Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Irian Džaja z Zvonetom Šerugo

Irian Džaja z Zvonetom Šerugo

Jaz se nisem potoval z njim imam pa zeljo.Saj mislim da ima on kar nekaj izkusenj z njim.
lp vsem.

Mislim da je je Zvone kar fant na mestu. Glede slabih izkušenj: jaz sem slišal o njegovih potovanjih dobre stvari, da pa se kdaj kaj tudi zaplete se mi zdi normalno. Konec koncev je vsakdo samo človek in kot tak dela tudi napake, kar velja tako za vodiča kot tudi za sopotnike. Velikokrat se v skupini najde kdo ki tja ne spada in nervira ostale. Tako pač je in to je treba vzeti v zakup. Kdor se težko prilagaja naj raje potuje sam.

LP, Andrej

živjo!

jst še nism potovala z Zvonetom……..sta pa želela moja starša………in glej……..čisto po naključju se srečamo z Zvonetom, ene tri ure debatiramo o programu in na koncu, ko je bilo takorekoč vse dogovorjeno on izusti……….a pa vidva mislta, da bosta šla skupi z mano?! ne tko ne bo šlo………..halo?!?!?!?!?……….brez kakršnegakoli pojasnila, razloga, je reku, da gre lahko le eden…….od takrat ga mal z rezervo jemlm…….pa lep pozdrav!

Nina

Ne mislim ga zagovarjat Nina, sam malo si poglej njegovo stran, preberi kakšno knjigo – pa ti bo se mogoče posvitalo zakaj? Človek ima izkušnje in verjetno ne želi imet poročenih in parov na avanturi. Se ful strinjam v tem z njim! Iz lastnih izkušenj. Pari naj gredo s pari ali tur. agencijo, ni pas dobra ideja da se priključujejo individualcem.

Samo neki bom dodala vsemu temu…..v Cankarjevem Domu npr plesalci, pevci in ostali izvajalci drago zaračunajo svoj performance in mi naj bi ga po svetu imeli kar zastonj…..

Tole o parih in neparih se mi je najprej zdelo smešno in za lase privlečeno, potem sem pa slišal iz tolikih virov, da se mi je zazdelo, da utegne biti kljub vsemu nekaj res na tem. Ker lastnih izkušenj s potovanji z Zvonetom nimam – po couriusovem mnenju pač nisem individualist, ker ponavadi ne potujem v agencijskih skupinah – bi o tem rad kaj več zvedel. Še najbolj dobrodošlo bi bilo prebrati kar Zvonetovo pojasnilo o tem. Meni se zadeva sploh ne zdi logična.

courius napisal:

> Človek ima izkušnje in verjetno ne želi imet poročenih in parov
> na avanturi. Se ful strinjam v tem z njim! Iz lastnih izkušenj.

Če gre za avanturo, kot besedo jaz razumem, potem mi je jasno, zakaj naj ne bi želel parov. Tudi sam bi v takem primeru želel samo polovico para. Pa natančno se ve, katero polovico…

Če pa, courius, z avanturo misliš potovanje, je beseda krepko napačna. Mogoče je šlo za avanturo, ko je Zvone prvič sam hodil po tistih krajih. Če pa potuješ z njim kot sopotnik, ni to nobena avantura več ampak čisto navadno agencijsko potovanje zavito v celofan. Kar koli na poti zaškripa, je vključeno v ceno, da vodič uredi. Ti se samo usedeš na kamen ob poti in počakaš.

courius napisal:

> Pari naj gredo s pari ali tur. agencijo, ni pas dobra ideja da
> se priključujejo individualcem.

A tukaj individualce misliš Zvonetove potnike? Torej individualci so tisti, ki potujejo v čredah, ki štejejo 10, 15 ali več glav…. Izvirno. Pravzaprav moram priznati, da tudi tele tvoje misli ne razumem prav dobro.

Zvone, ker si se tukaj že odzival, pričakujem tudi tvoj direkten odgovor iz prve roke na direktno vprašanje:
Kako je s sprejemanjem in zavračanjem parov na tvojih skupinskih potovanjih?

Da Vito,
s tabo se popolnoma strinjam da je pravkar zviti gleženj,razmočen kolovoz,pokvarjen star moskvič in napol pečeno prase res del načrta..Lepo te prosim pa kako lahko rečeš takšno neumnost.Verjamem da plača za ples v džungli in verjetno še kaj vendar je že sama pot kot izlet v kameno dobo(Irian jaya), kjer nikoli ne veš kaj nepričakovanega se ti lahko zgodi.Glede parov pa tako, da jih tudi jaz nebi jemal sabo razen če bi vse pare prej podrobno spoznal.Ker je to pač časovno težko izvedljivo jih pač raje ne jemlje sabo.Bolje to kot pa da bi potem cela skupina poslušala prepir dveh ki sta si v laseh.

to je bolno, da pari ne smejo na šerugovo potovanje. a ostali se pa ne morjo skregat med sabo????
kr neki…
najbol da še vse ostale agencije diskriminirajo pare, ki si želijo nepozabno, SKUPNO potovanje.

mi je ravno kolegica rekla, da bi s fantom letos šla na šerugovo potovanje-to si hočta privoščit, kot neko zadnje skupno potovanje, ker potem načrtujeta otroka. ful bosta razočarana!!
lp

No, pa da ne boste modrovali samo ljudje, ki še nimate direktinih iskušenj z Zvonetom. (če že pogledam naslov topica, mi ni jasno zakaj se je pojavilo cca 100 replajov, pa revici ni nihče povedal tisto o čemer je spraševala)
Pa kaj hudiča modrujete eden čez drugega in to vse na principu……..REKLA-KAZALA!

Kakorkoli že, z Zvonetom sem vandral že večkrat, in verjemite mi, če ne bi bil zadovoljen prvič, naslednje poti pač ne bi bilo.
Pa je bila, in naslednja tudi.
Je pa res, da imajo različni ljudje različna pričakovanja. Enim se izpolnijo, drugim pač ne.

In tudi na tej konkretni Irian Džaji sem bil z njim. Pa o tej poti tukaj niti ne bi pisal več. Veliko je bilo že povedanega, pa tudi kompleten program (po dnevih) si lahko preberete na Zvonetovi strani.

Kar pa se parov tiče:
Zvone je na prvih nekaj tur s sabo jemal tudi pare, vendar se je temu (zaradi negativnih izkušenj) začel izogibati.
Ali se je par vedel kot na poročnem potovanju in se je totalno distanciral od ostale skupine, ali pa sta na potovanje gledala na preveč drugačen način, in sta se cele tri tedne kregala kot pes in mačka.
Eno ali drugo vsekakor zelo slabo vpliva na celotno skupino, ki pa mora čimbolj funkcionirati kot neka homogena enota. Ker v tem pravzaprav je bistvo skupine. Komur to ni všeč, bo tako in tako potoval solo!
Po drugi strani pa je tudi res, da, če Zvone meni da bo vse funkcioniralo OK, ne bo iz aprijorija zavrnil nobenega para – imel je par v Namibiji, vzel je sabo par na Irian Džajo, V Keniji sta bila z njim dva in ne samo en par!

No, tako je to!
Iz prve roke!
In zlobni jeziki, najprej se prepričajte, potem šele, se razpišite!

Ja, saj to je bistvo. To kar je glider povedal. Pizda, ne vem ali ste res vsi popotniki tako dlakocepski, kot nekateri zgoraj, ki secirajo vsako besedo!!
Poanta je v tem, da niso pari sprejemljivi, ker s sabo nosijo medebojne probleme in frustracije, ki jih lahko potem vede ali nevede sproščajo v skupini. Seveda to ni pravilo (vsaka čast izjemam). Kot sem že navedel zgoraj, in me je vito tako lepo popravljal, so individulnim popotnikom – posameznikom , kar pomeni “neparom”(so ti izrazi boljši vito?) dva ki sta par v veliko breme!
Pa ljudje , zaboga, ne me razumet zopet narobe! To je njegova odločitev in jaz ga v tem podpiram in razumem. Kot sem že napisal – iz lastnih izkušenj vem kaj pomeni v skupini devetih ljudi par, ki ima svoje kaprice (večinoma zaradi ženske polovice!). Čakam, da me boste obtožli šovinizma in še česa…, ampak tako pač je.

Preden začnem odgovarjati, še vedno pričakujem Zvonetov osebni odgovor na tisto vprašanje o parih. Do takrat so vse samo ugibanja in špekulacije.

jure napisal:
> s tabo se popolnoma strinjam da je pravkar zviti gleženj,razmočen kolovoz,
> pokvarjen star moskvič in napol pečeno prase res del načrta..Lepo te prosim
> pa kako lahko rečeš takšno neumnost.

Jure, nikjer nisem omenjal nobenega gležnja, kolovoza ali Moskviča. Vendar, kakor tvoje pisanje zgleda sarkastično, vse to je res del načrta!!!
Gleženj si lahko zviješ tudi na tekočih stopnicah v Maximarketu. Vsak resen popotnik je zato pripravljen na podobne slučaje na potovanju in ima v nahrbtniku elastični povoj. Če se ti to zgodi na organiziranem potovanju (kar potovanje z Zvonetom vsekakor je), pa je organizator moralno in materialno dolžan poskrbeti zate. Vsak normalen človek bo po vsakem terenu seveda poskusil hoditi tako, da si gležnja ne bi zvil, toda nikoli ne veš, kdaj se lahko zgodi.
Če potuješ na Papuo, verjetno veš, v kakšnem podnebju leži in temu primerno vsak dan pričakuješ vsaj nekaj dežja. Torej so razmočene poti nekaj povsem samo po sebi umevnega.
Če potuješ na Papuo, si gotovo poučen tudi o tem, da tam ne boš našel taksijev s klimo. Ceste, kolikor jih sploh je, so slabe (razmočen kolovoz…), avtomobili stari in iztrošeni in logično je pričakovati tudi okvare.
Če potuješ na Papuo, si poučen tudi o vaških praznovanjih, kamor nedvomno spada “na pol pečeno prase”. Če si pričakoval dunajske zrezke, si se krepko zmotil.

Če vseh teh in še mnogih drugih stvari ne moreš predvideti vnaprej, te seveda presenetijo. Toda to le pomeni, da se na potovanje tudi pod razno nisi pripravil in se samo pustiš okrog voziti kot ovca. Toliko o neumnostih.

jure napisal:
> Verjamem da plača za ples v džungli in verjetno še kaj vendar je že sama
> pot kot izlet v kameno dobo(Irian jaya), kjer nikoli ne veš kaj nepričakovanega se ti lahko zgodi.

Veliko bolj me je bilo strah nepričakovanih dogodkov v Los Angelesu, kot v “kameni dobi” kakor jo ti imenuješ.

Glede jemanja oziroma nejemanja parov v skupino odgovarjam Juretu, Gliderju in Couriusu skupaj.
Že Ena je z eno samo besedo dobro opisala tako ravnanje: bolno.
Vsi vaši “argumenti” so čisto navadni stereotipni predsodki in vnaprejšnje ožigosanje ničesar krivih ljudi. Po mojih izkušnjah je bilo v skupinah (res ne Zvonetovih) doslej največ težav z zakrknjenimi samskimi osebki, vendar mi na misel ne pride, da bi zagovarjal izločanje na primer neporočenih iz skupin. Še enkrat pa poudarjam, da na to temo pričakujem izključno Zvonetov latnoročni odgovor.

Courius, posebej zate pa še tole. Zahodno Papuo sem prepotoval v družbi “ženske polovice” in to brez kakršnih koli kapric. In ker že pričakuješ, da te obsodimo šovinizma in še česa, bom prvi, ki bom to res storil. Tvoja zadnja izjava resnično presega vsako mero dobrega okusa. Ne samo, da ti gredo na živce pari, tudi ženske pri tebi očitno niso prav nič priljubljene…. Ampak, tako pač je, praviš. Vsak se za svojo usmeritev sam odloča….

B&B, ne vem čisto natančno v kakšnem kontekstu razumeti tole tvoje razmišljanje, toda če primerjaš “plesni performance” v Cankarjevem domu z vsakdanjim življenjem ljudi v oddaljenih krajih, je to grozljivo. Kaj ti na potovanju domačine obravnavaš kot živali v živalskem vrtu, ki so tam samo zato, da si jih ti ogleduješ? Kot nekakšen Übermensch, ki je šel gledat razstavo divjakov?????? Tako, kot so angleški kolonizatorji še pred nedavnim gledali domačine v svojih kolonijah?

Če še ne veš, je popotništvo vse kaj drugega kot “ogled plesnih performanc”. Popotnik potuje k ljudem na obisk, da se z njimi spozna, da se od njih kaj nauči,…. In ti ljudje v obiskani deželi živijo, ne pa izvajajo “plesne performance” za preseravanja željne obiskovalce.

Vsak obiskovalec pa tudi ve, s kakšnim darilom je primerno priti na obisk. Saj tudi ti najbrž prineseš kakšno čokolado, kavo ali steklenico, ko prideš na obisk k svojim gostiteljem, pardon, ko prideš na “performance” k njim.

Zadnja sprememba (05-02-04 18:49)

Vito, zdej si pa še v časpois prišel kot “precej bežen znanec” Zvoneta Šeruge 🙂

Za tiste, ki še niste opazil je v današnjem Poletu (prilogi Dela) članek od Šeruge v katerem pojasnjuje plačevanje domačinov tako na Papui kot tudi v Kalahariju. saj večino stvari je že pojasnil v svojih odgovorih na tem forumu, ampak se še vseeno splača prebrati tudi ta članek.

Bravo Zvone, dobro si to pojasnil, kljub temu pa bi tudi jaz rad slišal odgovor na vprašanje, ki ga je postavil Vito…

LP

Matic

Na osnovi enega tovrstnega dogodka ne moreš sklepsti o celotni populaciji, pravtako se lahko skregata dva prijatelja kot pa partnerja…celo vsak posameznik ima kdaj slab dan in je lahko še bolj tečen kot vsi ostali pari na svetu, ali pa ženske, in pravtako lahko komu “pokvari” dan.Sploh pa ne verjamem da bi nek par ki se non stop krega in ki se tako slabo razume, da bi vsem ostalim prisotnim pokvaril potovanje sploh šel na tako potovanje…ponavadi taki ki se ne razumejo nimajo ravno želje preživeti dalj časa sredi goščave s svojim/o “dragim/o”…Saj je izbira in odločitev o tem koga vzet s sabo in koga ne res Zvonetova…me pa zanima odgovor na vprašanje ki ga je postavil Vito in se pridružujem njegovemu in Eninem mnenju, lp

Hej, Vito & co,!
A ni to čist njegova stvar, zakaj ne jemlje parov zraven?
Vito napisal:
“Preden začnem odgovarjati, še vedno pričakujem Zvonetov osebni odgovor na tisto vprašanje o parih.”
Še vedno… a si mogoče vprašanje direktno naslovil na njega? Ne, tukaj na razpravno desko si ga napisal in zdaj čakaš in zahtevaš ta odgovor.
Pol obsojaš Zvonetovo izbiro popotnikov in odklanjanje parov z “bolno”. Kdo pa si ti, da ga lahko obsojaš? A je on kaka javna ustanova ali “gospa referentka v uradu” (ta je od Bojanv-ja)? Ne, gospa v uradu si res ne more izbirati strank, Zvone pa si sopotnike lahko, kot si jih tudi ti. In čeprav Zvonetu zato plačajo, še ima vedno pravico izbire, pa če se ti na glavo postaviš! In glede na to, da tebe tovrstna potovanja ne zanimajo, ne vem zakaj se zdaj toliko sekiraš, ker Zvone na potovanja ne sprejema parov. Ali si sedaj postal zagovornik vseh razočaranih parov?
Med drugim si še napisal: “Prav tako nimam nič proti Zvonetu. Pač še ena agencija s svojo ponudbo, od nečesa je treba živeti.” In o tem vedno bolj dvomim!
Razmišljala sem o tem, da bi Zvoneta opozorila na tvoj post, pa sem si premislila. Kaj bi ga obremenjevala z nekimi tipičnimi (beri: nevoščljivi & pametni) Slovenc(eljn)i, ki si domišljajo, da jim je on tukaj dolžan zagovarjat svoja dejanja?!
Pa lep pozdrav,
K.

Teta Katjusha, polemiziram predvsem z Juretovimi, Gliderjevimi, couriusovimi, … mnenji, ker določen sloj ljudi neutemeljeno vnaprej ožigosajo kot moteče, manjvredne in nezaželjene, samo zato, ker enostavno eksistirajo. To prikazujejo kot podporo Zvonetu. Da bi se izognili špekulacijam in ugibanjem, sem pa pozval Zvoneta, da sam pove, kako je res s tem. Se mi zdi najbolj pošteno. Pa ne zato, da bi se moral kakorkoli zagovarjati, ampak, da pove svoje mnenje. Iz prve roke.

Da, tole pametovanje bitroumnega Vita me je pa res ganilo.Sploh ne vem kje bi začel..
Kot si že sam ugotovil zvit gleženj ni planiran(in tudi tista pripravljenost s povojem ti ne bo kaj dosti koristila,če gre za pravi zvinj), glede ostalih zadev ,za katere še vedno trdim da niso planirane , pa sem se odločil, da jih ne komentiram saj tako ali tako nima smisla.
Bolj sem bil fasciniran nad izjavo strahu v Los Angelesu, kjer sem se sam, brez strahu potikal po zakotnih ulicah podnevi in zvečer.
Sploh pa ne vem kaj dela človek, ki trdi da so Šerugova potovanja en velik plan, v LA-ju.
Drugače se pa ne mislim prepirati. Menim le da hoče Vito (s svojim vtikanjem v napake drugih) delovati pametno in poučno, a je vsaj v tem pogovoru pomagal bore malo.
lp

jure napisal:
> Kot si že sam ugotovil zvit gleženj ni planiran(in tudi tista pripravljenost s povojem ti ne
> bo kaj dosti koristila,če gre za pravi zvinj), glede ostalih zadev ,za katere še vedno trdim
> da niso planirane , pa sem se odločil, da jih ne komentiram saj tako ali tako nima smisla.

Tudi, če jih ne komentiraš, ostajajo predvidljive. Ne razumem pa, a je bil Zvone kriv, da si si gleženj zvil?

> Bolj sem bil fasciniran nad izjavo strahu v Los Angelesu, kjer
> sem se sam, brez strahu potikal po zakotnih ulicah podnevi in zvečer.

Hotel sem poudariti, da sem se v “kameni dobi” počutil bistveno varnejšega, kot v “višku civilizacije”, kjer sem imel priložnost v živo doživeti divjanje cestne tolpe. Ja, priznam, strah me je bilo.

> Sploh pa ne vem kaj dela človek, ki trdi da so Šerugova
> potovanja en velik plan, v LA-ju.

Tega tudi ne razumem. Kaj naj bi moje mnenje o nečem vplivalo na pravico do vstopa v neko mesto????? Tako kot moj družinski status po tvoje vpliva na pravico do potovanja nasploh?

Zadnja sprememba (05-02-04 23:33)

Ne gre za pravico vstopa v neko mesto, kot ti temu praviš, temveč za smisel! Tudi ne vem zakaj vse tisto okoli strahu tako poudarjas, se mar avantura stopnjuje s strahom???Prav tako pa ne vem kje sem omenil karkoli v zvezi s tvojim družinskim statusom??
lp

Jure, zdaj mi je še manj jasno. Kako naj bi bilo moje mnenje o Zvonetovem načinu izbiranja potnikov povezano s smislom potovanja skozi LA??????? Če se še tako trudim, ne vidim povezave.

Tisto o strahu si ti poudaril, jaz sem dal samo primerjavo, ko naj bi bilo pa v “kameni dobi” tako zelo nepredvidljivo in nevarno… Sploh sem ti pa hotel povedati, da pri organiziranem potovanju z vodičem ne gre za nikakršno “avanturo” ampak za čisto navaden “performance turizem” (izraz si sposojam pri B&B). Skratka, šlo je samo za definicijo. “Avanturo” (po moje slab izraz) je mogoče doživljal Zvone, ko je prvič sam hodil po tistih krajih.

V zvezi z družinskim statusom si pa že v prvem odzivu jasno napisal, kaj zagovarjaš, torej sklepam po tistem. Ne o mojem osebnem, ampak na splošno (pari, nepari, samski, moški, ženske,…). In kar velja za vse, enako velja najbrž tudi zame, a ne.

Srečno pot ti želim, kamorkoli te bodo že peljali.

Zadnja sprememba (06-02-04 09:05)

Kdo se je potikal po zakotnih ulicah LA podnevi in ponoči zdej? Sej nima veze s Papuo sam vseen me zanima.

vito napisal:
“Courius, posebej zate pa še tole. Zahodno Papuo sem prepotoval v družbi “ženske polovice” in to brez kakršnih koli kapric. In ker že pričakuješ, da te obsodimo šovinizma in še česa, bom prvi, ki bom to res storil. Tvoja zadnja izjava resnično presega vsako mero dobrega okusa. Ne samo, da ti gredo na živce pari, tudi ženske pri tebi očitno niso prav nič priljubljene…. Ampak, tako pač je, praviš. Vsak se za svojo usmeritev sam odloča….”
————————————————————————————————————————————————
čeprav ta debata ne sodi več sem pa vendar…
vito, pa ti res nimaš kaj drugega počet kot secirat vsako besedo in zafrustrirano odgovarjat na to kar tebi pri tvojih “svetovljanskih” pogledih ne paše. očitno še ti vedno ni jasno kaj pišemo tu na forumu.
pa kako si se zmotil pri meni!!
zelo, zelo rad imam ženske. in imam čisto normalen, zdrav odnos z njimi. na vseh področjih.
kar pa sem napisal zgoraj, za tem tudi stojim, vendar pa mi potovalne izkušnje govorijo tako in drugače. saj sem tudi jaz prepotoval skupaj z žensko lep del poti BP. in jih tudi srečeval in se lepo imel z njimi tudi na mojih samostojnih poteh. tudi proti parom nimam nič. in kaj!
in po tvojem bi naredil zdaj – kaj?
bil tako sladkobno leporečen in se spustil na olikano raven debate. tako kot ti to delaš! da zadovoljim vsesplošni okus množic. vidiš, tu bi pa jaz pomislil, da imaš ti slabe izkušnje z ženskami pa se jim zato dobrikaš. ali mogoče premalo izkušenj z nasprotnim spolom? a ni tako vito? poglej resnici v oči. ne bo ti škodlo.
ma daj no vito …

Ja prav imaš, debata je res zašla precej daleč od originalnega vprašanja.

Kaj ti je zdaj storiti, se boš pa čisto sam odločil, nič mene ne sprašuj. Glede spuščanja ali dviganja na olikano raven debate prav tako.

Če moje nestrinjanje z vnaprejšnjim obsojanjem in izločanjem ljudi zaradi tega ker enostavno SO(edini argument: biti), razumeš kot sladkobno leporečenje, imaš pravico do svojega mnenja. Tudi jaz sem svojega povedal. Ne razumem pa, zakaj zdaj negiraš svojo prejšnjo trditev, podkrepljeno z lastnimi “slabimi izkušnjami”.

Vsekakor bom na osnovi te debate pazil, da ne bo naneslo, da bi se na kakšnem potovanju srečala.

Srečno pot!

Hmm ste pa razvili debato na čisto vsakdanjem vprašanju. Vseeno hvala vsem, ki ste mi pomagali z vašimi zkušnjami in informacijami. Drugače pa priporočam, da si preberete Zvonetovo knjigo, malo je sicer napisan “v sanjah” ampak zelo zabavno in spruščujoče branje za deževno popoldne. Morda boste bolj razumeli njegov svet. Kakorkoli vsa vprašanja mu lahko pošljete po e.mailu, tudi tista ali jemlje pare na potovanja, in potem vam ne bo potrebno tukaj razpravljati in ugibati o tem.

Lep dan, Tina

Hvala tinkarca – sem prebral vse Šerugove knjige, vključno z zadnjo! Tudi na njegovem predavanju sem bil. Pa tudi druge knjige popotnikov in avanturistov sem prebral: A.Križnarja, A.Hodaliča, B.Pulko, Janina Klemečiča, G. Preaca, Zaplotnika, Grošlja, Humarja …., da ne naštevam. tudi lep del sveta sem prepotoval.
Hvala bogu za knjige, priporočam jih vsem tukaj. In tudi drugim slovenčkom da si razširijo horizonte. Potem bi bilo mogoče manj kvasili neumnosti.
Pa priporočam popotnikom, da si preberete še kdaj Thorntree-jev forum Lonely Planet-a in boste v veliki meri zaznali drugačno raven pogovora.
Zelo rad bi prebral tudi vitovo, ali bojanv-ovo, če jo bosta kdaj napisala. Izkušnje imata verjetno bogate glede na število postov.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close