da postane sladek, če zmrzne in je posledično zanič. To mi je ostalo in sem raje lačna, kot da bi ga jedla.

_________

To ne kaže na staromodnost, ampak na nerazgledanost. Sladki krompir (batata) sploh ni krompir in nima veze z zmrznjenim krompirjem. Spada tudi v povsem drugo botanično družino (je slakovka in ne razhudnikovka). Tudi ni neka novodobna pogruntavščina. Prišel je pa v Evropo in drugam po svetu iz Južne Amerike pravzaprav istočasno oziroma morda celo nekoliko prej kot tvoj “staromodni” krompir.

Tukaj priznavajo, da mislijo, da je kvalitetno, ker ima nalimano gor neko znamko, obenem pa javkajo, kako se vse draži. Prav je, d se draži, saj tepci mislijo, da če je drago, je kvalitetno.

Lej, jest moram zjutraj konkretno pojest, kruh, sir, salama, paprika. Pač ne morem jajc, pa praženo  zjutraj ipd.  Vmes pojem sadje. Do pozne večerje ali popoldneva. Na morju pa zajtrka ne morem glih, če  je konkretna večerja ob 7 do 9, zajtrk zjutraj pa cca isto. Imam rada krompir. Ta je popotnik cel lajf.

nerazgledana, ne staromodna, 18.08.2025 ob 17:00

monovka  15.08.2025 ob 21:43

So novodobni recepti, ki jih moja staromodna pamet ne more predelati. Recimo sladki krompir. Nekoč je veljalo, da postane sladek, če zmrzne in je posledično zanič. To mi je ostalo in sem raje lačna, kot da bi ga jedla.

_________

To ne kaže na staromodnost, ampak na nerazgledanost. Sladki krompir (batata) sploh ni krompir in nima veze z zmrznjenim krompirjem. Spada tudi v povsem drugo botanično družino (je slakovka in ne razhudnikovka). Tudi ni neka novodobna pogruntavščina. Prišel je pa v Evropo in drugam po svetu iz Južne Amerike pravzaprav istočasno oziroma morda celo nekoliko prej kot tvoj “staromodni” krompir.

O, hvala za pojasnilo. Botanika je pa res moja šibka točka, sem v čisto drugih vodah. Nazadnje sem slišala za kritosemenke, dvokaličnice in fotosintezo nekoč v gimnaziji.

Nasploh si pa menda opazil/a, da se bolj kot ne norčujem iz modernih jjedilnikov, ali ne? Sem si pa ogledala ta sladki krompir (batata, praviš? Čemu potem preimenovanje?) v štacuni in mi je stari dobri krompir še vedno lepši že na pogled ?

Veš, pri nas mora hrana tudi izgledati vabljivo. Če bi postavila kašo s kalčki ali jogurtom na mizo, mi familija dezertira… komaj jih prepričam v pasirano zelenjavno juho ?

zanima me 787, 15.08.2025 ob 17:59

Nisem vas vprasala, koliko se je kaj podrazilo, koliko stane avokadovo olje, ali zakaj ima kdo artritis ali visok pritisk, ali koliko stane malo boljsi sendvic, ampak kaj v  povprecnem dnevu pojeste za zajtrk, kosilo in vecerjo. Upam da bo zdaj bolj razumljivo. Hvala.

Raje Musarco vprašaj zakaj je šla iz Istre v Prekmurje s policijskim helikopterjem v privatne namene? To je veliko dražje in nihče toliko ne poje v enem mescu, tudiv enem letu ne.

ne bom pisala, 15.08.2025 ob 17:46

Malo boljši sendvič stane 5 EUR, kar na mesec znese 150 EUR, ti pa tu sprašuješ, kot da je 300 EUR ne vem kaj.

Malo boljši sendvič stane 2,5€ ča ga sam narediš!

Anonimno 9874, 18.08.2025 ob 18:21

Tukaj priznavajo, da mislijo, da je kvalitetno, ker ima nalimano gor neko znamko, obenem pa javkajo, kako se vse draži. Prav je, d se draži, saj tepci mislijo, da če je drago, je kvalitetno.

Če ti ne ločiš kure vzgojene v kletki, kjer se niti premikat ni mogla in so druge kure srale po njej, pod umetno lučjo, filano s koruzo in hormoni da hitrej zraste in bolj debela….od kure ki je po vrtu tacala in se tam tudi hranila….da o jajcih ne začnem….al pa govedine krave celo življenje v hlevu, futrana s sojo in žiti ki jih sploh prebavit ne zmore zato da je bolj debela, premika se lahko za kkšn meter….od krave ki se je po pašnikih sprehajala in jedla travo in seno….no ti ni pomoči. Kar glej nalepke še naprej. Pa jej lušt paradajz, k zemlje nikol videl 😀 In ja boljša hrana je dražja. Z razlogom. Ni tako masovno pridelana. In ja je vredno plačati več da ne ješ sranja umetno gojenega. Da o sirih, oljih ipd. sploh ne začnem. Vse miljonkrat predelano. Ima pač vsak svoje prioritete. Ti verjetno več zmečeš v avto kot v sebe. Al pa kdo ve, mogoč tud tam šparaš in eurospin olje not vlivaš pa korejske gume kupuješ na vsake 8 let.

Anonimno 8855, 18.08.2025 ob 18:58

Raje Musarco vprašaj zakaj je šla iz Istre v Prekmurje s policijskim helikopterjem v privatne namene? To je veliko dražje in nihče toliko ne poje v enem mescu, tudiv enem letu ne.

Raja naj si jemlje od ust, da se bo lahko elita preseravala!

Sto ljudi sto čudi. Ja, ljudje smo si različni, eni sprobavamo kaj novega, drugi pač ne. Ni čisto nič narobe s tem. Vidim pa da se marsikdo težko sprijazni s tem da smo si različni tako z okusi kot z denarjem ki smo ga pripravljeni zapravit za hrano.

Kar se tiče kuhanja za družino, otroci z veseljem pojejo tisto česar so navajeni od malih nog. No mogoče se nad katero jedjo (vrsto zelenjave) zmrdujejo, ampak tako pač je. Mi pojemo dosti zelenjave. Ampak tekom odraščanja en otrok ni jedel graha in fižola ter čokolade (oboževal je pa grenek kakav), drugi ni maral mesa, jajc in mleka. Tako da je bil kar izziv kuhanje skupnega kosila. Zdaj jesta skoraj vse, svinjina in mleko pa še vedno ne gresta.

Pa še par replik: Pri nas npr.sladek krompir naredim kot solato skupaj z ohrovtom. Zgleda estetsko. Jemo vsi brez problema.

Tudi kaše imamo radi. Za kosilo btez problema pojemo ajdovo kašo z kakšno zelenjavo kot prilogo.

Kar se tiče semen – otroka sta od malega navajena ovsenih kosmičov in lanenih ter chia semen. Že desetletja jih pripravljam v steklenih kozarčkih zvečer. Čez noč se fino namočijo, tako da dobiš tako želirno strukturo. Zjutaj dodam samo še plast jogurta in sadje. Otrokom pa še malo medu. Plasti se pa potem lepo vidijo čez kozarec. To nam je vsem všeč.

Anonimno 1462, 18.08.2025 ob 19:06

Raja naj si jemlje od ust, da se bo lahko elita preseravala!

AMpak, včasih je elita ob tem nafurala še narod,  pomeni zaposlene. Sedaj pa zaposleni futramo brezposelne in upokojence. Kje je sedaj medgeracijsko sodelovanje? Plače ofnajo, vsaj brezposelnim dvigaji nešteto ugodnosti, penjonerjem pa še božičnice. In zajamčeno. Ne ga srat. Ne gre to tako. Lupiš plače, ne daš pa trga dela. Za to sodelovanje. Plače pa obdavčene, še malo, pa bo na pol. Dejte no v maldivih z realnostjo.

Bučno olje in olivc sta po 20/€ liter in smo že na 40€.

Kupim osnovo, maslo, mleko, meso, sadje, zelenjava, pijača, kruh, kak sladki priboljšek in znese 45€.

Na meniju so še prehrambene kapsule ribje olje in B vitamin.

Če ti ne ločiš kure vzgojene v kletki, kjer se niti premikat ni mogla in so druge kure srale po njej, pod umetno lučjo, filano s koruzo in hormoni da hitrej zraste in bolj debela….od kure ki je po vrtu tacala in se tam tudi hranila….da o jajcih ne začnem….al pa govedine krave celo življenje v hlevu, futrana s sojo in žiti ki jih sploh prebavit ne zmore zato da je bolj debela, premika se lahko za kkšn meter….od krave ki se je po pašnikih sprehajala in jedla travo in seno….no ti ni pomoči. Kar glej nalepke še naprej. Pa jej lušt paradajz, k zemlje nikol videl ? In ja boljša hrana je dražja. Z razlogom. Ni tako masovno pridelana. In ja je vredno plačati več da ne ješ sranja umetno gojenega. Da o sirih, oljih ipd. sploh ne začnem. Vse miljonkrat predelano. Ima pač vsak svoje prioritete. Ti verjetno več zmečeš v avto kot v sebe. Al pa kdo ve, mogoč tud tam šparaš in eurospin olje not vlivaš pa korejske gume kupuješ na vsake 8 let.

Če ti ne ločiš med kvaliteto in znamko, ki cel kup denarja zmeče za marketing, da folk misli, kako je kvalitetna, ti ne morem pomagat. Potem praviš, da ješ samo krave, ki so se pasle po prostranih pašnikih?

Potem praviš, da se samo z mesom,sirom in oljem bašeš? Pa kupuješ v Mercatorju, ker ta je bolj kvaliteten od Spina? No, vsaj to ti priznam, da očitno prodajajo tam veliko bolj domačo zelenjavo, glede na to, kolikokrat je gnila.

se strinjam ,da ni vse znamka ,je pa zanimivo ,da  je rio mare tuna neprekosljiva po okusu ,probal ogromno znamk ,tudi podobnih cen ,pa se niso mogle primerjat…sicer jo jem le občasno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close