Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek je koga kdaj že pičil sršen?

je koga kdaj že pičil sršen?

Jaz se jih ful bojim, sršenov namreč, kar groza me je, da bi me to pičilo:)

Ima kdo izkušnjo s pikom sršena? To je vrsta ose, če prav vem, torej ne pusti žela?

In pa najbrž fuuuul boli, kaj?:)

2 leti nazaj, je sosedova punčka pobirala jabolka, stara je bila 8 let in kar naenkrat je začela otepati z rokami, sršen ji je padel za vrat in jo 3x pičil v hrbet nad lopatkami. Ker sem bila ravno zraven sem hitro letela domov po sirup proti alergiji in ji dala kar 2 žlce sirupa, mamica pa je hitro dala gor na pol prerezano čebulo. Potem je nekaj časa še ležala, da smo bili prepričani, da nič ne oteka in da normalno diha, čez par ur je bilo ok.
Če pa bi bila alergik pa bi lahko bilo lušno.

Je pa sršenji pik za najmanj 5 osjih. Ni ravno prijetno.

Ne vem točno, na kak način piči sršen, je pa zelo hudo.
Moj sin je bil kakšnih 5 let star, ko ga je sršen pičil v dlan in mu je dlan tako zatekla, da je imel takšno kot žoga. Šla sva k zdravniku,
kaj pa so mu tam naredili, pa ne vem več.

Mene je prejšno nedeljo, pa sem alergična na ose in sem pojedla dva Claritina in šla v dežurno, ker mi je bilo zelo čudno, dali so mi infuzijo in Medrol. Potem ej bilo v redu in tudi roka mi ni otekla- bil je pa doma na hdoniku v hiši v moji torbici!!!! In sem mislila, daje bil kakšen kos stekla, ker me je samo hudo zapeklo- potem pa ko me je začelo oblivati, sem ugotovila, da je bil to pik, stresla torbico in zagledala sršena.
So me pa pred leti piili trije mladi sršeni na oknu- pa je bilo še vse v redu. Problem je v tem, da če si alergičen je po vsakem piku lahko slabše- hujša reakcija. 🙁

Ravno te dni kroži po meilih obvestilo, da je dobro dati na sršenji, osji ali čebelji pik aspirin, ki ga malo zmočiš ali osliniš, če pri roki ni vode.Pustiš 5 minut in ni otekline, ne srbi,…
Ne vem, preverila pa nisem…

Tu je ta mail:

Že dolgo me mika, da bi vam predstavila še eno uporabnost Aspirina, ki
mi po potrebi koristi že več kot 30 let in o kateri nisem še nikjer
ničesar prebrala. Pri piku čebele si na mesto pika položim tableto
Aspirina, ki jo malce zmočim z vodo ali – če ni vode v bližini –
oslinim.To rahlo pritiskam na pik in čez morda dobro minuto odstranim.
Tako ne pride do otekline, pa tudi srbenja ne in pik je prav kmalu
pozabljen. Ta nasvet sem nekoč dobila od starega čebelarja. Že marsikomu
sem ga posredovala in vsak mi je povedal, da stvar res učinkuje. Živim
na deželi, imam 3 odrasle otroke, ki sem jim v otroštvu na ta način
velikokrat pomagala. Sama imam izkušnjo tudi s pikom sršena, pri katerem
je Aspirin enako učinkoval.

Ker mislim, da je ta informacija morda zanimiva tudi za vas, sem se
odločila, da vam jo posredujem. Morda nisem izbrala pravega
elektronskega naslova, prepričana pa sem, da jo boste pravilno usmerili.

Lep pozdrav in veliko uspeha še vnaprej. Danica Dornik iz Nove Gorice

Mene je pičil, pa ni bilo nič posebnega, kot pri čebeli.

Je pa res, da sem na pike nekako neobčutljiva, vedno se mi komaj kaj pozna, kaj šele, da bi me zelo srbelo ali bolelo.

Kolikor vem pik sršena ki živi pri nas ni nič močnejši kot pik navadne ose.

Pri naš živi European hornet Vespa crabro. Če želite več podatkov poguglajte. Pripišete wiki. Tu je obrazloženo da je večina kar slišite o tem sršenu le urbana legenda.

Glede na to da je bistveno manj napadalen kot navadna osa. In da je že kar ogrožena vrsta,… predlagam da daste strah pred njimi malo na stran. Če je le možno jih pustite živeti. Še posebej če upoštevamo da radi pojedo kakšnega škodljivca.

Če ste na pik sršena alergični, lahko ob piku v glavo ali v bližino glave, tudi umrete. Jaz sem po sistemski reakciji lani poleti, ko me je sršen pičil v predel med ramo in ključnico, preležal štiri dni v bolnišnici.

Tričetrt ure po piku, ko je pome prišel rešilec, sem imel tlaka 70/40, utripa 140, težko sem dihal in komaj hodil. Pozneje mi je zdravnica na Golniku, kamor sem začel hoditi na desenzibilizacijo, povedala, da je bila reakcija “za umret”. In ja, res je, kar je že nekdo napisal – če si alergičen na strup kožokrilcev (osa in sršen imata enak oziroma podoben strup), je vsaka naslednja reakcija hujša.

Poleg tega mi je zdravnica povedala, da je pik sršena po jakosti enak približno enajstim osjim pikom.

Pa “bistveno manj napadalen kot navadna osa”? Moj pik se je zgodil tako, da je sršen zvečer priletel v sobo, se zaletel v zid, padel na posteljo in me, ne krivega ne dolžnega, pičil. Torej je to, kar je napisal thetilko, popolnoma narobe. Preverjeno. Če upoštevate takšne “nasvete” in ste alergični, se lahko konča zelo slabo.

Dusan1975….

V primeru alergije je seveda druga zgodba.

Ste res smotani nekateri, ki ocitno nocete brati.

V youtube vpisite “Feeding European Hornet”. In videli boste, kako jih nekdo hrani pred gnezdom. Nato pa google in brati.

In se enkrat. Pri nas zivi European hornet Vespa crabro! Da ne boste slucajno brali o kaksni azijski razlicici. Ker tisti pa so pikantni. 😀

Pikajo seveda vse te vrste os. Ampak tile nasi srseni niso nic bolj nevarni od ostalih sorodnikov, ki jih imajo pri nas (aka ose…).

Berite, berite, berite!!!! In ne poslusati ljudi, ki so nekaj nekje slisali. Dovolj je strokovnega materiala, da se lahko sami prepricate.

na mene je pljunil ali karkoli izločil tekočino nevem uglaunem priletelo je od njega….ali ima tudi pljunek kakšen strup ki lahko povzroči oteklino…ker mi je pljunil na glavo nekaj mi je celo priletelo v usta -.-

Thetilko, nekateri očitno res nočejo brati.

Ne govorim o nečem, kar sem nekje slišal, ampak o tem, kar se je zgodilo meni.

Tudi tistega, kar sem napisal o moči sršenjega strupa, nisem potegnil od ne vem kje, ampak mi je to povedala zdravnica v alergološki ambulanti na Golniku. Glede na to, da nenehno zdravi ljudi, ki jih pikajo sršeni, mora najbrž kaj vedeti o njihovem strupu, ne?

Opisani dogodek se je zgodil v Sloveniji, v Damlju na Kolpi, tako da sršen verjetno ni bil azijski, razen če je bil tu na počitnicah.

Ampak vsekakor, če koga mika hraniti sršene, naj pač jih. Potem gre lahko recimo še v živalski vrt, vtaknit glavo v kletko z velikimi mačkami. Saj če so site, so lene.

Mene je pičil danes. Verjetno ni bil afriški na gorenjskem. Na ose in čebele sem skoraj neobčutljiv, tale današnji pik pa me še zdaj boli in dlan je trda po petih urah. Tudi trenutna bolečina je bila precej hujša, kot pri osah ali čebelah. To nisem od nikogar slišal, ampak občutil. Bi rekel, da zaboli ene trikrat bolj, posledice pa so najmanj desetkrat hujše, kot pri osi. Velja za neobčutljivega človeka.

No pa še moja zgodba.

Smo imeli sod pred zidanico in sem splezala nanj, da bi lažje obrala grozdje. V sodu pa so si sršeni naredili gnezdo. No, ko sem veselo skakala po njihovem domu, je kar naenkrat roj sršenov začel branit svoj dom. So me dobesedno lovili, ko sem skakala iz soda in bežala stran. No na nekje 10 metrih od soda so odnehali. Rezultat je bilo 5 ubodov sršenov v desno roko in ramo. Roka je takoj začela otekat in imela sem nekaj težav z dihanjem. Bilo je vrjetno bolj zaradi panike. Smo šli takoj domov (cca 20min do doma) in sem si dala gor aspirin in je ful pomagal. Oteklina je uplahnila za polovico potem, ko sem dala aspirin gor in tudi bolečina je bila dosti manjša. Ampak dokler ni blo aspirina pa je bolelo ful. Dobro, da nisem bila alergična. Tako, da od takrat mam vedno kak aspirin v torbici.

Mojega sina je pri enajstih letih pičilo vsaj sedem sršenov(prešteli so jih zdravniki od pasu do vratu) Bilo je zelo boleče….nekaj minut zatem se mu je začel zapirat sapnik,njegov obraz se je začel dobesedno napihovat.Z vožnjo” F1″in in hitro posredovanje zdravnikov je otrok preživel,…lahko bi bilo usodno.Zgodilo se je na igrišču kjer se dnevno igrajo otroci.

Če je le možno jih pustite živeti. Še posebej če upoštevamo da radi pojedo kakšnega škodljivca.

Ni variante. Glede na to, da so roparice – ropajo čebelje panje in pobijajo čebele – do sršenov pa res nimam usmiljenja.

Pred leti je hčerko, takrat je hodila v 1. razred, pičil sršen na nogi. Noga ji je zelo otekla, da ni mogla obuti niti sandala ali opanka. Spomnim se, da ji je zdravnik predpisal antibiotike. Oteklina je splahnela komaj po parih dnevih.

Sršeni, ose, čebele… zaznajo gibanje. Če bežiš, kriliš z rokami… te mnogo prej opazijo. In ja, sršeni pospravijo precej muh, obadov

Mene je užgal skozi majico, otečeno za kak direkten čebelji pik. Če bi me direkt na kožo, bi verjetno bilo huje.

Mene je pičil v zgodnjih najstniških letih. Nihče ni opazil, da ga imam na glavi, zasrbelo me je in me je pičil v palec na roki. Bolelo je precej, sledil je močan glavobol in bruhanje, po pol ure se je vse umirilo. Sreča nimam alergije na te vrste pikov. Do vseh živali sem precej zen, ampak sršena pa samo slišim in sem v trenutku 10 metrov stran. 🙂

…in niti pod razno ne bom pustila pri življenju nobenega ki ga lahko pokončam. Oni tudi niso usmiljeni do čebel, ko jih ubijajo izropajo panje…
Sestro je pičil v prst na roki…roka je otekla do komolca in…brez veze je primerjati pik ose z pikom sršena, ker mislim da tisti ki je izkusil pik ose in pik sršena poda realno primerjavo.

Mene so tudi popikali v zgodnjih najstniški letih. Bila sem v gozdu in nabirala gobe, v neki podrasti med grmovjem. Očitno je bilo na nekem grmu ali drevesu gnezdo, kamor sem zadela z zadnjico. V naslednjem trenutku se spomnim, da je cel roj sršenov napadel mojo zadnjico kot blazinico za bucike. Začela sem mahat z rokami in kričat, kar naenkrat so bili vse okoli mene. Potem sem stekla ful hitro proč in k sreči mi niso sledili. Ne vem točno koliko pikov sem dobila (več kot 7 sigurno), sem pa imela celoten predel rdeč in boleč še kakšen dan. Tako da sem težko sedela v šoli. Hujšega ni bilo, res pa je, da na pike nisem pretirano občutljiva. Menda niso hujši od osjega, razen če imaš alergijo.

me je pičil sršen danes ko sem se usedel v avto, v kopalkah je zlezel pod kopalke , vendar ni preživel sile moje riti , eden sršen manjj, velik uspeh velik flek na ritnici

se mi je usedel na glavo, nisem vedela, ga stisnem z dvema prstoma, da bi odstranila smet, ki je padla s stropa, pogledam, vidim da je sršen, spustim in on nekam postrani odleti dalje. Na srečo mi ni nič naredil, sem se pa ustrašila, da me bo ta žuželka pičila.

Možno da se pojavi reakcija/alergija na pik ose po cc 2,30h?? Malce oteženo dihanje in pot? Hvala zs info. Lp M.M.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close