Jaffa piškoti
Lep pozdrav,
ali bi mogoče kdo imel kakšno idejo, kako bi se naredili jaffa piškoti doma? V mislih imam prave piškote, ne jaffa pecivo, ki je na osnovi biskvita (take recepte sem videla na kulinariki).
KO gledam na škatlo pod sestavine, piše “osnova iz biskvitnega testa”, pa vendar to ni običajen biskvit! Razmišljala sem že, da bi vzela kot “biskvitno” osnovo recept za testo od breskev(npr. Evitinih, ki tako lepo izgledajo na slikici:)). Danes sem doma poskusila testo teh breskev in se mi zdi podobno.
To testeno maso bi potem razvaljala in modelirala kroge v velikosti jaffa piškotov, in jih spekla.
Že zjutraj pa bi v nizek pekač vlila naslednjo mešanico: pomarančni sok, pomarančni sirup, malo želatine – vse bi polila po pekaču in pustila, da se stdi. Potem bi razrezala na primerne kvadratke ali z malim kozarčkom izrezovala majhne krogce te pomarančno-želatinaste zmesi in jih polagala na pečene in ohlajene piškote. Za konec pa še čokoladni obliv.
Kaj mislite, a bi se tako obneslo? Mogoče kakšni predlogi glede testa ali pa pomarančnega nadeva???
Tisto testo od breskev se mi zdi zelo kompaktno in primerno trdo, navadni biskvit se pa tako ali tako ne bi obnesel, ker je premehek. Evita, ali se lahko testo za breskve valja? Brala sem da samo oblikuješ kroglice in potem se razlezejo v kupčke. Če se ne da izrezovat, potem bi morala verjetno vsako kroglico potlačit…
Pekla bi jih pojutrišnjem, da malo malo pocrkljam brata, ki pride iz Ljubljane, mislim pa da jih bo oči enako vesel – ravno danes je rekel, da so zanj ti piškoti zakon! Saj vem da ne bom mogla narediti enakih, pa vendar bodo narejeni z ljubeznijo in z željo po čimboljši kopiji :)) (Poskusit ni greh:))
LP, Zala
Ej, Zala, ti pa imaš ideje!!! Tudi meni so všeč ti Jaffa keksi. Kaj pa, če bi poskusila kar z NEjaneževimi NEupognjenci :o) Malo za hec… tako sem jaz nazadnje poimenovala moje janeževe upognjence, ko sem jih šla peči, ko sem bila brez janeža, pa upogibati se mi jih tudi ni ljubilo… otroci jih vseeno pojedo.
Pozdravček in poročaj, prosim!
Vladka
Pozdravljena!
Mislim, da bi bil boljši tale recept:
4 jajčni rumenjaki
200 g sladkorja
ščep soli
200 g bele moke
V skledo damo rumenjake in jih z električnim mešalnikom stepamo 1 minuto. Vanje stresemo sladkor in sol in stepamo še dve minuti pri najvišji hitrosti. V jajčno zmes postopoma dodamo moko in vseskozi mešamo z el. mešalnikom pri najmajnši hitrosti.Zmes predenemo v brizgalno vrečko s širokim dulcem, nato pa jo nabrizgamo na pomaščen in pomokan pekač, ali na peki papir. Lahko bi jih nadevala tudi kar z žlico.
Na sliki v knjigi zgledajo, kot piškoti pri jaffa piškotih. Jaz recepta še nisem probala.
Po moje bi bil v redu tudi recept za janeževe upognjence
3 jajca
12 dag sladkorja
10 dag moke
Jajca in sladkor stepamo pol ure, nato na rahlo primešamo moko. Testo polagamo z žličko v majhnih kupčkih, ki se razlezejo na pomaščen in pomokan pekač. Spečemo pri 200 stopinjah. Ko ob robovih rahlo porjave, so pečeni. Ko so topli so mehki, ko pa se ohladijo postanejo trdi.
Poročaj kako bo uspelo. LP
Vladka, jaz tud delam tako, enako tudi biskvit in na vrh dam sadje pa spečem.
Ta recept, pa sem prepisala iz knjige in mislim, da bi tudi moral biti OK.
Tvoji raffaelo so odlični, tudi tvojo stran sem si z veseljem pogledala. Enkrat si objavila naslov. Vsakokrat, ko te berem premišljujem, kaj te je odneslo tako daleč.Ali ljubezen,služba,…. Oprosti, to je samo moje razmišljanje.
Uživaj toploto, pri nas je kar precej hladno. LP
Hojla! Tudi jaz priporočam maso za janežove upognjence, je boljše kot od breskvic, kar v pekač zlij, da bo tanko in jih izreži z obodcem za krofe (manjšim), hm za želatino pa sem jaz večkrat na biskvit pripravila takole: v 4 dl pomarančnega soka sem skuhala vanilijev puding, ga polila po biskvitu in na hladnem se je strdil. Ker bi morala te želatinaste obročke dati na biskvitno podlago, pa jaz mislim, da lahko malce ohlajen puding z žličko zlivaš na pripravljene krogce in pustiš na hladnem, da se ohladijo. in potem še čokolada povrhu. Mljac že okušam kako dobro je……….
Joj, tako me ma da bi šla kar delat, vendar je pozno. Jutri ko pridem iz službe bom pa res probala to narediti. Bom poročala o mojem kuharskem eksperimentiranju. Strokovna komisija je zagotovljena in je tudi kar kritična:))))
Lep pozdrav!
Tajna
Hej!
Zdaj ste me spomnile na janezeve upognjence,ki sem jih v otrostvu zelo rada jedla.
Po maturi sem prijateljico povabila na sveze pecene. Zvecer sem dobila zelo visoko vrocino( resna infekcija – ne od peciva),da so starsi ponoci klicali zdravnika. Bilo mo je tako slabo in od takrat me vedno zmrazi po telesu ze,ce jih vidim v trgovini.Resno sem jih nekajkrat hotela speci,da bi ta obcutek premagala,pa ne gre.
Zanimivo je,da me janez ne moti in ga veliko uporabljam;janezevi upognjenci pa brrr! Ve jih kar pridno pecite se namesto mene!:)) Babi
Babi, ti ponočnjakinja! 🙂
Ne boš verjela, ampak jaz sem pravkar prišla od maturitetnih knjig – fizika! 🙂 Bah, sem se utrudila in mi je pobralo energije. Sedaj bi se kakšen jaffa ali janežev upognjenec res prilegla…..ampak ne! zvečer ni dobro in grem raje spat. Vstajam že pred 6 da si bom še malo pogledala snov, potem na zajtrk….pa je tu nov dan.
Evita, kaj res moram miksat jajca in sladkor za janeževe upognjence pol ure????? Ali ima to res kakšem poseben učinek? Malo se mi zdi dolgo, čeprav, verjetno bo že moralo držati kot praviš.
In kakšne vrste testo naj bi za te upognjenece bilo? Piškotno?? ne vem kako se te vrste testa poimenujejo, če katera ve, bi bilo lepo, če pa ne pa nič za to.
Aja, Evita, za kaj je tisti prvi recept ki si ga napisala? A za piškote (ali imajo kakšno posebno ime)?
Tajna, ali si delala pomarančno polnilo po receptu iz kulinarike? tudi tam uporabljajo puding in pomarančni sirup. Vsekakor PROSIM JUTRI POROČAJ ko jih narediš(če jih boš delala jutri), ker jaz jih bom v petek. Vesela bi bila uspešnih rezultatov in tudi kakšnih praktičnih nasvetov. 🙂
LP in uspešno peko
Zala
Evita, še nekaj o tistem prvem receptu za piškote, ki je brez naslova:)
Pišeš, da stepam 4 rumenjake s sladkorjem, nato dodam ostalo…..Kaj pa beljaki? A se jih ne da zraven? Se mi zdi, da bo masa presuha in bo razpadla v grudice. Kaj pa kakšna tekočina?
Sicer sem vesela vsakega odvečnega beljaka, ker ga lahko po mili volji uporabim za kaj drugega:)
LP
Evita, sprašuješ kaj nas je odneslo tako daleč… Služba je bila to, a ne moja, temveč služba moža, a šli smo, včasih ro rekli “s trebuhom za kruhom”. Ja, možu se je ponudila služba ( ni bil poslan) in tako smo se odločili, saj imamo le tako upanje, da si nekoč rešimo stanovanjsko vprašanje. Pa naj bo dovolj o tem, saj ne paše na ta forum.
Le še za info. Tan, živimo v Kuvajtu, kjer nam teče že tretje leto…
Me veseli Evita, da so ti raffaelo všeč, s skoraj isto maso naredim tudi tortico Bounty. Biskvit iz baze receptov, prerežem na pol, namažem z maso, pokrijem z drugo plastjo biskvita in premažem s smetano… pri nas to obožujejo. Iz takega peciva sem naredila smrečico po ideji od Babi. Babi, super je uspelo, sicer je pa vse dokumentirano na naši strani. In za Novo leto smo imeli pa snežaka, tudi s tem biskvitom od Bounty, notri pa sem dala vanilijevo kremo. Delala pa sem polkrogle v skledah (kot t.i. biskvitne bombe).
Joj, dovolj bo, me je malo predaleč zaneslo od Jaffa piškotov.
Lep dan vsem!
Vladka
Zala!
Prvi recept, ki je brez imena. V knjigi so pod imenom Mandljevi keksi s čokoladnim namazom. Napisala bom še drugi del recepta.
75 dag mandljevih lističev
200 g čokoladnega namaza z lešniki
30-40 g fine jedilne čokolade
Nabrizgane piškote okrasimo z mandljevimi lističi.(preden jih damo pečt). Pekač postavimo v ogreto pečico in piškote pri 180-200 stopinjah pečemo 10 minut. Brž ko so pečeni jih poberemo s pekača.
Čokoladni namaz z lešniki razpustimo v gladek obliv v kozici, ki smo jo postavili v vodno kopel. Z njim premažemo pol piškotov po gladki strani in jih takoj pokrijemo s preostalo polovico.
V kozici, ki smo jo postavili v vodno kopel, razpustimo čokolado in z njo poškropimo nadevane piškote.
Nikjer niso omenjeni beljaki, to pomeni, da so piškoti brez njih. Zgledajo pa zelo okusni. Drugače pa je testo za upognjence, pa mislim da tudi za te piškote biskvitno.
Jaffinim piškotom je najbolj podobna osnova od upognjencev.
Teh drugih piškotov še nisem pekla, vendar po izgledu na sliki me spominjajo na jaffa. Samo testo. Za probat je. Ali boš ti, če ne bom pa jaz. LP
Punce, vidim da ste imele pravi debatni krožek :)). Krasno ste mi popestrile jutro, zdaj bom lažje delala. Zadnje dni hodim v in iz službe po trdi temi, tako da recepte samo berem, nič ne preizkušam ;-).
Vladka trenutno vam zeloooo zavidam toploto, pri nas je danes kar mraz (-7).
No, tole čisto off topic, pa si ne morem kaj, da vam ne bi povedala, da ste luštne in prijetne za branje in vas vse samo lepo pozdravila.
Lep dan želim vsem.
Damjana
P.s.: Babi, si prav predstavljam kako podoživljaš občutke ob janeževih upognjencih :)).
Hojla!
No, jaz se vam samo malo javljam, da vam povem, da sem kar pogresala takele piskotne debate med tem casom, ko me ni bilo online. Ker imam zdaj po pocitnicah kar prevec dela, vas zaenkrat samo berem, eksperimentiranje pa bo moralo malo pocakati…
En relativno topel (+5, ves sneg se topi in povsod je sama plundra, smrk 🙁 ) pozdrav iz severa, Ursa.
Evita, hvala! Mislim da ne boš rabila sam prizkušaat, ker te bom prehitela:) ALi pa morda ne? Veš kaj, jaz se bom lotila peke jaffa piškotov jutri. Se moram pa še odločit, katero piškotno osnovo bom uporabila…..
Še eno vprašanje, verjetno si ga zgoraj spregledala: ALi se morajo jajca s sladkorjem za janeževe upognjece res stepati pol ure? Mogoče veš zakaj tako (a je to finta za tako čisto posebno testo)??
Punce, imam še eno skrb. KO bi dala majhen krogec pomaračne mase na pečen piškot me skrbi, da bi mi pomarančni nadev padel dol, ko bi vrhnjo plast keksa pomočila v čokolado…..A mislite, da če bi dala krogec pomar. nadeva še na tople piškote in potem pustla da se ohladi, da bi se mogoče bolj “zlepilo” skupaj? In nato čez oboje skupaj ohlajeno še čokolada…..njami, komaj čakam jutri 🙂
LP, zala
Zala, a si pomislila, da bi cokolado raje prelila po zgornji strani piskota, namesto, da ga pomakas vanjo? Po moje bi bilo to boljse: piskote postavis na peki papir s “pomarancno” stranjo zgoraj, cokoladni preliv zajemas z zlicko in vsakega posebej oblijes z njim. Mislis, da bi slo?
Pa dober tek, meni se prav sline cedijo pri teh tvojih idejah!
Hehe, a ne da so takše ideje prav nalezljive 🙂
Sem pomislila tudi na to, kakor praviš, da bi jih z žličko oblivala od zgoraj. ampak problem je , ker potem ne bi bili enakomerno obliti in še preliv bi verjetno tekel dol po vseh straneh kot nor:)…..no, ne vem!
Najprej se moram zjasnit še glede piškotne podlage…uh!
Hvala za ideje, vse so dobrodošle. Jutri se jih res spravim delat.
LP
Hej vsem skupaj! Pravi pomirjujoci klepet,kot bi sedele na obali in pile vroco kavo ali cokolado.V Kopru sem danes res sedela na kopaliski terasi nase slascicarne,ceprav ni bilo soncka.
Ursa,si mogoce prebrala nadaljevanje pogovora o Pajzlu in Marku Breclju?
Zala,jaz se pred polnocjo ne spravim k pocitku.Se iz casov poucevanja v soli,ko sem imela pouk vsak drugi teden popoldne,se je prav zame osebno dan zacel po osmi uri zvecer. Takrat sem najbolj ustvarjalna in ponovno polna energije,ki me med 14 in 17 nekako zapusti.To je cas za branje,zvecer pa za marsikaj.Tudi pecem najraje,ko se vse umiri in je kuhinja samo moja.
Tvoje jaffa pecivo me pa res zanima in cakam porocilo.Aha,kdaj pa vse to utegnes narediti zraven sole in ucenja.Pa se matura!!
Joj,ne smem se spomniti na matematiko pri maturi;pri francoscini je bil pa pravi uzitek.
Se zdaj se spomnim,kako sem uzivala ob vprasanju iz francoske romantike,pa Lamartine in njegova pesnitev Le lac in se Preseren in nasa romantika.Kasneje je clan komisije, znani profesor Gspan rekel,da me kar ni mogel ustaviti.Verjetno sem podzavestno hotela dokazati,da le nisem v vsem tako slaba kot pri matematiki. No, maturo sem naredila in potem zbolela. Neverjetno,kako cas bezi ! Zdi se mi,da je bilo to pred kaksnim letom – Uff !
Kam nas pripelje pogovor o piskotkih;sicer je tudi pecivo “magdalenke” vzbudilo spomin in je Proust napisal znameniti ciklus romanov V iskanju izgubljenega casa ter ustvaril sodobni psiholoski roman. Brez skrbi,jaz ga ne bom,so samo spomini!
Oprostite mi ta intermezzo! Lepo se imejte Babi
Kako ti uspe biskvitno testo, je res odvisno od stepanja. Dalj boš stepala jajca in sladkor in bolj boš previdna na koncu pri vmešanju moke boljše bo.
Tiste pol ure sem jaz prepisala iz knjige, kako dolgo ga boš v resnici stepala je tvoja odločitev. Iz mojih izkušenj ti povem, da jajca s sladkorjem stepam res dolgo, vendar nikoli ne gledam na uro. Ko jajca zelo narastejo skupaj s sladkorjem in ko se sladkor v njih ne čuti več, takrat dodam jaz moko, ki jo vmešam z metlico ročno. Najboljše je moko vmešat ročno, sploh če imaš ročni mikser, tako jo lahko vmešaš res zelo previdno in ne moreš verjet kakšen čudež lahko naredi ta ročna metlica. Tako lepo razporedi moko, bolj kot el. mikser.Če je slučajno ne uporabljaš, probaj. Jaz je zelo dolgo nisem.
Vedno sem mislila, boljše kot mikser pa ja ne more bit. Pa za ta del postopka to ne drži. Če boš moko predolgo stepala bo postalo testo lepljivo.
Od kar imam mum7000, pa mi on tako sam dela, jaz pa lahko med tem časom delam kup drugih stvari. Tudi moko mi nazadnje vmeša zelo previdno, ker ima tako narejene metlice.
Tudi mene zelo zanima rezultat. Če ga ne boš povedala pridem v SG pogledat kako je uspelo, saj ni tako daleč. ha, ha, ha,…. No mal heca ne škodi. Veliko uspeha in LP.
Evita, s katerimi metlicami umešaš moko na koncu? tudi mi imamo boschev mum-xxx, ne vem katerega. Mislim da je serija 4, nisem pa 100%.
tudi jaz ne bom stepala pol ure, mislim da 10 min čez glavo dovolj. Kakšen ročni mikser imaš v mislih?
Doma imam na razpolago naslednje:
-ta boschev “samostoječi” strojček (z več nastavki – za mesenje kvaš. testa, za stepanje npr. rumenjakov in sladkorja(metlica ima kovinske žičke zelo na gosto), in še ena metlica, ki ima po 2 žički na vsaki starni – torej 4 vsega skupaj),
-potem en električni ročni stepalnik in
-navadno kovinsko metlico za stepanje (npr. za razžvrkljat jajčka, ali pa za palačinke…)
A imaš pod “ročni mikser” v mislih električni ročni mikser, ki ga moraš sam držat (+ posebej neka posoda) ali tisti mali miksrček, ki ga moraš še sam gonit na roke in sukat neko ročko ob strani? :)) JOj, kako sem zamutila nekaj brezveze! Oprosti, ampak malo sem zmedena…očitno še ne poznam dovolj kuharskih pripomočkov 🙂
To vmešavanje moke mi je včasih res uganka! Hvala za nasvete in pomoč.
Sedaj pa grem na plesne vaje 🙂 (za maurantskega)
Rezultate pa v vsakem primeru sporočim – jutri popoldne okoli 16.ure lahko pričakujete prve rezultate….uh, le kaj bo?! 🙂
LP Zala
Zala, v mislih sem imela navadno metlico, ali nekateri ji rečejo kar šiba. Brez vsakega motorčka ali ročke za vrtenje. Spodaj so samo žice razporejene v obliki jajca- elipse, ki se zgoraj zlijejo v ročaj, ki je čisto navaden ročaj, kot npr. pri zajemalki.
Joj, kako strašna razlaga, ne vem če ne bova naredili kar doktorat, ne samo maturo. ha,ha ,….
Mislim, da bi s tistim Bošem tud šlo, na najnižji hitrosti. Če je tisti z “roko”, ki jo lahk dvigneš in noter vstaviš ali metlice ali gnetilni kavelj, potem je serija 4. LP
Forum je zaprt za komentiranje.