Izkušnje z manualno terapijo – ima kdo?
vsak dan večkrat na dan delam vaje za globoko trebušno mišico in vaje za križ. Kolikor lahko. Bolečina me zelo omejuje. Pravzaprav že tako, da sem že konkretno obupana, saj sem ko 90-letna babica. ne morem se zravnat, ne morem vredu telovadit, hišna opravila (sesanje) so že na meji nemogočega.
In bi res dala vse, da se ta bolečina konča.
kako pa izgledajo te terapije? Koliko časa se pa čaka?
Tudi jaz sem bila v Mogy-ju. Zadostuje 1 terapija (to pomeni 5 obiskov, vsak drugi dan), med terapijo NE SMEŠ telovaditi, dvigovati bremen, nobenih naprezanj, spanja na trebuhu.
Terapevt ti s posebno tehniko masaže obdela mišice ter živčevje ob hrbtenici, ko imaš vse “pregneteno”, ti z raztegovanjem naravna vretenca – vendar ni nobenih sunkovitih gibov kot pri kiropraktiki, zato do poškodb ne more priti.
Ob koncu terapije ti da list z vajami, katere potem delaš doma, da okrepiš mišice.
Meni je pomagalo, križna hrbtenica je že po drugem obisku nehala boleti.
Aja … kakšna je pa cena? In kakšna je čakalna doba?[/quote]
Pregled je 40, tja prineseš izvide, RTG slike (če jih imaš). Zdravnik tudi preveri stanje zakrčenosti mišic in sklepe.
Potem imaš 5 obiskov po 1 uro, vsakič plačaš 35 EUR.
Kar se tiče stanja po terapiji – ena zgoraj piše, da se bolečine vrnejo…. No, meni se niso, pa je več kot pol leta od terapije, res pa je, da delam vaje, vmes jih nekaj časa nisem, pa sem takoj “začutila” križ.
S terapijo zdravnik vzpostavi pravilno lego vretenc in mišic, samo na tebi je, če boš to stanje vzdrževala.
In kaj ti predlagaš? Da trpim pač do smrti al kako? Al kaj je zate dolgotrajna rešitev?[/quote]
Ženska draga, a sem jaz tvoj zdravnik? Načeloma pa te stvari zdravniki rešujejo, manualni terapevti samo začasno olajšajo težave. Meni osebno je pomagala telovadba, kaj bo tebi, pa ne morem vedet. Poznam človeka, ki je za terapije zmetal par tisočakov, na koncu je šel na operacijo in od takrat je pozdravljen. V najbolj kritičnih trenutkih mi je za bistveno manj denarja pomagal tudi kiropraktik, ampak tudi to seveda ni dolgoročna rešitev, je samo gašenje požara.
Poznam par ljudi, ki so prisegali na manualno terapijo, ampak dolgoročno kaj več haska kot od olajšanje denarnice ni bilo. Za težave ti nisem jaz kriva, zato se ne rabiš pucat na meni, ker ti dobro hočem.
Aja … kakšna je pa cena? In kakšna je čakalna doba?[/quote]
Pregled je 40, tja prineseš izvide, RTG slike (če jih imaš). Zdravnik tudi preveri stanje zakrčenosti mišic in sklepe.
Kar se tiče stanja po terapiji – ena zgoraj piše, da se bolečine vrnejo…. No, meni se niso, pa je več kot pol leta od terapije, res pa je, da delam vaje, vmes jih nekaj časa nisem, pa sem takoj “začutila” križ.
S terapijo zdravnik vzpostavi pravilno lego vretenc in mišic, samo na tebi je, če boš to stanje vzdrževala.[/quote]
Verjemi, da so vaje tiste, ki ti pomagajo. 🙂 Haska od neke BS terapije že davno ni več.
Itak da nisi moj zdravnik. Ja, seveda je prva postaja zdravnik. Ki ponavadi napiše protibolečinsko terapijo in da napotnico za fizioterapijo. Na katero pa čakaš ulalala časa (v mojem primeru 2 meseca). Bolečina pa je prisotna SEDAJ – in bilo je že tako hudo, da zjutraj nisem mogla vstat iz postelje, kaj šele da bi lahko delala NAJOSNOVNEJŠE vaje.
Meni je kristalno jasno da od same manualne terapije ne bo kar čudežno boljše. Ampak, če mene tako boli, da ne morem narediti niti najbolj enostavne vaje (vležeš se na hrbet, pokrčiš nogein z njimi drsaš naprej in nazaj) … meni vaje prav nič ne koristijo. KER JIH NE MOREM DELATI. In če v tem trenutku karkoli pomaga, da me neha križ bolet, ja lej, bom pač plačala (nisem še nobenega pregleda plačala nikoli v življenju, če te že tako skrbi za mojo denarnico).
Ampak zdaj sem prišla do točke, ko bi dala vse, da me neha bolet. je to težko razumet?
S terapijo zdravnik vzpostavi pravilno lego vretenc in mišic, samo na tebi je, če boš to stanje vzdrževala.[/quote]
Verjemi, da so vaje tiste, ki ti pomagajo. 🙂 Haska od neke BS terapije že davno ni več.[/quote]
Saj v tem je bistvo – tista terapija ti vzpostavi ravnovesje, na tebi pa je, da to vzdržuješ.
Moje bolečine so bile takšne, da se sploh nisem mogla prepogniti, ne da bi me usekalo v križu, kaj šele dvigniti kakšno breme. En napačen gib in sem bila za nekaj dni “pečena”. Poleg križne hrbtenice sem imela probleme tudi z vratnimi in prsnimi vretenci, mravljinčasto roko. Vse to je zdravnik rešil.
In mi je tudi povedal, da je vse skupaj posledica slabe drže in zategnjenosti mišic, in da v kolikor ne bom z vajami vztrajala, bom čez nekaj mesecev prišla nazaj – nekateri ravno zaradi tega pridejo.
Itak da nisi moj zdravnik. Ja, seveda je prva postaja zdravnik. Ki ponavadi napiše protibolečinsko terapijo in da napotnico za fizioterapijo. Na katero pa čakaš ulalala časa (v mojem primeru 2 meseca). Bolečina pa je prisotna SEDAJ – in bilo je že tako hudo, da zjutraj nisem mogla vstat iz postelje, kaj šele da bi lahko delala NAJOSNOVNEJŠE vaje.
Meni je kristalno jasno da od same manualne terapije ne bo kar čudežno boljše. Ampak, če mene tako boli, da ne morem narediti niti najbolj enostavne vaje (vležeš se na hrbet, pokrčiš nogein z njimi drsaš naprej in nazaj) … meni vaje prav nič ne koristijo. KER JIH NE MOREM DELATI. In če v tem trenutku karkoli pomaga, da me neha križ bolet, ja lej, bom pač plačala (nisem še nobenega pregleda plačala nikoli v življenju, če te že tako skrbi za mojo denarnico).
Ampak zdaj sem prišla do točke, ko bi dala vse, da me neha bolet. je to težko razumet?[/quote]
To je to, ja.
Vaj sedaj seveda ne moreš delati, dokler ti terapevt ne bo pravilno razvlekel mišic in razbremenil vretenc. Fizioterapija tudi meni NI pomagala, je čisto drugačna tehnika masaže.
Z vajami začneš šele po koncu terapije, ko bolečine izginejo. In takrat moraš vztrajati in ne prenehati, ko po nekaj mesecih vidiš, da si OK in da te nič ne boli. Ker z nepravilno držo boš spet zategnila mišice in vretenca bodo šla nazaj na nepravo mesto.
Ampak zdaj sem prišla do točke, ko bi dala vse, da me neha bolet. je to težko razumet?[/quote]
Dihaj ženska, potlači negativno energijo, jaz ti nisem nič naredila. Zaradi mene zapravi milijone, kot sem rekla, jaz sem akutno stanje popravila z obiskom kiropraktika za 25 evrov. Ti pa naredi po svoje. Verjemi, da vem, kako je, ko boli hrbet. Zaključujem s tabo.
Dihaj ženska, potlači negativno energijo, jaz ti nisem nič naredila. Zaradi mene zapravi milijone, kot sem rekla, jaz sem akutno stanje popravila z obiskom kiropraktika za 25 evrov. Ti pa naredi po svoje. Verjemi, da vem, kako je, ko boli hrbet. Zaključujem s tabo.[/quote]
Jaz pa h kiropraktiku ne bi upala iti, poznam 2 primera, ko se je stanje poslabšalo, v enem celo tako zelo, da gospod ne more več iztegniti prstov na roki.
Dihaj ženska, potlači negativno energijo, jaz ti nisem nič naredila. Zaradi mene zapravi milijone, kot sem rekla, jaz sem akutno stanje popravila z obiskom kiropraktika za 25 evrov. Ti pa naredi po svoje. Verjemi, da vem, kako je, ko boli hrbet. Zaključujem s tabo.[/quote]
Svašta. Manualna ne, kiropraktik, ki pa res lahko naredi veliko škodo, pa ja? Resno? To ni hec, no.
Bila ravno v decembru 4x na terapiji. Petič nisem šla, ker me je križ močno bolel. Nimam ravno občutka da bi mi pomagala terapija za križ, so mi pa nehali mrtvičiti prsti (karpalni kanal) po mnogih letih. Sem se ravno odločila za operacijo. Sedaj bom počakala, bom videla če se mi spet poslabša.
Verjamem da ne škodi četudi mogoče ne pomaga. Odvisno za kakšno obolenje gre. Jaz imam spinalno stenozo.
Veš, kaj je meni pomagalo pri bolečinah v roki, ki je bila verjetno začetek utesnitve? Igranje s frnikolami. Ponoči sem se že zbujala zaradi bolečine – parkrat na dan, pa je bilo dobro. Ne bi verjela, če ne bi doživela. To sem nekje prebrala. Kot bi se sprostil živec. Predvsem pa je bilo brezplačno. 🙂
Svašta. Manualna ne, kiropraktik, ki pa res lahko naredi veliko škodo, pa ja? Resno? To ni hec, no.[/quote]
A je kdo rekel, da je hec? Menda se pa ja pozanimaš, h komu greš? Ne vem, če jih je v Sloveniji pet, katerim bi dovolila, da položijo roko name.
Jaz sem bila ze dolgo nazaj, tam nekje 15 let. Samo usekalo me je v krizu, ko sem se sklonila da bi pobrala otrokove copate. Moj zdravnik mi je predpisal bolnisko in protibolecinske tablete ter napotnico za fizioterapijo kjer sem bila na vrsti po vec kot enem mesecu. Po vezah sem prisla do manualne terapije na vrsto ze naslednji dan
Po dveh obiskih sem bila dobra. Oddelala sem kuro desetih obiskov, res je bilo drago, ampak po treh dneh sem sla lahko v sluzbo. Takega heksenšusa nisem imela vec, me se kdaj obcasno boli kriz, ampak ni tako hudo. Aja na uni fizioterapiji, seveda sem jo izkoristila pa nisem drugo ko za 20 minut zaspala, so mi nastimal en tak programcek da ni blo bogve kaj intenzivno. Za blazev zegen.
Svašta. Manualna ne, kiropraktik, ki pa res lahko naredi veliko škodo, pa ja? Resno? To ni hec, no.[/quote]
A je kdo rekel, da je hec? Menda se pa ja pozanimaš, h komu greš? Ne vem, če jih je v Sloveniji pet, katerim bi dovolila, da položijo roko name.[/quote]
Se bojim, da ga ni kiropraktika, ki ne bi koga zayebal. Žal.
Se bojim, da ga ni kiropraktika, ki ne bi koga zayebal. Žal.[/quote]
Če ti tako praviš. Pa veš, da je tudi kiropraktika manualna terapija?[/quote]
Že kar nekaj let nazaj se je manualna terapija distancirala od klasične kiropraktike, ravno zaradi neagresivnih metod, ki jih izvajajo manualni zdravniki.
Pri manualni terapiji ni nobenih sunkovitih zategov in cukanja, ravnanja sklepov in vretenc s potegi, temveč gre za neke vrste masažo, sicer ne nežno – terapevt mišico gnete oz. dela potege preko nje tako dolgo, dokler ni zmehčana kot potolčen zrezek 🙂 Obdeluje pa se mišice, ki ležijo vzdolž vretenc in preko katerih potekajo živci, ki so po navadi vkleščeni med vretenci.
Forum je zaprt za komentiranje.