Jaffa piškoti
Babi, strinjam se s tabo. Zala je zelo pridna. Tudi jaz komaj čakam na njeno poročilo…in recept…:)…
Ta naš tempo življenja je zares “divji”. Jaz bi tudi tako rada kuhala, pekla…pa še kaj, pa enostavno zmanjka časa. Poleg službe, hodim še v šolo, kar vzame veliko časa in energije. Ravno danes imam “kuharski” popoldan. Skuhala sem kosilo, kuham golaž za v skrinjo (za kosilo na hitro), pa kruh sem spekla… Imam jutri in v soboto predavanja in danes nadoknadim…
Tudi jaz sem malo zašla… Lepo se imejte…
Babi, sele sedaj sem pogledala nazaj stare poste, to, kar si napisala o Breclju. Je pa Slovenija res majhna, a ne? Vsi poznamo vse. 🙂
To dozivljam vsakic znova, ko kjerkoli srecam kaksnega “novega” Slovenca, da je vmes skoraj zagotovo veriga najvec dveh znancev. Na primer, tukaj sem spoznala dekle, ki je na pol Slovenka in na pol Svedinja, vendar ze celo zivljenje zivi tukaj. Izkazalo se je, da je njen oce, Slovenec, kolega moje sestre v sluzbi v Ljubljani. Ali pa, lani je bil tu na univerzi na nekajmesecni izmenjavi nek slovenski zdravnik: ugotovila sva, da v Ljubljani ziviva 500m narazen in da je njegova mama ucila mojo sestro v glasbeni soli. Pa se bi se dalo najt takih primerov, to je postal kar sport, vsakic, ko se s kom na novo srecamo, se gremo igrico “A poznas tega, ali pa tega, ali pa tega?”. In vedno se najde povezava. ;))))
Babi, nekdo iz našega rodu (ne vem točno kdo), je na svoja starejša leta raziskoval našo našo rodbino daleč , daaaalleeččč v preteklost. Imel je denar in si je seveda lahko privoščil…..
Ne boš verjela do kam je prišel! Izvedel je, da je bil naš “sorodnik”, čeprav ZEELLOOOOO daljni, osebni skrbnik Erazma Predjamskega in odgovoren za njegov grad, in to s celo svojo družino…..Imel je seveda naš priimek. 🙂 Ali ni neverjetno?? tako da še očitno imam korenine (po očetovi strani) nekje bolj proti primorski :)))) hi hi….. lp, Zala
NO, sedaj pa res k jaffa piškotom. Se opravičujem za zamudo, peka se je malo zavlekla :), vmes sem kuhala še kosilo.
Hja, kaj naj rečem…dobila sem odlične jaffa piškote! Malo problemov mi je povzročalo edino pomarančno polnilo…..sicer je pa vse drugo enostavno, kaj pa je problem čokoladni obliv in testo?! Seveda me je zafrkavala marmelada…..
TESTO:
Delala sem ga po Evitinem receptu za breskve, vendar iz polovične količine. Uporabila sem pa 35 dag moke, in 2 žlici sončničnega olja, ter 1 jajce in pol (na polovoično maso). Vse ostalo je bilo enako, olja je bilo torej malo manj in sem raje dala malo jajca več.
Pustila sem v hladilniku nekaj ur, kakšnih 6 ur. NAto sem pomokala desko in testo razvaljala, kakšne 3 mm debelo. Izrezovala sem kroge s kozarcem velikosti kot so jaffa piškoti. Dala sem jih na peki papir in spekla pri 170°C toliko časa, da so po vrhu postali čisto, ampak res čisto malo rjavkasti…
Okus: zelo dober in podoben podlagi originalnih jaffa keksov.
NADEV: POMARANČNI ŽELE
Hja, nadev! Odličila sem se, in sama naredila pomarančno marmelado oz. žele.
3 pomaranče (samo sok)
malo vode
žlica limon. soka
ena žlica eseence oranža
stisneš pomaranče in dodaš zraven toliko vode, da dobiš pol litra tekočine. zavreš, in dodaš 700 g sladkorja (ja,, veliko). Nato kuhaš na živahnem ognju 15-20 minut. Natos em čakala, da se ohladi. In čakala, čakala, čakala……Bilo mi je vsega dosti in sem nesla posodo ven in jo postavila v sneg! 🙂 Čepela sem zraven posode in mešala in mešala, da se je shladilo in zuačelo strjevati. Posodo sem seveda prestavljala na kakšnih deset krajev, ker se je sneg pod njo topil in tako sem stopila kar nekaj snega na terasi in malo po travi :))
Ko se je žele toliko strdil, da sem morala res zelo močno mešati in ga strgati s posode, sem začela mazat piškote. Kar z malo žličko, priblišno za lešnik velioko kroglico daš na sredino, ker se malo še razleze. Vendar bi raje videla kakšen drug, manj pacast način. PAč ni šlo drugače!
Tu moram opozoriti, da delajte s tem želejem v HLADNEM prostoru, ker drugače se bo začel mehčati.
Ko sem vsem dala na vrh žele, sem medtem segrela čokoladno glazuro – kupila sem temno čokoladno KUVERTURO MANNER. Res je super, do sedadj nisem videla da bi jo prodajali kje drugje, jaz jo dobim edino v supermarketu Tuš, tam blizu hladilnikov z jogurti ipd. Celo v akciji je! 🙂
Stopila sem dve 200g čokoladi. in dodala 5 žlic vode. Na navodilih sicer piše 1,5 dg masla, a se s tekočino čisto enako obnese.
Segrela sem jo in dobro mešala, da je postala res gladka in skoraj tekoča. Vsak piškot s strjenim želejem sem pomočila na hitrov glazuro, samo toliko da se je čokolada prijela in hitro ven. Poamgala,s em si tako, da sem dno vsakega piškota, preden sem da pomočila v čoklado zapičila zobotrebec, čisto malo in čisto narahlo. Če vam ne bo šlo, nič zato, le čokolada je malo vroča.
Oblite kekse sem polagala na pekač in na veliko leseno desko za rezanje. Nato sem jih nesla ven na teraso , da se je glazura strdila, kakšnih 10-15 minut je čisto dovolj.
Iz polovične mase evitinih breskvic sem dobila, huh….okoli 55 piškotkov… se mi zdi. Res pa jih ne smete peči predlogo, samo malo morajo kazati znake porjavelosti po vrhu.
Za tale pomarančni žele pa še tole:
po navodilih zgoraj ga nestane res veliko. Saj veste, nisem imela recepta pa nisem vedela koliko bo tega prišlo. Od vsega polnila mi je ostalo za 2/3 literskega kozarca za vlaganje. Preostali žele sem napolnila v kozarec. Porabila ga bom za nsalednjo peko teh piškotov ali pa za palačinke (+malo limoninega soka), če bo kdo želel. Žele je dober, toda sladek.
Vendar sem ugotovila, da bi bilo bolje če vode sploh ne bi dodajala n je v prihodnje ne bom več.
Odločila pa sem se takole: piškoti so odlični in jih bo definitivno še pekla, priporočam jih tudi vam.
Vendar bom naslednjič testo razvaljala v isto debelino kot za te piškote, le da bom testo pustila vse v enem kosu in ga dala peči v pekač. Na celo plast testa (testo malo naraste, ravno prav) bom nato namazala ta pomarančni žele in dala vse skupaj na mrzlo, da se žele dobro strdi. Medtem bom pripravila kuverturo, in jo polila po celem nizkem pekaču (tistem velikem,ki gre v pečico) peciva, in šele takrat razrezala na kvadratke ali pravokotnike, kot takšne mini-rezine.
Manj bo dela in manj pacanja. Imela sem malo težav pri tem , kos em kekse pomakala z “glavo” oz. pomarančno stranjo v čokolado, da je zaradi vročine (od čokolade) žele začel ponekod malo,drugje vč, iztekati. Vendar tudi ni bilo tako velike panike. Pač ponekod je malo izteklo.
Sedaj pa je brat prišel iz LJ in grem tja…..NA JURIŠ NA KEKSE! Me zanima kaj bodo rekli.
ČE se bo kdo odličil in jih pekel, naj vpraša, kar ga zanima. Mogoče sem kaj izpustila,čeprav se je že tako ali tako nabralo veliko 🙂
Lep pozdrav vsem skupaj, Zala
Hej,Zala!
Tocno te vidim,kako si cepela zraven posode z zelejem in mesala!!
Nyah Nezo si vedno predstavljam z loncem cicerkine juhe v rokah in je zame deklica z loncem,tebe bom pa v mislih vedno videla cepeco v snegu ob kozici z zelejem! Krasna slika!:)))
Preden sem prisla do konca,sem ti mislila svetovati,da bi testo pekla v celem in potem namazala gor tisti zele.
No,pa si ze sama prisla na to idejo. Bos potem rezala s kovinskim obrockom piskotke?
Jaz nimam snega,da bi lahko hladila in mislim,da je na balkonu kar pretoplo;bi morala s kozico kar v hladilnik!
Zdaj pa se zvem,da sodis malo tudi k nam,Primorcem.Nas dober prijatelj-Ljubljancan(priimek pa tipicno primorski) je tudi prisel do praprababice in zvedel,da so po eni strani njegove korenine na Krasu in da je ta praprababica bila prostitutka v trzaski luki in rodila nezakonskega decka.
Tvoj brat pa uziva v taki sestrini pozornosti.Verjetno vsako dekle primerja s tabo.
Za nagrado ti posiljam recept za pomarancni zele.
4 pomarance(po moznosti neskropljene),operemo osusimo,na tanko,tanko olupimo(da ni nic bele kozice; zelo lepo je,ce ti uspe spiralasto) in damo v posodo skupaj s 375ml(1/8 l )vode.
Nisem sla racunati,ce je prav-tocen prepis iz knjige.
Vse pustimo kuhati v pokriti posodi 15 minut(para ne sme uhajati).Daj v zelo majhno posodico,da ne bi voda izhlapela.
Vodo,v kateri so se kuhale,nekoliko ohladimo,poberemo iz nje lupine,
iz pomaranc iztisnemo sok in mu prilijemo toliko te vode,da bo vsega skupaj 750ml(3/4l )tekocine.
875g (7/8 kg) sladkorja samo malo pogrejemo(da se prej stopi), ga dodamo soku v posodi in mesamo,dokler se ne stopi.Dodamo spiralasto narezane lupinice.Vse na mocnem ognju segrevamo do vretja in po 5 minutah zivahnega vretja preverimo gostoto. (Za hitrejse zeliranje,lahko dodamo malo limoninega soka ali vrecko zelina.)
Zadnje pol minute zmanjsamo ogenj. Takoj napolnimo pogrete kozarce,ki
stojijo na zlozenem prticku.
Namesto pomarancnega soka lahko uporabimo tudi limonin sok ali mesanico pol grenivkinega in pol pomarancnega soka.K temu zeleju se zelo podajo kot las tanke rezinice svezega ingverja.(To je meni takooo dobro!)
Ce pripravljamo samo iz limoninega soka,lahko primesamo sveze drobno nasekljane listice majarona. Potem je to odlicna priloga k divjacini.
Ti bos zele rabila za jaffa piskotke,zato kozice spustis;v kozarcih jo je pa teko lepo videti.
Pri pripravi zelejev se je treba tocno drzati razmerja s sladkorjem in delati je treba kar hitro.Ko jaz delam,moram biti sama v kuhinji in tehtnico pridno uporabljam.
Lep pozdrav Babi
Hojla,
se opravičujem za malce zakasneli odgovor. Ne nisem delala po receptu iz kulinarike. Iz izkušenj!
Malce babičine kuhinje sem bila deležna v otroštvu, pa soseda je rada pekla, jaz pa sklede lizala :))))))) uh kje so tisti časi!! Bilo je lepo, a veliko majhnih skrivnosti sem se pri tej sosedi naučila. Kasneje ko sem si ustvarila družino pa sem kaj ekspeerimentirala. Nič hudega če mi ni takoj vse uspelo, saj je moj mož nadvse sladkosned kot medved :))).Če bi tako pekla piškote, kot jih on hiti jesti, verjemi mi bi že zdavnaj bankrotirala.
Pecivo uspelo, le kakšna drobtina se bi še mogoče kje našla…..1
Ne hvalim se rada.
Biskvita za janeževe upognjence jaz nikoli ne stepam pol ure. Najhitreje in enako dobro ti bodo uspeli če boš jajca in sladkor stepala skupaj. Dodala še ostale sestavine in alo v pekač, ki ga jaz še vedno po stari navadi namažem z margarino in posipam z moko. Koliko časa se peče? Pha rekla bom da ne vem, ker nikoli ne pečem peciva na uro oziroma na minute (v različnih krajih je različna jakost električne energije). Tudi to sem se naučila od sosede, da je biskvit pečen takrat, ko se loči od oboda pekača. to se zgodi približno po 25 – 30 minutah pečenja. Aha pa še to, pečem vedno tam na 180 – 190°C, razen princeskine krofe, ki jih od začetka pečem na 200°C potem pa zmanjšam.
Poročaj če so ti piškoti uspeli in seveda če so ti moji nasveti kaj koristili.
Lep pozdrav!
Tajna
Pozdravljena Zala!
Danes sem bila ustvarjalna. NO tudi jaz sem sedaj – že drugič ta teden – poskusila jaffa pecivo iz mase za breskvice. Pa seveda v velik pleh sem naredila, da nebi kaj hirto zmanjkalo. Uh, še kakšen za vzorec bi se našel:))))))) , ostalo pa mljac…..To pomeni , da so bili fini, niso bili sladki, a mi imamo radi sladkarije a ne presladke. Upam, da razumeš poanto tega (sladkarije z malo sladkorja). žele sem naredila kot sem dejala, sicer pa v kolikor želiš ti napišem točen recept. Za spremembo sem pecivo narezala na kocke 3x3cm, da si samo zinil in je blo že v ustih.
Lep pozdrav!
Tajna
Zala, Zala, … tako si me zdražla s temi Jaffa piškoti, da sem jih tudi sama šla pečt. Ni mi dalo miru, dokler nisem probala. Jaz sem naredila piškote po receptu za janeževe upognjence, za žele sem dala pomarančni sok, ki se meša z vodo. Naredila sem bolj sladkega kot pa ga pijemo, noter pa obliv za torte. Ko se je obliv začel strjevati, sem ga dala na piškote in ko se je žele strdil sem jih prevlekla še s čokoladno glazuro. Po obliki so identični kupljenim, po okusu zelo podobni, le žele je mehkejši, kot pri kupljenih. LP
Evita, tudi jaz se odločam, da bi poskusila narediti te Jaffa piškote s testom za janeževe upognjence. Tako in tako moram upognjence speči, ker nam jih je zmanjkalo, pa bi mimogrede še malo “packala”, vendar se bom želeja zagotovo lotila po tisti ideji, da bom vse skupaj zlila v pekač, ohladila in potem izrezovala kroge. In kako si naredila s čokolado? Sama imam v mislih, da bi piškote zložila na rešetko in jih prelila s čokolado…
Pozdravček!
Vladka
Babi, hvala za recept za pomarančni žele. NAslednjič mi bo gotovo prav prišel. Res, s posodo sem čepela v snegu in mešala…..kako bi se kdo smejal, če bi me videl! Pa še zazeblo me je….:)
Tajna,ali si delala testo za breskve po evitinem receptu? ALi si piškote vsakega posebej izrezovala in dala na pekač, ali pa si kar celo paleto testa položila v pekač, spekla in potem na že pečeno testo dala pom. nadev in čez vse še čokolado?? Iz kakšne mase za biskvitno osnovo pa si prvič pekla jaffa pecivo? Kaj ne da so odlični?!! Res, tudi moji piškoti niso presladki, ker tudi nam niso všeč presladke sladice. Zelo radi pa pojemo kaj dobrega in ne presladkega…..Nam so keksi zelooo všeč, le ta nadev mi je delal težave. V bistvu niti ni ne vem kakšne posebne razlike me d kupljeniumi in domačimi, edino nadev je tam kompakten. LE kako jim uspe??!
Evita, to je pa ideja!!! preliv za torte! pa še doma ga imam , pa se nisem spomnila! Škoda. In tako sem šla kuhat še marmelado, oz. žele 🙂
Ali si testo za upognjece kar z žličko polagala na pekač in ga oblikovala v krogec? Kolikor mi je znano je masa za upognjence kar mehka…. Je res?
Ali pa si morda namazala testo čez cel pekač in nato iz že pečenega testa izrezovala okrogle piškote?
ŠE nekaj me zanima….kakšno glazuro ste uporabljale in kako ste jih oblivale? jaz sem jih kar “potunkala” not z eno stranjo…..tam, kjer je bil nadev. Uporabila sem, mislim da sem že zgoraj napisala, Manner Kuverture – temni obliv. Dodala sem nekaj žlic tekočine in se je krasno ratopilo in kasneje tudi strdilo….Ta čokolada je po okusu identična tistemu oblivu, ki ga imajo kupljeni piškoti!
Glavno, da je okus OK! 🙂
Hvala vsem za nasvete, ob naslednji peki bodo piškoti še boljši. Veseli me , da smo skupaj skombinirale recept, ki je uspel in smo vse, ki smo to pecivo delale, zadovoljne. Priporočam ga tudi ostalim.
LP, zala
Priznam,da imam usta polna sline. Saj bodo tovarne piskotov bankrotirale.
Sem sla se enkrat pogledat janezeve upognjence in tam pise,naj bi pred peko stali nabrizgani v pekacu dve uri v toplem prostoru;tudi jajcno maso naj bi stepali na robu stedilnika,torej malo na toplem.Evita,so to kaksne posebne finte? Mogoce bom le premagala svojo slabost.Ne bom dala janeza in niti upognila jih ne bom;naredila bom jaffa piskotke.
K postu o marcipanu bom napisala se prvi del tistih marcipanovih kavnih
rezin.
Pozdravcek Babi
Pozdravljene!
Piškotov je zmanjkalo v hipu. pol že takrat, ko čokolada še sploh ni bila strjena. Sin(13 let) je vsakokrat, ko je šel mimo( ne vem zakaj je toliko imel hoditi mimo? Bi ve vedele?) stegnil roko in hop v usta. Zjutraj , ko je mož prišel domov jih je pa tudi veselo papcal.
Izgled in okus je bil res identičen kupljenim, edino tisti žele je pa bil mehkejši. Jaz nisem preveč vajena delat z Želatino, zato ne vem kako bi bilo, če bi dala tisto namesto obliva. Naslednjič bom dala želatino in po moje bo žele trši. Saj pri kupljenih po moje ni nič drugega kot pomarančna arom in želatina.
Toliko, kot so tehtala, štiri jajca, toliko sem dala moke in toliko sladkorja. Jajca in sladkor sem kar dolgo stepala, oz moj stroj. Tako, da res zelo naraste in tudi na gostoti pridobi. Nato kolikor le moreš previdno vmešaš moko. Masa ni tako zelo tekoča. Lahko bi jo nadevala kar z žlico, vendar jaz delam rada vse bolj na komot in s čim majn packarije, zato sem maso dala v vrečo za brizganje z okroglim nastavkom. Nabrizgala kupčke in dala takoj v pečico. 175 stopinj ventilatorsko in dva pekača naenkrat. Takoj, ko so pečeni, jih pobereš s pekača.
Babi, jaz ne kompliciram in delam kar tako kot sem napisala. Vendar po izkušnjah vem , da je od stepanja jajc in sladkorja odvisen končni izdelek. Zato se kar splača stepat malo dlje. Pridobiš na gostoti in ko jih daš na pekač se ne razlezejo preveč. Ravno pravo debelino obdržijo.
Hvala za recept z marcipanom. Bom poskusla, vendar ne takoj. Mora biti malo pavze, pa še malo bi rada shujšala. Ne vem, če mi bo uspelo. Z novim letom sem spet začela s telovadbo in orbitrekom.
Vladka, jaz sem žele dala kar direktno na piškot. Žele sem dala v Tuperwarjevo bombico za brizganje. Žele se je lepo oprijel piškota, tako, da sem potem lahko piškote kar pomočila v čokolado. Lepši so bili tako, kot pa tisti, na katere sem dala čokolado kar z žlico. Pa še hitreje je šlo. LP
Evita, ali si žele dala še na tople piškote in se je zato oprijel? aLi si dala žele na ohlajene piškote? Jaz sem se bala tega, da bi mi nadev padel dol ko bi jih pomočila v čokolado…..
Torej, kolikor sem jaz razumela (popravi me, če je narobe): pečene piškote najprej takoj pobereš s pekača (na desko??) in potem nanje nabrizgaš žele. Kolikšno količino si ga pa dala – jaz sem ga za malo večji lešnik….pa se mi je razlezel.
Še nekaj: ali ti piškoti z maso za janeževe upognjence med peko kaj narastejo? Kakšne debeline jih nabrizgaš na pekač? 0.5 mm ali več? In približno koliko časa si stepala maso, več kot 15 minut mogoče??
Hvala in LP, zala
Tudi pri nas jih že imamo… Domače Jaffa piškote namreč in seveda tudi janeževe (ne)upognjence.
Za osnovo sem spekla (ne)janeževe (ne)upognjence 🙂 Toliko, kolikor tehtajo 4 jajca, sladkorja in kolikor tehtajo 3 jajca moke, tako me je naučila tašča.
Za žele pa sem v cca. 3 dcl sveže iztisnjenega pomarančnega soka skuhala puding, zlila po pekaču in pustila, da se je ohladilo. Potem sem s kozarčkom izrezovala kroge.
Čokolado sem po vrhu razlila z žlico.
No ja, izgled ni ravno tak, kot so pravi Jaffa piškoti, a so ti domači in zato toliko več vredni.
Če bodo moji za to, jih bom še naredila in verjetno naslednjič tudi jaz poskusila z želatino.
Bomo že pogruntale najboljši približek pravim… :o)
Lepo nedeljo vam želim!
Vladka
Zala, žele sem dala na ohlajene piškote. Tudižele je bil že delno ohlejen. Mogoče bi bilo najboljše žele razprostret na peki papir in ga potem razrezat kar na kvadratke in hop na piškote.
Mase sem dala za piškote pribl. kot za oreh. Malo se razleze. Je pa odvisno od stepanja koliko se razleze. Dalj stepaš sladkor in jajca boljše je. Meni je merilo, ko se sladkor ne čuti več. LP
Recept je iz knjizice Moji najbolji kolaci, ki ima dobre recepte vendar pomankljive tako glede casov in natancne izdelave. (moji komentarji so v oklepajih)
Jaffa biskvit
Penasto stepi
3 jajca in
5 zlic sladkorja, dodaj
1 dl olja in
2 dl mleka, nato vmesaj se zmes iz
10 zlic moke ter
1 pecilnega praska
zlij v namascen pekac (verjetno kar tega od pecice) in peci pri 180 – 200 °C (cas peke ni naveden, po moje bo med 10 in 15 min)
medtem naredi zele iz:
4 dl vode
1 dl pomarancnega sirupa
2 zavitkov pudinga (vanilija ali pomaranca)
4 zlic sladkorja
Se vroc zele nalij na vroc biskvit, ohlajeno premazi z glazuro iz 100 g cokolade in margarine (kolicine margarine ni navedene). Predno se vse dobro strdi lahko izrezes kroge.
Ko sem ga delala (pred casom) sem uporabila kar pomarancni sok namesto vode in sirupa, vendar je bil zele malce prazen, ni imel tako izrazitega pomarancnega okusa. Tudi pekac sem vzela manjsi, zato je bil bisvit debelejsi, narezala sem kar na kocke zato je bilo vse skupaj manj pododbno originalnim piskotom.
LP, Misa
Pozdravljene drage sokuharice!
Zala podlago za jaffa pecivo sem naredila po svojem receptu za breskvice. Če je enak Eviti ne vem, ker moram vedno peči v velkih plehih in imam že vse recepte prilagojene temu pekaču. Prilagam ga če se odločite peči po tem receptu oziroma če se odločite peči v pekaču od električnega štedilnika.
Testo za breskvice in jaffa piškote:
500g moke
3 jajca
13 žlic olja
1 pecilni
1 vanilin sladkor
1 jogurtov lonček sladkorja
1 žlica ruma
mleko po potrebi (pol jogurtovega lončka)
Jajca in sladkor sem dala v skledo, stepala , da je naraslo, dodala olje, razmešala, dodala še ostale sestavine in polovico mleka. vse sem premešala – z mikserjem na najmanjši hitrosti – testo sem dala v prej pripravljen pekač in sem dala v pečico ogreto na 180-200°C. Pekla sem toliko časa da je bil zlato rumene barve in pekač postavila kar na balkon.
vzela sem 3/4 litre pomarančnega đusa in dva vanilijeva pudinga ter 6 žlic sladkorja. Puding sem skuhala kot običajno. Vse skupaj sem zlila na že ohlajeno testo in pustila na balkonu.
Vzela sem dve posodi – eno večjo in eno manjšo, ta mala mora iti v ta veliko – v večji posodi sem zavrela vodo. v ta malo posodo pa sem nalomila 200 g Manner čokolade (prisegam nanje) in dodala še 150 g margarine. Zatem sem posodo s čokolado postavila v vročo vodo (moate odstaviti z ognja) in pustila kakšnih 10 minut. Zatem sem čokolado premešala in vlila na strjeni žele. čokolade je bilo malce bolj na debelo a mi imamo tako to radi. če želiš tanjši sloj čokoladevzemi je samo 150 g in v tem primeru samo 100 g margarine.
Ja ja tudi jaz imam take, ki ne morejo dočakati da bi bilo pecivo končano, že prej je hodijo jesti in pravijo da sam en mau bodo probali, pol pa kar shlapi. moj mož je kot maček, ko zavoha da se kaj peče že sprašuje: ” a bo kmal za jest?”, tako da jaz večkrat nimam časa da bi se igračkala s krogci. po drugi strani pa če režeš krogce je tudi nekaj odpadkov, ki jih sicer lahko porabiš v končni fazi za rumove kroglice.
Tako napisala sem kako sem to jaz naredila, verjemite da ni nič ostalo, še mrvice so pospravili iz pekaša. Hčerka pravi, da še angelčki bi jih jedli. :)))
Imejte se lepo in se še slišimo!
Tajna
Pozdravljene!
Čeprav se oglašam prvič na forumu, prilagam svoj recept za te piškote:
testo: penasto stepi 2 jajca in sladkor (sladkorja daj kolikor so tehtala jajca) in dodaj 9 dag moke.Vlij na peki papir v pekaču in razmaži z lopatico na cca 4-5 mm. Peci okoli 15 minut na 200 °C.
žele:3-4 dcl soka pomaranč ( mandarin) segrej, ne zavri. Še prej namoči na cca1dcl mrzle vode 3-5 dag mlete jedilne želatine in pusti nabrekati želatino 10 minut.Na želatino vlij vroč sok dodaj sladkor po okusu in premešaj. Pusti da se žele ohladi in začne zgoščevati cca 2-3 ure.nato žele polij po testu. Ko se žele popolnoma strdi prelij z čokoladno glazuro.
Lp, dj
No, dj, pa si me spet spomnila na te piškote. Verjetno jih bom v kratkem spet naredila. Tokrat ne bom “komplicirala” s krogci, ampak bom vse skupaj naredila kar v pekaču, namesto želatine pa bom uporabila škrob, bo hitreje :o)
Lep dan!
Vladka
Uh, sploh ne vem, kako da sem prijadrala na tole temo, ampak po pravici povedano ste me totalno premamile s temi piškoti in kar vesela sem, da je trgovina že zaprta, saj bi šla in si jih kupila.
Me pa zanima, kako se žele naredi z oblivom za torte. Predvsem v kakšnih količinah. Predvidevam, da je tisti brezbarvni preliv…ampak koliko ga je in koliko soka, pa nimam pojma. Bom si pa 100% shranila ta recept, ker bom v kratkem delala ene piškote, pa mislim, da bodo kar jaffa 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.